Kozja sirutka – nutritivna vrijednost, primjena i gdje kupiti kozju sirutku?

Koza

Kozja sirutka je zelenkasta tekućina odnosno nusprodukt proizvodnje kozjeg sira. Sirutka se može nabaviti u tekućem ili praškastom obliku, a puna je proteina, vitamina i minerala. Sadrži neke proteine nađene i u majčinom mlijeku, poput alfalaktalbumina. Kozja sirutka je zbog toga iznimno hranjiva te ju mogu piti i mala djeca.

U nastavku članka pročitajte kakav je sastav kozje sirutke te gdje je možete kupiti.

Kozja sirutka

Sirutka je međuproizvod u proizvodnji sira, a obično je svijetlo zelene do žute boje. Sastav joj najviše ovisi o načinu proizvodnje sira, a smatra se da od 10 kilograma mlijeka ostaje 9 kilograma sirutke.

Veliki dio sirutke predstavlja voda, a ostatak su proteini, ugljikohidrati i većinom vitamini koji se tope u vodi. Jednim dijelom zaostaju i vitamini topljivi u mastima, pa se tako u sirutki mogu naći i vitamini B kompleksa.

Iako se nekad sirutka bacala, danas je poznata njena ljekovitost i hranjivost. Sirutja se koristi za njegu kose i kože, mršavljenje te za masnu jetru. 

Kozja sirutka

Kozja sirutka i jetra se dovode u vezu jer oštećenoj jetri navodno mogu koristiti aminokiseline BCAA grupe, koje sirutka od kozjeg mlijeka sadrži. To su aminokiseline izoleucin, leucin i valin. Iako se u narodu vjeruje u dobrobiti kozje sirutke za obnavljanje jetre, u tom smislu njena ljekovitost nije ispitana na dovoljno ljudi ni dokazana. 

Međutim, kozja sirutka je hranjiv i vrijedan proizvod koji će opskrbiti organizam vitaminima, mineralima i proteinima te je svakako treba probati. Ljudi s oštećenom jetrom mogu biti pothranjeni te će im sirutka vratiti snagu i potrebne vitamine i minerale.

Kozja sirutka je dobra za probavu i rješavanje svih probavnih problema poput proljeva ili iziritiranog crijeva. Pomaže kod poboljšanja imuniteta zbog aminokiselina glutamina i antioksidansa glutationa.

Kozja sirutka se može koristiti i za mršavljenje, uz redovno vježbanje i treniranje. Proteini sirutke pomažu kod obnavljanja mišićnog tkiva te pospješuju mišićni rast. 

Više o različitim vrstama sirutke pročitajte ovdje.

Kozja sirutka – nutritivna vrijednost

Ljekovitost sirutke se ogleda upravo u mnogim sastojcima koje posjeduje. Prvenstveno se tu misli na proteine kojih u sastavu suhog dijela kozje sirutke ima oko 14%.

Proteini u sirutki su:

  • betalaktoglobulin,
  • alfalaktalbumin,
  • imunoglobulini,
  • laktoferin,
  • laktopeptidaza,
  • glikomakropeptid.

Osim proteina, kozja sirutka sadrži inulin, posebni lako razgradivi ugljikohidrat koji je hrana probiotičkim bakterijama u našim crijevima. Zbog toga je kozja sirutka dobra za probavu, a mogu je koristiti i dijabetičari.

Jedna od aminokiselina u sastavu kozje sirutke je triptofan. Ta aminokiselina, između ostalog, organizmu služi i kao preteča hormona sreće, serotonina.

Kozja sirutka – sastav joj je pun vitamina i minerala poput:

  • vitamina B skupine,
  • vitamina A i C,
  • minerala kalija, kalcija, mangana, magnezija, kobalta i natrija. 

Nadalje, u 100 grama sirutke ima svega tridesetak kalorija što je čini odličnim međuobrokom i dodatkom prehrani koji ne deblja. Mana kozje sirutke je ta što ju ne mogu koristiti osobe intolerantne na laktozu. U 100 grama kozje sirutke se nalazi oko 5 grama ugljikohidrata laktoze. 

Sirutka

Kako napraviti sirutku? Možete je napraviti tako da tijekom procesa pravljenja sira odvojite zelenkastu tekućinu i skupite je u boce. Ta zelenkasta tekućina predstavlja kozju sirutku. 

Ako imate kozje mlijeko, lagano ga zagrijte. Kad ga sklonite sa štednjaka, u njega umiješajte sok jednog limuna. Mlijeko će se nakon desetak minuta ukiseliti i stegnuti te ga zatim možete procijediti. Procijeđena tekućina je kozja sirutka koju možete čuvati u hladnjaku. 

Više o kozjem mlijeku pročitajte ovdje.

Kako piti sirutku?

Proteini sirutke u prahu se dobivaju tehnikama izdvajanja poput filtracije s jako malim porama. Sirutku u prahu prije konzumacije treba razmutiti u vodi ili mlijeku.

Sirutka u prahu

Photo: Photospin

Osim sirutke u prahu, može se naći i tekuća sirutka koja zadržava sve ljekovite sastojke. 

Kako je piti sirutku?

Za početak možete probati s jednom čašom dnevno, npr. ujutro uz doručak. Pokušajte ocijeniti sviđa li vam se njen okus i koliko je možete popiti. 

Kozja sirutka neće svakome imati dobar ukus, ali se može pomiješati s malo šećera ili začiniti sokom od limuna. Možete je nastaviti piti dva puta dnevno po dva decilitra, prije ili uz obrok. 

Kozju sirutku mogu piti djeca i odrasli, a trudnicama i dojiljama se prije upotrebe savjetuje razgovor s liječnikom.

Sirutka – recepti

Tekuća kozja sirutka se može umiješati u mnoga jela, a od nje se mogu napraviti zdravi smoothieji. Tako ćete još manje osjetiti njen okus, posebno ako ju namjeravate dati djeci.

Već danas pokušajte napraviti zdravi smoothie od avokada i kozje sirutke za koji ćete trebati:

  • pola avokada,
  • pola banane,
  • pola šalice borovnica,
  • šaku oguljenih oraha,
  • pola šalice kozje sirutke,
  • med po želji.

Priprema je jednostavna, sve sastojke ubacite u blender i izmiješajte. U trenu ste dobili zdravi doručak ili užinu. Vrh smoothieja možete ukrasiti svježim voćem ili grožđicama.

Sirutku možete ubaciti u bilo koji recept koji traži upotrebu obične vode poput tijesta za palačinke, kruh ili pizzu. Dobit ćete malo drukčiji okus, ali i veću hranjivu vrijednost.

Kozja sirutka – gdje kupiti?

Kozju sirutku možete kupiti u mljekarama, trgovinama zdrave hrane i nekim bolje opskrbljenim trgovinama mješovite robe. 

Kozja sirutka – cijena:

  • kozja sirutka Veronika – oko 10 kuna,
  • bio&bio sirutka od kozjeg mlijeka 500 mL – 7,90 kn.

Također, kozju sirutku možete kupiti direktno od obiteljskih proizvođača kozjeg sira koji je sigurno imaju u izobilju.

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Beatrice L. Pool-Zobel (2005): Inulin-type fructans and reduction in colon cancer risk, Review of experimental and human data: British Journal of Nutrition (93), 73-90, <>,
  2. Zenebe, T., Ahmed, N., Kabeta, T., Kebede, G. (2014), Review on Medicinal and Nutritional Values of Goat Milk, Academic Journal of Nutrition. 3 (3): 30-39, DOI: 10.5829/idosi.ajn.2014.3.3.93210, 
  3. Kennedy, A.L. (2017). What Are the Benefits of Goat Whey?. Livestrong

Ocijenite članak

4 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu