Varivo od prokulica: Pet recepata s mesom i bez mesa

Varivo od prokulica

Neki ih zovu prokulice, a drugi kelj pupčar, no ispravna su oba naziva. Naime, prokulice se ubrajaju u kupusnjače, a izgledaju poput malih zelenih loptica ili kelja s ravnim listovima u minijaturnom obliku. 

Na 100 g prokulice sadrže oko 43 kalorije, oko tri grama proteina, četiri grama vlakana i oko devet grama ugljikohidrata. Bogate su vitaminom C, vitaminima K i A, kalijem i magnezijem

Priprema prokulica nije zahtjevna, a pored svježih, možemo kupiti i smrznute prokulice.

Prokulice se mogu kuhati, pirjati ili pripremati na pari. Jedno od jela koje možete napraviti je i varivo od prokulica, a mi vam donosimo nekoliko ideja za ukusna i hranjiva variva. 

Prokulica varivo
FOTO: Shutterstock

Prokulica varivo 

Ovo jednostavno varivo poslužit će kao prilog. Ne sadrži puno proteina pa je svakako dobar izbor predjela kako biste u idućem slijedu nadoknadili proteine. Iz ovog variva svakako ćemo dobiti vlakna i druge nutrijente.

Sastojci:

Priprema

  1. Na jušnoj žlici zagrijanog maslinovog ulja dinstajte luk, a kada postane staklast, dodajte češnjak
  2. Dodajte mrkvu, krumpir, tikvicu i papriku te dinstajte nekoliko minuta, a potom dodajte i mljevenu papriku te pomiješajte. 
  3. Dodajte prokulice i lovorov list pa ulijte povrtni temeljac.
  4. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta
  5. Prije posluživanja začinite i posipajte peršinom. 
Varivo od leće i prokulica
FOTO: Shutterstock

Varivo od leće i prokulica 

Za više vlakana, ali i proteina obogatite prokulica varivo mahunarkom lećom. Dodajemo kumin koji će poboljšati probavu mahunarke.

Sastojci:

Priprema

  1. Na jušnoj žlici zagrijanog maslinovog ulja dinstajte luk, a kada postane staklast, dodajte češnjak
  2. Dodajte mrkvu, krumpir, tikvicu i papriku te dinstajte nekoliko minuta, a potom dodajte i mljevenu papriku te pomiješajte. 
  3. Dodajte prokulice i leću, prelijte povrtnim temeljcem i ubacite lovorov list. Poklopite i kuhajte na srednje jakoj vatri oko 25 minuta. 
  4. Prije posluživanja začinite preostalim začinima. 
Varivo od prokulica i piletine
FOTO: Shutterstock

Varivo od prokulica i piletine 

Ako želite varivo kao kompletan obrok i glavno jelo, tada ubacite i piletinu, kako biste zadovoljili i potrebu za proteinima. 

Sastojci:

Priprema

  1. Najprije na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte kockice piletine, pa kada poprime zlatnu boju izvadite ih i ostavite sa strane. 
  2. U istoj tavi na maslinovom ulju dinstajte luk, a potom dodajte i češnjak
  3. Dodajte mrkvu, batat, prokulice, celer, timijan i lovorov list. 
  4. Nakon toga, ulijte pileći temeljac i pustite da zavrije, a nakon toga kuhajte na laganoj vatri oko 25 minuta.
  5. Umiješajte zobeni napitak, začinite preostalim začinima i poslužite. 
Varivo od prokulica s tofuom
FOTO: Shutterstock

Varivo od prokulica s tofuom 

Još jedan primjer uravnoteženog obroka sa svim makronutrijentima te kompletan obrok jest varivo od prokulica i tofua.  

Ovo varivo je idealno kao gotov obrok za one koji ne jedu meso i za one koji žele predahnuti od mesnih obroka.

Sastojci:

Priprema

  1. Kockice tofua posolite i malo dinstajte na kokosovom ulju dok ne poprimi boju, a potom ih stavite sa strane. 
  2. Zatim u loncu zagrijte još malo kokosovog ulja pa dodajte đumbir, kurkumu, korijander i kumin, kratko pirjajte, a potom dodajte poriluk i pastrnjak te dinstajte oko četiri minute. 
  3. Dodajte preostalo povrće i dinstajte još nekoliko minuta. 
  4. Ulijte povrtni temeljac i pustite da zakuha, a zatim smanjite vatru i ostavite da se kuha oko 20 minuta
  5. Nekoliko minuta prije kraja kuhanja dodajte tofu i preostale začine. 
Varivo od prokulica i ječma
FOTO: Shutterstock

Varivo od prokulica i ječma

Posljednje varivo u nizu od prokulica dolazi u kombinaciji s hranjivom žitaricom ječmom.

Ako nemate ječam ili povrće koje se navodi, uvijek možete dodati neku drugu cjelovitu žitaricu ili povrće

Sastojci:

Priprema

  1. Ječam isperite pod vodom i skuhajte ga prema uputama. 
  2. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte poriluk nekoliko minuta, a potom dodajte kockice butternut tikve te dinstajte još koju minutu.
  3. Dodajte cimet, kumin i dimljenu papriku te dinstajte još jednu minutu. 
  4. Dodajte preostalo povrće osim kelja, ulijte temeljac, dodajte papar i sol te ostavite da se kuha oko 15 minuta
  5. Nakon toga, dodajte kelj i ječam te kuhajte još pet minuta. 

 Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu