Čvor na štitnjači: Izraslina koja može biti problematična! Evo tko je u rizičnoj skupini, kako ga prepoznati i kad treba na operaciju

Čvor na štitnjači

Nerijetko ljudi, pogotovo žene, mogu napipati čvor na štitnjači. Tada je važno otkriti radi li se o dobroćudnoj ili zloćudnoj tvorbi.

Štitnjača ili štitna žlijezda je organ u obliku leptira sastavljen od dva režnja, lijevog i desnog, povezanog uskim pojasom tkiva, nazvanim “prevlaka” (isthmus). Teži 25 g kod odraslih, pri čemu je svaki režanj dugačak oko pet centimetara, širok tri centimetra i debljine dva centimetra, a prevlaka oko 1,25 cm u visinu i širinu.

Štitnjača je obično veća kod žena, nego kod muškaraca, a povećava se tijekom trudnoće. Izlučuje tri hormona koji imaju veliku ulogu u metabolizmu, sintezi proteina i kod djece u rastu i razvoju.

Za proizvodnju hormona štitnjače potreban je jod, stoga njegov nedostatak u prehrani uzrokuje mnoge poremećaje.

Eutireoza označava stanje normalnog funkcioniranja štitnjače. Jedan od mnogih poremećaja koji se mogu javiti u štitnjači su čvorovi koji se mogu formirati unutar tkiva tog organa. Koji su uzroci njihovog nastanka, simptomi, te kako se liječe čvorovi na štitnjači – saznajte u nastavku.

Čvor na štitnjači - uzrok
FOTO: Shutterstock

Čvor na štitnjači – uzrok

Čvor na štitnjači je izraslina koja se može vidjeti, napipati ili je snimljena nekim od radioloških pretraga. Relativno se često nalazi kod ljudi, otprilike 4 – 7 %. Može biti različite veličine.

U najvećem broju slučajeva čvor je asimptomatski, odnosno ne uzrokuje nikakve tegobe, razina hormona štitnjače je normalna (čvor na štitnjači – hormoni uredni) te nisu tumorskog podrijetla.

Rak je najveća briga kada se napipaju kvržice. Srećom, rak je vrlo rijedak kod čvorova na štitnjači – nalazi se u manje od 5 % svih kvržica.

Postoje određene karakteristike koje upućuju na češću pojavu čvorova na štitnjači kod nekih pojedinaca. To su:

 • pozitivna obiteljska anamneza – ako se kod članova obitelji javio neki od endokrinih tumora ili sami imaju čvor na štitnjači
 • dob – dječja i starija životna dob (iznad 70 godina)
 • spol – pojava čvorova na štitnjači češća je kod žena, nego čvor na štitnjači kod muškaraca
 • izloženost zračenju – učestala snimanja glave i vrata visokim dozama zračenja ili boravak u mjestu gdje je došlo do nuklearne katastrofe
 • nedostatak joda (čvor na štitnjači i jod).
čvor na štitnjači kod muškaraca
FOTO: Shutterstock

Nekoliko je najčešćih razloga za pojavu čvora na štitnjači:

 • koloidni čvor na štitnjači/adenom – izrasline normalnog tkiva štitnjače; radi se o benignim promjenama koje mogu narasti velike, ali ne izvan tkiva štitnjače; može uzrokovati simptome otežanog gutanja i disanja svojom veličinom ili simptome hipertireoze
 • cista na štitnjači – izrasline koje su ispunjene tekućinom ili djelomično čvrste i djelomično ispunjene tekućinom; najčešće su rezultat degeneracije adenoma štitnjače
 • gušavost – povećanje štitne žlijezde, koje može biti uzrokovano nedostatkom joda ili poremećajem štitnjače; multinodularna gušavost sadrži više različitih čvorova unutar gušavosti
 • čvor pri kroničnoj upali – mogu se razviti kao rezultat kronične (dugotrajne) upale štitne žlijezde; ove izrasline mogu ili ne moraju uzrokovati bol; često su povezane s hipotireozom
 • hiperaktivni čvorovi – samostalno proizvode hormon štitnjače bez obzira na normalne mehanizme kontrole, što može dovesti do razvoja hipertireoze
 • rak štitnjače – znakovi čine oko 5 % čvorova štitnjače; kvržica koja je velika i tvrda ili uzrokuje bol (bolni čvor na štitnjači) ili nelagodu je zabrinjavajuća (maligni čvorovi na štitnjači).
Čvor na štitnjači - simptomi
FOTO: Shutterstock

Čvor na štitnjači – simptomi

Većina čvorova štitnjače ne proizvodi nikakve simptome. Međutim, ako imate nekoliko kvržica ili jedan veliki čvor, možda ćete ih moći vidjeti i opipati.

Pročitajte članak “Za jednu minutu: Kako napraviti samopregled štitnjače?“.

Iako rijetko, kvržice mogu pritisnuti druge strukture u vratu i uzrokovati simptome, uključujući:

Ponekad je čvor na štitnjači povezan s manjkom hormona štitnjače, kada će prevladati simptomi hipotireoze
FOTO: Shutterstock

Neki čvorići na štitnjači mogu biti povezani s povećanom proizvodnjom hormona štitnjače te će se tada javiti simptomi hipertireoze poput:

Ponekad je čvor na štitnjači povezan s manjkom hormona štitnjače, kada će prevladati simptomi hipotireoze. Neki od njih su:

Čvorovi na štitnjači - dijagnoza i liječenje
FOTO: Shutterstock

Čvorovi na štitnjači – dijagnoza i liječenje

Čvorovi na štitnjači ponekad se mogu sami napipati ili čak i vidjeti. Ako zbog nekih od prije spomenutih simptoma potražite liječničku pomoć, liječnik će detaljnom anamnezom i fizikalnim pregledom pokušati doći do više korisnih informacija te opipati kakvo je stanje štitnjače. Zatim je moguće provesti neke od sljedećih pretraga.

 • Test razine hormona štitnjače – provjerava razine hormona u krvi koje izlučuje štitnjača. Razine hormona obično su normalne, čak i ako postoje čvorovi. Međutim, postoje slučajevi kada su prisutne abnormalne razine hormona, pa će liječnik vjerojatno uputiti i na druge testove.
 • Ultrazvuk štitnjače – koristi zvučne valove kako bi se utvrdilo je li čvor čvrst ili cista ispunjena tekućinom. Rizik od raka je veći kod čvrstih kvržica. Hipoehogeni čvor na štitnjači, koji se ponekad naziva hipoehogena lezija, je masa koja se na ultrazvuku pojavljuje tamnija od okolnog tkiva. To često ukazuje na to da je kvržica puna čvrstih, a ne tekućih komponenti (prokrvljeni čvor na štitnjači). Izoehogeni čvor na štitnjači se po gustoći ne razlikuje od okolnog tkiva. Ovaj test također provjerava rast kvržica i pomaže u pronalaženju kvržica koje je teško osjetiti. Osim toga, ultrazvuk štitnjače ponekad se koristi za usmjeravanje postavljanja igle tijekom biopsije finom iglom.
 • Biopsija štitne žlijezde s finom iglom (punkcija čvora na štitnjači) – ovaj test koristi vrlo tanku iglu za uzimanje uzorka stanica iz jednog ili više čvorova štitnjače. Uzorci se zatim šalju u laboratorij, a većina se ispostavlja da nije tumorska. Međutim, ako su rezultati testa neuvjerljivi, može se ponoviti ovaj test. Liječnik također može predložiti operaciju uklanjanja čvorova kako bi se postavila točna dijagnoza.
 • Izotopno skeniranje štitnjače – daje se oralno mala količina radioaktivnog joda. Zatim se provjerava koliko radioaktivnog joda apsorbiraju čvorovi i koliko se apsorbira u normalnom tkivu štitnjače. To će pružiti dodatne informacije o čvorovima štitnjače, pomažući liječniku da utvrdi vjerojatnost karcinoma. Vrući čvor na štitnjači aktivniji je od običnog tkiva štitnjače i stoga proizvodi više hormona. S druge strane, hladni čvor na štitnjači je grudica tkiva bez stvarne sposobnosti proizvodnje hormona štitnjače u usporedbi s normalnim tkivom štitnjače.
Čvor na štitnjači kod djece
FOTO: Shutterstock

Čvor na štitnjači kod djece

Kod djece s čvorom na štitnjači prvi korak je ultrazvuk štitnjače i analiza koncentracije hormona štitnjače. To će pomoći liječniku da utvrdi prirodu kvržice i procijeni je li potrebna dodatna obrada. U nekim slučajevima potreban je ponovljeni ultrazvuk, a u nekim slučajevima i biopsija. Sve to ovisi o tome kako izgleda na ultrazvuku.

Neki čvorovi zahtijevaju da laboratoriji analiziraju kako štitnjača funkcionira. U nekim slučajevima potrebna je operacija uklanjanja cijele štitnjače i naknadnog praćenja stanja kod specijalista.

Čvor na štitnjači kod odraslih

Kod odraslih, ako se ne radi o tumorskim čvorićima, moguće je zauzeti pristup čekanja, odnosno da se ne poduzima ništa. Rade se redovne kontrole veličine čvorića i kontrole hormona te se dogovaraju daljnji koraci.

Ako se radi o aktivnom čvoru koji uzrokuje simptome, moguće je liječenje radioaktivnim jodom koji se apsorbira u štitnjaču, uzrokujući da se čvorići skupe.

Operacija čvora na štitnjači
FOTO: Shutterstock

Operacija čvora na štitnjači

Ponekad je jedina opcija operacija. Međutim, i tu postoji nekoliko opcija. Može se izvaditi samo dio režnja štitnjače ili cijeli njezin režanj ili kompletna žlijezda. Uklanjanju štitnjače se pristupa kad su opstruktivni simptomi zbog veličine štitnjače jako veliki ili nije moguće sa sigurnošću utvrditi prirodu čvorova. Potrebna je doživotna zamjenska terapija hormonima štitnjače.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
 1. Thyroid Nodule. (2022). Cleveland Clinic.
 2. Thyroid nodules. (2022). Mayo Clinic.
 3. Wilkinson I. B. i sur. (2017). Oxford Handbook of Clinical Medicine. Oxford University Press: New York City.
 4. Thyroid. Wikipedia.

Ocijenite članak

4.33 / 5   3

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu