Kelj pupčar – recepti
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja

Kelj pupčar (lat. Brassica oleracea var. gemmifera) poznat je i još i kao prokulica, čimula ili čimulica i briselski kupus. Kako god ga zvali, ako spadate u one koji ga vole kombinirati u svoje obroke, uz jedan postojeći donosim vam dva nova recepta, točnije dva i pol. 🙂

Naime, odličan nadjev iz recepta za tart možete koristiti za jela od zapečene tjestenine. Osim tarta i tjestenine, pripremila sam i krepku juhu koja kombinira kelj pupčar, bijeli grah i pastu češnjaka. Svi recepti su brzi što se same pripreme tiče, a što vam sve treba i kako pripremiti pročitajte u nastavku.
Tart od kelja pupčara, tofu kreme i aromatizirane mrkve

Sastojci
- 300 g kelja pupčara (prokulice),
- 275 g lisnatog tijesta,
- 1 mrkva,
- 180 g svježeg tofua,
- 100 ml biljnog vrhnja za kuhanje,
- 2 žlica maslinovog ulja,
- 1 žlica balzamičnog octa – aceto,
- 1 žlica sezamovih sjemenki,
- 2 žlice prehrambenog kvasca ili začina po izboru,
- sol i papar po potrebi.
Priprema
- Kelj pupčar očistite i narežite na tanje ploške, a mrkvu na tanke rezance. Pripremite marinadu za mrkvu na način da promiješate balzamični ocat i ½ žlice ulja te prelijte preko mrkve i ostavite da se marinira.
- Lisnato tijesto izvaljajte (ako ne koristite već izvaljano) pa položite na lim za pečenje. Želite li da tart ima „okvir“ lagano ga iscrtajte po lisnatom tijestu nožem, bez da izrežete do kraja. Premažite biljnim mlijekom ili vodom i posipajte po njemu sezamove sjemenke, a ostatak lisnatog probodite vilicom. Pecite desetak minuta na 200°C te izvadite. Ostavite da se malo ohladi, a za to vrijeme pripremite nadjev.
- Tofu prethodno dobro ocijedite te zajedno s biljnim vrhnjem, ostatkom maslinovog ulja izblendajte do teksture kreme te začinite prehrambenim kvascem, solju i paprom.
- Promiješajte narezani kelj pupčar i kremu od tofua te tako dobiveni nadjev ravnomjerno rasporedite po lisnatom tijestu kojeg prethodno (nakon što se ohladio) utisnete po cijeloj površini, osim rubova, ako je napuhnut.
- Rasporedite mariniranu mrkvu te vratite u pećnicu još desetak minuta da se zapeče. Po želji dodajte listiće mažurana.

Prijedlog za serviranje: nar, kiselica ili neka salata po vašem izboru.
Želite li umjesto lisnatog tijesta takav nadjev poslužiti s tjesteninom, donosim vam ukusnu ideju za Conchiglie, obično poznate kao školjke. Zbog svojeg oblika i veličine idealne za guste umake, ali i za punjenje.
Za ovo jelo, napravite identičan nadjev od tofua i kelja pupčara i njime punite prethodno kuhanu tjesteninu. Da jelo ne bi bilo previše suho, ubacite u blender šaku špinata i 100 ml biljnog vrhnja te začinite po želji. Dobit ćete vrhnje za kuhanje s okusom špinata koje začinite sukladno vašem okusu te ulijte u posudice ili posudu u kojima ćete zapeći tjesteninu. Na to posložite napunjenu tjesteninu i recimo crne masline pa pecite desetak minuta na 200°C.

Juha od kelja pupčara i bijelog graha
Sastojci
- 200 g kelja pupčara,
- 700 ml povrtnog temeljca,
- 100 g bijelog graha,
- 1 žlica maslinovog ulja,
- 5 režnja češnjaka,
- sol, papar,
- ½ žlice kikiriki maslaca (po želji).

Priprema
- Bijeli grah prethodno skuhajte i ocijedite, kelj pupčar očistite i nasjeckajte na četvrtine, a češnjak usitnite na fino, u pastu.
- Na maslinovom ulju kratko pirjajte pastu od češnjaka te mu dodajte kelj pupčar. Kratko promiješajte i ulijte temeljac. Ostavite da dođe do vrenja zatim dodajte bijeli grah i začinite i ostavite da se krčka još 5 minuta na polu jakoj vatri.
- Želite li da juha bude srednje gusta, a opet da ima teksturu, odvojite nekoliko žlica graha i kelja zajedno s temeljcem u kojem se kuhaju, dodajte u to žlicu kikiriki maslaca i usitnite u blenderu ili štapnim mikserom te tako dobivenu kremu vratite u ostatak juhe.
Prijedlog za serviranje; svježa rotkva i listići komorača.
Dobar tek!
Više mojih recepata možete potražiti ovdje.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Bučino ulje za kosu i kožu: Evo kako koristiti “crno zlato” protiv peruti, za rast kose i njegu problematične kože
- Kreni Zdravo
- 3 min čitanja