Medicinski odobrava

Marta Dugonjić, dr. med.

Rektoskopija – kako se izvodi i kako se pripremiti

rektoskopija

Rektoskopija je specijalistički pregled sluznice zadnjeg dijela debelog crijeva (rektuma) u dubini od 20 do 25 centimetara. S obzirom na to da se kod raka debelog crijeva oko 80% tumoroznih tvorevina nalazi upravo u tom dijelu, ovaj pregled je izuzetno važan, posebno ako netko u obitelji boluje od crijevnih polipa ili raka debelog crijeva, odnosno ako postoji sumnja na genetsku predispoziciju razvijanja ovih bolesti.

Ovaj pregled je, uz druge proktološke preglede kao što su digitorektalni pregled i proktoskopija, ključan za rano otkrivanje zloćudnih stanica te se osobama starijima od 45 godina preporučuje redovita kontrola svake dvije godine.

Zašto se izvodi rektoskopija?

Liječnik će uputiti na pregled kako bi se utvrdili uzroci:

  • postojanja krvi u stolici,
  • bolova pri defekaciji,
  • čestih dugotrajnih zatvora između kojih su kratki periodi proljeva,
  • upalne promjene perianalne regije.

Pregled također pomaže u dijagnosticiranju:

Kako se izvodi rektoskopija?

Prilikom pregleda pacijent može ležati na boku ili biti u položaju koljena-laktovi, ovisno o uputi liječnika.

Nakon nanošenja anestetskog gela na područje analnog otvora, liječnik će prvo izvesti digitorektalni pregled (pregled zadnjeg dijela crijeva prstom). Nakon toga se u rektum uvodi instrument (rektoskop) u obliku cijevi koja je debljine prsta. Pomoću optičke kamere na početnom dijelu rektoskopa liječnik će pregledati perianalnu regiju, analni kanal i rektum, najviše do 25 centimetara dubine. Pretraga u pravilu nije bolna, ali može biti neugodna.

rektoskopija-postupak

Ako liječnik procijeni da je potrebno, može uzeti dio sluznice crijeva za dodatnu analizu (biopsija). Taj uzorak bit će poslan na histološku analizu koja će utvrditi postoje li neke problematične promjene na sluznici.

Iskustva pacijenata pokazuju da pregled nije bolan, iako se određena neugoda ne može izbjeći. Nakon postupka pacijent se može vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima.

Kako se pripremiti za pregled?

Pojedine ustanove ne traže posebno pripremanje za ovaj pregled i tijekom uvođenja rektoskopa koriste obdurator, poseban instrument koji štiti rektoskop od ulaza stolice.

Većina drugih ustanove tražit će posebne pripreme koje uključuju konzumiranje lagane hrane dan prije postupka (juhe, čajevi, kompoti) i potom uzimanje laksativa kako bi se crijevo očistilo i bilo preglednije kameri rektoskopa, nakon čega se više ne smije konzumirati nikakva hrana. Potrebno je piti mnogo tekućine, a na dan pregleda doći natašte.

Je li pregled siguran?

Komplikacije su izuzetno rijetke, a uglavnom se odnose na oštećenje sluznice crijeva što može dovesti do krvarenja. Ako dođe do krvarenja, bolova u trbuhu, povišene tjelesne temperature ili nekog drugog simptoma, potrebno se odmah javiti liječniku.

Cijena rektoskopije

U javnim bolnicama preko uputnice HZZO-a pregled je besplatan zdravstveno osiguranim osobama, a u privatnim klinikama iznosi od 300 do 500 kuna.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.95 / 5   22

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: rektoskopija, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu