Zdravi kolači koji ne debljaju: Imamo pet sjajnih recepata
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja
Stručnjaci za prehranu često naglašavaju kako se ne moramo ničega odreći da bismo uživali u hrani, čak ako želimo i smršaviti. Gotovo za sve klasične recepte postoji alternativa s nutritivno bogatijim namirnicama, a siromašnijima u kalorijama.
Važno je naglasiti da ne postoje zdravi i nezdravi kolači, odnosno zdrave i nezdrave namirnice, već možemo govoriti samo o zdravoj i nezdravoj prehrani. Nešto će imati negativan utjecaj na zdravlje kada pretjerujemo u učestalosti i količini te namirnice kroz vrijeme.
To znači da slobodno jedemo i klasičan kolač, slatkiš ili tortu, ali umjereno i kada nam se jede.
Kad su u pitanju zdravi kolači koji ne debljaju, zapravo se misli na nutritivno bogatije verzije kolača. Važno je naglasiti da nutritivno bogatiji kolači ne znače uvijek i manje kalorija.
Primjerice, možemo rafinirano suncokretovo ulje zamijeniti istom količinom maslinovog ulja, ali broj kalorija ostaje isti. Tzv. zdravi kolači koji ne debljaju najčešće će imati beskalorijske zaslađivače umjesto klasičnog šećera.
Također, neke od namirnica koje se koriste u takvim receptima su whey protein, integralna brašna, orašasti plodovi, voće, biljni napitci umjesto mliječnih, pa čak i povrće poput mrkve, kao što je slučaj u već dobro poznatom kolaču od mrkve.
Dakle, bilo da se radi o nutritivno bogatijim kolačima ili klasičnim kolačima, svi se mogu uklopiti u pravilnu prehranu. To znači da ćemo ih jesti tek povremeno i biti umjereni u količini.
Zdravi kolači koji ne debljaju – recepti
Donosimo nekoliko recepata za nutritivno bogatije kolače ako želite istovremeno uživati u okusu, ali i dati svojem tijelu određene nutrijente. Također, prednost ovakvih recepata leži u tome što takvi kolači sadrže više vlakana, vitamina i minerala, pa će i skok šećera u krvi biti manji, a vi se nećete nužno osjećati naduto i umorno.
Voćni kolač sa zobenim brašnom
Za početak donosimo vrlo jednostavan recept sa sastojcima za one koji su tek na početku upoznavanja s različitim nutritivno bogatijim namirnicama. Također, ovaj recept je za one koji ne podnose umjetne zaslađivače.
Sastojci:
- 1 šalica zobenog brašna
- pola šalice meda ili muscovado šećera
- 2 jaja
- 1/4 šalice maslaca od badema ili kikirikija (bez dodanog šećera i palminog ulja)
- 1/4 šalice jogurta
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
- smrznuto ili svježe bobičasto voće.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Kalup obložite papirom za pečenje ili ga premažite.
- U velikoj zdjeli sjedinite zobeno brašno, šećer, sol i prašak za pecivo.
- Potom dodajte maslac od badema ili kikirikija, jogurt, jaja, ekstrakt vanilije i dobro pomiješajte.
- Lagano umiješajte voće pa smjesu izlijte u kalup.
- Pecite kolač oko 25 – 30 minuta. Provjerite čačkalicom je li pečen.
Cheesecake s višnjama u čaši
Jedan od najpopularnijih kolača je cheesecake, a dobra je vijest da se možete igrati ovim receptom na sto načina i napraviti ga u nutritivno bogatijoj verziji. Odaberite voće po želji, a mi vam donosimo recept za cheesecake s višnjama.
Sastojci:
- 1 šalica integralnih keksa
- 200 g krem sira
- 1/4 šalice grčkog jogurta
- 2 jušne žlice meda
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- svježe ili smrznute višnje
- prstohvat cejlonskog cimeta.
Priprema
- Integralne kekse izlomite. Možete ih staviti u prozirnu plastičnu vrećicu sa zipom pa ih usitniti valjkom.
- Izmrvljene kekse utisnite na dno čaše.
- U zdjeli pomiješajte sir, jogurt, med i ekstrakt vanilije.
- Višnje pomiješajte s cimetom ili cimet naknadno dodajte na vrh.
- Dio smjese od sira stavite na kekse, potom dodajte red višanja. Po želji ponovite još jedan takav sloj.
- Po želji posipajte cejlonskim cimetom koji regulira šećer u krvi.
Muffini od banana i zobenih pahuljica
Sastojke koje koristite za zobenu kašu iskoristite i za nutritivno bogate muffine koji će poslužiti kao savršen međuobrok ili grickalica na putu.
Sastojci:
- 2 zrele banane (zgnječene)
- 1/4 šalice kokosovog ulja
- 1/4 šalice biljnog napitka po izboru
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- pola šalice sitnih zobenih pahuljica
- 2 jaja
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- pola čajne žličice sode bikarbone
- prstohvat soli
- eritritol.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Pripremite silikonske kalupe za muffine ili premažite klasični kalup za muffine.
- U zdjeli pomiješajte banane, jaja, kokosovo ulje, biljni napitak i ekstrakt vanilije.
- Dodajte zobene pahuljice, sodu bikarbonu i prašak za pecivo te sjedinite smjesu.
- Punite kalupe smjesom do 2/3 i pecite oko 20 minuta. Provjerite čačkalicom jesu li muffini pečeni.
- Po želji muffine prošarajte otopljenom tamnom čokoladom.
Kolač od čokolade i naranče koji podsjeća na slavne kekse
Spoj čokolade i naranče je božanstven i zato rado pravimo nutritivno bogatiju verziju ovog kolača. Kako se u receptu koristi i kora naranče, budite sigurni da ste nabavili ekološke netretirane naranče.
Sastojci:
- 2 velike eko naranče
- pola šalice brezinog šećera ili drugog zaslađivača
- 1/4 šalice kokosovog ulja
- 2 jaja
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- pola šalice pirovog brašna
- 1/4 šalice sjeckane tamne čokolade
- prstohvat soli
- tamna čokolada.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Kalup obložite papirom za pečenje ili ga premažite.
- Najprije iscijedite sok iz naranče pa naribajte koricu naranče.
- U zdjeli pomiješajte sok i koricu naranče sa šećerom, kokosovim uljem, jajima i vanilija ekstraktom.
- Dodajte pirovo brašno, sol i prašak za pecivo te dobro sjedinite smjesu.
- Umiješajte još sjeckanu tamnu čokoladu te prelijte smjesu u kalup.
- Pecite oko 30 – 35 minuta.
- Prije posluživanja pustite da se kolač ohladi, a dodatno ga prelijte otopljenom tamnom čokoladom.
Proteinski kolač s jagodama
Sezona je jagoda, a nema ništa slađe od ukusnih slastica s jagodama. Jagode na 100 g sadrže tek 32 kalorije te su idealna namirnica u procesu mršavljenja.
Sastojci:
- 1 šalica svježih jagoda (nasjeckanih)
- pola šalice eritritola
- 1/4 šalice kokosovog ulja
- 2 jaja
- pola šalice integralnog brašna
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 1/4 šalice biljnog napitka po izboru
- pola šalice whey proteina od jagode
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli.
Sastojci za preljev od jagoda:
- 1 šalica svježih jagoda
- 2 jušne žlice eritritola
- 1 jušna žlica vode
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Kalup obložite papirom za pečenje ili ga premažite.
- U zdjeli izgnječite jagode i pomiješajte s eritritolom.
- U drugoj zdjeli sjedinite jaja, kokosovo ulje, biljni napitak i ekstrakt vanilije.
- Sjedinite smjesu od jagoda i smjesu od jaja.
- Dodajte brašno, whey, sol i prašak za pecivo, sjedinite smjesu i ulijte u kalup.
- Pecite kolač od jagoda oko 25 – 30 minuta.
- U međuvremenu pripremite preljev tako da u blender dodate sve sastojke i izblendate ih.
- Smjesu za preljev prebacite u lončić te kuhajte na srednje jakoj vatri oko 5 – 10 minuta uz miješanje dok se ne zgusne.
- Kad je kolač pečen, pustite ga da se ohladi, a potom ga prelijte preljevom.
Pročitajte i članke:
- Recepti za brownie s tajnim dodatkom koji će sve oduševiti
- Voćni kolači bez pečenja: Imamo 4 recepta koja se brzo spremaju, ne koštaju puno, dolaze u zdravijoj verziji i tako su sočni
- Recept za sočne kocke s jogurtom u koje ne ide ni zrno šećera.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Mlijeko i šećer za kašalj: Domaći lijek koji brzo pomaže
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja