Tjestenina s lososom bez vrhnja: Imamo 4 recepta puna omega-3, vitamina D i proteina, a bez pretjeranih kalorija
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
![Tjestenina s lososom bez vrhnja](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2024/01/Tjestenina-s-lososom-bez-vrhnja.jpg?x38585)
Kada čujete preporuke nutricionista da u svoju prehranu uvrstite ribu barem dva puta tjedno i to masniju ribu, losos je jedna od njih. Osim što je bogat lako probavljivim proteinima, jedan je od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina koje djeluju protuupalno i često nedostaju u suvremenoj prehrani.
Pored toga, losos sadrži i vitamin D kojeg rijetko ima u hrani, a često ga trebamo i suplementirati u zimskim mjesecima. Također, sadrži vitamin B12 čiji se nedostatak povezuje s pernicioznom anemijom.
![losos je jedan je od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2024/01/losos-je-jedan-je-od-najboljih-izvora-omega-3-masnih-kiselina.jpg?x38585)
Od minerala losos sadrži kalcij, željezo, selen i cink. Selen i cink su neophodni za dobar imunitet tijekom zime. Losos, dakle, u sebi sadrži omega-3 masne kiseline, vitamin D i kalcij, predstavljajući tako namirnicu s velikom bioraspoloživošću ovih nutrijenata.
Drugim riječima, vitamin D pomaže apsorpciju kalcija. Ovo je već sasvim dovoljan razlog da jedete lososa.
Pročitajte članak “Priprema lososa: Pun je omega-3 masnih kiselina, ali se lako presuši! Pripremite ga na tavi i u pećnici bez da izgubi sočnost“.
Što se tiče dostupnosti lososa, postoje divlji i uzgojeni. Potonji je dostupniji, no nutritivne vrijednosti se ne razlikuju. Zato ne oklijevajte oko konzumacije lososa, zajedno s drugim vrstama riba, poput sardine i skuše.
Losos možete kupiti svježi, smrznuti ili pak dimljeni. Omiljena su jela s lososom ona u kombinaciji s tjesteninom. Međutim, tjestenina s lososom bez vrhnja dobra je opcija ako želite malo pripaziti na unos kalorija i ne dodavati nepotrebne masnoće.
Tjestenina s lososom bez vrhnja
U nastavku donosimo četiri recepta za najfiniju tjesteninu s lososom bez pretjeranih kalorija.
![Tjestenina s lososom i tikvicama](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2024/01/Tjestenina-s-lososom-i-tikvicama.jpg?x38585)
Tjestenina s lososom i tikvicama
Ovaj recept je prilično jednostavan i idealan za one koji se baš ne snalaze u termičkoj obradi ribe. Ne koristi se ni vrhnje za kuhanje, ali ako ipak želite dodati neki izvor masti, u redu će biti parmezan.
Sastojci:
- 150 g tjestenine
- 100 g svježeg lososa (narezanog na kockice)
- 1 tikvica (narezana na kolutove)
- 1 režanj češnjaka (nasjeckan)
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- sok polovice limuna
- crni papar
- sol
- 2 jušne žlice svježeg peršina (sjeckanog)
- 2 jušne žlice parmezana.
Priprema
- Tjesteninu skuhajte prema uputama, ocijedite je i ostavite sa strane.
- Na zagrijanoj jušnoj žlici maslinovog ulja dinstajte češnjak, a potom dodajte tikvice i dinstajte nekoliko minuta.
- Potom dodajte kockice lososa i dinstajte oko pet minuta.
- Potom, dodajte tjesteninu, papar, sol i limunov sok, sjedinite i dinstajte još koju minutu.
- Pred kraj posipajte svježim peršinom.
- Prije posluživanja posipajte parmezanom.
![Zelena tjestenina s lososom](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2024/01/Zelena-tjestenina-s-lososom.jpg?x38585)
Zelena tjestenina s lososom
Jedna od najčešćih vrsta tjestenina u kombinaciji s lososom je zelena tjestenina. Lako se sprema i ne zahtijeva previše truda i vremena.
Sastojci:
- 150 g zelene tjestenine
- 100 g svježeg lososa (narezanog na kockice)
- 1 šalica svježeg špinata (narezanog)
- 1 tikvica (naribana ili narezana na trakice)
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 režanj češnjaka
- 1 crveni luk (nasjeckan, opcionalno)
- sok polovice limuna
- crni papar
- origano
- sol
- 2 jušne žlice svježeg bosiljka.
Priprema
- Zelenu tjesteninu skuhajte prema uputama, ocijedite je i ostavite sa strane.
- Na zagrijanoj jušnoj žlici maslinovog ulja dinstajte češnjak i luk, a potom dodajte tikvice i dinstajte nekoliko minuta.
- Potom dodajte kockice lososa i dinstajte oko pet minuta.
- Dodajte špinat, pomiješajte i dinstajte minutu, a zatim dodajte zelenu tjesteninu, začine i limunov sok.
- Pred kraj posipajte svježim bosiljkom.
![Tjestenina s lososom i rajčicom](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2024/01/Tjestenina-s-lososom-i-rajcicom.jpg?x38585)
Tjestenina s lososom i rajčicom
Neki ne mogu zamisliti tjesteninu bez rajčice pa evo recepta ako je rajčica namirnica broj jedan u vašim jelima. Naravno, dodajte i losos kao izvor proteina.
Sastojci:
- 150 g tjestenine
- 10 g svježeg lososa (narezanog na kockice)
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 režanj češnjaka
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 200 g pelata
- pola šalice cherry rajčica (narezanih na polovice)
- 1/4 šalice crnih maslina (narezanih)
- crni papar
- sol
- pola šalice svježeg bosiljka
- 2 – 3 jušne žlice parmezana.
Priprema
- Tjesteninu skuhajte prema uputama, ocijedite je i ostavite sa strane.
- Na zagrijanoj jušnoj žlici maslinovog ulja dinstajte češnjak i luk, a potom dodajte losos i dinstajte oko pet minuta.
- Potom dodajte pelate, cherry rajčice i masline, pomiješajte i dinstajte na srednje jakoj vatri dok se ne zgusne.
- Umiješajte bosiljak i začine, a potom i kuhanu tjesteninu.
- Prije posluživanja posipajte parmezanom.
![Svježi losos s tjesteninom](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2024/01/Svjezi-losos-s-tjesteninom.jpg?x38585)
Svježi losos s tjesteninom
Za kraj evo recepta u koji ćete dodati više povrća, odnosno vlakana. Tako ćete dobiti u potpunosti uravnotežen i kompletan obrok sa svim potrebnim hranjivim tvarima.
Sastojci:
- 150 g tjestenine
- 10 g svježeg lososa (narezanog na kockice)
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 režanj češnjaka
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- pola crvene paprike (narezane na trakice)
- pola žute paprike (narezane na trakice)
- pola tikvice (narezane na trakice ili kolutove)
- pola šalice cherry rajčica (narezanih na polovice)
- sok polovice limuna
- crni papar
- sol
- pola čajne žličice mješavine mediteranskih začina
- 2 – 3 jušne žlice svježeg bosiljka ili peršina.
Priprema
- Tjesteninu skuhajte prema uputama, ocijedite je i ostavite sa strane.
- Na zagrijanoj jušnoj žlici maslinovog ulja dinstajte češnjak i luk, a potom dodajte losos i dinstajte oko pet minuta.
- Dodajte tikvicu, paprike i cherry rajčice. Dinstajte na srednje jakoj vatri dok povrće ne omekša.
- Potom umiješajte limunov sok i začine, a zatim i tjesteninu te dinstajte još koju minutu kako bi se proželi svi okusi i sastojci.
- Pred kraj posipajte svježim bosiljkom ili peršinom.
Pročitajte i članke:
- Jednostavna jela od ribe: Trebamo je jesti dva puta tjedno! Evo laganih recepata uz koje to možete ostvariti
- Riba u škartocu s povrćem: Lako probavljivi proteini i pregršt mikronutrijenata! Imamo 4 jednostavna i fina recepta
- Riblja juha od oslića: Niskokalorična, a visokoproteinska okrjepa za organizam! Imamo recepte na kojima će vam probava biti zahvalna.