Kozja sirutka – nutritivna vrijednost, primjena i gdje kupiti kozju sirutku?
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Kozja sirutka je zelenkasta tekućina odnosno nusprodukt proizvodnje kozjeg sira. Sirutka se može nabaviti u tekućem ili praškastom obliku, a puna je proteina, vitamina i minerala. Sadrži neke proteine nađene i u majčinom mlijeku, poput alfalaktalbumina. Kozja sirutka je zbog toga iznimno hranjiva te ju mogu piti i mala djeca.
U nastavku članka pročitajte kakav je sastav kozje sirutke te gdje je možete kupiti.
Kozja sirutka
Sirutka je međuproizvod u proizvodnji sira, a obično je svijetlo zelene do žute boje. Sastav joj najviše ovisi o načinu proizvodnje sira, a smatra se da od 10 kilograma mlijeka ostaje 9 kilograma sirutke.
Veliki dio sirutke predstavlja voda, a ostatak su proteini, ugljikohidrati i većinom vitamini koji se tope u vodi. Jednim dijelom zaostaju i vitamini topljivi u mastima, pa se tako u sirutki mogu naći i vitamini B kompleksa.
Iako se nekad sirutka bacala, danas je poznata njena ljekovitost i hranjivost. Sirutja se koristi za njegu kose i kože, mršavljenje te za masnu jetru.
Kozja sirutka i jetra se dovode u vezu jer oštećenoj jetri navodno mogu koristiti aminokiseline BCAA grupe, koje sirutka od kozjeg mlijeka sadrži. To su aminokiseline izoleucin, leucin i valin. Iako se u narodu vjeruje u dobrobiti kozje sirutke za obnavljanje jetre, u tom smislu njena ljekovitost nije ispitana na dovoljno ljudi ni dokazana.
Međutim, kozja sirutka je hranjiv i vrijedan proizvod koji će opskrbiti organizam vitaminima, mineralima i proteinima te je svakako treba probati. Ljudi s oštećenom jetrom mogu biti pothranjeni te će im sirutka vratiti snagu i potrebne vitamine i minerale.
Kozja sirutka je dobra za probavu i rješavanje svih probavnih problema poput proljeva ili iziritiranog crijeva. Pomaže kod poboljšanja imuniteta zbog aminokiselina glutamina i antioksidansa glutationa.
Kozja sirutka se može koristiti i za mršavljenje, uz redovno vježbanje i treniranje. Proteini sirutke pomažu kod obnavljanja mišićnog tkiva te pospješuju mišićni rast.
Više o različitim vrstama sirutke pročitajte ovdje.
Kozja sirutka – nutritivna vrijednost
Ljekovitost sirutke se ogleda upravo u mnogim sastojcima koje posjeduje. Prvenstveno se tu misli na proteine kojih u sastavu suhog dijela kozje sirutke ima oko 14%.
Proteini u sirutki su:
- betalaktoglobulin,
- alfalaktalbumin,
- imunoglobulini,
- laktoferin,
- laktopeptidaza,
- glikomakropeptid.
Osim proteina, kozja sirutka sadrži inulin, posebni lako razgradivi ugljikohidrat koji je hrana probiotičkim bakterijama u našim crijevima. Zbog toga je kozja sirutka dobra za probavu, a mogu je koristiti i dijabetičari.
Jedna od aminokiselina u sastavu kozje sirutke je triptofan. Ta aminokiselina, između ostalog, organizmu služi i kao preteča hormona sreće, serotonina.
Kozja sirutka – sastav joj je pun vitamina i minerala poput:
- vitamina B skupine,
- vitamina A i C,
- minerala kalija, kalcija, mangana, magnezija, kobalta i natrija.
Nadalje, u 100 grama sirutke ima svega tridesetak kalorija što je čini odličnim međuobrokom i dodatkom prehrani koji ne deblja. Mana kozje sirutke je ta što ju ne mogu koristiti osobe intolerantne na laktozu. U 100 grama kozje sirutke se nalazi oko 5 grama ugljikohidrata laktoze.
Kako napraviti sirutku? Možete je napraviti tako da tijekom procesa pravljenja sira odvojite zelenkastu tekućinu i skupite je u boce. Ta zelenkasta tekućina predstavlja kozju sirutku.
Ako imate kozje mlijeko, lagano ga zagrijte. Kad ga sklonite sa štednjaka, u njega umiješajte sok jednog limuna. Mlijeko će se nakon desetak minuta ukiseliti i stegnuti te ga zatim možete procijediti. Procijeđena tekućina je kozja sirutka koju možete čuvati u hladnjaku.
Više o kozjem mlijeku pročitajte ovdje.
Kako piti sirutku?
Proteini sirutke u prahu se dobivaju tehnikama izdvajanja poput filtracije s jako malim porama. Sirutku u prahu prije konzumacije treba razmutiti u vodi ili mlijeku.
Osim sirutke u prahu, može se naći i tekuća sirutka koja zadržava sve ljekovite sastojke.
Kako je piti sirutku?
Za početak možete probati s jednom čašom dnevno, npr. ujutro uz doručak. Pokušajte ocijeniti sviđa li vam se njen okus i koliko je možete popiti.
Kozja sirutka neće svakome imati dobar ukus, ali se može pomiješati s malo šećera ili začiniti sokom od limuna. Možete je nastaviti piti dva puta dnevno po dva decilitra, prije ili uz obrok.
Kozju sirutku mogu piti djeca i odrasli, a trudnicama i dojiljama se prije upotrebe savjetuje razgovor s liječnikom.
Sirutka – recepti
Tekuća kozja sirutka se može umiješati u mnoga jela, a od nje se mogu napraviti zdravi smoothieji. Tako ćete još manje osjetiti njen okus, posebno ako ju namjeravate dati djeci.
Već danas pokušajte napraviti zdravi smoothie od avokada i kozje sirutke za koji ćete trebati:
- pola avokada,
- pola banane,
- pola šalice borovnica,
- šaku oguljenih oraha,
- pola šalice kozje sirutke,
- med po želji.
Priprema je jednostavna, sve sastojke ubacite u blender i izmiješajte. U trenu ste dobili zdravi doručak ili užinu. Vrh smoothieja možete ukrasiti svježim voćem ili grožđicama.
Sirutku možete ubaciti u bilo koji recept koji traži upotrebu obične vode poput tijesta za palačinke, kruh ili pizzu. Dobit ćete malo drukčiji okus, ali i veću hranjivu vrijednost.
Kozja sirutka – gdje kupiti?
Kozju sirutku možete kupiti u mljekarama, trgovinama zdrave hrane i nekim bolje opskrbljenim trgovinama mješovite robe.
Kozja sirutka – cijena:
- kozja sirutka Veronika – oko 10 kuna,
- bio&bio sirutka od kozjeg mlijeka 500 mL – 7,90 kn.
Također, kozju sirutku možete kupiti direktno od obiteljskih proizvođača kozjeg sira koji je sigurno imaju u izobilju.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja
Izvori:
- Beatrice L. Pool-Zobel (2005): Inulin-type fructans and reduction in colon cancer risk, Review of experimental and human data: British Journal of Nutrition (93), 73-90, <>,
- Zenebe, T., Ahmed, N., Kabeta, T., Kebede, G. (2014), Review on Medicinal and Nutritional Values of Goat Milk, Academic Journal of Nutrition. 3 (3): 30-39, DOI: 10.5829/idosi.ajn.2014.3.3.93210,
- Kennedy, A.L. (2017). What Are the Benefits of Goat Whey?. Livestrong