8 namirnica koje su zdravije nakon što se ohlade

Kuhana i ohlađena bijela riža razvija rezistentni škrob, koji sporije probavlja ugljikohidrate i pomaže u održavanju stabilne razine šećera u krvi

Jeste li znali da hlađenje nekih namirnica nakon kuhanja može povećati njihov pozitivan učinak na zdravlje? Procesom hlađenja nastaje tzv. rezistentni škrob, koji sporije probavlja hranu i može pomoći u regulaciji šećera u krvi.

Osim toga, hlađenje nekih namirnica čini njihove antioksidanse dostupnijima vašem tijelu. U nastavku otkrivamo popis namirnica koje vrijedi pripremiti i ohladiti – te kako ih najbolje jesti.

1. Bijela riža

Kuhana i ohlađena bijela riža razvija rezistentni škrob, koji sporije probavlja ugljikohidrate i pomaže u održavanju stabilne razine šećera u krvi.

Poslužite ohlađenu rižu s raznim povrćem i malo soja umaka s niskim udjelom soli. Možete je kombinirati i s piletinom ili ribom za kompletan obrok.

2. Zobene pahuljice

Ohlađene zobene pahuljice razvijaju rezistentni škrob i podržavaju ravnotežu crijevne mikrobiote te regulaciju šećera u krvi.

Pripremite overnight oats – pomiješajte kuhane zobene pahuljice s jogurtom ili mlijekom, dodajte bobičasto voće i chia sjemenke.

Ostavite u hladnjaku preko noći i uživajte u zdravom doručku sljedeće jutro.
Ohlađeni krumpir sadrži rezistentni škrob, koji podržava zdravlje crijeva i regulaciju šećera u krvi
FOTO: Shutterstock

3. Krumpir

Ohlađeni krumpir također sadrži rezistentni škrob, koji podržava zdravlje crijeva i regulaciju šećera u krvi.

Ohladite krumpir prije gnječenja. Ako ga potom lagano podgrijete, značajan dio rezistentnog škroba ostaje, a tekstura ostaje lagana i pahuljasta.

4. Kopar

Istraživanja pokazuju da ohlađeni kopar može imati više antioksidansa, osobito fenolnih kiselina, koje pomažu u prevenciji kroničnih bolesti. Posipajte ga po kuhanom lososu ili ohlađenom pire krumpiru.

5. Ječam

Ohlađeni ječam razvija rezistentni škrob, koji podržava probavu i metaboličko zdravlje. Poslužite ječam u salati ili zdjeli s povrćem i citrusnim preljevom.

6. Tjestenina

Ohlađena kuhana tjestenina sadrži rezistentni škrob, koji poboljšava probavu i stabilizira šećer u krvi. Prednost je još veća ako birate integralnu tjesteninu, bogatu vlaknima i mikronutrijentima. Pripremite salatu od tjestenine s povrćem, mahunarkama i vinaigrette preljevom.

Ohlađena kuhana tjestenina sadrži rezistentni škrob, koji poboljšava probavu i stabilizira šećer u krvi
FOTO: Shutterstock

7. Pinto grah

Ohlađeni pinto grah sadrži više rezistentnog škroba nego mnoge druge mahunarke, što ga čini izvrsnim izborom za zdravu probavu i regulaciju šećera. Napravite salatu od pinto graha s rajčicom, avokadom, cheddar sirom i limetinim sokom.

8. Pečeni kruh

Kruh koji je pečen i ohlađen sadrži više rezistentnog škroba nego svježe pečen kruh ili kruh pohranjen na sobnoj temperaturi. Poslužite ohlađeni kruh kao dio sendviča ili namažite s avokadom ili bademovim maslacem.


Koje namirnice nije dobro hladiti?

Neke namirnice ne dobivaju ništa od hlađenja, a ponekad može biti i loše za okus ili sigurnost hrane:

  • prženi orašasti plodovi – gube hrskavost i okus
  • pečeno meso – hlađenje ne donosi zdravstvene prednosti, a može biti problematično za sigurnost ako se ne čuva ispravno
  • jajaproteini i masti su stabilni, hlađenje ne povećava nutritivnu vrijednost
  • lisnato povrće (špinat, kelj) – ne stvara rezistentni škrob, hlađenje ne donosi dodatnu korist.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu