Zdravi recepti za uskrsni stol: Izbjegnite nagli skok šećera u krvi, pospanost i probleme s probavom uz ova lagana jela
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja
Hrana posjeduje i socijalnu komponentu. Oko hrane se okupljamo za stolom i koliko je konzumiranje hrane individualan čin, toliko je i socijalan. Delicije, recepti i priprema hrane najviše fokusa dobivaju u vrijeme blagdana.
Uskrsni blagdani jedan su od razloga okupljanja obitelji za stolom i blagovanja različitih vrsta jela. Dok jedni izlaze iz Korizme i jedva čekaju počastiti se hranom koje su se odrekli, drugi strahuju da će blagdanska hrana utjecati na njihove rezultate prije ljeta.
Svakako se trebamo malo opustiti i uživati u hrani, a zdravi recepti za Uskrs kompromis su između uživanja i pretjerivanja. Nutritivno bogatiji recepti za uskrsni stol ne znače nužno i manje kalorija, ali odabirom nutritivno bogatijih sastojaka i namirnica činimo dobro svojem tijelu:
- brže postajemo siti i u konačnici pojedemo manju količinu hrane
- sprječavamo nagli skok šećera u krvi
- sprječavamo prejedanje i pospanost
- čuvamo hormonsku ravnotežu
- čuvamo zdravu probavu
- gradimo zdrav odnos prema hrani.
Pročitajte članak “Blagdansko prejedanje: Svake godine pretjerate i onda danima trpite posljedice? Nutricionistica otkriva kako to izbjeći, a uživati“.
Recepti za uskrsni stol
Ako volite tradicionalne recepte, svakako pripremite nešto tradicionalno, no isprobajte i koji nutritivno bogatiji recept. Iznenadit ćete se kako i takvi recepti mogu biti ukusni, a da se poslije njihove konzumacije i dalje osjećate dobro.
Zelena proljetna salata
Za početak krenimo s jednom zelenom proljetnom salatom. Zeleno povrće neizostavno je za zdravlje i dobru probavu, a spremljeno na ovaj način odgovarat će i onima koji baš nisu ljubitelji povrća. Ovu salatu možete poslužiti umjesto klasične francuske salate koja je često obrok za sebe po kalorijskoj vrijednosti zbog dodatka majoneze.
Sastojci:
- 1 brokula
- 1 vezica šparoga
- 1 avokado
- 1 šalica svježeg graška
- pola tikvice
- pola šalice svježih listova origana ili bosiljka
- 2 limuna
- 2 čajne žličice maslinovog ulja
- sol
- papar.
Priprema
- Na lim za pečenje složite šparoge, cvjetove brokule i ploške tikvica. Pokapajte ih limunom, začinite soli i paprom te pecite oko 10 minuta na 200 °C.
- Napravite preljev od soka limuna, soli, papra i maslinovog ulja.
- U zdjelu dodajte narezani avokado, svježi bosiljak ili origano te povrće iz pećnice.
- Prelijte napravljenim preljevom i pomiješajte.
Pročitajte članak “Salate za Uskrs: Pored pince i mesa ne zaboravite na dovoljan unos vlakana! Imamo 6 recepata koji će olakšati probavu“.
Sočna peciva za uskrsni doručak
Ako volite raditi mala peciva, lepinje ili pogačice za uskrsni doručak, isprobajte recept za ukusna i sočna peciva s veganskim sastojcima.
Sastojci:
- 300 ml biljnog napitka
- 50 g veganskog maslaca
- 2 čajne žličice ekstrakta od vanilije
- 500 g višenamjenskog brašna
- 7 g suhog kvasca
- 1/3 šalice šećera ili šećera kokosovog cvijeta
- pola čajne žličice soli
- 2 čajne žličice cejlonskog cimeta
- pola šalice čokoladnih kapljica (ako želite slanu verziju, izostavite ovaj sastojak)
- 70 g brašna
- 5 – 6 čajnih žličica vode
- 3 čajne žličice javorovog sirupa.
Priprema
- U loncu zagrijte biljni napitak pa dodajte ekstrakt od vanilije i maslac. Maknite s plamena i ostavite da se maslac otopi, a biljni napitak postigne sobnu temperaturu.
- Pomiješajte brašno, kvasac, šećer, sol i cimet. U sredini napravite rupu i dodajte mješavinu s maslacem pa sjedinite smjesu.
- Dobiveno tijesto stavite na pobrašnjenu površinu i mijesite oko sedam minuta, dok tijesto ne postane elastično i sjajno.
- Nauljite zdjelu i u nju stavite tijesto koje ste oblikovali u kuglu.
- Pokrijte tijesto i ostavite na toplom oko dva sata.
- Kada se tijesto diglo, razvaljajte ga u pravokutnik.
- Posipajte tijesto čokoladnim kapljicama, ponovno oblikujte kuglu i ostavite još jedan sat.
- Protvan za pečenje obložite papirom.
- Prebacite tijesto na ravnu površinu i oblikujte oko 12 malih peciva.
- Složite ih na lim za pečenje u razmaku od dva centimetra.
- Pokrijte peciva krpom i ostavite da odstoje još 45 minuta.
- Zagrijte pećnicu na 200 °C.
- U maloj zdjeli pomiješajte oko pet čajnih žličica vode i brašno. Smjesa treba biti polugusta, a potom smjesu dodajte u plastičnu vrećicu, odrežite vrh i napravite križiće od smjese na vrhu peciva.
- Pecite peciva na srednjoj rešetki oko 15 – 20 minuta.
- Kad su peciva pečena, zagrijte malo javorovog sirupa i premažite preko peciva za sjaj.
- Čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi do tri dana.
Pročitajte članak “Uskrsne pince: Ispunite dom prekrasnim mirisima ove tradicionalne delicije! Imamo recept bake Ankice, a i brz recept za sve koji nemaju vremena“.
Uskrsni kolači bez pečenja
Uskrsni kolači neizostavan su dio ovog blagdana, ali ne morate svaki kolač pripremiti u pećnici. Ovaj recept s nutritivno bogatim sastojcima bit će dovoljan za zasladiti se nakon uskrsnog ručka.
Sastojci za podlogu:
- 150 g graham krekera (mljevenih)
- 3/4 šalice kokosovih mrvica
- pola šalice nasjeckanih pekan oraha
- 1/3 šalice bademovog brašna
- 1/4 šalice smeđeg šećera
- 1/4 čajne žličice soli
- 1 čajna žličica cimeta
- pola čajne žličice mljevenog đumbira
- 1/8 čajne žličice muškatnog oraščića
- 1/8 čajne žličice klinčića
- pola šalice neslanog maslaca (otopljenog)
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- pola šalice mrkve (sitno sjeckane).
Sastojci za nadjev:
- pola šalice neslanog maslaca (otopljenog)
- 1/4 šalice kremastog sira sobne temperature
- 2 čajne žličice pudinga u prahu
- 2 šalice šećera u prahu (prosijanog)
- pola čajne žličice ekstrakta vanilije
- 1 čajna žličica punomasnog mlijeka.
Sastojci za preljev od bijele čokolade:
- 220 g bijele čokolade (sitno sjeckane)
- 1 čajna žličica ulja.
Priprema
- Obložite kalup papirom za pečenje.
- Otopite maslac na srednje jakoj vatri i ostavite sa strane.
- Tostirajte pekan orahe na tavi oko tri minute.
- U velikoj zdjeli pomiješajte mljevene graham krekere, pekan orahe, kokosove mrvice, bademovo brašno, smeđi šećer, sol i začine.
- Prethodnoj mješavini dodajte otopljeni maslac, ekstrakt vanilije i ribanu ili nasjeckanu mrkvu.
- Smjesu ravnomjerno rasporedite u kalup koji ste obložili papirom, dobro je pritisnite i ostavite u hladnjaku da se hladi.
- Za to vrijeme mikserom izmiješajte krem sir i maslac dok se potpuno ne sjedine.
- Dodajte šećer u prahu, puding, ekstrakt vanilije i miješajte na laganoj vatri dok se sastojci ne sjedine.
- Dodajte punomasno mlijeko i sjedinite.
- Nadjev ravnomjerno rasporedite preko ohlađene podloge.
- Otopite bijelu čokoladu i prelijte preko kolača.
- Pustite da se kolač ohladi, a onda ga režite na kocke.
Uskrsni cheesecake
Što kažete na jedan cheesecake iz čaše s preljevom od višanja? Umjesto čaša odaberite male staklenke koje možete dekorirati salvetama s uskrsnim motivima. Recepti za uskrsni stol s prigodnim dekoracijama dići će blagdanski stol na viši nivo.
Sastojci za podlogu:
- pola šalice mljevenih graham krekera
- 2 – 3 čajne žličice otopljenog maslaca.
Sastojci za kremu:
- 115 g omekšalog krem sira
- 2/3 šalice grčkog jogurta
- 2 čajne žličice javorovog sirupa
- 1 čajna žličica limunovog soka.
Sastojci za preljev:
- 1 šalica prepolovljenih višanja
- 1 šalica javorovog sirupa
- 1 čajna žličica limunovog soka
- 1 čajna žličica vode
- 1 čajna žličica kukuruznog škroba.
Priprema
- Napravite preljev tako da sve sastojke dodate u lonac i miješajući kuhate oko 10 minuta na srednje jakoj vatri. Višnje možete zgnječiti po želji.
- Pripremite nadjev tako da pomiješate sir, jogurt, sirup i limunov sok. Miksajte oko 2 – 3 minute na visokoj brzini. Kad ste dobili glatku smjesu, stavite je u hladnjak na hlađenje.
- Napravite podlogu tako da sjedinite graham krekere i maslac.
- Pripremite staklenke ili čaše od otprilike 125 ml i u njih stavite podlogu od krekera.
- Dodajte nadjev od krem sira, a potom i preljev od višanja.
- Ostavite barem jedan sat u hladnjaku prije posluživanja.
Pročitajte i ove članke:
- Zdravi i jednostavni kolači za Uskrs: Ubacite koji među tradicionalne slastice, nećete požaliti! Ovi recepti neće stvoriti težinu u želucu
- Kuglof za Uskrs: Dizana tijesta više nikome neće zadavati muke jer imamo recept koji uspijeva svaki put! I unutra možete dodati što vam srce želi
- Uskrsni recepti: Želite ove godine nešto laganije i zdravije, a nemate ideje? Evo kako složiti jelovnik.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja