Prilozi uz meso: Krumpir nije sve! Evo prijedloga za jednostavan prilog uz meso koji će “razbiti” prehrambenu rutinu

Prilozi uz meso

Ako vodimo računa o pravilnoj prehrani, vodit ćemo i računa o prilozima koje jedemo uz meso. Jasno je da prženi krumpirići, obični mlinci i sl. s nutritivnog stajališta nisu baš najbolji izbor. 

Prilog uz meso treba olakšati probavu, posebice kada se jedu namirnice životinjskog porijekla. Idealan prilog bogat je vlaknima koja će povući sa sobom dio masnoća iz mesa. Povrće kao prilog je najbolji prilog uz pohano meso koje se ne bi trebalo često naći na tanjuru. 

Dobri prilozi uz meso su i oni na bazi palente i općenito integralnih žitarica. Također, uvijek je dobro namirnice životinjskog porijekla izbalansirati s biljnim neprerađenim namirnicama.

Vodite računa o tanjuru pravilne prehrane čiju polovicu zauzima povrće, 1/4 izvor proteina i 1/4 izvor cjelovitih žitarica.

Pročitajte članak “Hrana i zdravlje: Neodvojivi pojmovi! Nutricionistica otkriva kako hrana utječe na naše zdravlje i zašto to ne smijemo olako shvaćati“.

Prilozi uz meso – recepti 

U nastavku vam donosimo šest ideja za priloge nakon kojih nećete osjećati težinu u želucu, a nutritivno ćete zadovoljiti obrok.

Prilog za meso
FOTO: Shutterstock

Prilog za meso od gljiva i povrća

Prilog za meso od gljiva i povrća s maslinovim uljem odlično će nadopuniti vaš omiljeni ručak ili večeru. Ovaj jednostavan prilog uz meso pripremite u pećnici. 

Sastojci:
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 205 °C.
  2. Šampinjone narežite na polovice, a cvjetaču natrgajte na manje cvjetiće. 
  3. Šampinjone, cvjetaču, rajčice i narezani luk na ploške pomiješajte i začinite s maslinovim uljem, začinima i soli. 
  4. Rasporedite povrće po limu za pečenje i pecite oko 30 minuta. 
  5. Posipajte svježe sjeckanim peršinom. 
Palenta kao prilog uz meso
FOTO: Getty Images

Palenta kao prilog uz meso 

Palentu poslužite kao prilog uz lešo meso. Ovaj prilog od palente i pirea od bundeve bogat je beta karotenom, pigmentom koji se u našem organizmu pretvara u vitamin A. 

Sastojci:
  • 1 šalica palente
  • 1 čajna žličica soli
  • pola šalice pirea od bundeve
  • 1 čajna žličica kadulje
  • 2 čajne žličice maslaca ili maslinovog ulja
  • pola šalice parmezana
Priprema
  1. Palentu skuhajte prema uputama. Dok je kuhate, miješajući dodajte pire od bundeve i kadulju.
  2. Nastavite miješati, pa dodajte maslac ili maslinovo ulje te parmezan
  3. Kada se palenta počne odvajati od stijenke lonca, prilog je gotov. 
Jednostavan prilog uz meso
FOTO: Shutterstock

Prženi krumpirići od palente

S obzirom na to da su prilozi uz meso od krumpira često teški, ako ne možete bez prženih krumpirića, što kažete na tzv. pržene krumpiriće od palente? Probajte i uvjerite se koliko ovaj jednostavan prilog uz meso može parirati običnim prženim krumpirićima. 

Palenta u obliku krumpirića odlična je zamjena za klasične pržene krumpiriće. Ovim prilogom unijet ćete manje kalorija jer ćete izbjeći prženje, a zadovoljit ćete svoju želju da pojedete nešto hrskavo. Ovo je također odličan prilog uz meso iz pećnice.

Sastojci:
Priprema
  1. Palentu skuhajte prema uputama, a zatim je na narežite na prutiće u obliku krumpirića za prženje.
  2. Prutiće palente posložite na pleh za pečenje te posipajte paprom, češnjakom i maslinovim uljem
  3. Zagrijte pećnicu na 210 °C te pecite oko 45 minuta dok ne postignu hrskavost. 
Prilog uz pohano meso
FOTO: Shutterstock

Prilog uz pohano meso 

Ako se pitate koji dobri prilozi za pohano meso, evo ideje. Pohano meso spremite na maslinovom ulju, ali to isto maslinovo ulje nemojte ponovno koristiti za termičku obradu. Pohanje neka bude zadnja opcija pripreme mesa, odnosno u rijetkim situacijama.

Kako biste izbalansirali obrok koji sadrži pohano meso, zdravi prilozi uz meso neka budu opcija. Naime, u procesu pohanja hrana poprima smeđu boju. Ako se hrana preprži i nastanu crni dijelovi, svakako ih odstranite jer su potencijalno štetni za naš organizam. 

Sastojci:
Priprema
  1. Sjemenke sezama popržite na tavi na laganoj vatri dok ne poprime zlatnu boju, pa ih sklonite sa strane. 
  2. Zagrijte sezamovo ulje na tavi. Dodajte kelj, đumbir i češnjak te miješajte.
  3. Zatim dodajte soja i sriracha umak po želji te miješajte još koju minutu. 
  4. Prebacite kelj u zdjelu te dodajte limunov sok i posipajte sezamovim sjemenkama
Prilog uz meso od povrća
FOTO: Shutterstock

Prilozi uz meso od povrća i cjelovitih žitarica

Kad su u pitanju prilozi uz meso od povrća, napravite ih sa što više različitih vrsta povrća, odnosno birajte razne boje. Dodajte cjelovite žitarice poput kus-kusa ili kvinoje

Sastojci:
Sastojci za dresing:
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 205 °C.
  2. Pomiješajte narezanu tikvicu i papriku s jednom čajnom žlicom maslinovog ulja, paprom i soli te rasporedite na lim za pečenje. Pecite oko 20 minuta. 
  3. Dok se povrće peče, napravite dresing tako da pomiješate tahini, maslinovo ulje, češnjak, sol i papar. 
  4. Na jednoj zagrijanoj jušnoj žlici maslinovog ulja tostirajte kus-kus oko tri minute dok ne porumeni. Potom dodajte vodu i pustite da zavrije. 
  5. Poklopite kus-kus i ostavite oko 10 minuta dok ne upije vodu. 
  6. Kad je kus-kus kuhan, prebacite ga u zdjelu, dodajte dresing od tahinija, pečeno povrće i posipajte sjeckanim peršinom. 
Prilog uz meso
FOTO: Getty Images

Kroketi od povrća

Sigurno smatrate da su najukusniji prilozi uz meso s roštilja oni koji sadrže u krumpir u bilo kojoj varijanti te vrhnje ili neke druge masne umake. Njoke, krokete i slično zasigurno biste isto dodali na listu. Biste li dali šansu kroketima od povrća? 

Sastojci:
  • 200 g ribane cvjetače
  • 200 g ribanog krumpira
  • 2 naribane mrkve
  • 1 naribana tikvica
  • 1 glavica luka (sitno sjeckana)
  • pola čajne žličice soli
  • 1 manja vezica peršina (sitno sjeckanog) 
  • 1 čajna žličica luka u granulama
  • 2 jaja
  • 100 g krušnih mrvica
  • papar
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 200 °C, a pleh za pečenje obložite papirom.
  2. Sve sastojke pomiješajte i ostavite da odstoje oko 15 minuta.
  3. Uzmite mali komadić smjese, iscijedite višak vode te oblikujte krokete. 
  4. Krokete od povrća pecite u pećnici oko 25 minuta dok ne poprime zlatno-žutu boju. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu