Medicinski odobrava

Marta Dugonjić, dr. med.

Punkcija štitnjače – što je, kako se izvodi, cijena

punkcija-stitnjaca

Punkcija štitnjače je metoda uzimanja uzorka stanica iz štitnjače tankom iglom. Minimalno je invazivna, kratkotrajna i gotovo bezbolna.

Štitnjača proizvodi hormone koji upravljaju metabolizmom cijelog tijela te ju je potrebno povremeno prekontrolirati. Ono što povezujemo sa stresom i načinom života naposljetku može biti simptom oboljenja štitnjače.

Kada je potrebna punkcija štitnjače?

Najčešći razlog za odlazak na ovu pretragu je otkrivanje uzroka nastanka čvora ili kvržice u štitnjači. Oni su uobičajeni i vidljivi na ultrazvuku gotovo svake druge odrasle osobe.

Čvorovi koje možete sami napipati su puno rjeđi, no oni nisu razlog za brigu. Često su prisutni kod ljudi koji su odrasli daleko od obale gdje je manje joda u tlu. Njegov manjak u prehrani može uzrokovati povećanje čvorova u štitnoj žlijezdi, odnosno gušavost.

U manjem broju slučajeva čvorovi su posljedica raka. Rak štitnjače jedna je od najlakše izlječivih malignih bolesti s vrlo dobrom prognozom ako se rano otkrije. Upravo punkcijom štitnjače potvrđuje se priroda čvora, odnosno da nisu prisutne stanice raka.

Punkcija štitnjače – postupak

Pretraga je iznimno jednostavna i minimalno bolna. Izvodi se iglama tanjim od igala koje se koriste pri vađenju krvi te najčešće nije potrebna anestezija. Pacijent leži na leđima ispruženog vrata s jastukom pod ramenima. Igla se uvodi u štitnjaču kroz kožu vrata pod kontrolom ultrazvuka tako da se cijelo vrijeme prate vrh i putanja igle u vratu.

Sama procedura traje oko pola sata uz kratko zadržavanje nakon završetka pretrage.

Igla je u vratu nekoliko sekundi te pacijent ne može napraviti ništa čime bi ugrozio sigurnost samog zahvata (osim naglim trzajima vrata zbog čega je potrebno opustiti se i mirovati). Čak ni gutanjem sline za vrijeme punkcije neće se dogoditi nikakva ozljeda vrata.

Potrebna su dva do tri uboda kako bi se dobio kvalitetan uzorak. Ako imate više čvorova u štitnjači, postupak se izvodi na svakoj pojedinačno.

Kad je pretraga završena na mjesto uboda mogu vam staviti led kako bi se smanjilo oticanje ili krvarenje. Moguća nelagoda u vratu nakon pretrage brzo nestane.

Kako se pripremiti za punkciju štitnjače?

Prije pretrage recite svome liječniku ako:

  • ste alergični na neke lijekove,
  • imate problema s krvarenjem ili uzimate lijekove protiv zgrušavanja,
  • ste trudni.

Nekoliko dana prije punkcije liječnik vam može preporučiti da ne pijete lijekove koji smanjuju zgrušavanje krvi (aspirin, ibuprofen). Slični lijekovi koriste se za sprječavanje srčanog udara pa je vrlo važno da u tome slučaju pratite upute svog liječnika ako ste već preboljeli infarkt.

Možda će na dan pretrage biti potrebno i vađenje krvi kako bi se utvrdilo da nema opasnosti od prekomjernog krvarenja.

Možete jesti i piti normalno prije i poslije same pretrage.

Koji su rizici punkcije štitnjače?

Dva su uobičajena rizika kod punkcije štitnjače. Prvi je neprecizna ili nesigurna dijagnoza (čak i nakon detaljnog pregleda uzorka), a drugi krvarenje iz mjesta uboda praćeno boli i nelagodom.

Za uklanjanje lokalizirane boli preporučuje se paracetamol. Izbjegava se aspirin.

Da bi se izbjegao rizik od krvarenja, izbjegavajte stresne i naporne aktivnosti nakon pretrage sljedećih tjedan dana. Obilno krvarenje koje može otežati disanje je vrlo rijetko.

Drugi, također rijetke komplikacije su:

  • oticanje vrata ili područja štitne žlijezde,
  • promjena glasa kao posljedica ozljede jednog od živaca u blizini štitnjače,
  • teškoće u gutanju ili
  • pojačano lučenje hormona štitnjače; obilno znojenje i ubrzani puls.

Ako iskusite bilo koju od ovih posljedica, javite se liječniku.

Punkcija štitnjače – cijena

U bolnicama se na pretragu čeka oko 2 mjeseca. Cijena pretrage (s kontrolom ultrazvuka) u privatnim poliklinikama iznosi oko 400 kn. 

Članak objavljen:

Saznajte više o stresu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.38 / 5   13

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: punkcija štitnjače, punkcija, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu