Kolač s višnjama, jogurtom i grizom

Kolač s višnjama, jogurtom i grizom

Postoje mnoge verzije kolača s višnjama, jogurtom i grizom, a one se razlikuju u nekoliko detalja. Griz može biti sastavni dio biskvita, ali i preljeva. Isto to vrijedi i za višnje, dok se jogurt najčešće, iako nije pravilo, dodaje upravo u sam biskvit.

U ovom receptu višnje i griz kombiniraju se zajedno u preljevu, uz napomenu onima koji možda ne vole teksturu i okus griza, on se uopće ne osjeti, već služi da preljev bude kompaktan i kremast. Biskvit sadrži jogurt, a kako bi mu okus bio još bolji, pšeničnom glatkom brašnu dodala sam i pirovo brašno

Nerijetko ćete u veganskim biskvitima primijetiti da se koristi prašak za pecivo u kombinaciji sa sodom bikarbonom. Iako su oni po sastavu slični, postoji dobar razlog zašto se nekada kombiniraju, posebice u receptima za biskvite u kojima nema jaja, a postoji kiselina poput jogurta u ovom slučaju.

Soda bikarbona u takvim receptima pomaže da se kiselina malo neutralizira, da biskvit pravilnije naraste i dobije blago žućkastu boju. Kada bismo koristili samo sodu bikarbonu, trebali bismo povećati dozu, a tada bi ona neutralizirala svu kiselinu i u biskvitu bi se osjetio pomalo sapunast okus. Kada biste koristili samo prašak za pecivo, trebali biste ga dodati više, ne bi neutralizirao kiseli okus, već ga dodatno intenzivirao, a i teže biste postigli pravu spužvastu teksturu. 

Veganski recepti za biskvite uvelike se razlikuju po kiselosti i vrlo često su vam potrebne obje vrste reakcija kako biste postigli pravu ravnotežu okusa i teksture. Prašak za pecivo i soda imaju isti cilj – da pečenim proizvodima daju laganiji, spužvastiji okus i teksturu, a to rade na različite načine, ovisno o receptu. 

Ovaj kolač možete peći u različitim kalupima, a sukladno veličini kalupa prilagodite sastojke. Ja sam se odlučila za okrugli kalup za pite, a želite li peći taj kolač u klasičnom velikom kvadratnom kalupu veličine otvora pećnice, slobodno poduplajte sve sastojke.

Kolač s višnjama u okruglom kalupu
FOTO: Mare

Sastojci su dostatni za okrugli kalup promjera 28 cm.

Sastojci za biskvit s jogurtom:

  • 100 g pirovog brašna
  • 150 g pšeničnog glatkog brašna
  • 250 ml veganskog jogurta
  • 175 ml mlijeka od soje s okusom vanilije
  • 30 ml ulja
  • 60 g integralnog šećera
  • pola praška za pecivo
  • 1/4 čajne žličice sode bikarbone
  • 1/4 čajne žličice soli
  • pola jušne žlice limunovog soka.

Sastojci za preljev od višanja i griza:

Priprema

  1. Najprije izradite biskvit na način da zasebno pomiješate pirovo i pšenično brašno s praškom za pecivo, sodom bikarbonom i soli, a zasebno jogurt, sojino mlijeko, šećer, ulje i limunov sok. Zatim postepeno dodajte suhu mješavinu u mokru dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Ako je smjesa previše gusta, a to će ovisiti o teksturi jogurta, dodajte još malo mlijeka od soje. Smjesa mora biti malo gušća, ali se mora moći lijepo razliti unutar kalupa. 
  2. Ulijte smjesu u kalup koji ste prethodno premazali uljem i pobrašnili, a ako koristite kalup u kojem se stranice mogu obložiti papirom za pečenje, u redu je koristiti i papir. Pecite 20 – 30 minuta u prethodno ugrijanoj pećnici na 180 °C. Vrijeme pečenja može varirati o veličini kalupa i pećnici, provjerite je li biskvit pečen ubadanjem drvenog štapića. 
  3. Tek kad je biskvit pečen, započnite izradu preljeva. Preljev se kuha i u njega se dodaje griz. Kad biste ga izradili prije, stvrdnuo bi se i ne biste ga mogli pravilno rasporediti po biskvitu. Preljev izradite na način da ocijedite višnje iz staklenke, a tu ocijeđenu tekućinu ulijete u posudu u koju ćete dodati vodu i šećer. Zagrijte tekućinu i, kada proključa, dodajte višnje te nakon što sve zajedno opet proključa, postepeno sipajte griz. Uz konstantno miješanje, kako se ne bi stvorile grudice, kuhajte pet minuta.
  4. Prelijte još vrući preljev preko biskvita i ostavite da se dobro ohladi prije rezanja i posluživanja.
Gotov kolač s višnjama
FOTO: Mare

Napomena

Možete koristiti svježe višnje ili zaleđene, ali onda ih je potrebno prethodno kratko kuhati u vodi sa šećerom da dobijete kompot u koji onda umiješate griz.

U slast!

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Saznajte više o sodi bikarboni u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4 / 5   6

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu