Prirodni lijekovi za multiplu sklerozu: Pomažu u upravljanju i olakšanju njenih simptoma! Evo koji biljni pripravci mogu smanjiti pogoršanje bolesti

Prirodni lijekovi za multiplu sklerozu

Multipla skleroza je kronična, autoimuna bolest koja uzrokuje da imunološki sustav greškom napada mijelinsku ovojnicu, zaštitnu tvar koja oblaže živčana vlakna središnjeg živčanog sustava.

Oštećenjem mijelina remeti se normalan protok električnih impulsa duž živaca, što dovodi do simptoma kao što su problemi s hodanjem, ravnotežom i koordinacijom, slabost mišića, bol i kognitivno oštećenje.

Iako ne postoji pravi lijek, prirodni lijekovi za multiplu sklerozu mogu pomoći u upravljanju i olakšanju njenih simptoma te pomoći smanjiti ili spriječiti pogoršanje bolesti.

Alternativni tretmani koji se preporučuju kod multiple skleroze smanjuju simptome kroz promjenu stila života kao što su prehrana i dijeta, vježbanje i upravljanje stresom.

Iako alternativni tretmani mogu učinkovito smanjiti simptome, oni ne liječe samu bolest.

Kod osoba s multiplom sklerozom vrlo je važno održavanje zdrave razine vitamina i minerala. Vitamin D i kalcij pomažu u održavanju čvrstoće kostiju, a vitamini B6 i B12 daju energiju.

Vitamin C pomaže u sprječavanju infekcija mokraćnog sustava, dok je selen vitalan za proizvodnju DNK i zaštitu tijela od infekcija. Cink pomaže u borbi protiv bakterija.

Trening snage ključan je za jačanje kostiju i izgradnju mišića, dok vježbe istezanja i koordinacije ublažavaju bolove i pomažu poboljšati pokretljivost i kontrolu mišića.

Za kontrolu stresa pomažu meditacije, kreativno izražavanje kroz ples, crtanje, pisanje, pjevanje, usmjeravanje pozitivnih misli kroz ono što volite, šetnje kroz prirodu, igra s kućnim ljubimcima, vrtlarenje itd.

Refleksologija, masaža i akupunktura neke su od alternativnih metoda koje potiču cirkulaciju, otpuštaju stres i pomažu ublažiti simptome poput bolova i grčeva u mišićima.

Ove jednostavne metode i promjene stila života nadopunjuju se s prirodnim lijekovima koji mogu poboljšati sveukupno motoričko i kognitivno funkcioniranje kod multiple skleroze.

Prirodni lijekovi za multiplu sklerozu
FOTO: Shutterstock

Prirodni lijekovi za multiplu sklerozu

Studije na određenim biljkama potvrdile su značajna ljekovita svojstva koja mogu pomoći u ublažavanju različitih simptoma kod multiple skleroze.

U nastavku ćemo navesti koji su prirodni lijekovi za multiplu sklerozu.

Ginseng

U tromjesečnim kliničkim studijama utvrđeno je da ginseng, biljka koja se u tradicionalnoj kineskoj medicini koristi više od 2.000 godina, smanjuje umor kod žena s multiplom sklerozom.

Dokazano je da ginseng povećava protok krvi u mozgu, štiti živčane stanice od oštećenja i pospješuje razvoj živaca, čime poboljšava pamćenje i koncentraciju.

Napomena: Manje doze od 2 g ekstrakta ginsenga dnevno pokazale su se sigurne dok su doze veće od 3 g dnevno pokazale nuspojave kao što su osip, visoki krvni tlak, nesanica i proljev.

Kurkuma

Kurkuma sadrži visoke razine kurkumina, prirodnog spoja koji smanjuje upale.

Svojim protuupalnim i antioksidativnim učincima, kurkumin ublažava bol kod određenih autoimunih stanja koja napadaju zglobove. Smanjuje neuroimunu neravnotežu i demijelinizaciju kod multiple skleroze.

Ginko biloba

Drevno listopadno drvo ginko bilobe vrlo je cijenjeno zbog raznih ljekovitih svojstava. Ekstrakti proizvedeni od lišća drveta pomažu u smanjenju upale i umora.

Brusnica

Za osobe s multiplom sklerozom infekcije urinarnog trakta mogu biti problematične.

Brusnice su vrlo korisne s obzirom na to da spriječavaju rast štetnih bakterija u urinarnom traktu i obično ne uzrokuju nikakve nuspojave.

Čajevi za multiplu sklerozu
FOTO: Shutterstock

Čajevi za multiplu sklerozu

Određeni čajevi pomažu u upravljanju simptoma jer smanjuju upalu i jačaju imunološki sustav.

Zeleni čaj

Studija objavljena 2014. u časopisu Multiple Sclerosis International otkrila je da nedostatak određenih antioksidansa u krvi osoba s multiplom sklerozom može doprinijeti pogoršanju simptoma.

Prema pregledu studija objavljenom u International Journal of Molecular Studies, zeleni čaj je bogat antioksidansima koji jačaju imunološki sustav i pomažu u sprječavanju kognitivne disfunkcije.

Prema studiji objavljenoj u ožujku 2023. u Journal of Health, Population and Nutrition, ljudi koji piju crni i zeleni čaj imaju manju vjerojatnost da će razviti multiplu sklerozu.

Đumbir

Kao prirodno protuupalno sredstvo, čaj od đumbira pomaže u ublažavanju bolova u mišićima i zglobovima. Smanjuje upalu oko živaca i mišića koja uzrokuje ukočenost i fizičku bol uobičajenu za ovu bolest.

Kamilica

Posebno se preporučuje popiti šalicu toplog čaja od kamilice prije spavanja ako vam fizička bol onemogućuje potpuni san. Kamilica smanjuje upalu, ublažava napetost i opušta mišiće.

Maslačak

Maslačak ublažava umor izazvan fizičkom boli koja je uzrokovana simptomima multiple skleroze.

Listovi maslačka su bogat izvor željeza koje daje energiju i jača imunološki sustav.

Korijen valerijane

Korijen valerijane pomaže kod umora povezanog s multiplom sklerozom.

Istraživanja su pokazala da čaj valerijane prije spavanja smanjuje vrijeme potrebno da se zaspi.

Aronija i multipla skleroza
FOTO: Shutterstock

Aronija i multipla skleroza

Aronija se pokazala kao izvrstan prirodni lijek za multiplu sklerozu zbog visokog sadržaja ursolne kiseline.

Ursolna kiselina je preventivna i terapijska intervencija protiv raznih kroničnih bolesti.

Prema studijima u časopisu Neuroscience News iz 2020., spoj u kori bobica aronije zaustavlja oštećenje i potiče popravak neurona i živčanog sustava kod multiple skleroze.

Osim što pomaže u ponovnoj izgradnji zaštitnih omotača koji prekrivaju neurone, također ima značajan potencijal kao oralni protuupalni lijek za multiplu sklerozu.

Sok od bobica aronije sadrži visoku razinu antioksidansa, antocijanina, fenolnih kiselina i proantocijanidina koji smanjuju upale. Štite stanice od oštećenja na staničnoj razini jer ta oštećenja dovode do neuroloških bolesti poput multiple skleroze.

Ova iznimno ljekovita bobica sadrži kvercetin i resveratrol koji imaju neuroprotektivne učinke. Kvercetin ima protuupalna svojstva dok resveratrol ima antioksidativne i imunomodulatorne učinke za određene autoimune bolesti, uključujući i multiplu sklerozu.

Med i multipla skleroza

Oksidativni stres i nedostatak antioksidansa najvažniji su uzrok mnogih neuropatija.

Upala može dovesti do raznih zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, rak, neurološke i autoimune poremećaje.

Med sadrži antioksidanse koji mogu zaštititi tijelo od upala te je kod novijih znanstvenih pristupa proglašen moćnim komplementarnim i alternativnim lijekom.

Med i multipla skleroza
FOTO: Shutterstock

Kao lijek služi za upravljanje i liječenje bolesti koje uključuju različite neurološke poremećaje kao što su Alzheimerova bolest, Parkinsonova bolest, multipla skleroza, itd.

Budući da različite vrste meda obiluju određenim antioksidansima, prvenstveno u obliku različitih polifenola, flavanoida i drugih fitokemikalija, med je nedvojbeno jak farmaceutski kandidat za liječenje brojnih neuroloških bolesti.

Riblje ulje

Studije pokazuju da suplementi ribljeg ulja koji sadrže visoke razine omega-3 masnih kiselina i drugih zdravih masti mogu smanjiti upalu i stopu recidiva kod multiple skleoroze te poboljšati ukupnu kvalitetu života oboljelih.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Dunleavy, B. P. i Upham, B. (2023). Natural Remedy Dos and Don’ts for Multiple Sclerosis. Everyday Health.
  2. Villines, Z. (2023). What natural treatments are there for MS? Medical News Today.
  3. Bottaro, A. (2021). Natural Treatments for Multiple Sclerosis. Verywell Health.
  4. Apelian, N. (2020). Aronia Berries, Ursolic Acid, and MS. Survive & Thrive.

 

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu