12 namirnica bogatih ugljikohidratima koje su zdrave

zdravi ugljikohidrati

Kada je riječ o uravnoteženoj prehrani, ugljikohidrati su često na lošem glasu. Međutim, nisu svi ugljikohidrati jednaki. Hrana s visokim udjelom ugljikohidrata može biti nevjerojatno nutritivna i pružiti bitne vitamine, minerale i energiju za vaš dan.

Prihvaćanje pravih vrsta ugljikohidrata može dovesti do poboljšanog zdravlja i dobrobiti. Evo 12 namirnica s visokim udjelom ugljikohidrata koje nisu samo ukusne, već imaju i snažan nutritivni učinak.

1. Kvinoja

Često hvaljena kao superhrana, kvinoja je kompletan protein koji osigurava svih devet esencijalnih aminokiselina. Također je bogata vlaknima, magnezijem i antioksidansima. Sa svojim visokim sadržajem ugljikohidrata nudi ravnomjerno oslobađanje energije, što je čini fantastičnim izborom za održane razine energije.

2. Batat

Batat je pun vitamina A i C, kalija i vlakana. Prirodni šećeri u slatkom krumpiru osiguravaju sporo, postojano oslobađanje energije, a visok sadržaj vlakana pomaže probavi i u održavanju stabilne razine šećera u krvi.

3. Zobene pahuljice

Zobene pahuljice su klasičan izbor za doručak koji nudi obilje zdravstvenih prednosti. Zbog visokog sadržaja beta glukanskih vlakana, zobene pahuljice pomažu u snižavanju razine kolesterola i podržavaju zdravlje srca.

Također pružaju stalnu energiju zahvaljujući složenim ugljikohidratima, što ih čini idealnom opcijom za ispunjen početak dana.

Zobene pahuljice su klasičan izbor za doručak
FOTO: Shutterstock

4. Smeđa riža

Smeđa riža je cjelovito zrno koje zadržava mekinje i klice, što je čini bogatijom nutrijentima u usporedbi s bijelom rižom. Izvrstan je izvor mangana, selena i magnezija.

Složeni ugljikohidrati u smeđoj riži nude dugotrajnu energiju i podržavaju cjelokupno metaboličko zdravlje.

5. Mahunarke

Grah, leća i slanutak bogati su ugljikohidratima te proteinima i vlaknima. Također su dobar izvor željeza i folata. Uključivanje mahunarki u vašu prehranu može pomoći u kontroli razine šećera u krvi, pospješiti zdravlje probavnog sustava i osigurati trajnu energiju.

6. Tjestenina od cjelovitog zrna pšenice

Za razliku od svojih rafiniranih pandana, tjestenina od cjelovitog zrna pšenice zadržava mekinje i klice, zbog čega nudi više vlakana i nutrijenata. Sjajan je izvor složenih ugljikohidrata koji se sporo probavljaju, pomažu u održavanju stabilne razine šećera u krvi i osiguravaju stalnu opskrbu energijom.

7. Banane

Banane su odličan izvor brze, prirodne energije zahvaljujući sadržaju ugljikohidrata. Bogate su kalijem, vitaminom B6 i vitaminom C. Njihovi prirodni šećeri i vlakna čine ih savršenim međuobrokom prije ili poslije treninga.

8. Ječam

Ječam je cjelovita žitarica koja je bogata topivim vlaknima, posebno beta glukanom, koji podržava zdravlje srca i probavu. Njegovi složeni ugljikohidrati nude održivu energiju i pomažu u regulaciji razine šećera u krvi. Svestran je i može se koristiti u juhama, salatama ili kao prilog.

Složeni ugljikohidrati u butternut tikvi pružaju stalnu energiju
FOTO: Shutterstock

9. Butternut tikva

Butternut tikva nije samo ukusna, već je i puna vitamina A i C, vlakana i antioksidansa. Složeni ugljikohidrati u butternut tikvi pružaju stalnu energiju i pomažu vam da dulje ostanete siti, što je čini izvrsnim dodatkom uravnoteženoj prehrani.

10. Jabuke

Jabuke su ukusan i praktičan izvor ugljikohidrata, nude vlakna, vitamin C i razne antioksidanse. Prirodni šećeri u jabukama daju brzi porast energije, dok vlakna pomažu u regulaciji razine šećera u krvi i podržavaju zdravlje probavnog sustava.

11. Slanutak

Slanutak je još jedna fantastična hrana s visokim udjelom ugljikohidrata. Bogat je proteinima, vlaknima, željezom i folnom kiselinom. Može se koristiti u raznim jelima, od salata do variva, a njegovi složeni ugljikohidrati pomažu u održavanju razine energije i podržavaju cjelokupno zdravlje.

12. Bobičasto voće

Iako bobičasto voće poput jagoda, borovnica i malina ima manje ugljikohidrata u usporedbi s nekim drugim voćem, ono je još uvijek vrijedan dio zdrave prehrane. Prepuno je antioksidansa, vitamina i vlakana.

Prirodni šećeri u bobičastom voću pružaju brzi porast energije, dok njihov sadržaj vlakana pomaže stabilizirati razinu šećera u krvi.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Ajmera, R. i Bjarnadottir, A. (2024). 12 High Carb Foods That Are Incredibly Healthy. Healthline.
  2. Rush, T. (2024). 15 healthy high carb foods. Medical News Today.
  3. Rizzo, N. i Wellbank, L. (2023). 28 High-Carb Foods You Need to Eat More Often, According Dietitians. Prevention.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu