Zašto je odmor važan za uspjeh u poslu?

Odmor od posla

Između užurbanih pauza za ručak i iscrpljujućeg posla u redu je povremeno i pobjeći od njega. Postoje zdravstvene prednosti uzimanja odmora od posla i puno različitih načina da to napravite, a ovo su neki od njih.

Odmorite se radi vašeg zdravlja

Jedno istraživanje je pokazalo da više od trećine radnika s punim radnim vremenom ne uzima godišnji odmor. Odmor je bitan jer ima prednosti koje su važne za vaše zdravlje a to je da,

  • Smanjuje stres i samim time imat ćete i bolju sposobnost suočavanja sa stresnim situacijama
  • Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti
  • Poboljšava se obiteljska komunikacija te kvaliteta života i zdravlja općenito

Ali naravno, te prednosti nisu trajne: jedan godišnji odmor neće nas učiniti sretnijim zauvijek! Zato je važno omogućiti si da se odmorite od posla pa makar i samo ako otiđete na wellness vikend. Istraživanja su pokazala da čak i samo planiranje odmora može povećati našu sreću.

Prakticirajte meditaciju

Meditacija ne treba dugo trajati. Uzmite si jednu minutu da vježbate duboko disanje, zamišljate nešto pozitivno, brojite udisaje ili bilo što drugo što će vas opustiti.

Meditiranje

Izađite u šetnju

Ne postoji ništa bolje nego svježi zrak i vježbe za pročišćavanje misli i smanjenje stresa.

Otiđite na masažu

Masaža može biti brza, jednostavna, jeftina i učinkovita tehnika ublažavanja stresa. Isto tako ako nemate dovoljno vremena za otići na masažu možete se probati i sami izmasirati. Za umorne oči nježno ublažite područje oko oka, za glavobolje masažu vrata i čela, a za bolne zglobove i ruke, masirate zapešća, prste i dlanove.

Novi hobi

Odmor s namjerom može vas izuzetno obogatiti (upoznavanje novih kultura, običaja,  hrane…). Ali da se maknete malo od posla i ne razmišljate o njemu probajte neke nove hobije npr. neobične tečajeve kuhanja ili učiti kako fotografirati vaše kulinarske kreacije za Instagram, pohađajte tečaj penjanja po stijenama, pridružite se nekom planinarskom klubu ili naučite svirati trombon (jedno od najstarijih limenih puhačkih glazbala, azijskog podrijetla ). Mogućnosti su razne.

Istražite grad u kojem živite

Da se malo zabavite i opustite nakon stresnog posla budite turist u svom gradu. Posjetite restorane koje ste oduvijek željeli, muzeje i umjetničke galerije, otiđite u kazalište, razne ljetne koncerte i društvena događanja u gradu i jednostavno uživajte.

„Odspojite“ se nakon završetka radnog vremena

Istraživanje je pokazalo da ljudi koji ostanu povezani nakon posla, imaju veći stres i smanjenu koncentraciju.

menstrualni-kalendar

Što napraviti kada odmor nije dovoljan?

Za one koji su doživjeli nezadovoljstvo na poslu ni odmor ga jednostavno neće smanjiti. Tada mnogi odluče promijeniti tvrtke, pa kasnije u životu čak i karijere. Ako tražite novu karijeru, razmislite o sljedećim koracima.

  • Istražite karijere koje vas zanimaju

Pretražujte portale za objavljivanje oglasa, kontaktirajte ljude u vašoj mreži kako biste dogovorili informativne intervjue ili prisustvujte nekim događajima gdje se možete umrežiti s drugima.

  • Izgradite svoj skup vještina

Kupite si ili preuzmite neki besplatni online tečaj. Ako niste sigurni što vam se sviđa, mnogi uvodni tečajevi se nude i na visokoškolskim ustanovama. I jako je bitno da ažurirate svoj životopis i profile na društvenim mrežama.

Članak objavljen:

Vodič kroz meditaciju: Upoznajte tehnike i prednosti meditacije

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu