Proljev u trudnoći – uzroci, kad je potreban oprez, kako ga zaustaviti, lijekovi

Proljev u trudnoći

Proljev u trudnoći obično je posljedica promjene prehrane ili fizičkih promjena. U slučaju teških proljeva vrlo je vjerojatna infekcija ili crijevna viroza. Smanjena količina tjelesnih tekućina (dehidracija) može biti opasna za trudnicu i dijete.

Osim poduzimanja općih mjera koje se inače savjetuju kod proljeva, pogotovo u vezi prehrane, u obzir dolaze infuzija, lijekovi protiv proljeva, ali i prirodni lijekovi.

Više o proljevu i liječenju možete pročitati ovdje.

Dehidracija

Proljev u trudnoći – akutni ili kronični?

Tijelo reagira proljevom na razne podražaje i bolesti. U osnovi, liječnici govore o proljevu ako osoba ima stolicu više od tri puta dnevno. Konzistencija proljeva može biti:

  • mekana,
  • kašasta,
  • tekuća.

U trudnoći se kod nekih žena javlja blagi proljev, obično naizmjence sa začepljenjem (konstipacija), a nerijetka je i nadutost u trudnoći. Važno je znati da i akutni, a jaki proljev može biti posljedica infekcije. Ako simptomi traju više od četiri tjedna, liječnici govore o kroničnom proljevu.

Promjena prehrane

Proljev u trudnoći – uzroci

Proljev nije jedan od „tipičnih“ problema u trudnoći. Crijevne su iritacije manje povezane s hormonima, tj. hormoni trudnoće uglavnom uzrokuju zatvor. Blagi je proljev često rezultat promjena u prehrani.

Naime, mnoge žene pribjegavaju zdravijim namirnicama tijekom trudnoće, pogotovo onima s visokom količinom vlakana. Tada crijeva reagiraju proljevom.

Zato trudnice trebaju biti strpljive, pogotovo ako je u pitanju proljev u prvom tromjesečju trudnoće, sve dok se njihova probava ne prilagodi novoj situaciji. Ipak, zbog zdravog razvoja djeteta treba nastaviti sa zdravom prehranom.

Vlakna

Kako napreduje trudnoća, rastuća maternica sve više i više pritišće crijeva, negativno utječe na stolicu pa je proljev u kasnoj trudnoći normalna pojava. Ipak, zbog progesterona češći je zatvorProljev u trudnoći pred porod (proljev u trećem tromjesečju) ponekad je znak trudnici o početku porođaja.

Drugi uzroci proljeva u trudnoći obično su isti kao i kod klasičnog proljeva. Proljev, dakle, može biti posljedica:

Bez obzira na to je li riječ o trudnoći ili ne, iritirano crijevo i upalne bolesti crijeva mogu biti odgovorni za proljev.

Proljev u trudnoći – kad je potreban oprez?

Teški proljev tijekom trudnoće koji traje više od tri dana ponekad može biti opasan. Zbog velikog gubitka tekućine tijelo se suši, tj. dehidrira. Također, uz tekućinu se gube i vitalni minerali. To može dovesti do nedostatka kalija (hipokalijemija), a koji može biti kritičan za majku i dijete.

Posjet liječniku

Ako je dugotrajan i/ili teški proljev u pitanju, potrebno je posjetiti liječnika. Isto vrijedi i za umor u trudnoći bez poboljšanja kroz nekoliko dana ili proljev koji prate:

Liječenje je također potrebno ako je proljev u trudnoći uzrokovan infekcijom. Bakterijska infekcija u trudnoći koja plaši mnoge žene je listerioza. Ako se prenese na nerođeno dijete, može dovesti do rano- ili mrtvorođene djece.

Bilo koja vrsta proljeva u trudnoći može biti uzrokovana i bakterijskom infekcijom vaginalnog okoliša (bakterijska vaginoza) koja vodi do:

Čaj od komorača

Kako zaustaviti proljev u trudnoći?

U slučaju bezopasnog proljeva u trudnoći se primjenjuju u načelu isti opći savjeti kao kod klasičnog proljeva. Postojan i jak proljev može dovesti do značajnog gubitka tekućine i soli. Zato je važno uzimati puno tekućine. Odmor i toplina također su korisni.

Treba nastojati izbjeći pothranjenost, a sljedeće prehrambene mjere pomažu kod oporavka:

Aktivni ugljen

Lijekovi protiv proljeva u trudnoći

Kako bi se spriječio povećani gubitak tekućine povezan s proljevom tijekom trudnoće, liječnik može propisati tekućinu za vraćanje elektrolita. Nadalje, postoje prirodni lijekovi koji se smatraju relativno sigurnima za proljev tijekom trudnoće kao što su:

Što se tiče farmaceutskih lijekova protiv proljeva, tzv. antidijaroika, važno je prethodno liječničko savjetovanje.

Članak objavljen:

Saznajte više o nadutosti u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o stresu u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o vlaknima u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu