6 namirnica koje bi svatko stariji od 45 godina trebao češće jesti kako bi smanjio rizik od raka debelog crijeva

Studije pokazuju da dvije ili više porcija mahunarki tjedno mogu smanjiti rizik od raka debelog crijeva za više od 30 %

Rak debelog crijeva jedan je od najčešćih oblika raka kod muškaraca i žena, a procjenjuje se da će 2025. godine biti dijagnosticirano više od 150.000 novih slučajeva.

Iako genetika i godine imaju važnu ulogu, istraživanja pokazuju da kronična upala, često uzrokovana nezdravim životnim navikama poput loše prehrane, nedostatka kretanja, pušenja i konzumacije alkohola, značajno povećava rizik.

Dobra vijest je da prehrana može biti snažan saveznik u prevenciji – osobito ako naglasak stavite na namirnice koje djeluju protuupalno.

Zašto je prehrana važna?

Kronična upala u organizmu stvara pogodno okruženje za nastanak i rast stanica raka.

Hrana bogata vlaknima, antioksidansima i zdravim mastima može pomoći u smanjenju tih procesa i time zaštititi zdravlje vašeg probavnog sustava.

Stručnjaci preporučuju uvrstiti u jelovnik sljedećih šest skupina namirnica.

1. Mahunarke

Grah, leća i soja odličan su izvor vlakana koja potiču rast korisnih bakterija u crijevima i olakšavaju probavu. Studije pokazuju da dvije ili više porcija mahunarki tjedno mogu smanjiti rizik od raka debelog crijeva za više od 30 %.

2. Orašasti plodovi (posebno orasi)

Osim vlakana, orašasti plodovi sadrže zdrave masti, magnezij, cink i fitokemikalije koje smanjuju upalu. Orasi se posebno ističu jer njihovi fenolni spojevi mogu usporiti rast stanica raka i smanjiti upalne markere povezane s tumorima.

3. Sardine i druga plava riba

Plava riba bogata je omega-3 masnim kiselinama i selenom. Istraživanja pokazuju da redovita konzumacija ribe, uključujući i konzervirane varijante, može smanjiti rizik od raka debelog crijeva zahvaljujući protuupalnom djelovanju zdravih masnoća.

4. Tamno lisnato povrće

Kelj, špinat i blitva pomažu neutralizirati štetne učinke crvenog mesa te jačaju crijevnu sluznicu.

Bogati su antioksidansima i vlaknima, a redovita konzumacija povezuje se s manjim rizikom od oštećenja DNK-a i nastanka tumora.
Borovnice, maline i kupine sadrže antocijane - pigmente snažnog protuupalnog i antioksidativnog učinka
FOTO: Shutterstock

5. Bobičasto voće

Borovnice, maline i kupine sadrže antocijane – pigmente snažnog protuupalnog i antioksidativnog učinka. Samo jedna šalica bobičastog voća dnevno može pomoći u prekidanju procesa kronične upale te smanjiti štetne promjene u crijevima.

6. Lanene sjemenke

Lan je izvrstan izvor vlakana, lignana i alfa-linolenske kiseline, spojeva koji pomažu u regulaciji upale i štite crijevno zdravlje. Kako bi organizam iskoristio sve nutrijente, lanene sjemenke najbolje je konzumirati mljevene.

Dodatni savjeti za prevenciju raka debelog crijeva

Slijedite ove savjete:

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu