Zdravi božićni kolači: Recepti koji smanjuju žudnju za slatkim, a i dalje su prefini!
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja
Ono što je s razlogom postalo trend, a vjerojatno će se izroditi i kao tradicija su zdravi božićni kolači. Ranije, kada nije bilo dostupno toliko hrane i slatkiša, imalo je smisla raditi klasične božićne kolače, no danas, kad ionako pretjerujemo s previše prerađene hrane, tražimo zdrave alternative.
Budući da blagdansko prejedanje počinje i mjesec dana prije Božića, do samog Božića možda smo nabacili koji kilogram, a osjećaj u tijelu je trom, usporen i težak.
Božićni zdravi kolači nisu tako rezervirani samo za one koji imaju posebne prehrambene zahtjeve, već ih odabire sve više ljudi jer žele uživati u kolačima, ali i ne narušiti zdravlje i liniju.
Zdravi božićni kolači – recepti
Srećom, većina sastojaka može se kupiti i u većoj trgovini, a danas je sve veći broj specijaliziranih trgovina, što fizičkih u gradu, što internetskih.
Zanimljivo je da jedna klasična namirnica ima čak nekoliko zdravijih varijanti. Primjerice, obični šećer možemo zamijeniti kokosovim, muscovado šećerom, eritritolom, ksilitolom, stevijom i sl.
Jednako vrijedi i za bijelo brašno, vrhnje i masne kreme, maslac i arome. Tako da možemo reći kako zdravi božićni kolačići daju više prostora za kreativnost nego klasični. Znači li to da su zdravi kolači za Božić manje kalorični? Ne nužno, zato ne treba pretjerivati.
No, prednost je što ne unosimo toliko nutritivno siromašne sastojke koji će izazvati žudnju za još kojim kolačićem i koji će uzrokovati nagle skokove šećera u krvi, a nakon toga i pad. Posljedično, spremni smo za kauč, posebno ako smo se i prejeli, a blagdanska šetnja ili druženje s najdražima padaju u drugi plan.
Donosimo nekoliko recepata u nutritivno bogatijoj verziji – od medenjaka, fit kuglica i brownieja do proteinskih keksa s cimetom.

Medenjaci od zobenog brašna
Medenjaci su naši omiljeni blagdanski kolači jer su toliko sočni i mekani da svaka šalica čaja ili kave dobiva posebnu notu. S obzirom na sastojke, jedan medenjak može proći i kao snack.
Sastojci:
- 200 g zobenog brašna
- 50 g bademovog brašna
- 60 g kokosovog šećera
- 1 jaje
- 60 g kokosovog ulja
- 3 jušne žlice meda
- 1 čajna žličica cimeta
- 1 čajna žličica đumbira u prahu
- pola čajne žličice sode bikarbone.
Priprema
- Najprije pomiješajte sve suhe sastojke.
- U drugoj zdjeli otopite kokosovo ulje te dodajte med i jaje.
- Spojite mokre i suhe sastojke te umijesite tijesto tako da bude mekano.
- Razvaljajte tijesto i izrežite željene oblike.
- Pecite medenjake na 180 °C oko 8 – 10 minuta.
- Kad se ohlade, po želji ih prošarajte tamnom čokoladom te ukrasite željenim ukrasima.

Kuglice od datulja i badema
Datulje su poznata zamjena za običan šećer, a osim što možete koristiti namočene datulje bez koštice, brža alternativa je pasta od datulja.
Ove kuglice ne zahtijevaju pećnicu, a odlično su brzinsko rješenje za goste uz kavu.
Sastojci:
- 200 g datulja bez koštica (namočenih 10-ak minuta u toploj vodi)
- 150 g badema
- 1 jušna žlica kakaa
- 1 jušna žlica meda
- prstohvat cimeta
- kokosove mrvice.
Priprema
- U blenderu usitnite bademe, a potom im dodajte sve preostale sastojke, osim kokosovih mrvica.
- Usitnite smjesu, a potom oblikujte kuglice i uvaljajte u kokosove mrvice.

Brownie bez brašna
Ovaj kolač već je dobro poznat u svijetu fitnessa, a idealan je za one koji su veliki ljubitelji čokolade i sočnijih kolača. Trebat će vam pećnica i nekoliko sastojaka.
Sastojci:
- 2 banane
- 2 jaja
- 120 g tamne čokolade sa 70 % kakaa
- 2 jušne žlice kakaa
- 2 jušne žlice javorovog sirupa
- prstohvat soli
- pola čajne žličice sode bikarbone.
Priprema
- Najprije otopite čokoladu na pari.
- U zdjeli izgnječite banane te pomiješajte s jajima i javorovim sirupom.
- Umiješajte otopljenu čokoladu, kakao, sodu bikarbonu i sol.
- Izlijte smjesu u kalup i pecite na 180 °C oko 20 – 25 minuta.

Rum kuglice od zobenih pahuljica
Još jedne kuglice koje su gotove za tren odlično će nadopuniti ostale kolače na tanjuru, a vjerojatno će i među prvima nestati. Iako volimo cimet i čokoladu, bez rum kuglica ne želimo blagdanski stol.
Sastojci:
- 150 g zobenih pahuljica
- 50 g oraha
- 3 jušne žlice kakaa
- 3 jušne žlice meda
- 2 jušne žlice ruma
- 3 – 4 jušne žlice vode (po potrebi).
Priprema
- Sameljite zobene pahuljice i orahe.
- Dodajte ostale sastojke, dok vodu dodajte postepeno.
- Oblikujte kuglice, a zatim ih uvaljajte u kokosove mrvice, kokosov šećer ili mljevene orahe.

Proteinski božićni keksi s cimetom
Obožavamo keksiće s cimetom jer nas uvedu u posebni božićni ugođaj, a kada se zna da je cimet zdrav, održava stabilnu glikemiju i dolazi s mineralima, zaista ga rado dodajemo u sve.
Sastojci:
- 150 g zobenog brašna
- 50 g whey proteina od vanilije
- 1 jaje
- 50 g kokosovog ulja
- 1 čajna žličica cimeta
- pola čajne žličice praška za pecivo.
Priprema
- Pomiješajte sve suhe sastojke.
- Zatim dodajte jaje i otopljeno kokosovo ulje.
- Zamijesite tijesto i oblikujte kekse.
- Pecite ih na 180 °C oko 8 – 10 minuta.

Božićne breskvice
Što je Božić bez pokoje breskvice na tacni s kolačima? Sigurno ste ih kao mali prve razabrali te je baka uvijek trebala raditi duplu dozu.
Breskvice uzimaju malo više vremena, ali zaista su ukras među božićnim kolačima.
Sastojci za tijesto:
- 60 g kokosovog šećera
- 1 jaje
- 80 ml grčkog jogurta
- 60 ml kokosovog ulja
- 200 g integralnog pšeničnog brašna
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 150 g običnog brašna
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- prstohvat soli.
Sastojci za punjenje:
- izdubljena unutrašnjost breskvica
- 2 – 3 jušne žlice kakaa
- 2 jušne žlice meda
- 1 – 2 jušne žlice mlijeka (prema potrebi)
- 2 jušne žlice mljevenih badema
- nekoliko kapi ekstrakta naranče.
Sastojci za boju:
Priprema
- Umutite jaja s kokosovim šećerom, a potom dodajte jogurt, ulje i ekstrakt vanilije.
- U drugoj zdjeli pomiješajte brašna, sol i prašak za pecivo.
- Spojite suhe i mokre sastojke. Tijesto treba biti mekano i glatko, bez lijepljenja. U suprotnom dodajte još brašna.
- Na pleh stavite papir za pečenje, a na njega stavite tijesto oblikovano u kuglice veličine lješnjaka.
- Pecite kuglice na 175 °C oko 10 – 12 minuta. Trebaju ostati blijede i mekane.
- Kad se mrvicu ohlade, izdubite žličicom unutrašnjost breskvica.
- Potom sjedinite sve sastojke za punjenje.
- Napunite izdubljene breskvice i spojite ih.
- Zatim ih namočite u željeni sok i uvaljajte u eritritol.
Pročitajte i ove članke:
- Božićni kolači koji se ne peku: Brzo su gotovi, a prefini!
- Top 10 božićnih kolača: Recepti za sve u zdravijoj verziji
- Koji kolač prvi nestane s vašeg blagdanskog stola?