Zašto je odmor važan za uspjeh u poslu?

Zašto je odmor važan za uspjeh u poslu

Između užurbanih pauza za ručak i iscrpljujućeg posla u redu je povremeno i pobjeći od njega. Postoje zdravstvene prednosti uzimanja odmora od posla i puno različitih načina da to napravite, a ovo su neki od njih.

Odmorite se radi vašeg zdravlja

Jedno istraživanje je pokazalo da više od trećine radnika s punim radnim vremenom ne uzima godišnji odmor. Odmor je bitan jer ima prednosti koje su važne za vaše zdravlje, a to su:

  • smanjuje stres i samim time povećava sposobnost suočavanja sa stresnim situacijama
  • smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti
  • poboljšava obiteljsku komunikaciju te kvalitetu života i zdravlja općenito.

Naravno, te prednosti nisu trajne – jedan godišnji odmor neće nas učiniti sretnijima zauvijek! Zato je važno omogućiti si da se odmorite od posla, pa makar i samo ako otiđete na wellness vikend. Istraživanja su pokazala da čak i samo planiranje odmora može povećati našu sreću.

Pročitajte članak “Blagodati godišnjeg odmora: Znate li se opustiti i odmoriti?“.

Prakticirajte meditaciju
FOTO: Shutterstock

Prakticirajte meditaciju

Meditacija ne treba dugo trajati. Uzmite si jednu minutu da vježbate duboko disanje, zamišljate nešto pozitivno, brojite udisaje ili bilo što drugo što će vas opustiti.

Pročitajte članak “Meditacija za početnike: Što znači meditacija za zdravlje i savjeti“.

Izađite u šetnju

Ne postoji ništa bolje od svježeg zraka i vježbi za pročišćavanje misli i smanjenje stresa.

Izađite u šetnju
FOTO: Shutterstock

Otiđite na masažu

Masaža može biti brza, jednostavna, jeftina i učinkovita tehnika ublažavanja stresa. Isto tako, ako nemate dovoljno vremena za otići na masažu, možete se probati i sami izmasirati. Za umorne oči priuštite si masažu područja oko očiju, kod glavobolje masirajte vrat i čelo, a kod bolnih zglobova i ruku masirajte zapešća, prste i dlanove.

Pročitajte članak “Kako masaže pomažu zdravlju vašeg tijela?“.

Novi hobi

Odmor s namjerom može vas izuzetno obogatiti (upoznavanje novih kultura, običaja, hrane itd.). S druge strane, da se maknete malo od posla i ne razmišljate o njemu, probajte neke nove hobije. Otiđite na neobičan tečaj kuhanja, naučite fotografirati vaše kulinarske kreacije za Instagram, pohađajte tečaj penjanja po stijenama, pridružite se nekom planinarskom klubu ili naučite svirati trombon (jedno od najstarijih limenih puhačkih glazbala, azijskog podrijetla). Mogućnosti su razne.

Pročitajte članak “6 razloga zbog kojih bi trebali imati hobi“.

Novi hobi
FOTO: Shutterstock

Istražite grad u kojem živite

Da se malo zabavite i opustite nakon stresnog posla, budite turist u svojem gradu. Posjetite restorane koje ste oduvijek željeli, muzeje i umjetničke galerije, otiđite u kazalište, na razne ljetne koncerte i društvena događanja u gradu i jednostavno uživajte.

“Odspojite” se nakon završetka radnog vremena

Istraživanje je pokazalo da ljudi koji ostanu povezani nakon posla imaju veći stres i smanjenu koncentraciju.

Odspojite se nakon završetka radnog vremena
FOTO: Shutterstock

Što napraviti kada odmor nije dovoljan?

Ako je stalno prisutno nezadovoljstvo na poslu, ni odmor ga neće jednostavno reducirati. Tada mnogi odluče promijeniti tvrtke, kasnije u životu čak i karijere. Ako tražite novu karijeru, razmislite o sljedećim koracima.

  • Istražite karijere koje vas zanimaju – pretražujte portale za objavljivanje oglasa, kontaktirajte ljude u vašoj mreži kako biste dogovorili informativne intervjue ili prisustvujte nekim događajima gdje se možete umrežiti s drugima.
  • Izgradite svoj skup vještina – kupite si ili preuzmite neki besplatni online tečaj. Ako niste sigurni što vam se sviđa, mnogi uvodni tečajevi se nude i na visokoškolskim ustanovama. I jako je bitno da ažurirate svoj životopis i profile na društvenim mrežama.

Pročitajte članak “Kako pronaći (dobar) posao?“.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Vodič kroz meditaciju: Upoznajte tehnike i prednosti meditacije

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu