Vitamini i minerali za štitnjaču: Ovo je 9 najvažnijih

Vitamini i minerali za štitnjaču

Štitnjača je mala žlijezda koja oblikom podsjeća na leptira, a smještena je u prednjem dijelu vrata te obavlja funkcije metabolizma, ali i rasta i razvoja. Ova endokrina žlijezda luči hormone u krv, a pod kontrolom je hipofize i hipotalamusa. 

Zdrava štitnjača teži oko 30 g i duga je oko četiri centimetra. Međutim, danas sve više do izražaja dolaze različiti poremećaji vezani uz rad štitnjače:

Iako od bolesti štitnjače najčešće pate žene, od istih bolesti mogu patiti i muškarci, iako u manjem postotku. Štitnjača je važna za naš cijeli organizam jer luči dva ključna hormona, a to su trijodtironin (T3) i tiroksin (T4). Ova dva hormona razlikuju se u koncentraciji i po tome kako djeluju. 

Da bi štitnjaču održali zdravom, važno je voditi računa o životnom stilu i stresu. Stres značajno utječe na štitnjaču, posebice kada pričamo o kroničnom dugotrajnom stresu. Kada smo pod stresom, luči se hormon kortizol koji uzrokuje neravnotežu i pad razine hormona štitnjače. 

Tada se simptomi stresa i hipotireoze preklapaju kao umor, iscrpljenost, anksioznost i bezvoljnost. Ostali segmenti životnog stila podrazumijevaju kvalitetan san, redovitu fizičku aktivnost i, naravno, jednu od ključnih stvari – prehranu. 

Zdrava prehrana važna je za očuvanje zdrave štitnjače, ali i onda kad nastupe poremećaji i bolesti štitnjače. Dakle, zdrava prehrana se uvijek isplati, a najmanje patimo kada ozbiljno shvatimo svoje životne navike i djelujemo preventivno. 

Vitamini i minerali za štitnjaču mogu se osigurati samo u sklopu pravilne prehrane, dok su dodaci prehrani preporučljivi tek onda kada prehranom ne možemo nadoknaditi određene nutrijente, i to najčešće zbog dugoročnog izbora stila prehrane poput veganstva ili kada zbog drugih zdravstvenih stanja trebamo izbjegavati veći broj određenih cjelovitih namirnica. 

Međutim, dodaci prehrani su korisni i kada, pored zdrave prehrane, prolazimo kroz stresno razdoblje ili na neko vrijeme moramo mijenjati svoj uobičajeni ritam zdravog životnog stila, kao što su duža putovanja, trudnoća i sl. 

Osim zdravog životnog stila, dobro je voditi računa i o potencijalnim toksinima i štetnim tvarima za štitnjaču. Primjerice, nemojte iznova koristiti jednokratnu plastiku koja sadrži endokrini disruptor bisfenol a (BPA) te pohranjujte namirnice i koristite boce za vodu koje su BPA free

Pročitajte članak “Zašto trebamo izbjegavati plastične spremnike za hranu? Evo kako njihova upotreba utječe na naše zdravlje i okoliš te koje su alternative“.

vitamini za štitnjaču
FOTO: Shutterstock

Vitamini i minerali za štitnjaču

Prije bilo kakvog uzimanja dodataka prehrani važno se posavjetovati sa stručnom osobom. Iako su dodaci prehrani za štitnjaču dostupni bez recepta, ako je riječ o problemima štitnjače, stručnjak će znati individualno odrediti:

  • vrstu dodatka prehrani (kapsule, tablete, tekući dodatak itd.)
  • vrijeme uzimanja
  • dozu 
  • način uzimanja (prije, tijekom ili nakon jela).

Osim toga, ako osoba uzima lijekove, potreban je dodatan oprez. Također, postoje dodaci prehrani u slobodnoj prodaji koji najčešće sadrže niže koncentracije vitamina i minerala te dodaci prehrani koje propisuje liječnik u većim terapijskim dozama. 

Najznačajniji vitamini za štitnjaču su:

Od minerala posebno se ističu:

Vitamin C

Vitamin C neizravno djeluje na zdravlje štitnjače jer je riječ o esencijalnom vitaminu, što znači da ga moramo unositi putem prehrane jer ga naše tijelo ne može samo proizvesti. Vitamin C sudjeluje u apsorpciji željeza, antioksidans je i podržava imunološki sustav. 

Svatko tko ne unosi svaki dan voće i povrće pati od manjka vitamina C. Vitamin C pronaći ćemo u citrusima, paprici, jagodama, odnosno isključivo u biljnim namirnicama. Što se tiče željeza, njegov status u tijelu je itekako bitan. 

Željezo

Željezo je sastavni dio proteina hemoglobina zaduženog za prijenos kisika, a hormoni štitnjače također se vežu za hemoglobin i za neke druge proteine. Kako bi se hormoni štitnjače pravilno transportirali, važna je normalna razina željeza u tijelu. 

Pritom bolju bioraspoloživost ima željezo iz namirnica životinjskog porijekla kao što su crveno meso i riba, dok se u biljnim namirnicama u zelenom lisnatom povrću, cjelovitim žitaricama i mahunarkama. Kada radite salatu od zelenog povrća, dodajte limunovog soka

Ne-hemsko željezo iz biljnih izvora ima manju bioraspoloživost, ali dodatak vitamina C pospješit će apsorpciju. Upravo je tu važna indirektna uloga vitamina C za zdravlje štitnjače, kako bi se osigurala što bolja iskoristivost željeza u tijelu. 

B kompleks i štitnjača
FOTO: Shutterstock

B kompleks i štitnjača

B kompleks i štitnjača dijele sličnu ulogu koja se odnosi na metabolizam energije. Opet, dovoljna razina B vitamina u tijelu indirektno je povezana sa zdravljem štitnjače. Bez dovoljno vitamina B skupine nema pravilnog metabolizma koji će se negativno odraziti na funkcioniranje organa, pa tako i na štitnjaču. 

Nadalje, kao što je spomenuto, kronični stres je štetan za štitnjaču, a u stresu imamo veću potrebu za B kompleksom. To se posebice odnosi na vitamine B6  i B12 koji sudjeluju u regulaciji živčanog sustava. 

Vitamin A

Vitamin A topljiv je u mastima, a ponajviše se nalazi u narančastom i žutom voću i povrću. Za bolju apsorpciju treba ga konzumirati zajedno s mastima. Primjerice, mrkvu dinstajte na maslinovom ulju. 

Štitnjača treba dovoljnu količinu vitamina A kako bi proizvela svoje hormone. Nedostatak vitamina A povećava rizik od nastanka bolesti štitnjače. Osim toga, antioksidans je i štiti stanice organa, pa tako i stanice štitnjače od oksidativnog stresa. 

Dobra je vijest da se vitamin A skladišti u tijelu pa je njegov manjak rijedak. No, u slučaju dodataka prehrani važno se posavjetovati sa stručnjakom jer prevelika koncentracija vitamina A u tijelu putem dodataka prehrani može biti toksična. 

Vitamin E

Vitamin E također je antioksidans, podrška je imunološkom sustavu jer smanjuje upalne procese u organizmu. Djeluje neizravno na zdravlje štitnjače, a uz vitamine A, D i K topiv je u mastima. Hladno prešana biljna ulja dobar su izvor vitamina E.

Selen

Selen izravno utječe na štitnjaču jer je sastavni dio njezinih enzima, posebice onih uključenih u proizvodnju hormona štitne žlijezde. Bez dovoljno selena ometa se proces pretvorbe tireoglobulina u aktivne hormone štitnjače. 

Najbolji izvori selena su riba, brazilski oraščić (dovoljan je jedan brazilski oraščić dnevno), meso, jaja, cjelovite žitarice i mahunarke.

Ako raznovrsno jedete ove namirnice, svakako ne pretjerujte s brazilskim oraščićima. 

Bakar

Baš poput selena, i bakar je važan za pretvorbu tireoglobulina u aktivne štitne hormone. Bakar ćemo pronaći u telećoj jetri, mahunarkama, cjelovitim žitaricama, sjemenkama i orašastim plodovima te u čokoladi s visokim postotkom kakaa

Jod

Jod je najpoznatiji mineral koji se vezuje uz zdravlje štitnjače, a u njegovu nedostatku razvija se guša, odnosno tkivo štitnjače natiče kako bi uhvatilo što više joda. Jod je sastavni dio hormona štitnjače, sudjeluje u regulaciji metabolizma, rastu i razvoju. 

Zahvaljujući jodiranoj soli koju koristimo u kuhanju guša je vrlo rijetka u razvijenim dijelovima svijeta. Osim u jodiranoj soli, jod se nalazi u morskoj hrani, algama, jajima i mliječnim proizvodima.

Cink

Cink je uz jod i selen najpoznatiji mineral kada je u pitanju briga o zdravlju štitnjače. Sudjeluje u proizvodnji i transportu hormona štitnjače, a zahvaljujući antioksidativnim svojstvima podržava imunološki sustav. 

Cink se nalazi u mesu i morskim proizvodima, cjelovitim žitaricama, mahunarkama, sjemenkama, orašastim plodovima i mliječnim proizvodima. No, često se uzima kao dodatak prehrani kod poremećaja štitnjače. 

Pročitajte članak “Cink i selen za štitnjaču: Magistar farmacije otkriva što su pokazala klinička istraživanja i kada ih treba suplementirati“.

Magnezij i štitnjača
FOTO: Shutterstock

Magnezij i štitnjača 

Za kraj, evo još jednog minerala koji izravno utječe na zdravlje štitnjače, a često ga nedostaje u općoj populaciji s prosječnom zapadnjačkom prehranom. Magnezij je odgovoran za pretvorbu inaktivnog tiroksina u aktivni oblik trijodtironina. 

Također, nedostatak magnezija povećava rizik od nastanka autoimunih bolesti, pa tako i autoimune bolesti štitnjače. Naravno, to ne može biti jedini uzrok, ali svakako nedostatak ovoga minerala ima nepovoljne učinke na organizam. 

Magnezij se nalazi u zelenom lisnatom povrću, cjelovitim žitaricama, mahunarkama, sjemenkama, orašastim plodovima, morskoj hrani, ali i voću poput banana. Pored namirnica, postoji i voda obogaćena magnezijem. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu