Raštika varivo: 4 recepta koja su dobra za vaše tijelo

Raštika varivo

Raštika se ubraja u lisnato povrće, kupusnjače, a posebno je prisutna u dalmatinskoj kuhinji. Zbog obilja nutrijenata i antioksidansa poželjna je u svakodnevnoj prehrani.

Raštika je niskokalorična namirnica sa svega 30 kalorija na 100 g, a kako nam je cilj kod mršavljenja unijeti namirnice većeg volumena, sa što manje kalorija, raštika je idealan primjer namirnice i u procesu mršavljenja.

Raštika varivo - kalorije
FOTO: Shutterstock

Raštika varivo – kalorije

Kako biste iskoristili ovu vrijednu namirnicu, donosimo ideje za raštika varivo. Iako je raštika siromašna energijom, a jela na žlicu poput variva nutritivna i dobra za naše tijelo, ne znači nužno da neko varivo nije kalorično. Hoće li ili neće biti kalorično, ovisi o dodatku drugih namirnica.

Primjerice, jedan gram ulja sadrži čak devet kalorija. U slučaju da direktno ulijevamo ulje u lonac kada dinstamo luk, veća je vjerojatnost da pretjeramo i tako unesemo više kalorija.

Zato je dobro držati se preporučenih količina.

No, možemo reći da se jedan tanjur variva od raštike i krumpira kreće između 180 i 250 kalorija. Bez obzira na kalorije, variva su nutritivna, a višak energije radije ograničite iz nutritivno siromašnih namirnica, posebice iz slatkiša, brze hrane ili gaziranih pića.

Raštika varivo – recepti

Kada govorimo o uravnoteženom obroku, moramo voditi računa o tome da su u jelu zastupljena sva tri makronutrijenta. Većina variva sadrži dovoljno ugljikohidrata iz gomoljastog ili korjenastog povrća te žitarica, vlakana iz povrća, ali mogu izostati proteini.

To nije problem ako je varivo predjelo, a ako je varivo vaše glavno jelo, tada je poželjno dodati i mahunarke, kockice mesa ili tofu. Ulje ionako koristimo za dinstanje povrća. Slijede recepti koji se odnose na obje varijante.

Varivo od raštike i krumpira
FOTO: Shutterstock

Varivo od raštike i krumpira

Krećemo s jednostavnim receptom kada imate tek nekoliko sastojaka kod kuće, želite se malo zagrijati, a nemate iskustva u kuhanju variva, posebice kada vas vaše bake ili mame opreme raštikom iz vrta, a vi ne znate što biste s njom.

Sastojci:
Priprema
  1. Luk dinstajte na maslinovom ulju, a potom dodajte krumpir i raštiku.
  2. Ulijte vodu i kuhajte poklopljeno na srednje jakoj vatri oko pola sata.
  3. Začinite po želji.
Varivo od raštike
FOTO: Shutterstock

Varivo od raštike sa začinima

U kuhinji je dobro poigrati se začinima, posebice onima koji su prirodni i ne dolaze u kombinaciji s pojačivačima okusa.

Jednako tako su poželjni ako imate izazov s probavom određenih namirnica, pa tako mogu pomoći začini poput kima.

Sastojci:
Priprema
  1. Raštiku operite, uklonite tvrde žile i narežite je na trakice.
  2. Na maslinovom ulju dinstajte luk, a potom dodajte mrkvu i krumpir te dinstajte oko dvije minute.
  3. Ubacite češnjak, dimljenu papriku i kim te dinstajte dok ne zamiriši.
  4. Dodajte raštiku i lovorov list, prelijte vodom tako da prekrije sastojke i kuhajte oko 25 minuta.
  5. Kuhani gnječeni krumpir ubacite u varivo kako bi dao gustoću.
  6. Prije posluživanja izvadite lovorov list, začinite i posipajte peršinom.
Varivo od raštike i slanutka
FOTO: Shutterstock

Varivo od raštike i slanutka

Slanutak je mahunarka idealna za variva, toliko svestrana namirnica da je koristimo u svim kombinacijama, od salata do namaza. Slanutak sadrži vlakna, proteine i složene ugljikohidrate te je dobar izbor za one koji nisu ljubitelji graha.

Sastojci:
Priprema
  1. Raštiku operite, uklonite tvrde žile i narežite je na trakice.
  2. Na maslinovom ulju dinstajte luk, potom dodajte krumpir, pelate i začine.
  3. Nakon nekoliko minuta dodajte raštiku i slanutak, prelijte vodom i kuhajte oko pola sata.
Varivo od raštike sa suhim mesom
FOTO: Shutterstock

Varivo od raštike sa suhim mesom

Za kraj evo variva od raštike sa suhim mesom, za sve one kojima je to nezaobilazan sastojak u varivima. No, nemojte pretjerivati jer naglasak je na unosu povrća.

Sastojci:
Priprema
  1. Raštiku operite, uklonite tvrde žile i narežite je na trakice.
  2. Suho meso isperite i kratko prokuhajte oko 10 minuta dok ne ispusti višak soli i masti.
  3. Potom, suho meso ocijedite, narežite i ostavite sa strane.
  4. Na ulju ili masti pirjajte luk, a potom dodajte mrkvu i dinstajte oko pet minuta.
  5. Dodajte češnjak, dimljenu papriku i kim te dinstajte dok ne zamiriši.
  6. Dodajte krumpir, raštiku, lovorov list, pomiješajte i ulijte vodu.
  7. Dodajte suho meso, poklopite i kuhajte oko 40 minuta.
  8. Pred kraj kuhanja začinite po potrebi i dodajte peršin.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu