Kolači od višanja: Savršeni za vruće dane!
- Budite prvi i komentirajte!
- 8 min čitanja

Crvena kraljica ljetnog voća koja obiluje vitaminom C i brojnim drugim nutrijentima zaslužuje posebnu pažnju. Iako ćemo možda prije odabrati trešnje zbog slatkoće kao međuobrok, višnje su nezamjenjive kada su u pitanju kolači i deserti.
Upravo taj kiselkast i trpki okus daje svježinu svakoj torti ili kolaču, a višnje se odlično slažu s čokoladom za ljubitelje klasika, s jogurtom za one koji žele uživati u laganijim kolačima, ali i s makom i grizom.
Donosimo nekoliko ideja kako iskoristiti sezonu ovoga voća, a naši kolači od višanja dolaze sa sastojcima koji u sebi sadrže više vitamina, minerala ili vlakana.
Kolači od višanja
U nastavku donosimo recepte za razne kolače od višanja.
Bezglutenski kolač od višanja
Za sve one koji iz određenih razloga ne konzumiraju gluten mogu bez problema uživati u kolačima, a ovaj jednostavan kolač s višnjama zahtijeva tek nekoliko sastojka, pećnicu i dobru volju.
Sastojci:
- 200 g očišćenih višanja
- 80 ml maslinovog ulja
- 80 g kokosovog šećera
- 150 g bademovog brašna
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat cejlonskog cimeta
- prstohvat soli.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C i obložite manji kalup za pečenje papirom za pečenje.
- U zdjeli izmiksajte jaja s kokosovim šećerom dok ne postanu pjenasta. Dodajte ulje i ekstrakt vanilije te pomiješajte.
- Umiješajte suhe sastojke – bademovo i zobeno brašno, prašak za pecivo, cimet i sol te sjedinite smjesu.
- Na kraju lagano umiješajte polovicu višanja u smjesu.
- Smjesu izlijte u kalup, a ostatak višanja posložite po vrhu.
- Pecite oko 30 minuta, dok površina kolača ne dobije boju. Provjerite i čačkalicom je li kolač pečen.
- Kad je kolač pečen, pustite ga da se ohladi i poslužite ga uz grčki tip jogurta.

Biskvitni kolač od višanja
Ovaj biskvitni kolač s višnjama je lagan, sočan i zdravija verzija klasičnog kolača. Idealan je kao desert ili slatki doručak. Sadrži manje šećera i masnoća, a koristi se integralno brašno za dodatnu nutritivnu vrijednost.
Sastojci:
- 200 g očišćenih višanja
- 3 jaja
- 80 g smeđeg šećera
- 100 ml grčkog tipa jogurta
- 50 ml maslinovog ulja
- 150 g integralnog pšeničnog brašna
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 1 čajna žličica vanilije
- prstohvat soli.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C i obložite kalup papirom za pečenje.
- Umutite jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta.
- Dodajte jogurt, ulje i vaniliju te pomiješajte.
- Umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i solju.
- Ulijte smjesu u kalup i ravnomjerno rasporedite višnje po vrhu.
- Pecite oko 30 minuta dok ne dobije zlatnu boju i čačkalica izađe suha.
- Ohladite prije rezanja.
Brzi kolač od višanja i jogurta
Iako palimo pećnicu, ovaj kolač od jogurta i višanja gotov je u manje od sat vremena.
Sastojci:
- 200 g očišćenih višanja
- 120 g grčkog tipa jogurta
- 60 ml maslinovog ulja
- 80 g javorovog sirupa
- 150 g pirovog brašna
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C i obložite srednji kalup za pečenje papirom za pečenje.
- U većoj zdjeli izmiksajte jaja, jogurt, ulje i javorov sirup u glatku smjesu.
- Dodajte brašno, prašak za pecivo, sol i vaniliju te sve sjedinite.
- Umiješajte polovicu višanja u tijesto, a ostatak posložite po vrhu nakon što izlijete smjesu u kalup.
- Pecite oko 30 minuta, dok površina kolača ne dobije boju. Provjerite i čačkalicom je li kolač pečen.
- Kad je kolač pečen, pustite ga da se ohladi i poslužite ga uz ledeni čaj ili ledenu kavu.
Brzi kolač s višnjama i pudingom
Iako možete koristiti standardan prašak za pripremu pudinga, mi smo se odlučili za malo proteina i brzi kolač s višnjama.
Tako si skraćujemo vrijeme pripreme, a i obogaćujemo kolač ovim najvažnijim makronutrijentom.
Sastojci:
- 200 g očišćenih višanja
- 200 g proteinskog pudinga od vanilije
- 60 ml kokosovog ulja
- 80 g eritritola
- 150 g zobenog brašna
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C i obložite srednji kalup papirom za pečenje.
- U zdjeli izmiješajte jaja, puding, ulje i eritritol u glatku smjesu.
- Dodajte brašno, prašak za pecivo, vaniliju i prstohvat soli te sjedinite sve sastojke.
- Umiješajte polovicu višanja u smjesu, a ostatak rasporedite po vrhu nakon što smjesu izlijete u kalup.
- Pecite oko 30 minuta, dok površina kolača ne dobije boju. Provjerite i čačkalicom je li kolač pečen.
- Kad je kolač pečen, pustite ga da se ohladi.

Kolač od višanja i griza
Za mekani kolač koji podsjeća na dom i djetinjstvo, napravite kolač s grizom i višnjama. Griz odlično utječe na teksturu kolača, a s obzirom na sastojke ovaj kolač može biti zajutrak ili međuobrok uz šalicu kave, čaja ili cappuccina.
Sastojci:
- 200 g očišćenih višanja
- 2 jaja
- 250 ml biljnog napitka po izboru
- 100 g pšeničnog ili kukuruznog griza
- 50 g kokosovog šećera
- 60 ml kokosovog ulja
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
- korica jednog limuna.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C i pripremite manji kalup obložen papirom za pečenje.
- U zdjeli umutite jaja s biljnim napitkom, kokosovim šećerom, uljem i vanilijom.
- Umiješajte griz, prašak za pecivo, sol i koricu limuna. Ostavite smjesu da odstoji oko 10 minuta kako bi griz nabubrio.
- Umiješajte polovicu višanja, a drugu polovicu rasporedite po vrhu.
- Pecite oko 30 minuta, dok kolač ne postane zlatno-smeđi i čačkalica ne izađe čista.
- Ohladite prije rezanja. Poslužite ga samostalno ili s malo jogurta.
Kolač od višanja i keksa
Keksi su uvijek spas kada ne želite paliti pećnicu, pa ovaj brzi kolač od višanja donosi spoj tradicije i sastojaka novijeg vremena, a daje lagan okus i zadovoljava potrebu za slatkim.
Sastojci:
- 300 g očišćenih višanja (dobro ocijeđenih)
- 250 g integralnih keksa
- 2 čašice proteinskog pudinga od vanilije
- 3 jušne žlice javorovog sirupa
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 2 jušne žlice kokosovog ulja
- prstohvat cejlonskog cimeta
- 2 jušne žlice biljnog napitka po izboru.
Priprema
- Pripremite manji kalup i obložite ga papirom za pečenje.
- Kekse kratko namočite u biljni napitak ili mlijeko.
- Zatim, na dno kalupa posložite namočene kekse.
- U zdjeli pomiješajte puding, javorov sirup, kokosovo ulje i vaniliju.
- Rasporedite polovicu kreme preko keksa, dodajte polovicu višanja, pa ponovite postupak s još jednim slojem keksa, kreme i višanja.
- Ostavite kolač u hladnjaku najmanje tri sata, a idealno preko noći.
Kolač s makom i višnjama
Spoj maka i višanja donosi puni i bogati okus, kolač koji je idealan za posebne goste koje očekujete. Iako možete koristiti i običan šećer, mi smo se odlučili za kokosov.
Sastojci:
- 200 g očišćenih višanja
- 100 g mljevenog maka
- 100 g pirovog brašna
- 200 ml biljnog napitka po izboru
- 80 ml kokosovog ulja
- 80 g kokosovog šećera
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
- korica jednog limuna.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C i pripremite kalup srednje veličine obložen papirom za pečenje.
- U zdjeli umutite jaja, biljni napitak, ulje, kokosov šećer i ekstrakt vanilije.
- Dodajte mak, brašno, prašak za pecivo, sol i koricu citrusa ako koristite. Dobro izmiješajte da se sjedini.
- Umiješajte polovicu višanja u smjesu, a drugu polovicu rasporedite po vrhu nakon što ulijete smjesu u kalup.
- Pecite oko 35 – 40 minuta, dok kolač ne dobije zlatnu boju. Provjerite i čačkalicom je li kolač pečen.
- Kad je kolač pečen, pustite ga da se ohladi.

Kolač s višnjama i čokoladom
Za luksuzan okus nema boljeg od spoja tamne čokolade i svježih višanja. Ovaj mekani i sočan kolač zadovoljava nepce ljubitelja čokoladnih kolača.
Sastojci:
- 200 g očišćenih višanja
- 80 g tamne čokolade
- 50 ml maslinovog ulja
- 150 ml biljnog napitka po izboru
- 100 g eritritola
- 120 g pirovog brašna
- 30 g kakaa u prahu
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C i obložite manji kalup papirom za pečenje.
- Otopite čokoladu s kokosovim uljem na pari ili laganoj vatri i ostavite da se malo ohladi.
- U zdjeli umutite jaja s eritritolom, dodajte biljni napitak, otopljenu čokoladu i vaniliju.
- Umiješajte brašno, kakao, prašak za pecivo i sol. Sjedinite u glatku smjesu.
- Dodajte polovicu višanja u tijesto, a ostatak rasporedite po vrhu nakon što izlijete smjesu u kalup.
- Pecite oko 30 minuta, dok čačkalica ne izađe gotovo čista.
- Ohladite, narežite i po želji pospite s malo kakaa ili naribanom čokoladom.
Torta s čokoladom i višnjama
Ova lagana i prozračna tekstura torte savršena je za razne prilike i događanja ili za svečaniji nedjeljni ručak kada želite ljepši i bogatiji desert. Ova lagana torta od višanja ne sadrži teške sastojke, već one nutritivno bogate jer ne želimo osjećaj težine i umora nakon jela.
Sastojci za biskvit:
- 4 jaja
- 100 g tamne čokolade
- 3 jušne žlice kokosovog ulja
- 80 g kokosovog šećera
- 100 g mljevenih badema
- 2 jušne žlice kakaa u prahu
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 2 jušne žlice biljnog napitka
- prstohvat soli.
Sastojci za kremu:
- 200 g očišćenih višanja
- 2 čašice proteinskog pudinga od vanilije
- 150 g grčkog tipa jogurta
- 2 jušne žlice javorovog sirupa
- tamna čokolada za posip.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C i pripremite kalup za tortu promjera oko 20 cm obložen papirom za pečenje.
- Otopite čokoladu s kokosovim uljem i ostavite da se malo ohladi.
- Umutite jaja s kokosovim šećerom u pjenastu smjesu. Dodajte otopljenu čokoladu.
- Umiješajte mljevene bademe, kakao, prašak za pecivo, sol i biljni napitak ako je smjesa pregusta.
- Ulijte u kalup i pecite 25 – 30 minuta, dok čačkalica ne izađe suha. Pustite da se skroz ohladi.
- Za kremu pomiješajte puding, grčki jogurt i javorov sirup.
- Premažite ohlađeni biskvit kremom, pa rasporedite višnje po vrhu.
- Po želji posipajte naribanom čokoladom i ostavite u hladnjaku najmanje tri sata da se torta stisne.
Čokoladni kolač s višnjama
Teško je reći koji je najbolji kolač od višanja na svijetu, ali nekako smatramo da su spoj čokolade i višnje bezvremenski klasik. Međutim, kad je ljeto biramo kolač od višanja koji se ne peče, pa evo odličnog prijedloga.
Sastojci za podlogu:
- 100 g zobenih pahuljica
- 80 g mljevenih badema
- 2 jušne žlice kakaa u prahu
- 2 jušne žlice sirupa od datulja
- 3 jušne žlice otopljenog kokosovog ulja
- prstohvat soli
- 1 – 2 jušne žlice vode.
Sastojci za kremu:
- 200 g tamne čokolade
- 200 ml kokosovog mlijeka iz konzerve
- 1 čajna žličica ekstrakta od vanilije
- 2 jušne žlice javorovog sirupa.
Dodaci:
- 200 g očišćenih višanja
- ribana tamna čokolada za posipanje.
Priprema
- U blenderu pomiješajte sve sastojke za podlogu dok ne dobijete ljepljivu smjesu. Po potrebi dodajte malo vode da se lakše spoji.
- Utisnite smjesu u kalup obložen papirom za pečenje i stavite u hladnjak.
- Za kremu otopite čokoladu na pari, zatim umiješajte gusti dio kokosovog mlijeka, vaniliju i javorov sirup te dobro sjedinite.
- Na ohlađenu podlogu rasporedite višnje pa preko njih prelijte čokoladnu kremu.
- Ostavite u hladnjaku najmanje četiri sata, idealno preko noći.
- Prije posluživanja, pospite ribanom tamnom čokoladom.
Pročitajte i ove članke:
- Stavite peći ovaj kolač s višnjama, skuhajte kavu – i uživajte u fantastičnoj kombinaciji
- Šest razloga zašto su višnje i trešnje dobre za zdravlje.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Suncokretovo ulje i zdravlje: Korisno ili štetno?
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja
- bezglutenski kolač od višanja
- biskvitni kolač od višanja
- brzi kolač od višanja
- brzi kolač od višanja i jogurta
- brzi kolač s višnjama
- brzi kolač s višnjama i pudingom
- čokoladni kolač s višnjama
- jednostavan kolač s višnjama
- kolač od jogurta i višanja
- kolač od višanja i griza
- kolač od višanja i keksa
- kolač od višanja koji se ne peče
- kolač s grizom i višnjama
- kolač s makom i višnjama
- kolač s višnjama
- kolač s višnjama i čokoladom
- kolači od višanja
- lagana torta od višanja
- najbolji kolač od višanja na svijetu
- torta sa čokoladom i višnjama