Kolač s višnjama, jogurtom i grizom: Svi će ga obožavati! Ovaj lagani biskvit s kremastim voćnim preljevom morate probati
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Kad je u pitanju kolač s višnjama, jogurtom i grizom, postoje mnoge verzije, a razlikuju se u nekoliko detalja. Griz može biti sastavni dio biskvita, ali i preljeva. Isto vrijedi i za višnje, dok se jogurt najčešće, iako nije pravilo, dodaje upravo u sam biskvit.
U ovom receptu višnje i griz kombiniraju se zajedno u preljevu, uz napomenu onima koji možda ne vole teksturu i okus griza – on se uopće ne osjeti, već služi da preljev bude kompaktan i kremast. Biskvit sadrži jogurt, a kako bi mu okus bio još bolji, pšeničnom glatkom brašnu dodala sam i pirovo brašno.
Tajna dobrog biskvita
Nerijetko ćete u veganskim biskvitima primijetiti da se koristi prašak za pecivo u kombinaciji sa sodom bikarbonom. Iako su slični po sastavu, postoji dobar razlog zašto se nekad kombiniraju, posebice u receptima za biskvite u kojima nema jaja, a postoji kiselina poput jogurta u ovom slučaju.
Soda bikarbona u takvim receptima pomaže da se kiselina malo neutralizira, da biskvit pravilnije naraste i dobije blago žućkastu boju. Kada bismo koristili samo sodu bikarbonu, trebali bismo povećati dozu, a tada bi ona neutralizirala svu kiselinu i u biskvitu bi se osjetio pomalo sapunast okus. Kada bismo koristili samo prašak za pecivo, trebali bismo ga dodati više, ne bi neutralizirao kiseli okus, već bi ga dodatno intenzivirao, a i teže bismo postigli pravu spužvastu teksturu.
Veganski recepti za biskvite uvelike se razlikuju po kiselosti i vrlo često su potrebne obje vrste reakcija kako bismo postigli pravu ravnotežu okusa i teksture.
Kolač s višnjama, jogurtom i grizom – recept
Ovaj kolač možete peći u različitim kalupima, a sukladno veličini kalupa prilagodite sastojke. Ja sam se odlučila za okrugli kalup za pite, a želite li peći taj kolač u klasičnom velikom kvadratnom kalupu veličine otvora pećnice, slobodno poduplajte sve sastojke.
Sastojci su dostatni za okrugli kalup promjera 28 cm.
Sastojci za biskvit s jogurtom:
- 100 g pirovog brašna
- 150 g pšeničnog glatkog brašna
- 250 ml veganskog jogurta
- 175 ml mlijeka od soje s okusom vanilije
- 30 ml ulja
- 60 g integralnog šećera
- pola praška za pecivo
- 1/4 čajne žličice sode bikarbone
- 1/4 čajne žličice soli
- pola jušne žlice limunovog soka.
Sastojci za preljev od višanja i griza:
- 1 staklenka kompota od višanja, otprilike 680 g (tekućina i višnje)
- 150 ml vode
- 60 g integralnog šećera
- 65 g griza.
Priprema
- Najprije izradite biskvit na način da zasebno pomiješate pirovo i pšenično brašno s praškom za pecivo, sodom bikarbonom i soli, a zasebno jogurt, sojino mlijeko, šećer, ulje i limunov sok. Zatim postepeno dodajte suhu mješavinu u mokru dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Ako je smjesa previše gusta, a to će ovisiti o teksturi jogurta, dodajte još malo mlijeka od soje. Smjesa mora biti malo gušća, ali se mora moći lijepo razliti unutar kalupa.
- Ulijte smjesu u kalup koji ste prethodno premazali uljem i pobrašnili, a ako koristite kalup u kojem se stranice mogu obložiti papirom za pečenje, u redu je koristiti i papir.
- Pecite 20 – 30 minuta u prethodno ugrijanoj pećnici na 180 °C. Vrijeme pečenja može varirati o veličini kalupa i pećnici, provjerite je li biskvit pečen ubadanjem drvenog štapića.
- Tek kad je biskvit pečen, započnite izradu preljeva. Preljev se kuha i u njega se dodaje griz. Kad biste ga izradili prije, stvrdnuo bi se i ne biste ga mogli pravilno rasporediti po biskvitu. Preljev izradite na način da ocijedite višnje iz staklenke, a ocijeđenu tekućinu ulijete u posudu u koju ćete dodati vodu i šećer. Zagrijte tekućinu i, kada proključa, dodajte višnje te nakon što sve zajedno opet proključa, postepeno sipajte griz. Uz konstantno miješanje, kako se ne bi stvorile grudice, kuhajte pet minuta.
- Prelijte još vrući preljev preko biskvita i ostavite da se dobro ohladi prije rezanja i posluživanja.
Napomena
Možete koristiti svježe višnje ili zaleđene, ali onda ih je potrebno prethodno kratko kuhati u vodi sa šećerom da dobijete kompot u koji ćete onda umiješati griz.
U slast!
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.