Zašto trebamo izbjegavati plastične spremnike za hranu? Evo kako njihova upotreba utječe na naše zdravlje i okoliš te koje su alternative

Zašto trebamo izbjegavati plastične spremnike za hranu

Plastični spremnici za hranu učestali su u gotovo svakom kućanstvu. Postali su obveznim dijelom našeg kuhinjskog naoružanja. Osim što ne koštaju puno, lagani su i jednostavni za korištenje. Bez obzira na svoje prednosti, spremnici imaju i negativnu stranu. Uzrokuju brojne neželjene posljedice i rizike za zdravlje i okoliš.

Bisphenol A - BPA
FOTO: Shutterstock

Bisphenol A – BPA

Poznata kemikalija koja se koristi u proizvodnji plastike je BPA ili Bisfenol A. Mnogi sam naziv kemikalije BPA izgovaraju negativnim tonom. Naime, istraživanje Pennsylvanijskog sveučilišta povezalo je BPA s mnogobrojnim zdravstvenim tegobama.

Usto, Odjel za zdravlje SAD-a (Health & Human Services) upozorava da je korištenje plastike koja sadrži BPA najriskantnije za djecu i novorođenčad.

BPA se povezuje s oštećenjem jetre, pretilošću, dijabetesom, neplodnošću i nekoliko vrsta karcinoma.

Da bismo bolje razumjeli štetnosti korištenja plastičnih spremnika koji sadrže BPA, pomaže nam informacija da je prije nekoliko godina Danska postala prva europska zemlja koja je zabranila BPA u ambalaži za hranu i pića namijenjenoj djeci mlađoj od tri godine.

Više informacija o BPA kemikaliji pročitajte na poveznici.

Neki plastični spremnici hrane nisu prikladni za podgrijavanje u mikrovalnoj pećnici
FOTO: Shutterstock

Propadanje u mikrovalnoj pećnici

Neki plastični spremnici hrane nisu prikladni za podgrijavanje u mikrovalnoj pećnici. Odjel za agrikulturu, sigurnost i inspekciju hrane u SAD-u (Department of Agriculture Food Safety and Inspection Service – USDA) upozorava da se takvi spremnici mogu otopiti i oštetiti ako su izloženi toplini.

Osim toga, USDA tvrdi kako štetne kemikalije mogu doprijeti u našu hranu ako je zagrijavamo u plastičnom spremniku koji nije namijenjen mikrovalnoj pećnici. Promjena boje spremnika može signalizirati da je došlo do kemijske promjene u plastici.

Nakuplja bakterije

Internacionalno udruženje za zaštitu hrane (International Association for Food Protection) iznosi da neke plastične spremnike hrane nije jednostavno oprati ili imaju teško dokučive dijelove. Zbog toga postaju pogodne površine za nakupljanje bakterija.

Bakterije mogu kontaminirati hranu, tako povećavajući rizik od bolesti probavnog trakta i trovanja hranom.

Savjetujemo korištenje širokih plastičnih posuda koje su jednostavne za pranje. Najbolje rješenje je potpuno izbjegavanje plastike kao spremnika hrane te njihova zamjena staklenim ili metalnim spremnicima.

neke plastične spremnike hrane nije jednostavno oprati ili imaju teško dokučive dijelove
FOTO: Shutterstock

Utjecaj na okoliš

Godine 2008. kućanstva SAD-a odbacila su 13 milijuna tona plastike. Podatak za Republiku Hrvatsku je zasigurno niži, ali je prilično sigurno da je količina odbačene plastike po kućanstvu podjednaka.

Od navedenih 13 milijuna tona plastike, samo je 6,8 % bilo reciklirano. Odbacivanje plastike zagađuje okoliš, a ista se gomila na smetlištima. Više o posljedicama korištenja plastike pročitajte u članku “Plastika – zašto razmisliti prije nego je koristite?“.

Otpuštanje kemikalija

Izlaganje plastičnih spremnika višim temperaturama, kao što su kipuća voda ili perilica za suđe, može uzrokovati otapanje potencijalno opasnih kemikalija iz plastike u hranu. Ovo uključuje već spomenutu kemikaliju BPA.

Informaciju je iznio U.S. Department of Health & Human Services. Ne preporučuju korištenje vruće vode u dodiru s plastičnim spremnicima i ambalažom, već korištenje samo one plastike koja ima oznaku sigurnog korištenja u perilici za suđe.

Pročitajte članak “3 alternative plastičnim spremnicima hrane” i saznajte još kreativnih i sigurnih načina pomoću kojih će izbjegavanje plastike postati mačji kašalj.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu