Kako koristiti kurkumu u prahu? Evo u koja jela staviti ovaj moćni začin, kako ga piti i tko ga ne smije uzimati
- Budite prvi i komentirajte!
- 6 min čitanja
Kurkuma više nije toliko nepoznati začin i zapravo je možemo lako nabaviti u trgovini kao začin. Riječ je o lisnatoj tropskoj biljci iz porodice đumbira latinskog naziva Curcuma longa, a poznata je i kao indijski šafran.
Za začin se koristi korijen kurkume, odnosno rizomi, pa tako možemo koristiti i svježu kurkumu baš poput đumbira. Rizomi se, nakon što se uberu, prokuhavaju, potom slijedi sušenje i u konačnici mljevenje u prah.
Osim kao začin, kurkuma se koristi i kao bojilo u tekstilnoj industriji i kozmetici, a u narodnoj medicini koristi se kao sredstvo protuupalnog djelovanja. Kurkuma svoje podrijetlo vuče iz Indije, Kine te jugoistočne Azije.
U nastavku saznajte kako koristiti kurkumu u prahu.
Kako koristiti kurkumu u prahu?
Najpoznatiji način korištenja kurkume jest u obliku dodatka meksičkoj riži, no ako se pitate kako koristiti kurkumu u prahu i na druge načine, evo odgovora. Prije svega trebamo znati da kurkuma ima drveno-cvjetni-gorak okus.
Iz tog razloga kurkumu je najbolje koristiti kao mješavinu, a jedna od poznatijih je svakako curry. U curryju se, osim kurkume, nalaze i papar, đumbir, kumin, korijander i čili. Kurkuma u mješavinama djeluje kao povezivač svih ostalih okusa.
Kurkuma u prahu – kako koristiti s drugim začinima?
Međutim, kurkumu možete samostalno kombinirati s drugim začinima, ovisno o tome koju notu kurkume želite naglasiti. Primjerice, ako želite naglasiti citrusnu notu, tada je kurkumu idealno kombinirati sa začinima poput korijandera ili kardamoma.
Za pikantniji okus kombinirajte kurkumu s crnim paprom i đumbirom. Ova kombinacija je hvalevrijedna i sa zdravstvenog aspekta jer crni papar pomaže apsorpciji kurkumina iz kurkume koji djeluje antikancerogeno.
Nadalje, za naglašavanje cvjetnih nota kurkumu kombinirajte s toplim začinima poput anisa i muškatnog oraščića, a kombinacija s paprikom, kuminom i kardamomom naglasit će zemljane note.
U koja jela staviti kurkumu?
Kurkuma će se dobro slagati s ribljim i mesnim jelima. Primjerice, idealna je za bijelu ribu poput oslića, bakalara ili smuđa, a možete je kombinirati s češnjakom i jogurtom za premaz bijele ribe.
Ako ste mislili da se kurkuma ne može koristiti za deserte, varate se. Dodatak kurkume bijeloj čokoladi bit će neodoljiva kombinacija za muffine. Nadalje, crveno meso poput svinjetine i janjetine bit će dobro začinjeno kombinacijom kurkume i paprike.
U konačnici, dašak egzotike možete dati i povrću, i to bundevi ili npr. cvjetači, tako što ćete kurkumu kombinirati s medom, a po želji dodajte i sezamove sjemenke.
Naravno, kurkumu možemo koristiti i u riži, juhama, za razna povrtna jela, a čak i za jaja kojima će dati posebnu boju. Kurkuma nije rezervirana samo za crveno meso, već je možete koristiti u marinadama i za bijelo meso poput piletine.
Preporuka je kurkumu dodati pred kraj pripreme jela. Čuvajte je na tamnom mjestu kako njezina boja ne bi izblijedila, a dodatak limunovog soka sačuvat će njezinu narančastu boju.
Bitan je i materijal posuđa u kojem pripremate jelo i dodajete kurkumu. Tako se potamnjivanje kurkume može očekivati ako istu dodajete u posuđe napravljeno od željeza. Za intenzivnu narančastu do crvenu boju pobrinut će se soda bikarbona.
Dnevna doza kurkume
Dnevna doza kurkume ovisi o tome koristimo li je samo kao začin ili i u terapijske svrhe. Glavni terapijski sastojak u kurkumi je kurkumin, kojeg u kurkumi u prahu ima svega do 3 %.
U terapijske svrhe se zato koristi ekstrakt kurkumina jer bismo u suprotnom morali pojesti puno kurkume u prahu da bismo dobili terapijski učinak kurkumina koji iznosi i do pet grama dnevno, odnosno 1 – 5 g dnevno.
Naime, do pet grama kurkumina korišteno je u znanstvene svrhe, dok će vaš dodatak prehrani u obliku kurkumina iznositi do najviše 1,8 g.
Dnevna doza kurkume u obliku praha, odnosno začina je prosječno jedna čajna žličica. No, doza ovisi o vašim preferencijama jer kurkuma ima specifičan okus pa je se mnogi boje dodati previše kako ne bi pokvarili okus jela.
Pijenje kurkume
Kurkumu možete konzumirati i u obliku napitka.
Čaj od kurkume
Zasigurno ste već naišli na čaj od kurkume. Iako ga možete kupiti u filter vrećicama, lako se pravi i kod kuće, a evo i recepta.
Sastojci:
- 1 čajna žličica kurkuma praha
- 1/4 čajne žličice crnog papra
- 1 čajna žličica meda
- sok polovice limuna
- 2 šalice vode.
Priprema
- Najprije stavite kuhati vodu do vrenja, a potom smanjite vatru i i dodajte kurkumu. Ostavite tako da se kuha oko 10 minuta.
- Dodajte papar i pomiješajte te ostavite čaj sa strane da se ohladi.
- U čaj dodajte med i limun.
Zlatno mlijeko
Kurkuma je popularna i u napitku poznatom kao zlatno mlijeko. Posebno se ovaj napitak koristi u sklopu tradicionalne indijske ayurvedske medicine. Postoji više verzija recepata, a prema tradicionalnom receptu koristiti se ghee maslac. Evo jedan recept za zlatno mlijeko.
Sastojci:
- 2 šalice biljnog napitka po izboru bez šećera
- 1 čajna žličica kurkume
- prstohvat crnog papra
- prstohvat kardamoma
- pola čajne žličice cejlonskog cimeta
- pola čajne žličice đumbira
- 1 čajna žličica kokosovog ulja ili ghee maslaca
- med opcionalno.
Priprema
- Na srednje jakoj vatri zagrijte biljni napitak pa dodajte sve začine.
- Pustite da biljni napitak sa začinima zavrije, a potom smanjite vatru i ostavite da kuha oko 10 minuta.
- Umiješajte kokosovo ulje ili ghee.
- Kad se napitak malo ohladi, po želji dodajte med.
Čaj od kurkume idealan za zimu
Ovaj čaj od kurkume idealan je za zimsko vrijeme jer će mirisi ispuniti prostor.
Sastojci:
- 2 šalice vode
- 1 čajna žličica kurkume
- 1 jabuka (oguljena i narezana na kolutove)
- prstohvat cejlonskog cimeta
- zaslađivač po želji (med, javorov sirup i sl.).
Priprema
- Postupak je isti kao i kod prethodnih napitaka. Kad voda zavrije, dodajte sve sastojke osim meda, smanjite vatru i ostavite da se kuha oko 10 minuta.
- Kad se ohladi, dodajte zaslađivač po želji.
Tko ne smije uzimati kurkumu?
S obzirom na brojna blagotvorna svojstva koja kurkuma sadrži, poželjna je za češću konzumaciju. Međutim, zbog snažnog učinka treba pripaziti u kojim slučajevima kurkuma nije poželjna.
Ako koristite kurkumu u svrhu narodne medicine, a počeli ste uzimati određene lijekove, posavjetujte se sa stručnjakom trebate li napraviti pauzu od uzimanja kurkume.
To posebno vrijedi u slučaju lijekova za razrjeđivanje krvi jer kurkuma ima učinak smanjenja zgrušavanja krvi. Svi oni koji uzimaju antikoagulanse ili imaju neki oblik krvarenja, svakako neka budu na oprezu i konzultiraju se s liječnikom.
Nadalje, moguće je biti alergičan na kurkumu pa je jasno da takve osobe neće koristiti ovaj začin. Trudnice i dojilje također su specifična skupina koja se treba posavjetovati s liječnikom oko uzimanja kurkume, posebice u čestim i većim dozama.
Osobe koje uzimaju lijekove za smanjenje želučane kiseline trebaju izbjegavati kurkumu. Na tom tragu, osobe s osjetljivim želucem mogu imati problema jer kurkuma može dovesti do iritacije istog.
Ako ste nedavno bili na operaciji ili vam predstoji operacija, a uzimate dodatke prehrani u obliku kurkumina ili na bazi kurkume, svakako to spomenite svojem liječniku. On će znati procijeniti trebate li prekinuti s uzimanjem dodatka prehrani s obzirom na operaciju.
Na oprezu trebaju biti i osobe koje imaju zdravstvenih problema vezanih sa žučnim mjehurom. Naime, kurkuma povećava sposobnost žučnog mjehura da izbacuje žuč pa tako i osobe koje pate od žučnih kamenaca trebaju biti oprezne.
Osobe koje zbog dijabetesa uzimaju određene lijekove trebaju savjet liječnika u vezi uzimanja kurkume. Naime, kurkuma može pojačati učinke lijekova za dijabetes, što može rezultirati preniskom razinom šećera u krvi.
Pročitajte i ove članke:
- Začin koji se često koristi može učinkovito smanjiti želučanu kiselinu i probavne smetnje! Znanstvenici ga smatraju sigurnim za upotrebu
- Kurkuma i med kao lijek: Moćan prirodni antibiotik! Evo recepta koji jača imunitet, liječi prehladu i grlobolju, a ne šteti crijevima
- Kurkuma za osteoporozu: “Tiha epidemija” češće pogađa žene nego muškarce! Evo kako poznati začin pomaže kostima.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja