20 najboljih alkalnih namirnica: Evo koja hrana pomaže uravnotežiti pH razinu organizma

20 najboljih alkalnih namirnica

U svijetu u kojem dominiraju prerađena hrana i kisele namirnice uključivanje alkalne hrane u obroke može biti preokret za vaše zdravlje.

Alkalne namirnice su one koje pomažu uravnotežiti tjelesnu pH razinu, promičući opću dobrobit i smanjujući rizik od raznih zdravstvenih problema.

Od lisnatog povrća do voća, evo 20 najboljih alkalnih namirnica koje biste trebali dodati svojoj prehrani.

20 najboljih alkalnih namirnica

U svoju prehranu uklopite sljedeće alkalne namirnice.

Špinat

Prepun nutrijenata poput željeza, kalcija i vitamina A i K, špinat je na vrhu popisa alkalnih namirnica. Bilo da je sirov u salatama ili kuhan u raznim jelima, špinat je poželjan dodatak svakom obroku.

Pročitajte članak “Smoothie od špinata: Brz obrok pun nutrijenata s kojim ćete lakše do kalorijskog deficita! Imamo recepte sa svježim i smrznutim špinatom“.

Kelj

Kelj je bogat antioksidansima i vlaknima. Poznat je po svojim detoksikacijskim svojstvima i može se dodati salatama, smoothiejima ili peći u hrskavi čips.

Krastavac

Sa svojim visokim sadržajem vode i osvježavajućim okusom, krastavac nije samo alkalan, već i hidratizira. Dodajte kriške u vodu ili uživajte u njime obogaćenim salatama i sendvičima.

Brokula

Ovo povrće nije samo alkalno, već je i prepuno vitamina, minerala i vlakana. Kuhajte ga na pari, pecite ili ubacite u pržene krumpiriće za nutritivno bogatiji obrok.

Avokado

Avokado je fantastičan izvor zdravih masti, kalija i vlakana. Narežite ga i stavite na tost, umiješajte u smoothieje ili napravite preljev za salate.

Avokado je fantastičan izvor zdravih masti, kalija i vlakana
FOTO: Shutterstock

Paprike

Paprike su pune vitamina C i drugih antioksidansa. Dodajte ih prženim krumpirićima, salatama ili ih konzumirajte sirove s humusom kao zadovoljavajući međuobrok.

Zanimljiv recept pronađite u članku portala Zadovoljna.hr Punjene pečene paprike: Stari recept u novom ruhu na koji ćete se ‘navući’“.

Celer

Sa svojim visokim sadržajem vode i prirodnim elektrolitima, celer je i alkalan i hidratizira. Uživajte u njemu samom ili ga dodajte juhama, varivima i salatama radi hrskavosti.

Limuni

Iako su kiseli sami po sebi, limuni imaju alkalizirajući učinak na tijelo nakon što se metaboliziraju. Iscijedite svježi sok od limuna preko salate, povrća ili u svoju jutarnju vodu za malo okusa i lužnatosti.

Lubenica

Ovo hidratantno voće nije samo ukusno, već i alkalizira tijelo. Uživajte u njemu kao osvježavajućem međuobroku u vrućim danima ili ga umiješajte u smoothieje za dodatnu slatkoću.

Bademi

Bademi su izvrstan izvor proteina (koji alkaliziraju tijelo), zdravih masti i vlakana. Uživajte u njima kao međuobroku, posipajte ih po salatama ili napravite domaće bademovo mlijeko.

Kupus

Kupus je alkalan i prepun vitamina i minerala. Uživajte u njemu sirovom u salatama, fermentiranom, tj. kiselom kupusu ili u juhama.

Mrkva

Bogata beta karotenom i drugim antioksidansima, mrkva nije samo alkalna, već je i korisna za zdravlje očiju. Jedite je sirovu za međuobrok, naribanu u salatama ili pečenoj s malo meda kao ukusnom prilogu.

kvinoja je alkalna i puna proteina, vlakana i esencijalnih nutrijenata
FOTO: Shutterstock

Kvinoja

Kao cjelovita žitarica bez glutena, kvinoja je alkalna i puna proteina, vlakana i esencijalnih nutrijenata. Koristite je kao bazu za salate ili hranjivu alternativu riži.

Pročitajte članak “Kvinoja kao prilog mesu: Namirnica savršenog sastava koja se treba češće naći na našem tanjuru! Spremite ova 4 recepta“.

Češnjak

Poznat po snažnom okusu i ljekovitim svojstvima, češnjak je alkalan i podiže velik broj jela. Koristite ga za aromatiziranje juha, umaka, marinada itd.

Đumbir

Ovaj aromatični korijen nije samo alkalni, već je poznat i po svojim protuupalnim i probavnim svojstvima. Dodajte svježi đumbir čajevima, smoothiejima ili ga naribajte preko salate radi pikantnosti.

Ananas

Pun tropskog okusa, ananas je voće koje je alkalno i bogato je vitaminom C, manganom i bromelainom, enzimom s protuupalnim svojstvima. Uživajte u njemu svježem, umiješajte ga u smoothieje ili pecite na žaru kako biste dobili karameliziranu poslasticu.

Rukola

Rukola ili rikola je alkalno zeleno lisnato povrće koje se rado dodaje salatama, sendvičima i pizzama. Također je bogata vitaminima A, K i folnom kiselinom.

Batat

Bogat složenim ugljikohidratima, vlaknima i vitaminima A i C, batat je alkalno korjenasto povrće koje se može peći, pržiti, pasirati ili pretvoriti u pomfrit za ukusan i zdrav prilog.

Pročitajte članak “Zdravi recepti s batatom: ‘Slatki krumpir’ odličan je izvor vitamina A i vlakana, nemojte ga izbjegavati! Evo kako ga spremiti“.

Chia sjemenke

Ove sićušne sjemenke stvaraju alkalije i pune su omega-3 masnih kiselina, vlakana i proteina. Dodajte ih u smoothieje, jogurt, zobene pahuljice ili napravite chia puding kao hranjivu i zadovoljavajuću poslasticu.

Kokos

Bilo da je u obliku kokosove vode, mlijeka ili ulja, kokos je alkalan i prepun elektrolita, zdravih masti i minerala poput kalija i magnezija. Uključite kokos u smoothieje, curry, deserte ili uživajte u njemu svježem.

Uključivanje ovih 20 najboljih alkalnih namirnica u vašu prehranu može pomoći u ravnoteži pH razine vašeg tijela, promicanju cjelokupnog zdravlja i smanjivanju rizika od kroničnih bolesti.

Eksperimentirajte s različitim receptima i kombinacijama kako biste uživali u raznolikoj paleti okusa i nutritivnih prednosti.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Lawler, M. (2024). What Is the Alkaline Diet? Review, Research, Food List, and More. Everyday Health.
  2. Hannah. (2023). What Are the 20 Best Foods to Increase Alkalinity? Facty Health.
  3. Bridgeford, R. (2012). The FIFTEEN Most to Add-In Daily. Live Energized.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu