Tjestenina s lososom bez vrhnja: Imamo 4 recepta puna omega-3, vitamina D i proteina, a bez pretjeranih kalorija

Tjestenina s lososom bez vrhnja

Kada čujete preporuke nutricionista da u svoju prehranu uvrstite ribu barem dva puta tjedno i to masniju ribu, losos je jedna od njih. Osim što je bogat lako probavljivim proteinima, jedan je od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina koje djeluju protuupalno i često nedostaju u suvremenoj prehrani. 

Pored toga, losos sadrži i vitamin D kojeg rijetko ima u hrani, a često ga trebamo i suplementirati u zimskim mjesecima. Također, sadrži vitamin B12 čiji se nedostatak povezuje s pernicioznom anemijom

losos je jedan je od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina
FOTO: Shutterstock

Od minerala losos sadrži kalcij, željezo, selen i cink. Selen i cink su neophodni za dobar imunitet tijekom zime. Losos, dakle, u sebi sadrži omega-3 masne kiseline, vitamin D i kalcij, predstavljajući tako namirnicu s velikom bioraspoloživošću ovih nutrijenata

Drugim riječima, vitamin D pomaže apsorpciju kalcija. Ovo je već sasvim dovoljan razlog da jedete lososa.

Konzumacijom lososa povoljno utječete na zdravlje srca i kardiovaskularnog sustava, na zdravlje kostiju, ali i na zdravlje mozga. Zbog protuupalnih masnih kiselina te cinka i selena jačate imunitet. 

Pročitajte članak “Priprema lososa: Pun je omega-3 masnih kiselina, ali se lako presuši! Pripremite ga na tavi i u pećnici bez da izgubi sočnost“.

Što se tiče dostupnosti lososa, postoje divlji i uzgojeni. Potonji je dostupniji, no nutritivne vrijednosti se ne razlikuju. Zato ne oklijevajte oko konzumacije lososa, zajedno s drugim vrstama riba, poput sardine i skuše

Losos možete kupiti svježi, smrznuti ili pak dimljeni. Omiljena su jela s lososom ona u kombinaciji s tjesteninom. Međutim, tjestenina s lososom bez vrhnja dobra je opcija ako želite malo pripaziti na unos kalorija i ne dodavati nepotrebne masnoće. 

Tjestenina s lososom bez vrhnja

U nastavku donosimo četiri recepta za najfiniju tjesteninu s lososom bez pretjeranih kalorija.

Tjestenina s lososom i tikvicama
FOTO: Shutterstock

Tjestenina s lososom i tikvicama 

Ovaj recept je prilično jednostavan i idealan za one koji se baš ne snalaze u termičkoj obradi ribe. Ne koristi se ni vrhnje za kuhanje, ali ako ipak želite dodati neki izvor masti, u redu će biti parmezan. 

Sastojci:
Priprema
  1. Tjesteninu skuhajte prema uputama, ocijedite je i ostavite sa strane.
  2. Na zagrijanoj jušnoj žlici maslinovog ulja dinstajte češnjak, a potom dodajte tikvice i dinstajte nekoliko minuta. 
  3. Potom dodajte kockice lososa i dinstajte oko pet minuta. 
  4. Potom, dodajte tjesteninu, papar, sol i limunov sok, sjedinite i dinstajte još koju minutu. 
  5. Pred kraj posipajte svježim peršinom. 
  6. Prije posluživanja posipajte parmezanom. 
Zelena tjestenina s lososom
FOTO: Shutterstock

Zelena tjestenina s lososom 

Jedna od najčešćih vrsta tjestenina u kombinaciji s lososom je zelena tjestenina. Lako se sprema i ne zahtijeva previše truda i vremena.

Sastojci:
Priprema
  1. Zelenu tjesteninu skuhajte prema uputama, ocijedite je i ostavite sa strane.
  2. Na zagrijanoj jušnoj žlici maslinovog ulja dinstajte češnjak i luk, a potom dodajte tikvice i dinstajte nekoliko minuta. 
  3. Potom dodajte kockice lososa i dinstajte oko pet minuta. 
  4. Dodajte špinat, pomiješajte i dinstajte minutu, a zatim dodajte zelenu tjesteninu, začine i limunov sok.
  5. Pred kraj posipajte svježim bosiljkom. 
Tjestenina s lososom i rajčicom
FOTO: Shutterstock

Tjestenina s lososom i rajčicom 

Neki ne mogu zamisliti tjesteninu bez rajčice pa evo recepta ako je rajčica namirnica broj jedan u vašim jelima. Naravno, dodajte i losos kao izvor proteina. 

Sastojci:
  • 150 g tjestenine
  • 10 g svježeg lososa (narezanog na kockice)
  • 1 jušna žlica maslinovog ulja
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 crveni luk (nasjeckan)
  • 200 g pelata
  • pola šalice cherry rajčica (narezanih na polovice)
  • 1/4 šalice crnih maslina (narezanih)
  • crni papar
  • sol
  • pola šalice svježeg bosiljka
  • 2 – 3 jušne žlice parmezana
Priprema
  1. Tjesteninu skuhajte prema uputama, ocijedite je i ostavite sa strane.
  2. Na zagrijanoj jušnoj žlici maslinovog ulja dinstajte češnjak i luk, a potom dodajte losos i dinstajte oko pet minuta. 
  3. Potom dodajte pelate, cherry rajčice i masline, pomiješajte i dinstajte na srednje jakoj vatri dok se ne zgusne. 
  4. Umiješajte bosiljak i začine, a potom i kuhanu tjesteninu. 
  5. Prije posluživanja posipajte parmezanom. 
Svježi losos s tjesteninom
FOTO: Shutterstock

Svježi losos s tjesteninom 

Za kraj evo recepta u koji ćete dodati više povrća, odnosno vlakana. Tako ćete dobiti u potpunosti uravnotežen i kompletan obrok sa svim potrebnim hranjivim tvarima. 

Sastojci:
  • 150 g tjestenine
  • 10 g svježeg lososa (narezanog na kockice)
  • 1 jušna žlica maslinovog ulja
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 crveni luk (nasjeckan)
  • pola crvene paprike (narezane na trakice)
  • pola žute paprike (narezane na trakice)
  • pola tikvice (narezane na trakice ili kolutove)
  • pola šalice cherry rajčica (narezanih na polovice)
  • sok polovice limuna
  • crni papar
  • sol
  • pola čajne žličice mješavine mediteranskih začina
  • 2 – 3 jušne žlice svježeg bosiljka ili peršina.
Priprema
  1. Tjesteninu skuhajte prema uputama, ocijedite je i ostavite sa strane.
  2. Na zagrijanoj jušnoj žlici maslinovog ulja dinstajte češnjak i luk, a potom dodajte losos i dinstajte oko pet minuta. 
  3. Dodajte tikvicu, paprike i cherry rajčice. Dinstajte na srednje jakoj vatri dok povrće ne omekša. 
  4. Potom umiješajte limunov sok i začine, a zatim i tjesteninu te dinstajte još koju minutu kako bi se proželi svi okusi i sastojci. 
  5. Pred kraj posipajte svježim bosiljkom ili peršinom. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: losos tjestenina, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu