Kolači od višanja: Savršeni za vruće dane!

Kolači od višanja Savršeni za vruće dane!

Crvena kraljica ljetnog voća koja obiluje vitaminom C i brojnim drugim nutrijentima zaslužuje posebnu pažnju. Iako ćemo možda prije odabrati trešnje zbog slatkoće kao međuobrok, višnje su nezamjenjive kada su u pitanju kolači i deserti.

Upravo taj kiselkast i trpki okus daje svježinu svakoj torti ili kolaču, a višnje se odlično slažu s čokoladom za ljubitelje klasika, s jogurtom za one koji žele uživati u laganijim kolačima, ali i s makom i grizom.

Donosimo nekoliko ideja kako iskoristiti sezonu ovoga voća, a naši kolači od višanja dolaze sa sastojcima koji u sebi sadrže više vitamina, minerala ili vlakana.

Kolači od višanja

U nastavku donosimo recepte za razne kolače od višanja.

Bezglutenski kolač od višanja

Za sve one koji iz određenih razloga ne konzumiraju gluten mogu bez problema uživati u kolačima, a ovaj jednostavan kolač s višnjama zahtijeva tek nekoliko sastojka, pećnicu i dobru volju.

Sastojci:
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C i obložite manji kalup za pečenje papirom za pečenje.
  2. U zdjeli izmiksajte jaja s kokosovim šećerom dok ne postanu pjenasta. Dodajte ulje i ekstrakt vanilije te pomiješajte.
  3. Umiješajte suhe sastojke – bademovo i zobeno brašno, prašak za pecivo, cimet i sol te sjedinite smjesu.
  4. Na kraju lagano umiješajte polovicu višanja u smjesu.
  5. Smjesu izlijte u kalup, a ostatak višanja posložite po vrhu.
  6. Pecite oko 30 minuta, dok površina kolača ne dobije boju. Provjerite i čačkalicom je li kolač pečen.
  7. Kad je kolač pečen, pustite ga da se ohladi i poslužite ga uz grčki tip jogurta.
Kolači od višanja
FOTO: Shutterstock

Biskvitni kolač od višanja

Ovaj biskvitni kolač s višnjama je lagan, sočan i zdravija verzija klasičnog kolača. Idealan je kao desert ili slatki doručak. Sadrži manje šećera i masnoća, a koristi se integralno brašno za dodatnu nutritivnu vrijednost.

Sastojci:
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C i obložite kalup papirom za pečenje.
  2. Umutite jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta.
  3. Dodajte jogurt, ulje i vaniliju te pomiješajte.
  4. Umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i solju.
  5. Ulijte smjesu u kalup i ravnomjerno rasporedite višnje po vrhu.
  6. Pecite oko 30 minuta dok ne dobije zlatnu boju i čačkalica izađe suha.
  7. Ohladite prije rezanja.

Brzi kolač od višanja i jogurta

Iako palimo pećnicu, ovaj kolač od jogurta i višanja gotov je u manje od sat vremena.

Ako imate pravi grčki jogurt, bit će savršen za ovaj kolač, ali u redu je koristiti i grčki tip jogurta.
Sastojci:
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C i obložite srednji kalup za pečenje papirom za pečenje.
  2. U većoj zdjeli izmiksajte jaja, jogurt, ulje i javorov sirup u glatku smjesu.
  3. Dodajte brašno, prašak za pecivo, sol i vaniliju te sve sjedinite.
  4. Umiješajte polovicu višanja u tijesto, a ostatak posložite po vrhu nakon što izlijete smjesu u kalup.
  5. Pecite oko 30 minuta, dok površina kolača ne dobije boju. Provjerite i čačkalicom je li kolač pečen.
  6. Kad je kolač pečen, pustite ga da se ohladi i poslužite ga uz ledeni čaj ili ledenu kavu.

Brzi kolač s višnjama i pudingom

Iako možete koristiti standardan prašak za pripremu pudinga, mi smo se odlučili za malo proteina i brzi kolač s višnjama.

Tako si skraćujemo vrijeme pripreme, a i obogaćujemo kolač ovim najvažnijim makronutrijentom.

Sastojci:
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C i obložite srednji kalup papirom za pečenje.
  2. U zdjeli izmiješajte jaja, puding, ulje i eritritol u glatku smjesu.
  3. Dodajte brašno, prašak za pecivo, vaniliju i prstohvat soli te sjedinite sve sastojke.
  4. Umiješajte polovicu višanja u smjesu, a ostatak rasporedite po vrhu nakon što smjesu izlijete u kalup.
  5. Pecite oko 30 minuta, dok površina kolača ne dobije boju. Provjerite i čačkalicom je li kolač pečen.
  6. Kad je kolač pečen, pustite ga da se ohladi.
Kolač od višanja i griza
FOTO: Shutterstock

Kolač od višanja i griza

Za mekani kolač koji podsjeća na dom i djetinjstvo, napravite kolač s grizom i višnjama. Griz odlično utječe na teksturu kolača, a s obzirom na sastojke ovaj kolač može biti zajutrak ili međuobrok uz šalicu kave, čaja ili cappuccina.

Sastojci:
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C i pripremite manji kalup obložen papirom za pečenje.
  2. U zdjeli umutite jaja s biljnim napitkom, kokosovim šećerom, uljem i vanilijom.
  3. Umiješajte griz, prašak za pecivo, sol i koricu limuna. Ostavite smjesu da odstoji oko 10 minuta kako bi griz nabubrio.
  4. Umiješajte polovicu višanja, a drugu polovicu rasporedite po vrhu.
  5. Pecite oko 30 minuta, dok kolač ne postane zlatno-smeđi i čačkalica ne izađe čista.
  6. Ohladite prije rezanja. Poslužite ga samostalno ili s malo jogurta.

Kolač od višanja i keksa

Keksi su uvijek spas kada ne želite paliti pećnicu, pa ovaj brzi kolač od višanja donosi spoj tradicije i sastojaka novijeg vremena, a daje lagan okus i zadovoljava potrebu za slatkim.

Sastojci:
Priprema
  1. Pripremite manji kalup i obložite ga papirom za pečenje.
  2. Kekse kratko namočite u biljni napitak ili mlijeko.
  3. Zatim, na dno kalupa posložite namočene kekse.
  4. U zdjeli pomiješajte puding, javorov sirup, kokosovo ulje i vaniliju.
  5. Rasporedite polovicu kreme preko keksa, dodajte polovicu višanja, pa ponovite postupak s još jednim slojem keksa, kreme i višanja.
  6. Ostavite kolač u hladnjaku najmanje tri sata, a idealno preko noći.

Kolač s makom i višnjama

Spoj maka i višanja donosi puni i bogati okus, kolač koji je idealan za posebne goste koje očekujete. Iako možete koristiti i običan šećer, mi smo se odlučili za kokosov.

Sastojci:
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C i pripremite kalup srednje veličine obložen papirom za pečenje.
  2. U zdjeli umutite jaja, biljni napitak, ulje, kokosov šećer i ekstrakt vanilije.
  3. Dodajte mak, brašno, prašak za pecivo, sol i koricu citrusa ako koristite. Dobro izmiješajte da se sjedini.
  4. Umiješajte polovicu višanja u smjesu, a drugu polovicu rasporedite po vrhu nakon što ulijete smjesu u kalup.
  5. Pecite oko 35 – 40 minuta, dok kolač ne dobije zlatnu boju. Provjerite i čačkalicom je li kolač pečen.
  6. Kad je kolač pečen, pustite ga da se ohladi.
Kolač s višnjama i čokoladom
FOTO: Shutterstock

Kolač s višnjama i čokoladom

Za luksuzan okus nema boljeg od spoja tamne čokolade i svježih višanja. Ovaj mekani i sočan kolač zadovoljava nepce ljubitelja čokoladnih kolača.

Sastojci:
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C i obložite manji kalup papirom za pečenje.
  2. Otopite čokoladu s kokosovim uljem na pari ili laganoj vatri i ostavite da se malo ohladi.
  3. U zdjeli umutite jaja s eritritolom, dodajte biljni napitak, otopljenu čokoladu i vaniliju.
  4. Umiješajte brašno, kakao, prašak za pecivo i sol. Sjedinite u glatku smjesu.
  5. Dodajte polovicu višanja u tijesto, a ostatak rasporedite po vrhu nakon što izlijete smjesu u kalup.
  6. Pecite oko 30 minuta, dok čačkalica ne izađe gotovo čista.
  7. Ohladite, narežite i po želji pospite s malo kakaa ili naribanom čokoladom.

Torta s čokoladom i višnjama

Ova lagana i prozračna tekstura torte savršena je za razne prilike i događanja ili za svečaniji nedjeljni ručak kada želite ljepši i bogatiji desert. Ova lagana torta od višanja ne sadrži teške sastojke, već one nutritivno bogate jer ne želimo osjećaj težine i umora nakon jela.

Sastojci za biskvit:
Sastojci za kremu:
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C i pripremite kalup za tortu promjera oko 20 cm obložen papirom za pečenje.
  2. Otopite čokoladu s kokosovim uljem i ostavite da se malo ohladi.
  3. Umutite jaja s kokosovim šećerom u pjenastu smjesu. Dodajte otopljenu čokoladu.
  4. Umiješajte mljevene bademe, kakao, prašak za pecivo, sol i biljni napitak ako je smjesa pregusta.
  5. Ulijte u kalup i pecite 25 – 30 minuta, dok čačkalica ne izađe suha. Pustite da se skroz ohladi.
  6. Za kremu pomiješajte puding, grčki jogurt i javorov sirup.
  7. Premažite ohlađeni biskvit kremom, pa rasporedite višnje po vrhu.
  8. Po želji posipajte naribanom čokoladom i ostavite u hladnjaku najmanje tri sata da se torta stisne.

Čokoladni kolač s višnjama

Teško je reći koji je najbolji kolač od višanja na svijetu, ali nekako smatramo da su spoj čokolade i višnje bezvremenski klasik. Međutim, kad je ljeto biramo kolač od višanja koji se ne peče, pa evo odličnog prijedloga.

Sastojci za podlogu:
Sastojci za kremu:
Dodaci:
  • 200 g očišćenih višanja
  • ribana tamna čokolada za posipanje.
Priprema
  1. U blenderu pomiješajte sve sastojke za podlogu dok ne dobijete ljepljivu smjesu. Po potrebi dodajte malo vode da se lakše spoji.
  2. Utisnite smjesu u kalup obložen papirom za pečenje i stavite u hladnjak.
  3. Za kremu otopite čokoladu na pari, zatim umiješajte gusti dio kokosovog mlijeka, vaniliju i javorov sirup te dobro sjedinite.
  4. Na ohlađenu podlogu rasporedite višnje pa preko njih prelijte čokoladnu kremu.
  5. Ostavite u hladnjaku najmanje četiri sata, idealno preko noći.
  6. Prije posluživanja, pospite ribanom tamnom čokoladom.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu