Kako ublažiti svrbež kod alergija? Liječnik otkriva kako si pomoći kod neugodne iritacije kože, očiju ili grla

Kako ublažiti svrbež kod alergija

Kako ublažiti svrbež kod alergija često je pitanje kod ljudi koji pate od preosjetljivosti na neki alergen. Što su alergije? Radi se o pretjeranoj reakciji imunosnog sustava na inače bezopasnu tvar koju je organizam prepoznao kao potencijalno opasnu i krenuo s proizvodnjom kemijskih tvari kako bi se borio protiv nje.

Simptomi alergije mogu biti kihanje, kašljanje, svrbež očiju, grla i/ili kože, umor, otežano disanje, manjak zraka, curenje nosa ili začepljen nos i glavobolja.

U nastavku saznajte kako ublažiti svrbež kod alergija, i to razne vrste svrbeža.

Najbolji prirodni lijek za alergiju - ovlaživač zraka
FOTO: Shutterstock

Kako ublažiti svrbež kod alergija?

Liječenje alergije sastoji se u liječenju simptoma alergije, a primjenom nekih lijekova može se djelovati i na pojavu samih simptoma. U nastavku slijede savjeti kako ublažiti svrbež i koji najbolji prirodni lijek za alergiju primijeniti.

 • Spriječiti, a ne liječiti – najbolja opcija kod liječenja alergije je izbjegavati alergen koji uzrokuje simptome. Ograničite aktivnosti na otvorenom u ranim jutarnjim satima, vozite se u automobilu sa zatvorenim prozorima i spavajte sa zatvorenim prozorima, ne vješajte rublje vani da se osuši, a nakon boravka na otvorenom se presvucite i istuširajte.
 • Antihistaminici – lijekovi koji blokiraju otpuštanje histamina, glavne kemikalije koja uzrokuje neugodni svrbež. Općenito se najčešće koriste u svim oblicima alergija.
 • Ovlaživači i pročišćivači zraka – podizanje kvalitete zraka koji udišete može pomoći u ublažavanju svrbeža. Ovlaživači zraka dodaju vlagu, a pročišćivači pomažu u uklanjanju potencijalnih alergena u zraku.
Kožne alergije
FOTO: Shutterstock

Kožne alergije

Kožne alergije znaju biti jako neugodne, a svrbež skoro neizdrživ. Preporučuje se nekoliko opcija.

 • Hladan tuš – skuplja krvne žile i ne dopušta histaminu da izađe iz krvnih žila. To smanjuje težinu alergijske reakcije. Hladan tuš također pomaže u smanjenju iritacije kože.
 • Maslinovo ulje – bogato je vitaminom E koji je od vitalnog značaja za dobro zdravlje kože. Također je prepuno snažnih antioksidansa. Oni pomažu u zacjeljivanju i reparaciji kože nakon što je pretrpjela alergijska oštećenja i smanjuje svrbež. Nanesite izdašne količine maslinovog ulja na zahvaćeni dio.
 • Soda bikarbona – kuhinjska soda izvrstan je kućni lijek za alergiju koja zahvaća kožu. Soda bikarbona pomaže osipu kože da se osuši, ublažava svrbež i sprječava daljnju upalu kože. Napravite pastu miješanjem pola čajne žličice sode bikarbone u malo vode. Nanesite na zahvaćeno područje i ostavite nekoliko minuta prije nego što isperete. Ne ostavljajte dulje od par minuta jer bi sama soda bikarbona mogla izazvati iritaciju.
 • Aloe vera – ima antibakterijska, antifungalna i protuiritantna svojstva.
 • Jabučni ocat – ima antiseptička i protunadražujuća svojstva. Ako ga nanesete preko kože, može umiriti, hidratizirati i smanjiti svrbež. Stavite nekoliko kapi na vatu i utrljajte po zahvaćenom području. Kožu možete isprati nakon nekoliko minuta. Učinite to dva puta dnevno za dobre rezultate.
 • Lokalni anestetici (krema za alergije na koži).
Kako ublažiti svrbež očiju kod alergije
FOTO: Shutterstock

Kako ublažiti svrbež očiju kod alergije?

Riječ je o vrlo neugodnom simptomu kojem se može pribjeći na tri načina.

 • Hladni oblozi na kapke – pakiranje leda umotano u mekani ručnik i stavljeno preko zatvorenih očiju. Ova tehnika često će donijeti olakšanje svrbeža očiju u roku od nekoliko minuta i može se ponoviti onoliko često koliko je potrebno.
 • Umjetne suze – služe za podmazivanje oka i ispiranje alergena koji mogu biti prisutni u očima, poput peludi ili životinjske dlake.
 • Kortikosteroidni sprej za nos – učinkovit u liječenju alergijskog konjunktivitisa jer male količine sprejeva za nos putuju kroz prolaze između nosa i oka. Treba ga oprezno koristiti jer su nuspojave česte, koristiti s oprezom i u savjetu s liječnikom.
Kako ublažiti svrbež kod alergije kad je riječ o grlu
FOTO: Shutterstock

Kako ublažiti svrbež kod alergije kad je riječ o grlu?

I kad je svrbež grla u pitanju, postoji nekoliko načina kako si možete pomoći.

 • Tvrdi bomboni/pastile za grlo – mogu pomoći u ublažavanju simptoma alergije povećanjem proizvodnje sline i premazivanjem površine grla.
 • Obilna rehidracija – u slučaju nedovoljne hidracije nema proizvodnje adekvatne količine sline. To može pogoršati simptome alergije i peckanja grla. Vrući čajevi ili juhe mogu povećati unos tekućine i pomoći da umirite grlo.
 • Med – jedna jušna žlica može premazati grlo i privremeno ublažiti svrbež. Ako ga ne želite jesti samog, otopite nekoliko čajnih žličica u čaju.
 • Grgljanje otopine soli – stavite pola čajne žličice soli u šalicu mlake vode i grgljajte (nemojte progutati). Učinite to svakih sat vremena dok simptomi traju.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
 1. More, D. (2022). Treatment for Itchy Eyes. Verywell Health.
 2. Kerkar, P. (2018). Natural Remedies to relieve Severe Itching Due to Allergies. PainAssist.
 3. Treat Skin Allergies The Natural Way. (2017). Sepalika.
 4. How to relieve itchy skin. AADA.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu