Recepti za dijabetičare: Ugljikohidrati nisu zabranjeni! Imamo jednostavne i fine recepte koji će šećer držati pod kontrolom
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja
Dijabetes je sve raširenija bolest koja zahtijeva promjenu životnog stila i prehrane. Dok se na dijabetes tipa 1 ne može utjecati preventivno, dijabetes tipa 2 može se prevenirati pravilnom prehranom i općenito zdravim stilom života.
No, bilo da je riječ o dijabetesu tipa 1 ili 2, prehrana je nešto o čemu itekako treba voditi računa. Zato je potrebno uložiti vremena i znanja kako bi osobe oboljele od dijabetesa mogle pripremati uravnotežene i zdrave obroke prilagođene njihovom stanju.
Važno je naglasiti kako ugljikohidrati nisu zabranjeni u prehrani osoba oboljelih od dijabetesa, već treba voditi računa o vrsti i količini ugljikohidrata te njihovoj kombinaciji s mastima i proteinima.
Tako se prednost daje složenim ugljikohidratima koji će osigurati vlakna, vitamine i minerale, sporo se probavljati i tako spriječiti nagli skok šećera u krvi. Tu su i drugi faktori poput vremena i broja obroka. Recepti za dijabetičare itekako mogu biti jednostavni i ukusni.
Recepti za dijabetičare u slanoj verziji
Prvo su na redu slani recepti za dijabetičare, njih četiri.
Salata s ječmom, feta sirom i povrćem
Baš kao i u pravilnoj prehrani, tako i u dijabetičkoj prehrani glavnim obrocima baza treba biti povrće.
Najbolji način za unos povrća su različite salate s kuhanim žitaricama, mahunarkama i kvalitetnim izvorom proteina. Evo jedan takav recept za dijabetičare.
Sastojci:
- 40 g kuhanog ječma
- 50 g feta sira (narezanog na kockice)
- 1 šalica rikole
- 4 – 5 maslina
- nekoliko cherry rajčica (prepolovljenih)
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- pola crvene paprike (narezane na trakice)
- 1 čajna žličica suncokretovih sjemenki
- crni papar
- sol
- prstohvat bosiljka ili origana.
Priprema
- Ječam skuhajte prema uputama, a povrće operite i narežite.
- U zdjeli pomiješajte sve sastojke i začinite.
Losos sa šampinjonima i povrćem
Obroci za dijabetičare trebaju uključivati i omega-3 masne kiseline koje djeluju protuupalno i ako ih ne unosimo dovoljno putem prehrane, odnosno ribe, nužna je suplementacija. Losos je jedna od riba koja je bogata omega-3 masnim kiselinama.
Sastojci:
- 2 fileta lososa
- 100 g šampinjona (prerezanih na četvrtine)
- pola crvene paprike (narezane na trakice)
- 100 g tikvice (narezane na ploške)
- pola šalice bijelog kupusa (narezanog na deblje trakice)
- 1 čajna žličica sezamovih sjemenki
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- crni papar
- sol
- 1/3 čajne žličice mediteranskih začina.
Priprema
- Filete lososa odmrznite i ispecite na jušnoj žlici maslinovog ulja.
- Povrće operite, narežite i ispecite na grill tavi na žlici maslinovog ulja.
- Sezamove sjemenke kratko popržite na tavi.
- Losos prebacite na tanjur, začinite solju, paprom i mediteranskim začinima te posipajte tostiranim sezamovim sjemenkama.
- Povrće također začinite i poslužite uz losos.
Salata s kozicama i slanutkom
Još jedan ukusan i lagan mediteranski obrok lako se priprema, a bazu čini razno povrće. Ako ne volite kozice ili ih nemate pri ruci, zamijenite ih sardinama iz slane otopine u konzervi ili kockicama kuhane piletine.
Sastojci:
- 150 g kozica
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- pola šalice zelene salate (narezane na trakice)
- pola šalice matovilca
- pola svježeg krastavca (narezanog na kolutove)
- 150 g slanutka iz konzerve (ispranog)
- pola crvene paprike (narezane na trakice)
- crni papar
- sol.
Priprema
- Kozice pripremite na maslinovom ulju.
- Povrće operite i narežite te pomiješajte u zdjeli.
- Povrću dodajte isprani slanutak i kozice te začinite.
Recept za dijabetičare na žlicu
Evo jedan recept za dijabetičare na žlicu. Ovaj pileći gulaš sa šampinjonima idealan je za laganu večeru kada se želite ugrijati u kućnoj atmosferi.
Sastojci:
- 2 komada pilećih prsa
- 2 čajne žličice maslinovog ulja
- 250 g šampinjona
- 1 crveni luk (narezan na kockice)
- 1 šalica tikvica (narezanih na kockice)
- pola šalice zelene paprike (narezane na kockice)
- 1 režanj češnjaka (usitnjen)
- 1 rajčica (narezana na kockice)
- pola limenke rajčice
- voda
- začini po želji.
Priprema
- Kockice piletine malo pirjajte na maslinovom ulju, maknite pa na istom ulju popržite luk, tikvice, šampinjone i papriku.
- Dodajte češnjak i pirjajte još jednu minutu.
- Dodajte rajčicu, pola limenke rajčice i vodu, poklopite i ostavite da se kuha dok meso i povrće ne omekšaju te začinite.
Recepti za dijabetičare – kolači
Kolače bismo trebali jesti tek povremeno i u manjoj količini. Ni kolači nisu zabranjeni dijabetičarima, ali trebaju biti spremljeni od odabranih i prilagođenih sastojaka. Evo nekoliko ideja koje možete iskoristiti kad vam se jede nešto slatko.
Čokoladni kolač za dijabetičare
Ovaj čokoladni kolač svidjet će se svim oboljelim osobama koje ne mogu bez slatkog.
Sastojci:
- pola šalice kokosovog brašna
- 2 čajne žličice praška za pecivo
- pola šalice kakaa bez šećera
- 4 jaja
- pola šalice eritritola
- 1 čajna žličica ekstrakta od vanilije
- 400 ml kokosovog mlijeka iz limenke.
Sastojci za preljev:
- 115 g tamne čokolade (nasjeckane)
- pola šalice kokosovog vrhnja.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 170 °C.
- Premažite kalup promjera 23 cm uljem.
- U zdjeli pomiješajte kokosovo brašno, kakao i prašak za pecivo.
- Umutite kokosovo mlijeko s ekstraktom od vanilije.
- U drugoj zdjeli umutite jaja s eritritolom, a potom dodajte smjesu od jaja smjesi od kokosovog brašna i mlijeka. Miješajte dok se smjesa ne sjedini, pazeći da ne nastanu grudice.
- Premjestite smjesu u kalup i pecite 50 minuta, a nakon pola sata pečenja stavite foliju na vrh kalupa kako biskvit ne bi zagorio.
- Nakon što je kolač pečen, pustite ga da se malo ohladi.
- Na srednje jakoj vatri zagrijte tamnu čokoladu s kokosovim vrhnjem uz miješanje pazeći da ne zagori.
- Prelijte čokoladni preljev preko biskvita.
Voćni kolač za dijabetičare
Za ovaj recept treba vam svega nekoliko sastojaka. Možete kombinirati i drugačije sastojke, npr. kod izbora voća.
Sastojci:
- 2 šalice bademovog brašna
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 1/4 šalica maslinovog ulja
- pola šalice eritritola
- 2 jaja
- 1 čajna žličica ekstrakta od vanilije
- korica naranče
- 2 jabuke (narezane na kockice)
- bademovi listići za ukrašavanje (opcionalno).
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 160 °C.
- Pomiješajte sve sastojke osim jabuka i bademovih listića.
- Umiješajte kockice jabuka i sjedinite smjesu.
- Kalup promjera 20 cm obložite papirom za pečenje.
- Smjesu prelijte u kalup i pecite oko 45 minuta ili duže po potrebi.
- Ukrasite bademovim listićima.
Keksići za dijabetičare
Najjednostavniji keksići lako se prave od kikiriki maslaca. Zasitni i odlični uz šalicu čaja zadovoljit će želju za hrskavim keksićima.
Sastojci:
- 1 šalica maslaca od kikirikija bez šećera
- 1/4 šalice eritritola
- 1 jaje.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 160 °C.
- Obložite pleh papirom za pečenje.
- Sve sastojke pomiješajte, oblikujte žlicom keksiće i naslažite ih na pleh za pečenje.
- Pecite keksiće do 10 minuta, pazeći da ne zagore.
Pročitajte i ove članke:
- Prehrana za dijabetičare s preporučenim i zabranjenim namirnicama
- Voće za dijabetičare: Nutricionistica otkriva na što trebate obratiti pozornost i postoji li zabranjeno voće za dijabetičare
- Prirodni lijek za dijabetes: Ovih 10 biljaka koristi se u narodnoj medicini za prirodno snižavanje šećera u krvi.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja