Što jesti kada se razbolite?
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Adekvatna prehrana za vrijeme prehlade vrlo je bitna kako bi sama prehlada bila lakše podnošljiva i kraćeg trajanja. Pogledajte listu najboljih namirnica za konzumaciju kada se osjećate bolesno.
Puno tekućine
Uobičajeno je da nemate apetit ili ne možete jesti krutu hranu kad ste bolesni, ali bi trebali paziti da ipak unosite dovoljno tekućine. Pijte zeleni čaj za jačanje imunološkog sustava te dodajte žličicu meda ako vas boli grlo.
Ako imate probleme sa želucem, popijte čaj od metvice ili đumbira. Također si možete iscijediti naranču za dobivanje što više vitamina C.
Lako probavljive bjelančevine
Uzimanje dovoljno proteina je iznimno važno bili vi zdravi ili bolesni. Proteini jačaju vaše tijelo, tako da će vam pomoći da lakše preživite bolesno razdoblje.
Budući da vaš želudac vjerojatno neće moći podnijeti odrezak, odaberite lako probavljive proteine koji uzimaju malo ili nimalo vremena za pripremu, kao što su jaja ili običan jogurt.
Agrumi
Agrumi poput naranče, grejpa, limuna i limete sadrže flavonoide koji povećavaju imunološku aktivnost sustava.
Povrće
Glutation je snažan antioksidant koji se uspješno bori protiv infekcija. Možete ga pronaći u povrću poput brokule, kelja i kupusa.
Juhe
Juha će spriječiti dehidraciju organizma i lako se probavlja. Pojedite juhu koja sadrži komadiće povrća i žitarice (npr ječam) za dodatne vitamine i hranjive tvari. Vruća juha će održavati tijelo ugrijanim i otvoriti sinuse.
Hrana bogata vitaminima B6 i B12
Vitamini B6 i B12 su nutrijenti koji iscjeljuju, a dobiti ih možete ako konzumirate ribu, sojino mlijeko, žitarice, špinat i puretinu.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja
Saznajte više o tome kako ublažiti prehladu i gripu u našem vodiču
Nastavite čitati
Sirup od lovora protiv kašlja: Jednostavan, ali moćan lijek
-
Kreni Zdravo
- 2 min čitanja
Znate li razliku između RSV-a, prehlade, COVID-a i gripe?
- Tomislav Stanić
- 3 min čitanja