8 namirnica koje su zdravije nakon što se ohlade
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja

Jeste li znali da hlađenje nekih namirnica nakon kuhanja može povećati njihov pozitivan učinak na zdravlje? Procesom hlađenja nastaje tzv. rezistentni škrob, koji sporije probavlja hranu i može pomoći u regulaciji šećera u krvi.
Osim toga, hlađenje nekih namirnica čini njihove antioksidanse dostupnijima vašem tijelu. U nastavku otkrivamo popis namirnica koje vrijedi pripremiti i ohladiti – te kako ih najbolje jesti.
1. Bijela riža
Kuhana i ohlađena bijela riža razvija rezistentni škrob, koji sporije probavlja ugljikohidrate i pomaže u održavanju stabilne razine šećera u krvi.
Poslužite ohlađenu rižu s raznim povrćem i malo soja umaka s niskim udjelom soli. Možete je kombinirati i s piletinom ili ribom za kompletan obrok.
2. Zobene pahuljice
Ohlađene zobene pahuljice razvijaju rezistentni škrob i podržavaju ravnotežu crijevne mikrobiote te regulaciju šećera u krvi.
Pripremite overnight oats – pomiješajte kuhane zobene pahuljice s jogurtom ili mlijekom, dodajte bobičasto voće i chia sjemenke.

3. Krumpir
Ohlađeni krumpir također sadrži rezistentni škrob, koji podržava zdravlje crijeva i regulaciju šećera u krvi.
Ohladite krumpir prije gnječenja. Ako ga potom lagano podgrijete, značajan dio rezistentnog škroba ostaje, a tekstura ostaje lagana i pahuljasta.
4. Kopar
Istraživanja pokazuju da ohlađeni kopar može imati više antioksidansa, osobito fenolnih kiselina, koje pomažu u prevenciji kroničnih bolesti. Posipajte ga po kuhanom lososu ili ohlađenom pire krumpiru.
5. Ječam
Ohlađeni ječam razvija rezistentni škrob, koji podržava probavu i metaboličko zdravlje. Poslužite ječam u salati ili zdjeli s povrćem i citrusnim preljevom.
6. Tjestenina
Ohlađena kuhana tjestenina sadrži rezistentni škrob, koji poboljšava probavu i stabilizira šećer u krvi. Prednost je još veća ako birate integralnu tjesteninu, bogatu vlaknima i mikronutrijentima. Pripremite salatu od tjestenine s povrćem, mahunarkama i vinaigrette preljevom.

7. Pinto grah
Ohlađeni pinto grah sadrži više rezistentnog škroba nego mnoge druge mahunarke, što ga čini izvrsnim izborom za zdravu probavu i regulaciju šećera. Napravite salatu od pinto graha s rajčicom, avokadom, cheddar sirom i limetinim sokom.
8. Pečeni kruh
Kruh koji je pečen i ohlađen sadrži više rezistentnog škroba nego svježe pečen kruh ili kruh pohranjen na sobnoj temperaturi. Poslužite ohlađeni kruh kao dio sendviča ili namažite s avokadom ili bademovim maslacem.
Koje namirnice nije dobro hladiti?
Neke namirnice ne dobivaju ništa od hlađenja, a ponekad može biti i loše za okus ili sigurnost hrane:
- prženi orašasti plodovi – gube hrskavost i okus
- pečeno meso – hlađenje ne donosi zdravstvene prednosti, a može biti problematično za sigurnost ako se ne čuva ispravno
- jaja – proteini i masti su stabilni, hlađenje ne povećava nutritivnu vrijednost
- lisnato povrće (špinat, kelj) – ne stvara rezistentni škrob, hlađenje ne donosi dodatnu korist.
Pročitajte i ove članke:
- Nemaju rok trajanja: Ovih 10 namirnica možete čuvati dulje vrijeme bez gubitka kvalitete ili nutritivne vrijednosti
- Koliko dugo jaja mogu stajati u hladnjaku?
- Konzervirana hrana i zdravlje: Često je etiketirana kao nezdrava, ali ne mora biti! Nutricionistica otkriva istine i zablude.
- Schober, L. (2025). 8 Foods That Are Healthier After They Cool Down. Health.
- Galani, J. H. Y. i sur. (2017). Storage of Fruits and Vegetables in Refrigerator Increases their Phenolic Acids but Decreases the Total Phenolics, Anthocyanins and Vitamin C with Subsequent Loss of their Antioxidant Capacity. Antioxidants, 6: 59.