Kako smršaviti vježbanjem? Fizioterapeut otkriva vrste tjelesne aktivnosti za gubitak kilograma i kako ih izgubiti na zdrav način

Kako smršaviti vježbanjem

Kako smršaviti? Svi se ovo pitaju u nekom trenutku. Odgovor leži u zdravom mršavljenju, odnosno u kontroliranom mršavljenju promjenom životnih navika – zdravom i uravnoteženom prehranom te tjelesnom aktivnošću. Mnogi koji se pitaju kako smršaviti brzo, kako smršaviti 5 kg u 7 dana ili kako smršaviti u mjesec dana često posegnu za nezdravim oblicima mršavljenja.

Pročitajte članak “Mršavite, a zapravo uništavate zdravlje! Ovo je 8 znakova da mršavite na nezdrav način“.

Ako se pitate kako smršaviti, imajte na umu da je zdravo mršavljenje ono u kojem je gubitak kilograma između 0,5 – 1 kg tjedno.

Pretilost

Pretilost ili gojaznost (debljina, adipositas, obesitas) je prekomjerno nakupljanje masnog tkiva u tijelu zbog povećanja broja masnih stanica ili zbog povećanja njihovog volumena. Prvi tip počinje u ranom djetinjstvu s progresivnim porastom tjelesne mase, osobito u pubertetu, a drugi tip u odrasloj dobi, uglavnom zbog krive prehrane i tjelesne neaktivnosti.

Uzrok prekomjernoj tjelesnoj težini i gojaznosti je kompleksan, jer najčešće sudjeluje više čimbenika – genetski, prehrambeni, psihički te socioekonomski.

Među njima od velikog značenja su oni čimbenici koji su posljedica stila življenja i koji se mogu mijenjatipretjerani unos hrane, prekomjerno konzumiranje alkohola, tjelesna neaktivnost, stres.

Sekundarna pretilost je posljedica različitih poremećaja i bolesti, npr. kod hipotireoze (miksedema) čiji je najčešći uzrok autoimuna bolest štitnjače – Hashimotov tireoiditis).

Posljedice pretilosti
FOTO: Shutterstock

Posljedice pretilosti

Posljedice pretilosti mogu biti sljedeće:

Pročitajte članke:

Vježbe za mršavljenje
FOTO: Shutterstock

Vježbe za mršavljenje

Ako se pitate kako smršaviti vježbanjem, imajte na umu da nisu nužno potrebne vježbe da bi se smršavilo (ovisno o tome koliko želite izgubiti na težini), nego je bitna fizička aktivnost. Već pola sata do sat šetnje dnevno ima utjecaj na snižavanje krvnog tlaka.

Međutim, za značajniji gubitak kilograma ipak je potrebna intenzivnija fizička aktivnost, odnosno vježbe, bilo da ih provodite kod kuće, na otvorenom ili u teretani.

Najbolje vježbe za mršavljenje

U prvom redu to su vježbe aerobnog tipa:

Vježbe s opterećenjem
FOTO: Shutterstock

Anaerobne vježbe također imaju svoju ulogu u mršavljenju.

Najčešće su to vježbe snage, jakosti i izdržljivosti, odnosno vježbe s opterećenjem:

Pročitajte članke:

Programi vježbanja koji daju rezultate u borbi s gubitkom kilograma su HIIT i tabata trening. Međutim, oni iziskuju određenu razinu fizičke spreme, odnosno kondicije.

Kako smršaviti vježbanjem?

U videu ispod možete vidjeti program vježbanja za početnike.

U sljedećem videu možete vidjeti vježbe za napredne vježbače:

Postoje i programi mršavljenja, koji se najčešće provode u sklopu poliklinika i zdravstvenih centara, gdje se naglasak stavlja upravo na zdravom i sigurnom mršavljenju te gdje ste cijelo vrijeme pod nadzorom stručnjaka – nutricionista, liječnika, fizioterapeuta, kineziologa.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Džono-Boban, A. Pretilost – kako je pobijediti. ZZJZDNZ.
  2. Mašanović, M. Što je to aerobno i anaerobno vježbanje? ZZJZDNZ.

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   5

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu