Varivo od prokulica: Pet recepata s mesom i bez mesa
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Neki ih zovu prokulice, a drugi kelj pupčar, no ispravna su oba naziva. Naime, prokulice se ubrajaju u kupusnjače, a izgledaju poput malih zelenih loptica ili kelja s ravnim listovima u minijaturnom obliku.
Na 100 g prokulice sadrže oko 43 kalorije, oko tri grama proteina, četiri grama vlakana i oko devet grama ugljikohidrata. Bogate su vitaminom C, vitaminima K i A, kalijem i magnezijem.
Prokulice se mogu kuhati, pirjati ili pripremati na pari. Jedno od jela koje možete napraviti je i varivo od prokulica, a mi vam donosimo nekoliko ideja za ukusna i hranjiva variva.
Prokulica varivo
Ovo jednostavno varivo poslužit će kao prilog. Ne sadrži puno proteina pa je svakako dobar izbor predjela kako biste u idućem slijedu nadoknadili proteine. Iz ovog variva svakako ćemo dobiti vlakna i druge nutrijente.
Sastojci:
- 300 g prokulica (narezanih na četvrtine)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 2 krumpira (narezana na kockice)
- 2 mrkve (narezane na kolutove)
- 1 crvena paprika (narezana na kockice)
- 1 manja tikvica (narezana na kockice)
- 1 l povrtnog temeljca
- 1 lovorov list
- 1 čajna žličica mljevene paprike
- crni papar
- sol
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 jušna žlica svježe sjeckanog peršina.
Priprema
- Na jušnoj žlici zagrijanog maslinovog ulja dinstajte luk, a kada postane staklast, dodajte češnjak.
- Dodajte mrkvu, krumpir, tikvicu i papriku te dinstajte nekoliko minuta, a potom dodajte i mljevenu papriku te pomiješajte.
- Dodajte prokulice i lovorov list pa ulijte povrtni temeljac.
- Poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta.
- Prije posluživanja začinite i posipajte peršinom.
Varivo od leće i prokulica
Za više vlakana, ali i proteina obogatite prokulica varivo mahunarkom lećom. Dodajemo kumin koji će poboljšati probavu mahunarke.
Sastojci:
- 300 g prokulica (narezanih na četvrtine)
- 150 g leće (isprane)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 2 krumpira (narezana na kockice)
- 2 mrkve (narezane na kolutove)
- 1 crvena paprika (narezana na kockice)
- 1 lovorov list
- 1 čajna žličica mljevene paprike
- pola čajne žličice kumina
- 1 l povrtnog temeljca
- crni papar
- sol
- 1 jušna žlica maslinovog ulja.
Priprema
- Na jušnoj žlici zagrijanog maslinovog ulja dinstajte luk, a kada postane staklast, dodajte češnjak.
- Dodajte mrkvu, krumpir, tikvicu i papriku te dinstajte nekoliko minuta, a potom dodajte i mljevenu papriku te pomiješajte.
- Dodajte prokulice i leću, prelijte povrtnim temeljcem i ubacite lovorov list. Poklopite i kuhajte na srednje jakoj vatri oko 25 minuta.
- Prije posluživanja začinite preostalim začinima.
Varivo od prokulica i piletine
Ako želite varivo kao kompletan obrok i glavno jelo, tada ubacite i piletinu, kako biste zadovoljili i potrebu za proteinima.
Sastojci:
- 300 g pilećih prsa (narezanih na kockice)
- 200 g prokulica (prepolovljenih)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 stabljika celera (narezana na kockice)
- 2 mrkve (narezane na kolutove)
- 1 batat (narezan na kockice)
- 1 lovorov list
- 1 čajna žličica timijana
- 1 l pilećeg temeljca
- 100 ml zobenog napitka
- maslinovo ulje
- crni papar
- sol.
Priprema
- Najprije na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte kockice piletine, pa kada poprime zlatnu boju izvadite ih i ostavite sa strane.
- U istoj tavi na maslinovom ulju dinstajte luk, a potom dodajte i češnjak.
- Dodajte mrkvu, batat, prokulice, celer, timijan i lovorov list.
- Nakon toga, ulijte pileći temeljac i pustite da zavrije, a nakon toga kuhajte na laganoj vatri oko 25 minuta.
- Umiješajte zobeni napitak, začinite preostalim začinima i poslužite.
Varivo od prokulica s tofuom
Još jedan primjer uravnoteženog obroka sa svim makronutrijentima te kompletan obrok jest varivo od prokulica i tofua.
Sastojci:
- 200 g tofua (narezanog na kockice)
- 250 g prokulica (prepolovljenih)
- 1 poriluk (narezan na kolutove)
- 1 pastrnjak (narezan na kolutove)
- pola šalice tikvice (narezane na kockice)
- pola šalice cvjetače
- 1,5 l povrtnog temeljca
- 1 jušna žlica kokosovog ulja
- 1 čajna žličica naribanog đumbira
- pola čajne žličice kurkume
- pola čajne žličice kumina
- pola čajne žličice mljevene paprike
- pola čajne žličice korijandera u prahu.
Priprema
- Kockice tofua posolite i malo dinstajte na kokosovom ulju dok ne poprimi boju, a potom ih stavite sa strane.
- Zatim u loncu zagrijte još malo kokosovog ulja pa dodajte đumbir, kurkumu, korijander i kumin, kratko pirjajte, a potom dodajte poriluk i pastrnjak te dinstajte oko četiri minute.
- Dodajte preostalo povrće i dinstajte još nekoliko minuta.
- Ulijte povrtni temeljac i pustite da zakuha, a zatim smanjite vatru i ostavite da se kuha oko 20 minuta.
- Nekoliko minuta prije kraja kuhanja dodajte tofu i preostale začine.
Varivo od prokulica i ječma
Posljednje varivo u nizu od prokulica dolazi u kombinaciji s hranjivom žitaricom ječmom.
Ako nemate ječam ili povrće koje se navodi, uvijek možete dodati neku drugu cjelovitu žitaricu ili povrće.
Sastojci:
- 100 g ječma
- 200 g prokulica (prepolovljenih)
- 1 poriluk (narezan na kolutove)
- 2 šalice trakice kelja
- pola butternut tikve (narezane na kockice)
- 1 crvena paprika (narezana na kockice)
- 3 šalice povrtnog temeljca
- pola čajne žličice cejlonskog cimeta
- 1 čajna žličica dimljene paprike
- pola čajne žličice kumina
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- crni papar
- sol.
Priprema
- Ječam isperite pod vodom i skuhajte ga prema uputama.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte poriluk nekoliko minuta, a potom dodajte kockice butternut tikve te dinstajte još koju minutu.
- Dodajte cimet, kumin i dimljenu papriku te dinstajte još jednu minutu.
- Dodajte preostalo povrće osim kelja, ulijte temeljac, dodajte papar i sol te ostavite da se kuha oko 15 minuta.
- Nakon toga, dodajte kelj i ječam te kuhajte još pet minuta.
Pročitajte i ove članke:
- Kelj pupčar: Recepti s prokulicama koji će osvojiti i one koji ih ne mogu smisliti! Pripremite slasni tart, punjenu tjesteninu ili krepku juhu
- Zapečene prokulice: Ne sviđa vam se njihov miris i okus? Imamo recept koji će preobratiti mnoge koji ih ne vole
- Najlakši recept za fine prokulice s tjesteninom koji će voljeti i najveći hejteri ovog povrća.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja