Kako pronaći (dobar) posao?

dobar posao

Pitanje iz naslova ovog članka postavlja si iz dana u dan 400 000 nezaposlenih u Hrvatskoj i još barem toliko onih koji su nezadovoljni sadašnjim poslom i žele ga mijenjati. Neki tražitelji posla traže bilo što, neki su izbirljivi, ali svi su u nezavidnoj situaciji jer Hrvatska ne nudi dovoljno poslova.U novinama je prije par dana izašao članak s naslovom ”Nakon što sam završio fakultet i bio nezaposlen 512 dana pukao mi je film, idem raditi na bauštelu u Njemačku”.

Postoje brojne strategije o tome kako naći posao no većina njih iznosi prazne floskule poput ”trebate dati sve od sebe” i ”pokažite poslodavcu koliko ste motivirani”. Mi ćemo u nastavku pokušati ponuditi malo konkretniji vodič za traženje posla, podijelili smo ga u korake.

1. Preispitajte vaš motiv za traženje posla i koliko vam se žuri?

Prije nego krenete u traženje posla dobro je da sami sebi odgovorite na nekoliko pitanja. Prvo i najvažnije – zašto tražite posao?

Ako vam je glavni motiv novac koji vam je neophodan što prije (bilo zbog kredita, obaveza ili jednostavno za osnovne životne potrebe) onda vaša potraga za poslom mora ići u širinu. Vi si ne možete priuštiti čekati niti puno birati poslove.

Ako vam je glavni motiv želja za novim izazovom, učenjem, usavršavanjem, putovanjem ili stjecanjem novih iskustava, a možete si priuštiti malo dulje traženje posla onda vaša potraga ne treba ići u širinu nego u područje koje će vam pružiti sve to.

Motiv za traženje dodatnog posla

Istraživanja su pokazala još jedan zanimljivi motiv za traženje posla i to uglavnom dodatnog. Muškarci i žene kojima bračni partner i obitelj idu na živce često traže dodatni posao kako bi što manje vremena morali biti doma.

trazenje novog posla

2. Što znate najbolje raditi?

Postoje poslovi koji ne zahtijevaju posebne vještine i stupanj edukacije pa njih može obavljati veći broj osoba. To su često sezonska zanimanja ili stalna zanimanja (posao vozača, konobara, administratora i sl). S obzirom na to da puno osoba konkurira za takve poslove velika je i navala na natječaje pa se, nažalost, na jedno administratorsko mjesto kandidira oko 1000 tražitelja posla.

No, kod specijaliziranih poslova situacija je drugačija. Natječaji za programere, farmaceute i razne druge specijalizirane djelatnosti često prolaze sa samo nekoliko prijava. Zato razmislite kojim se specijaliziranim poslom možete baviti.

3. Gdje želite raditi? Posao u Zagrebu, u inozemstvu, posao od doma?

Većina Hrvata traži posao u Zagrebu. Razlog je centraliziranost zemlje i činjenica da se skoro polovica radnih mjesta nalazi u glavnom gradu. No, jedna od stvari koja će se događati prije i nakon pristupanja Hrvatske Europskoj Uniji je decentralizacija. To se već počelo događati tako da, ako niste vezani za lokaciju, pretražujte radna mjesta širom zemlje.

Mnogi priželjkuju rad u inozemstvu. Austrija i Njemačka tradicionalne su zemlje u kojima Hrvati nalaze poslove, a lagano je naći prvi posao u graditeljstvu, ugostiteljstvu i sličnim djelatnostima. Puno Hrvata se dobro snašlo u inozemstvu gdje obavljaju cijenjene poslove. Ako gledamo po plaći, najviše se isplati ići u Dubai koji je otvoren za strance i izdašno ih plaća (stručnjaci zarađuju i po 8 000 eura mjesečno).

Rad od doma

Ono o čemu mnogi sanjaju je posao iz topline vlastitog doma. Rad na internetu jedna je od mogućnosti rada od doma s time da je potrebno puno rada da bi se došlo do rezultata. Kako zaraditi na internetu? Jedan od načina je otvoriti stranicu/ blog na temu koja vas zanima.

Na stranicu zatim stavite oglase i ako blog privuče dovoljno ljudi, skupit ćete nešto novaca (tako je nastala i stranica Krenizdravo.com). Ipak, takav posao uopće nije lagan, a plaća koju ćete zaraditi možda će više ličiti na džeparac nego na ozbiljnu plaću. Preko Interneta možete odrađivati i poslove za tvrtke, npr. odgovarati na mailove njihovih korisnika, slagati im prezentacije u PowerPointu i slično.

Ako želite raditi od doma, na internetu, ključno je da budete vješti s računalom. Ako to niste, postoje razni kvalitetni tečajevi koje možete iskoristiti da se usavršite.

Tekst se nastavlja na idućoj stranici 1 2

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu