Nemaju rok trajanja: Ovih 10 namirnica možete čuvati dulje vrijeme bez gubitka kvalitete ili nutritivne vrijednosti

hrana koja nema rok trajanja

U svijetu kojim dominira kvarljiva roba i rokovi trajanja koji brzo ističu, postoji nekoliko odabranih kulinarskih čuda koja prkose normi.

Bilo za pripravnost u hitnim slučajevima ili jednostavno za smanjenje bacanja hrane, stvaranje zaliha ovih bezvremenskih osnovnih namirnica mudro je ulaganje u vašu kulinarsku budućnost.

Ove namirnice posjeduju izvanrednu sposobnost da izdrže test vremena te su naizgled imune (ili gotovo imune) na propadanje. Bilo zbog svojeg prirodnog sastava ili domišljatih metoda koje se koriste za njihovo očuvanje, ovih 10 namirnica može se čuvati dulje vrijeme bez gubitka kvalitete ili nutritivne vrijednosti.

Ako je čvrsto zatvoren, med može stajati neograničeno dugo
FOTO: Shutterstock

Med

Njegov nizak sadržaj vlage, kiseli pH i prirodni enzimi stvaraju negostoljubivo okruženje za bakterije i mikroorganizme. Ako je čvrsto zatvoren, med može stajati neograničeno dugo.

Arheolozi su čak otkrili posude s medom u drevnim egipatskim grobnicama koje su stare više od 3.000 godina i još su uvijek savršeno jestive!

Riža

Sa svojim niskim sadržajem vlage i visokom razinom škroba, riža je odličan kandidat za dulje skladištenje. Konkretno, bijela riža može trajati neograničeno dugo ako se čuva na hladnom, suhom mjestu i zaštićena od štetočina. Njezin dugi rok trajanja učinio ju je glavnim artiklom u hitnim zalihama hrane diljem svijeta.

Sol

Sol je bila ključni konzervans kroz povijest. Njezina sposobnost izvlačenja vlage iz okoline čini je negostoljubivim za bakterije i plijesni. Sve dok je pohranjena u spremniku otpornom na vlagu, sol ostaje bezvremenski dodatak svakoj smočnici.

granulirani šećer može ostati jestiv neograničeno dugo
FOTO: Shutterstock

Šećer

Slično kao i sol, niski sadržaj vlage u šećeru čini ga vrlo otpornim na rast mikroba. Kao rezultat toga, granulirani šećer može ostati jestiv neograničeno dugo. Iako se s vremenom mogu stvoriti grudice, one se lako mogu razdvojiti, ostavljajući šećer jednako slatkim kao i uvijek.

Sušeni grah i mahunarke

Osušeni grah, leća i druge mahunarke imaju dug rok trajanja. Kada se čuvaju na hladnom i suhom mjestu, mogu izdržati godinama bez gubitka nutritivne vrijednosti ili okusa. Ove svestrane namirnice su blagodat za dugotrajno skladištenje hrane.

Cjelovite žitarice

Cjelovite žitarice, osobito one s netaknutom ljuskom, otporne su na kvarenje. Ako se pravilno skladište u hermetički zatvorenim spremnicima, mogu ostati jestive desetljećima. Ova kvaliteta ih je učinila temeljnom komponentom dugotrajnog skladištenja hrane za civilizacije kroz povijest.

Cjelovite žitarice, osobito one s netaknutom ljuskom, otporne su na kvarenje
FOTO: Shutterstock

Mlijeko u prahu

Dok svježe mlijeko ima ograničen rok trajanja, njegov oblik u prahu je druga priča. Zahvaljujući uklanjanju vlage, mlijeko u prahu može trajati neograničeno dugo. Izvrstan je izvor esencijalnih nutrijenata i pouzdan dodatak zalihama hrane za hitne slučajeve.

Bijeli ocat

Visoka razina kiselosti octa, obično oko 5 %, djeluje kao prirodni konzervans. Kada se čuva na hladnom i tamnom mjestu, bijeli ocat može ostati neoštećen neograničeno dugo. To je svestran sastojak koji pronalazi svoj put u širok raspon kulinarskih primjena.

Čisti ekstrakt vanilije

Zahvaljujući visokom udjelu alkohola, čisti ekstrakt vanilije posjeduje iznimna svojstva konzerviranja. Čuvan na hladnom i tamnom mjestu, može zadržati svoju kvalitetu i okus neograničeno dugo.

destilirana alkoholna pića poput viskija i votke mogu trajati neograničeno dugo
FOTO: Shutterstock

Destilirana alkoholna pića (npr. viski, votka)

Pravilno zatvorena i pohranjena na hladnom i tamnom mjestu, destilirana alkoholna pića poput viskija i votke mogu trajati neograničeno dugo. Njihov visok udio alkohola djeluje kao snažan konzervans, osiguravajući da traju godinama, ako ne i desetljećima.

Međutim, važno je da alkohol konzumirate umjereno i s odgovornošću.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Walsh, K. (2020). 5 Foods That (Pretty Much) Never Expire. EatingWell.
  2. Champion, L. (2016). 9 Foods That Never Expire (Ever). PureWow.
  3. LaSane, A. (2016). 10 Foods That Never (or Almost Never) Expire. Mental Floss.

Ocijenite članak

4.67 / 5   6

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu