Preparati za mršavljenje: Pomažu, ali pod određenim uvjetima! Nutricionistica otkriva kada i što koristiti

Preparati za mršavljenje

U prvim mjesecima godine većina donosi odluke i ciljeve vezano uz skidanje viška kilograma. Obećajemo si novu formu i liniju do ljeta, neki čak i do proljeća. Onda negdje na tom putu posustanemo, a Korizmu uzimamo kao razdoblje odricanja od slatkog i novi početak.

Još ima vremena do ljeta. No, kako izbacivanje određene hrane uz veliki kalorijski deficit rezultira jo-jo efektom ili nemogućnošću pridržavanja plana, bivamo očajni i pitamo se kako to da ne postoji preparat za mršavljenje

Krivimo genetiku, velik apetit, moguće dijagnoze poput usporene štitnjače i jake kosti. Najčešće ove izgovore koristimo kad “padnemo” na testu samodiscipline, samokontrole i dosljednosti. Radije ćemo izmisliti izgovor nego si priznati da smo “karakterno slabi”.

Odmah treba napomenuti kako ovakav unutarnji govor nema veze s nedostatkom discipline ili kontrole, već s totalno neprilagođenim planom mršavljenja i prehrane. Drugim riječima, popularne dijete ili vlastito neznanje odvode nas u ekstreme

Dobar i kvalitetan plan prehrane je onaj koji omogućuje:

 • očuvanje i podržavanje zdravlja
 • postepeno skidanje viška tjelesnih masti
 • sitost 
 • zdravu probavu 
 • uravnoteženost 
 • uživanje u omiljenoj hrani
 • disciplinu i pridržavanje. 

Dakle, ako se jako borite održati određeni prehrambeni režim, on svakako nije za vas, u skladu s vama i vašim potrebama. Angažiranje stručnjaka nutricionista očuvat će vam zdravlje, vrijeme i živce. 

Preparat za smanjenje apetita
FOTO: Shutterstock

No, iako to pojedinci znaju, i dalje žele da preparati za mršavljenje odrade svoj posao. Naime, na tržištu ne postoji preparat koji bi omogućio mršavljenje, a da ništa ne promijenimo po pitanju prehrambenih navika i životnog stila. 

Preparat za mršavljenje, kao i preparat za smanjenje apetita samo su dodaci i ona trešnja na torti nakon što smo posložili prehranu, odnosno u zdravom smo kalorijskom deficitu, kvalitetno spavamo, pijemo dovoljno tekućine i kontinuirano smo fizički aktivni

Tek kada su osnove posložene možemo eventualno razmišljati o tome koji preparati za mršavljenje bi bili dobri za nas. 

Pročitajte članak “Pravilna prehrana i individualne potrebe: Nutricionistica otkriva razlike i kako utvrditi svoje potrebe“.

Prirodni preparati za mršavljenje 

Bez obzira na ton koji su preparati za mršavljenje u pitanju, prije upotrebe se konzultirajte sa svojim liječnikom. Ovo posebno vrijedi ako već pijete određene lijekove ili suplemente i ako ste alergični na određene sastojke. 

Također, imajte na umu da nećete postići rezultat s preparatima za mršavljenje ako niste u kalorijskom deficitu. Drugim riječima, ako nastavite s istim prehrambenim navikama koje su vas dovele do viška kilograma, preparati za mršavljenje bit će samo bačeni novac

Isto tako, kupiti preparat za mršavljenje ne znači zeleno svjetlo za unos hrane koje god želimo i u kojim količinama želimo. Ako smatrate da nakon uzimanja preparata za mršavljenje možete jesti koliko god vas volja, pazite da ne dobijete još koji kilogram.

Pod uvjetom da je vaša prehrana uravnotežena i u kalorijskom deficitu, da spavate kvalitetno i vježbate barem tri puta tjedno po 30 minuta, možete razmotriti koji bi to preparati za mršavljenje bili najbolji za vas. Uz njihovu pomoć eventualno ćete postići neki mikro efekt, koji neće biti presudan za mršavljenje. 

Prirodni preparati za mršavljenje
FOTO: Shutterstock

Jedan od najpoznatijih preparata za mršavljenje je zelena kava. Obično dolazi u kapsulama u kombinaciji s L-karnitinom. Savjetuje se popiti dvije kapsule dnevno barem pola sata prije obroka. Zelenoj kavi se pripisuju sagorijevanje masti i reguliranje šećera u krvi. 

Nadalje, među najpopularnijim prirodnim preparatima za mršavljenje su biljni čajevi ili čajne mješavine za mršavljenje. Tu se posebice ističe žuti čaj kojem se pripisuje moć sagorijevanja masti. 

Osim sagorijevanja masti, određenim čajevima pripisuju se ovi učinci:

Ovdje trebamo podsjetiti na to što zapravo znači proces mršavljenja. Proces mršavljenja odnosi se na smanjenje masnih naslaga u tijelu, što za posljedicu ima smanjenje broja kilograma te opsega tijela. 

Čajevi i preparati za mršavljenje mogu potaknuti probavu i djelovati protiv nadutosti. Samim time imat ćemo osjećaj ravnijeg trbuha, no taj osjećaj ne znači i smanjenje masnih naslaga.

Preporuka je svakih dva tjedna izmjeriti opseg trbuha i bokova te vagati se ujutro na prazan želudac.
Preparat za mršavljenje
FOTO: Shutterstock

Čajevi djeluju i izbacivanjem viška vode iz tijela, što također pridonosi osjećaju da smo smršavili. Po ovom je efektu posebno popularan čaj od peršina. U početku procesa mršavljenja ionako izbacujemo najprije višak vode, a tek onda dolazi do trošenja rezervi iz masnih naslaga. 

Pojedine namirnice djeluju diuretski, što također pomaže u izbacivanju viška vode iz tijela.

Suprotno, u prehrani treba ograničiti hranu koja potiče zadržavanje vode u tijelu i osjećaj da smo se udebljali, a to su:

 • prerađena hrana
 • dodani šećer u hrani i slatkiši
 • grickalice i slana hrana
 • brza hrana
 • gazirana pića
 • alkohol
 • zaslađena pića poput sokova.

Pročitajte članak “‘Nezdrava hrana’: Nutricionistica otkriva što će se jako rijetko naći na njezinom tanjuru“.

Preparati za mršavljenje u ljekarnama 

U ljekarnama je dostupan velik izbor preparata za mršavljenje, a svaki od njih zvuči obećavajuće. Neki od tih preparata su:

Što se tiče poticanja metabolizma, on se najlakše potiče treninzima snage i izgradnjom mišićne mase koja u mirovanju zahtjeva nešto veću potrošnju kalorija. Metabolizam ne znači brzi prolaz hrane kroz tijelo, već koliko kalorija trošimo i u mirovanju. 

Znate li da osobe s viškom kilograma, posebice osobe koje se bore s pretilošću, imaju brži metabolizam? Razlog tome je što naš organizam mora održavati poveću masu tijela. Kako mršavimo, metabolizam se usporava. 

Ako trebate biti dulje vrijeme u procesu mršavljenja, tada vam nutricionist može pomoći u pravilnom “rezanju” kalorija i razbijanju platoa kada do njega dođe. Drugim riječima, samom prehranom i fizičkom aktivnošću utječe se na poticanje metabolizma

Preparati za mršavljenje u ljekarnama
FOTO: Shutterstock

Pojedini preparati prodaju se pod nazivom fat burneri. Imajte na umu da pojedini fat burneri sadrže kofein. U tom slučaju pripazite na pretjerani unos kofeina ako pijete puno šalica kave. Fat burneri na bazi L-karnitina pomažu u razgradnji masnih kiselina koje se koriste kao gorivo. 

Međutim, teško je postići tu dozu L-karnitina za vidljiv efekt pa ovdje opet govorimo samo o nekom mikroutjecaju koji nema presudan učinak na mršavljenje. Također, određeni minerali se vezuju uz proces mršavljenja, poput kroma. 

Krom sudjeluje u metabolizmu makronutrijenata, a njegov manjak povezuje se s dijabetesom. Nemojte sami postavljati dijagnozu nedostatka kroma jer uzimanje suplemenata na svoju ruku nije bezazleno. 

Naime, putem suplemenata možemo pretjerati s unosom jednog vitamina ili minerala, što će se negativno odraziti na status drugog vitamina ili minerala. I u konačnici, preparat za smanjenje apetita zvuči efektivno i spasonosno. 

Pročitajte članak “Kada piti vitamine i minerale? Nije svejedno! Nutricionistica donosi sve odgovore“.

Da biste stavili svoj apetit pod kontrolu, morate putem uravnotežene prehrane i zdravog životnog stila vratiti svoje hormone u ravnotežu. Dovoljan unos proteina već će sam po sebi potaknuti lučenje onih hormona koji smanjuju apetit. 

U kontroli pojedene količine hrane i apetita svakako vam može pomoći svjesno, lagano i dobro žvakanje hrane.

Ovo je jedno od vrlo jednostavnih, ali moćnih pravila koje nas s vremenom dovodi do povezivanja s prepoznavanjem osjećaja gladi. Osim toga, naš mozak stigne dobiti informaciju da je sit zbog čega ćemo pojesti manju količinu hrane, a to znači i unos manje kalorija. 

Plan za postizanje zdrave težine
FOTO: Shutterstock

Za kraj, prije nego se odlučite kupiti koji preparat za mršavljenje, provjerite ove stavke:

 • imate li uravnotežen plan prehrane u skladu sa svojim ciljem i potrebama organizma
 • imate li plan tjelovježbe i vrijeme u kalendaru za redovitu fizičku aktivnost
 • spavate li dovoljno i kvalitetno
 • jeste li pod stresom pa jedete u stresnim i tjeskobnim situacijama
 • računate li kalorije iz dodanog šećera, pića i alkohola
 • jedete li duple porcije
 • jedete li prebrzo i uz distraktore (mobitel, televizor itd.)
 • preskačete li obroke
 • imate li napadaje gladi i patite li od prejedanja
 • jedete li svaki dan povrće (oko 400 g) i voće (oko 200 g)
 • kakav je vaš odnos prema tijelu i (pre)hrani. 

Dakle, u ovim stavkama tražite razloge zašto još niste smršavili ili smatrate da ne možete smršaviti. Osim samog mršavljenja, važno je zadržati zdravu tjelesnu težinu. To ćete moći samo ako ste trajno promijenili životni stil, prehranu i odnos prema hrani.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu