Vježbe s trakom: Tko kaže da vam trebaju utezi za dobar trening? Samo jedna traka ojačat će cijelo tijelo uz ovih 5 vježbi

Vježbe s trakom

Elastične trake za vježbanje su rekviziti za trening koji su vrlo učinkoviti za izgradnju mišićne snage, mobilnosti i stabilnosti. Prenosive su i pristupačne te dolaze u širokom rasponu veličina i otpora, ovisno o razini vaše kondicije i fitness ciljevima. Bez obzira na to volite li trenirati snagu, istezati se ili raditi pilates, vježbe s trakom imaju širok raspon primjene.

Vježbe s trakom mogu biti jednako učinkovite kao korištenje utega (bučica), sve dok vama i vašim mišićima ovaj rekvizit predstavlja izazov.

Onima s ograničenim držanjem i pokretima trake mogu pružiti laganu alternativu za trening snage.

Postoji nekoliko vrsta traka s različitim rasponima otpora koje možete koristiti. Dobra je ideja imati kolekciju traka za različite vježbe koje će zahtijevati veći ili manji otpor, uz mogućnost povećanja otpora kako postajete jači.

Trake su jedinstvene u odnosu na bučice kada je riječ o otporu, stoga imajte na umu da ćete vjerojatno morati testirati nekoliko različitih traka prije nego što pronađete najbolju.

vježbe s trakom za noge
FOTO: Shutterstock

Prednosti vježbanja s trakama

Vježbe s trakama mogu poslužiti za:

  • trening snage
  • povećanje fleksibilnosti
  • bolje držanje tijela
  • rehabilitaciju (oporavak od ozljede).

Vježbe s trakom

U nastavku provjerite vježbe s elastičnom trakom koje možete uklopiti u trening za cijelo tijelo.

Iskorak s biceps pregibom

Iskorak s biceps pregibom spada u najkorisnije vježbe s trakom za noge. Iskoraci su najpoznatiji po oblikovanju stražnjice, jačanju donjeg dijela tijela, povećanju snage mišića trupa i izgradnji mišića nogu. Dodatkom biceps pregiba, iskorak u ovoj kombinaciji spada i u vježbe s trakom za ruke.

Evo kako izgleda izvedba.

Čučanj s trakom

Čučanj povećava mišićnu masu i snagu u gluteusima, kvadricepsima i mišićima abduktorima kuka, a uz to jača leđa i mišiće jezgre. Trake za vježbanje daju im dodatno opterećenje, što pridonosi boljem jačanju mišića od klasičnog čučnja. Ova vježba ujedno spada u najbolje vježbe s trakom za gluteus.

U nastavku provjerite kako izgleda pravilna izvedba ove vježbe.

Bočni hod

Vježbe s mini trakom korisne su kod pokreta kao što je bočni hod. Ova vježba savršen je način za poboljšanje stabilnosti kuka, jačanje abduktora kuka (osobito gluteus medius) i povećanje stabilnosti zgloba koljena.

Evo kako se izvodi.

https://youtu.be/855BmSh1q_Y

Veslanje u sjedećem položaju

Ova vježba cilja na romboide i latissimus dorsi (zbog čega spada u korisne vježbe s trakom za leđa i vježbe s trakom za ramena), pomaže u oblikovanju gornjeg i srednjeg dijela leđa te potiče dobro držanje. Također, jača bicepse i mišiće jezgre.

Provjerite pravilnu izvedbu u nastavku.

Most sa širenjem nogu

Kada su u pitanju vježbe s trakom za trbuh i donji dio leđa, most sa širenjem nogu odličan je odabir. Ova vježba primarno jača gluteuse, ali i trbušne mišiće, natkoljenice i mišiće donjeg dijela leđa.

U nastavku pogledajte video koji prikazuje kako se izvodi.

Trening za cijelo tijelo

Svaku vježbu radite 45 sekundi, a zatim se odmorite 15 sekundi. Nakon dovršetka jedne serije vježbi možete krenuti s produženim oporavkom po potrebi ili nastaviti sa sljedećom serijom. Odradite ukupno četiri serije.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu