Raštika varivo: 4 recepta koja su dobra za vaše tijelo
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja

Raštika se ubraja u lisnato povrće, kupusnjače, a posebno je prisutna u dalmatinskoj kuhinji. Zbog obilja nutrijenata i antioksidansa poželjna je u svakodnevnoj prehrani.
Raštika je niskokalorična namirnica sa svega 30 kalorija na 100 g, a kako nam je cilj kod mršavljenja unijeti namirnice većeg volumena, sa što manje kalorija, raštika je idealan primjer namirnice i u procesu mršavljenja.

Raštika varivo – kalorije
Kako biste iskoristili ovu vrijednu namirnicu, donosimo ideje za raštika varivo. Iako je raštika siromašna energijom, a jela na žlicu poput variva nutritivna i dobra za naše tijelo, ne znači nužno da neko varivo nije kalorično. Hoće li ili neće biti kalorično, ovisi o dodatku drugih namirnica.
Primjerice, jedan gram ulja sadrži čak devet kalorija. U slučaju da direktno ulijevamo ulje u lonac kada dinstamo luk, veća je vjerojatnost da pretjeramo i tako unesemo više kalorija.
No, možemo reći da se jedan tanjur variva od raštike i krumpira kreće između 180 i 250 kalorija. Bez obzira na kalorije, variva su nutritivna, a višak energije radije ograničite iz nutritivno siromašnih namirnica, posebice iz slatkiša, brze hrane ili gaziranih pića.
Raštika varivo – recepti
Kada govorimo o uravnoteženom obroku, moramo voditi računa o tome da su u jelu zastupljena sva tri makronutrijenta. Većina variva sadrži dovoljno ugljikohidrata iz gomoljastog ili korjenastog povrća te žitarica, vlakana iz povrća, ali mogu izostati proteini.
To nije problem ako je varivo predjelo, a ako je varivo vaše glavno jelo, tada je poželjno dodati i mahunarke, kockice mesa ili tofu. Ulje ionako koristimo za dinstanje povrća. Slijede recepti koji se odnose na obje varijante.

Varivo od raštike i krumpira
Krećemo s jednostavnim receptom kada imate tek nekoliko sastojaka kod kuće, želite se malo zagrijati, a nemate iskustva u kuhanju variva, posebice kada vas vaše bake ili mame opreme raštikom iz vrta, a vi ne znate što biste s njom.
Sastojci:
- 600 g raštike (narezane na trakice)
- 4 oguljena krumpira (narezanih na kockice)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 3 jušne žlice maslinovog ulja
- crni papar
- sol.
Priprema
- Luk dinstajte na maslinovom ulju, a potom dodajte krumpir i raštiku.
- Ulijte vodu i kuhajte poklopljeno na srednje jakoj vatri oko pola sata.
- Začinite po želji.

Varivo od raštike sa začinima
U kuhinji je dobro poigrati se začinima, posebice onima koji su prirodni i ne dolaze u kombinaciji s pojačivačima okusa.
Jednako tako su poželjni ako imate izazov s probavom određenih namirnica, pa tako mogu pomoći začini poput kima.
Sastojci:
- 500 g raštike (narezane na trakice)
- 2 oguljena krumpira (narezanih na kockice)
- 1 kuhani krumpir (gnječen)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 mrkve (narezane na kolutove)
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 2 režnja češnjaka (sjeckana)
- pola čajne žličice dimljene paprike
- prstohvat mljevenog kima
- 1 lovorov list
- crni papar
- sol
- 1 jušna žlica svježe sjeckanog peršina.
Priprema
- Raštiku operite, uklonite tvrde žile i narežite je na trakice.
- Na maslinovom ulju dinstajte luk, a potom dodajte mrkvu i krumpir te dinstajte oko dvije minute.
- Ubacite češnjak, dimljenu papriku i kim te dinstajte dok ne zamiriši.
- Dodajte raštiku i lovorov list, prelijte vodom tako da prekrije sastojke i kuhajte oko 25 minuta.
- Kuhani gnječeni krumpir ubacite u varivo kako bi dao gustoću.
- Prije posluživanja izvadite lovorov list, začinite i posipajte peršinom.

Varivo od raštike i slanutka
Slanutak je mahunarka idealna za variva, toliko svestrana namirnica da je koristimo u svim kombinacijama, od salata do namaza. Slanutak sadrži vlakna, proteine i složene ugljikohidrate te je dobar izbor za one koji nisu ljubitelji graha.
Sastojci:
- 500 g raštike
- 200 g ispranog slanutka iz konzerve
- 2 krumpira (narezana na kockice)
- 2 jušne žlice pelata
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- crni papar
- sol
- kumin.
Priprema
- Raštiku operite, uklonite tvrde žile i narežite je na trakice.
- Na maslinovom ulju dinstajte luk, potom dodajte krumpir, pelate i začine.
- Nakon nekoliko minuta dodajte raštiku i slanutak, prelijte vodom i kuhajte oko pola sata.

Varivo od raštike sa suhim mesom
Za kraj evo variva od raštike sa suhim mesom, za sve one kojima je to nezaobilazan sastojak u varivima. No, nemojte pretjerivati jer naglasak je na unosu povrća.
Sastojci:
- 500 g raštike
- 250 g suhog mesa po izboru
- 2 oguljena krumpira (narezana na kockice)
- 1 kuhani gnječeni krumpir (za zgušnjavanje)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (protisnuta)
- 2 mrkve (narezane na kolutove)
- 2 jušne žlice maslinovog ulja ili masti
- 1 lovorov list
- pola čajne žličice mljevene paprike
- prstohvat mljevenog kima
- crni papar
- 1 jušna žlica svježe sjeckanog peršina.
Priprema
- Raštiku operite, uklonite tvrde žile i narežite je na trakice.
- Suho meso isperite i kratko prokuhajte oko 10 minuta dok ne ispusti višak soli i masti.
- Potom, suho meso ocijedite, narežite i ostavite sa strane.
- Na ulju ili masti pirjajte luk, a potom dodajte mrkvu i dinstajte oko pet minuta.
- Dodajte češnjak, dimljenu papriku i kim te dinstajte dok ne zamiriši.
- Dodajte krumpir, raštiku, lovorov list, pomiješajte i ulijte vodu.
- Dodajte suho meso, poklopite i kuhajte oko 40 minuta.
- Pred kraj kuhanja začinite po potrebi i dodajte peršin.
Pročitajte i ove članke:
- Jesenska variva: Četiri lagana, topla i fina recepta
- Variva s mesom: Nutricionistica donosi pet recepata za jela na žlicu gotova za 45 minuta ili manje
- Recept za fino varivo koje se sprema bez previše filozofiranja, a puca od proteina.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Želite gušću kosu? Ove namirnice čine čuda, a jedno piće morate izbjegavati
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja