Salata od lososa koju ćete poželjeti svaki dan
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja

Losos je jedna od najkvalitetnijih riba koja nam je dostupna svježa, smrznuta i dimljena. Bogat je lako probavljivim proteinima, omega-3 masnim kiselinama koje potiču smanjenje upala u tijelu te vitaminom D, ključnim vitaminom za imunitet, kosti i dobro raspoloženje.
U nastavku otkrivamo kako se priprema idealna salata od lososa.
Salata od lososa
Kako dolaze ljetne vrućine, najlakši i najbolji način za zdrave i uravnotežene obroke su tzv. obrok salate.
Ljeto nam nudi mnoštvo raznolikog svježeg povrća stoga iskoristite sezonu, a u salatu dodajte filete lososa kako biste unijeli proteine i zdrave masti. Dobra je vijest da fileti lososa ne sadrže kosti, a vrlo je ukusna riba.

Salata od dimljenog lososa
Za sve one koji još nisu otišli na godišnji, a žele biti dosljedni svojim fitness ciljevima, predlažemo recept za losos na salatu kao odličan izbor ručka na poslu ili lagane večere.
Sastojci:
- 100 g dimljenog lososa (narezanog na trakice)
- pola avokada (narezanog na kockice)
- pola šalice prepolovljenih cherry rajčica
- 1 šalica trakica zelene salate
- 4 jušne žlice konzerviranog kukuruza
- pola glavice crvenog luka (tanko narezanog)
- 1 jušna žlica svježe sjeckanog peršina
- sok polovice limuna
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- crni papar
- origano
- sol.
Priprema
- Povrće operite, narežite i pomiješajte u zdjeli.
- Dodajte kukuruz i trakice lososa.
- U zdjelici pomiješajte ulje, limunov sok i začine te prelijte preko salate prije konzumacije.

Hladna salata od lososa
Nakon što napravite salatu, stavite je u hladnjak kako bi se rashladila i bila prava nutritivna bomba i osvježenje tijekom užarenih dana.
Sastojci:
- 1 file pečenog lososa
- 1 šalica rikole
- nekoliko kolutova krastavca salatara (narezanih na četvrtine)
- pola rajčice (narezane na kockice)
- pola zelene paprike (narezane na kockice)
- pola šalice kus-kusa
- 1 čajna žličica sezamovih sjemenki
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- crni papar
- pola čajne žličice mješavine mediteranskih začina
- 1 jušna žlica balzamičnog octa
- sol.
Priprema
- Losos ispecite na tavi na malo maslinovog ulja, u pećnici ili u pećnici na vrući zrak.
- U zdjeli pomiješajte narezano povrće.
- Kus kus prelijte kipućom vodom toliko da ga prekrije i pustite ga da nabubri.
- Losos, kad se ohladi, narežite na komadiće.
- Povrću dodajte kus-kus i losos te pomiješajte.
- Dodajte preostale začine, ulje i balzamični ocat.
- Stavite salatu u hladnjak na barem pola sata.
- Prije konzumacije, tostirajte sezamove sjemenke i pospite ih po salati.

Salata od lososa sa suhim voćem
Još jedna losos salata ovoga puta dolazi u kombinaciji sa suhim voćem koje, iako se čine da baš i ne idu u ovu kombinaciju, zaista podižu salatu na višu razinu zahvaljujući slatkoći iz suhog voća.
Sastojci:
- 80 g dimljenog lososa
- 2 šalice rikole
- 4 – 5 suhih marelica (narezanih na trakice)
- 1 jušna žlica grubo sjeckanih oraha (tostiranih)
- 30 g kozjeg sira
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- 1 čajna žličica jabučnog octa
- crni papar
- sol.
Priprema
- U zdjeli pomiješajte dimljeni losos narezan na trakice, suhe marelice, rikolu i sir.
- Začinite začinima, uljem i jabučnim octom te pospite tostiranim orasima.

Salata od lososa i avokada
Ukusan umak je ono što može napraviti razliku, ali umjesto industrijski proizvedenih umaka ova salata od lososa savršeno će se slagati s domaćim dresingom od avokada.
Sastojci:
- 100 g pečenog lososa (narezanog na komadiće)
- 1 šalica baby špinata
- pola krastavca (narezanog na ploške)
- pola crvene paprike (narezane na trakice)
- 1/4 ljubičastog luka (tanko narezanog)
- 1 jušna žlica suncokretovih sjemenki.
Sastojci za dresing:
- 1 zreli avokado
- sok polovice limuna
- 1 čajna žličica senfa
- 1 režanj češnjaka (usitnjen)
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 – 2 jušne žlice vode
- crni papar
- sol.
Priprema
- Sve sastojke za dresing stavite u blender i izblendajte.
- U zdjeli pomiješajte losos s povrćem, prelijte dresingom i pospite suncokretovim sjemenkama.

Salata od lososa i tjestenine
Ako do sada niste probali, uvjeravamo vas da je salata s dimljenim lososom i tjesteninom jedna od najboljih i najukusnijih, a lako se nađe i na meniju brojnih restorana. No, mi radimo lakšu i brzu verziju.
Sastojci:
- 150 g kuhanih fusilla
- 100 g dimljenog lososa
- pola krastavca (narezanog na kockice)
- 1 jušna žlica kapara
- 3 jušne žlice grčkog tipa jogurta
- 1 čajna žličica senfa
- crni papar
- sol
- sok polovice limuna.
Priprema
- Pomiješajte povrće, ohlađenu i ocijeđenu tjesteninu i trakice lososa.
- U zdjelici pomiješajte začine, jogurt, limunov sok i senf.
- Prelijte preko salate i dodajte kapare.
- Dobro pomiješajte i konzumirajte.
Pročitajte i ove članke:
- Tjestenina s lososom bez vrhnja: Imamo 4 recepta puna omega-3, vitamina D i proteina, a bez pretjeranih kalorija
- Priprema lososa: Pun je omega-3 masnih kiselina, ali se lako presuši! Pripremite ga na tavi i u pećnici bez da izgubi sočnost
- Kako prepoznati dobar komad lososa? Trikovi s kojima ćete bez greške kupiti kvalitetnu ribu.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Suncokretovo ulje i zdravlje: Korisno ili štetno?
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja