Zdrave lazanje s tikvicama: Recepti s mesom i bez mesa
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja

Lazanje se zasigurno ubrajaju u omiljena jela, a najčešće su punjene mesom i sirom, dok bazu čini tjestenina. Zato lazanje mogu biti i kalorične, a ponekad nas i uspavati nakon što ih pojedemo. Međutim, kako danas za sve postoji alternativa, tako postoji i za lazanje.
Za one koji obožavaju ovo jelo, ali paze na svoje ciljeve ili jednostavno žele lakšu hranu, tu su zdrave lazanje s tikvicama.
Zdrave lazanje s tikvicama – recepti
Donosimo nekoliko prijedloga za zdrave lazanje s tikvicama, od zapečenih i mesnih do vege lazanja.

Zapečene lazanje s tikvicama
Za ove lazanje koristite integralne kore ako ih uspijete pronaći. Od ostalih sastojaka pripremite razno povrće, ribani sir i začine.
Sastojci:
- 6 listova integralnih lazanja
- 2 ribane tikvice
- 1 ribana mrkva
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 1 crvena paprika (narezana na kockice)
- 1 šalica kuhane smeđe leće ili leće iz konzerve
- 500 ml pasirane rajčice
- 100 g ribanog sira
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- crni papar
- sol
- timijan
- bosiljak.
Priprema
- Tikvice posolite i ostavite 10 minuta da odstoje, a potom ih ocijedite.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk dok ne postane staklast pa dodajte tikvice, papriku i mrkvu te dinstajte još pet minuta.
- Dodajte leću, rajčicu i začine te kuhajte oko 10 minuta uz miješanje.
- U vatrostalnu posudu na dno stavite malo umaka, potom integralne lazanje i zatim nadjev. Ponavljajte postupak, a završite s korama lazanja, umakom i ribanim sirom.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Prekrijte vatrostalnu zdjelu aluminijskom folijom i pecite lazanje 40 minuta, a nakon toga skinite foliju i pecite još 10 minuta.
- Kad su gotove, pustite lazanje da se malo ohlade prije rezanja.

Vege lazanje s tikvicama
U ovom receptu koristimo tikvice kao zamjensku podlogu za tjesteninu, odnosno klasične lazanje. Kvinoja, osim što je izvor složenih ugljikohidrata, izvor je i proteina, a taj makronutrijent posebice nadopunjuju sojine ljuskice.
Sastojci:
- 2 tikvice
- 1 patlidžan
- 1 crvena paprika
- pola šalice sojinih ljuskica
- 1 šalica kuhane kvinoje
- 400 ml pasirane rajčice
- 1 čajna žličica tahinija
- pola čajne žličice kumina
- 1 jušna žlica limunovog soka
- sol
- voda
- maslinovo ulje.
Priprema
- Sojine ljuskice prelijte vrelom vodom ili idealno povrtnim temeljcem i ostavite ih do 15 minuta da nabubre.
- Papriku narežite na trakice, a tikvice i patlidžan po duljini na ploške.
- Sve povrće, osim tikvica, nauljite s maslinovim uljem i pecite u pećnici na 200 °C oko 15 minuta dok ne omekša.
- U tavi kratko popržite sojine ljuskice na maslinovom ulju nakon što su nabubrile, pa dodajte pečeno povrće, kvinoju, tahini, začine, sol i sok limuna te pomiješajte.
- Na dno vatrostalne posude stavite malo umaka, potom ploške tikvice pa nadjev. Ponovite postupak, a završite rajčicom.
- Pecite u pećnici na 200 °C pola sata prekriveno folijom, a zadnjih pet minuta maknite foliju.
- Prije rezanja ostavite lazanje oko 10 minuta da se ohlade.

Lazanje od tikvica bez mesa
Ako volite riccota sir, onda ga iskoristite za lazanje. Preostali sastojci su dobro poznati, a držimo se tikvica kao zamjena za kore.
Sastojci:
- 3 srednje tikvice (narezane uzdužno na tanke trake)
- 250 g ricotte
- 150 g svježeg baby špinata
- 1 jaje
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 300 ml pasirane rajčice
- 100 ml vrhnja za kuhanje
- 50 g ribanog sira
- maslinovo ulje
- sol
- crni papar
- muškatni oraščić
- 1 – 2 jušne žlice svježeg bosiljka.
Priprema
- Kada ste narezali tikvice po dužini, posolite ih, ostavite da odstoje 15 minuta, a potom ih ocijedite.
- Napravite nadjev tako da pomiješate riccota sir, jaje, nasjeckani špinat, začine i sjedinite u smjesu.
- Na maslinovom ulju dinstajte češnjak pa dodajte rajčicu, vrhnje, sol, papar i bosiljak. Kuhajte na laganoj vatri oko pet minuta dok se smjesa ne zgusne.
- U vatrostalnu zdjelu stavite sloj umaka, zatim tikvice pa nadjev, te ponovite postupak, a završite s umakom i ribanim sirom.
- Pecite pola sata pokriveno aluminijskom folijom na 180 °C, a zadnjih 10 minuta pečenja maknite foliju.

Lazanje s tikvicama i mesom
Lazanje s tikvicama i mesom su odličan način da spojite lagane, hidratantne tikvice s proteinima iz puretine i klasičnim okusom rajčice.
Ova varijanta koristi tikvice umjesto tjestenine, čime smanjujete udio ugljikohidrata, a istovremeno dobivate slojevito jelo koje je zasitno, bogato okusom i puno nutrijenata.
Sastojci:
- 300 g mljevene puretine
- 2 tikvice
- 1 šalica pasirane rajčice
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 1 čajna žličica senfa
- 50 g svježeg sira
- maslinovo ulje
- crni papar
- sol
- ružmarin
- ribani parmezan za posipanje.
Priprema
- Na maslinovom ulju dinstajte luk, a nakon tri minute dodajte puretinu i dinstajte dok ne dobije boju.
- Umiješajte senf, pasiranu rajčicu, sol, papar i ružmarin. Kuhajte 10 minuta na laganoj vatri kako bi se reducirala tekućina.
- Tikvice operite i narežite po dužini na tanke trake pomoću guljača.
- U vatrostalnu posudu slažite red tikvica, red mesnog nadjeva pa nekoliko točkica svježeg sira. Ponavljajte dok ne potrošite sastojke. Završite s mesnim umakom ili slojem tikvica i ribanim parmezanom.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 35 minuta na 190 °C. Zadnjih pet minuta pojačajte temperaturu.

Lazanje s tikvicama i gljivama
Lazanje s tikvicama i gljivama odličan su izbor kada želite laganije jelo bez mesa, ali s puno okusa. Gljive daju duboki umami ton, a tikvice dodaju svježinu i teksturu.
Sastojci:
- 2 tikvice
- 250 g šampinjona
- 1 velika konzerva tune iz salamure
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 2 jušne žlice zobenog vrhnja
- origano
- timijan
- kapari
- crni papar
- sol
- ribani parmezan.
Priprema
- Tikvice narežite po dužini na tanke trake. Posolite ih i ostavite da puste vodu oko 10 minuta, pa ih lagano posušite kuhinjskim papirom.
- Na maslinovom ulju dinstajte luk pa dodajte narezane šampinjone.
- Umiješajte tunu, kapare i zobeno vrhnje.
- Začinite timijanom, origanom, solju i paprom.
- U posudu za pečenje slažite slojeve – tikvice, potom nadjev od gljiva i tune i onda malo parmezana. Ponavljajte dok ne potrošite sastojke. Završite slojem tikvica i posipajte ostatkom sira.
- Pecite u pećnici zagrijanoj na 190 °C oko 25 – 30 minuta, dok se površina ne zapeče i sir ne porumeni.
Pročitajte i ove članke:
- Najbolji recepti s tikvicama po preporuci nutricionistice
- Lazanje od povrća: Recepti koji će osvojiti i mesojede
- Još bolje od originala? Kad se spoje lazanje i palačinke nastane ovo ukusno jelo.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Zdrave salate kao obrok: Pet recepata koji će vas rashladiti
- Zrinka Babić
- 4 min čitanja