Zdrave lazanje s tikvicama: Recepti s mesom i bez mesa

Zdrave lazanje s tikvicama

Lazanje se zasigurno ubrajaju u omiljena jela, a najčešće su punjene mesom i sirom, dok bazu čini tjestenina. Zato lazanje mogu biti i kalorične, a ponekad nas i uspavati nakon što ih pojedemo. Međutim, kako danas za sve postoji alternativa, tako postoji i za lazanje.

Za one koji obožavaju ovo jelo, ali paze na svoje ciljeve ili jednostavno žele lakšu hranu, tu su zdrave lazanje s tikvicama.

Pod time mislimo da imaju eventualno manje kalorija, a s druge strane su nutritivno bogatije.

Zdrave lazanje s tikvicama – recepti

Donosimo nekoliko prijedloga za zdrave lazanje s tikvicama, od zapečenih i mesnih do vege lazanja.

Zapečene lazanje s tikvicama
FOTO: Shutterstock

Zapečene lazanje s tikvicama

Za ove lazanje koristite integralne kore ako ih uspijete pronaći. Od ostalih sastojaka pripremite razno povrće, ribani sir i začine.

Sastojci:
Priprema
  1. Tikvice posolite i ostavite 10 minuta da odstoje, a potom ih ocijedite.
  2. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk dok ne postane staklast pa dodajte tikvice, papriku i mrkvu te dinstajte još pet minuta.
  3. Dodajte leću, rajčicu i začine te kuhajte oko 10 minuta uz miješanje.
  4. U vatrostalnu posudu na dno stavite malo umaka, potom integralne lazanje i zatim nadjev. Ponavljajte postupak, a završite s korama lazanja, umakom i ribanim sirom.
  5. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  6. Prekrijte vatrostalnu zdjelu aluminijskom folijom i pecite lazanje 40 minuta, a nakon toga skinite foliju i pecite još 10 minuta.
  7. Kad su gotove, pustite lazanje da se malo ohlade prije rezanja.
Vege lazanje s tikvicama
FOTO: Shutterstock

Vege lazanje s tikvicama

U ovom receptu koristimo tikvice kao zamjensku podlogu za tjesteninu, odnosno klasične lazanje. Kvinoja, osim što je izvor složenih ugljikohidrata, izvor je i proteina, a taj makronutrijent posebice nadopunjuju sojine ljuskice.

Sastojci:
Priprema
  1. Sojine ljuskice prelijte vrelom vodom ili idealno povrtnim temeljcem i ostavite ih do 15 minuta da nabubre.
  2. Papriku narežite na trakice, a tikvice i patlidžan po duljini na ploške.
  3. Sve povrće, osim tikvica, nauljite s maslinovim uljem i pecite u pećnici na 200 °C oko 15 minuta dok ne omekša.
  4. U tavi kratko popržite sojine ljuskice na maslinovom ulju nakon što su nabubrile, pa dodajte pečeno povrće, kvinoju, tahini, začine, sol i sok limuna te pomiješajte.
  5. Na dno vatrostalne posude stavite malo umaka, potom ploške tikvice pa nadjev. Ponovite postupak, a završite rajčicom.
  6. Pecite u pećnici na 200 °C pola sata prekriveno folijom, a zadnjih pet minuta maknite foliju.
  7. Prije rezanja ostavite lazanje oko 10 minuta da se ohlade.
Lazanje od tikvica bez mesa
FOTO: Shutterstock

Lazanje od tikvica bez mesa

Ako volite riccota sir, onda ga iskoristite za lazanje. Preostali sastojci su dobro poznati, a držimo se tikvica kao zamjena za kore.

Sastojci:
Priprema
  1. Kada ste narezali tikvice po dužini, posolite ih, ostavite da odstoje 15 minuta, a potom ih ocijedite.
  2. Napravite nadjev tako da pomiješate riccota sir, jaje, nasjeckani špinat, začine i sjedinite u smjesu.
  3. Na maslinovom ulju dinstajte češnjak pa dodajte rajčicu, vrhnje, sol, papar i bosiljak. Kuhajte na laganoj vatri oko pet minuta dok se smjesa ne zgusne.
  4. U vatrostalnu zdjelu stavite sloj umaka, zatim tikvice pa nadjev, te ponovite postupak, a završite s umakom i ribanim sirom.
  5. Pecite pola sata pokriveno aluminijskom folijom na 180 °C, a zadnjih 10 minuta pečenja maknite foliju.
Lazanje s tikvicama i mesom
FOTO: Shutterstock

Lazanje s tikvicama i mesom

Lazanje s tikvicama i mesom su odličan način da spojite lagane, hidratantne tikvice s proteinima iz puretine i klasičnim okusom rajčice.

Ova varijanta koristi tikvice umjesto tjestenine, čime smanjujete udio ugljikohidrata, a istovremeno dobivate slojevito jelo koje je zasitno, bogato okusom i puno nutrijenata.

Sastojci:
Priprema
  1. Na maslinovom ulju dinstajte luk, a nakon tri minute dodajte puretinu i dinstajte dok ne dobije boju.
  2. Umiješajte senf, pasiranu rajčicu, sol, papar i ružmarin. Kuhajte 10 minuta na laganoj vatri kako bi se reducirala tekućina.
  3. Tikvice operite i narežite po dužini na tanke trake pomoću guljača.
  4. U vatrostalnu posudu slažite red tikvica, red mesnog nadjeva pa nekoliko točkica svježeg sira. Ponavljajte dok ne potrošite sastojke. Završite s mesnim umakom ili slojem tikvica i ribanim parmezanom.
  5. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 35 minuta na 190 °C. Zadnjih pet minuta pojačajte temperaturu.
Lazanje s tikvicama i gljivama
FOTO: Shutterstock

Lazanje s tikvicama i gljivama

Lazanje s tikvicama i gljivama odličan su izbor kada želite laganije jelo bez mesa, ali s puno okusa. Gljive daju duboki umami ton, a tikvice dodaju svježinu i teksturu.

Sastojci:
Priprema
  1. Tikvice narežite po dužini na tanke trake. Posolite ih i ostavite da puste vodu oko 10 minuta, pa ih lagano posušite kuhinjskim papirom.
  2. Na maslinovom ulju dinstajte luk pa dodajte narezane šampinjone.
  3. Umiješajte tunu, kapare i zobeno vrhnje.
  4. Začinite timijanom, origanom, solju i paprom.
  5. U posudu za pečenje slažite slojeve – tikvice, potom nadjev od gljiva i tune i onda malo parmezana. Ponavljajte dok ne potrošite sastojke. Završite slojem tikvica i posipajte ostatkom sira.
  6. Pecite u pećnici zagrijanoj na 190 °C oko 25 – 30 minuta, dok se površina ne zapeče i sir ne porumeni.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu