Alergija na lateks: Simptomi na koje trebate obratiti pažnju

Alergija na lateks - simptomi

Alergija na lateks, tj. proizvode napravljene od lateksa razvija se kod osoba koje postanu alergične (ili senzibilizirane) na proteine ​​sadržane u prirodnom gumenom lateksu.

Prirodni kaučukov lateks dolazi iz soka stabla kaučukovca, Hevea brasiliensis, koje se nalazi u Africi i jugoistočnoj Aziji. Lateks prirodne gume ne treba miješati sa sintetičkom gumom napravljenom od kemikalija.

Proizvodi od sintetičke gume, uključujući “lateks” kućne boje, nisu izrađeni od prirodnog lateksa i ne izazivaju alergijske reakcije kod ljudi koji su alergični na proizvode napravljene od prirodnog kaučukovog lateksa.

Proizvodi koji mogu sadržavati lateks su:

  • baloni
  • rukavice za čišćenje i medicinske rukavice
  • dijelovi odjeće i obuće, poput kabanica i čizama za kišu, potplata cipela i elastičnih pojaseva u donjem rublju
  • kućanski predmeti, uključujući gumice, podlogu za tepihe, igračke i zavoje
  • predmeti za osobnu njegu kao što su higijenski ulošci, kondomi i dijafragme
  • dude za dječje bočice
  • neke vrste šminke, boje za lice i maske koje se koriste za kostime.

Alergija na lateks – uzrok i tipovi

Kod alergije na lateks imunološki sustav prepoznaje lateks kao štetnu tvar i pokreće protutijela za borbu protiv njega. Kad sljedeći put osoba bude izložena lateksu, ova protutijela signaliziraju imunološkom sustavu da luči kemikalije u krvotok koje potiču niz simptoma alergije.

Što je osoba više puta izložena lateksu, to je veća vjerojatnost da će imunološki sustav reagirati. To se zove senzibilizacija.

alergija na lateks rukavice
FOTO: Shutterstock

Alergija na lateks može se pojaviti na sljedeće načine:

  • izravan kontakt – najčešći uzrok alergije na lateks uključuje dodirivanje proizvoda koji sadrže lateks, uključujući rukavice od lateksa (alergija na lateks rukavice), kondome (alergija na lateks kondome) i balone
  • udisanje – proizvodi od lateksa, osobito rukavice, otpuštaju čestice lateksa koje se mogu udisati kada se rasprše u zrak; količina lateksa u zraku iz rukavica uvelike se razlikuje ovisno o marki rukavica koje se koriste.

Moguće je imati i druge kožne reakcije kada se koristi lateks. One uključuju:

  • alergijski kontaktni dermatitis – ova reakcija proizlazi iz kemijskih dodataka korištenih tijekom proizvodnje; glavni simptom je kožni osip sa stvaranjem mjehurića 24 – 48 sati nakon izlaganja, slično kao kod otrovnog bršljana
  • nadražujući kontaktni dermatitis – nije alergija, ova iritacija kože uzrokovana je nošenjem gumenih rukavica ili izlaganjem puderu u njima; simptomi uključuju suha, svrbežna i nadražena područja, obično na rukama.

Alergija na lateks – simptomi

Kada je u pitanju alergija na lateks, simptomi se najčešće javljaju nakon dodirivanja proizvoda od lateks gume, kao što su rukavice ili baloni. Također, simptomi se mogu pojaviti prilikom udisanja čestica lateksa koje se ispuštaju u zrak kada netko skine rukavice od lateksa.

Simptomi variraju od blagih do teških. Reakcija ovisi o tome koliko je osoba osjetljiva na lateks i količini lateksa koju se dodirne ili udahne. Alergijska reakcija može postati gora sa svakim dodatnim izlaganjem lateksu.

Blagi simptomi alergije na lateks uključuju:

Ozbiljniji simptomi uključuju:

Najozbiljnija alergijska reakcija na lateks je anafilaksija
FOTO: Shutterstock

Najozbiljnija alergijska reakcija na lateks je anafilaksija, koja može biti smrtonosna. Anafilaktička reakcija razvija se odmah nakon izlaganja lateksu kod vrlo osjetljivih ljudi. Međutim, to se rijetko događa kada je osoba prvi put izložena. Simptomi anafilaksije uključuju:

Potražite hitnu medicinsku pomoć ako imate ili mislite da imate anafilaktičku reakciju.

Alergija na lateks – namirnice

Neke namirnice mogu izazvati alergijsku reakciju kod osoba s alergijom na lateks. Hrana koja će vjerojatnije izazvati reakciju kod osoba s alergijom na lateks uključuje:

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Latex allergy. (2024). Cleveland Clinic.
  2. Latex allergy. (2022). Mayo Clinic.
  3. Latex Allergy. American College of Allergy, Asthma and Immunology.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu