Čajevi za grlobolju – prirodni lijek za grlobolju krije se u vašoj kuhinji

Čajevi za grlobolju - prirodni lijek za grlobolju

Obično kad osjetimo neugodnu bol u grlu posežemo za šalicom toplog čaja jer znamo da je ona prirodni lijek za grlobolju. No, znate li koji su čajevi za grlobolju najbolji? Grlobolja je često uzrokovana virusnom infekcijom koja može povisiti tjelesnu temperaturu, a rijeđe dovesti i do groznice. Grlobolja bez temperature je manje zabrinjavajuća, a uzrokovana je sezonskim alergijama, običnom prehladom, iritantima iz okoline, refluksom kiseline, upalom krajnika, spolno prenosivim infekcijama ili naprezanjem glasnica.

Većina grlobolja će nestati u roku 3 – 10 dana, ako je uzrokovana virusnom infekcijom. Ako je krivac bakterijska infekcija, poput streptokokne infekcije, mogla bi trajati dulje ukoliko se ne liječi odgovarajućim antibioticima ili lijekovima.

Tople tekućine u obliku čajeva i juha vlaže grlo i smanjuju rizik od dehidracije.

Šalica biljnog čaja sadrži važne antioksidanse. Oni pomažu kod iritacije, bola i smiruju upalne procese u organizmu. Podupiru tijelo u borbi protiv prehlade i različitih virusa, jačajući naš imunološki sustav. Potiču ozdravljenje i pomažu u zacjeljivanju tjelesnih tkiva.

Upravo zato čajevi i biljne mješavine pružaju protuupalne učinke koji ublažavaju bolnu grlobolju i oteknutu sluznicu ždrijela.

Čajevi za grlobolju – 3 najbolja čaja za upalu grla

Postoje mnoge vrste čajeva i prirodnih namirnica koje mogu pružiti olakšanje u slučaju bolnog grla, a većina ih se već nalazi u našoj kuhinji.

Biljni saveznici koji se najčešće koriste su kadulja, menta, zeleni čaj, kamilica te začinsko bilje kao što su cimet, kurkuma ili klinčić. Tu je i morska sol, ali i soda bikarbona kao lijek za grlo.

Čajevi za grlobolju donose utjehu i olakšanje kad smo bolesni jer smiruju nelagodu kod nadraženog grla. Mogu se konzumirati pojedinačno ili u kombinaciji.

Odabrali smo tri učinkovita čaja koji svojm dokazanim blagotvornim sastojcima pomažu kod suhog kašlja i grlobolje. Vi odlučite koji ćete isprobati.

Čajevi za grlobolju
FOTO: Shutterstock

1. Čaj od korijena sladića

Sladić ili slatki korijen (lat. Glycyrrhiza glabra) je biljka koja je 50 puta slađeg okusa od šećera. Zato se često dodaje mješavini čajeva kako bi se poboljšao njihov okus. Ova biljka nježnog djelovanja se prvenstveno uzgaja u zapadnoj Aziji i na Mediteranu.

Čaj od korijena sladića uobičajen je alternativni lijek za upaljeno grlo i kod problema sa želucem. Korijen sladića sadrži preko 300 flavonoida (biljnih spojeva). U brojnim studijima ove moćne biljne kemikalije su pokazale dragocjeno antivirusno i antibakterijsko djelovanje.

Sladić je odličan za pluća jer ih čisti od viška sluzi te svojim antivirusnim djelovanjem potiče imunitet.

Tri ključne tvari u korijenu sladića pomažu kod upale grla. To su likvilitin i liquiritigenin koji djeluju kao ekspektoransi – otpuštaju sluz i olakšavaju iskašljavanje. Glicirizin djeluje kao demulcent – čisti pluća i pruža zaštitni omotač grlu te na takav način sprječava iritaciju kod gutanja.

Korijen sladića također može pomoći u borbi protiv virusa koji uzrokuju respiratorne bolesti. Slično kao i bijeli sljez, oblaže grlo svojom sluzi i time ublažava suhi kašalj.

Zbog navedenih dobrobiti sladić se od davnina, pa sve do danas, uvijek preporučuje kao učinkovit lijek za grlobolju i kašalj.

Priprema
  1. Zagrijte jednu šalicu vode u lončiću sve do vrenja.
  2. Dodajte jednu jušnu žlicu suhog korijena sladića u kipuću vodu.
  3. Pustite ga da se kuha na laganoj vatri 30 – 45 minuta.
  4. Procijedite ga i ulijte u šalicu.

Čaj poslužite odmah. Preporučuje ga se piti dok je vruć.

Napomena

Osobe s visokim krvnim tlakom, djeca, trudnice i dojilje trebaju izbjegavati ovaj čaj.

Pročitajte članak “Sladić – ljekovita svojstva i uporaba“.

Prirodni lijek za grlobolju
FOTO: Shutterstock

2. Čaj od bijelog sljeza

Korijen bijelog sljeza (lat. Althea officinalis L.) raste u Europi i Aziji, kao i u drugim blagim klimatskim područjima. Od davnina se koristi kao lijek za upaljeno grlo jer sadrži visoku razinu umirujuće biljne sluzi.

Studija iz 2019. pokazala je da korijen bijelog sljeza može ponuditi brzo olakšanje za simptome povezane s respiratornim stanjima. To je zato što korijen bijelog sljeza pomaže u izgradnji zaštitnog omotača koji oblaže sluznicu usta i grla te na taj način ublažava iritaciju i oticanje.

Ova biljka također može smanjiti simptome suhog i iritirajućeg kašlja. Njezin korijen otpušta nakupljenu sluz u nosu, grlu i plućima da bi je lakše iskašljali. Iz tog razloga sljezov čaj se preporučuje kao prirodni lijek za grlobolju.

Čaj se priprema na poseban način kako se ne bi izgubila njegova ljekovitost.

Priprema
  1. Prelijte dvije jušne žlice suhog korijena bijelog sljeza s 2,5 dl mlake ili hladne vode.
  2. Ostavite da odstoji najmanje jedan sat, idealno dva sata, da bi se stvorilo dovoljno sluzi.
  3. Nakon toga čaj malo zagrijte. Po želji možete dodati meda.

Pije se mlak, tri puta dnevno.

Pročitajte članak “Sljezov čaj – ljekovita svojstva i priprema“.

Najbolji čaj za grlobolju
FOTO: Shutterstock

3. Čaj od đumbira

Korijen đumbira je poznat kao najbolji čaj za grlobolju.

U ayurvedskoj medicini smatra se “univerzalnim lijekom” koji svojim snažnim svojstvima štiti i iscjeljuje naše tijelo, jača imunološki sustav, smiruje razne upale te liječi prehladu i gripu.

Njegov ljuti korijen sadrži bioaktivne spojeve, a najznačajniji od njih su gingeroli i šogaoli koji ublažavaju bol i imaju protuupalna svojstva.

Antimikrobna svojstva đumbira mogu pomoći u borbi protiv bakterijskih i virusnih infekcija, suzbijajući patogene koji uzrokuju upalu grla. Svojim snažnim djelovanjem može biti alternativa antibioticima za liječenje određenih bakterijskih infekcija.

Priprema
  1. Stavite komadić nasjeckanog svježeg đumbira (veličine palca) u pola litre vrele vode.
  2. Pustite da se lagano kuha 15 – 20 minuta.
  3. Izlijte gotov čaj u termosicu (možete ostaviti komadiće đumbira).

Pijte vruće tijekom cijelog dana u malim gutljajima.

Pročitajte članak “Čaj od đumbira – recept za pripremu“.

Soda bikarbona kao lijek za grlo
FOTO: Shutterstock

Grgljanjem protiv grlobolje

Grgljanje je jedna od najstarijih metoda za smirivanje boli u grlu. Otopite pola čajne žličice morske soli ili istu količinu sode bikarbone u čaši tople vode.

Uzmite veći gutljaj tekućine, zabacite glavu i grgljajte. Nakon 10-ak sekundi ispljunite. Ispirite grlo (ali nemojte gutati) svaka tri sata. Na taj način imate jednostavan prirodni lijek za grlobolju uvijek pri ruci.

Slana voda može pomoći u smanjenju otekline i iritacije u grlu jer sol ima snažna antibakterijska svojstva. Soda bikarbona također smiruje grlo, razbija sluz i može pomoći kod refluksa kiseline koja nadražuje grlo.

Prokušani od davnina, mirisna šalica toplog čaja i jednostavna metoda grgljanja, na zdrav i prirodan način brzo će otkloniti neugodnu bol i nadraženost grla.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Saznajte kako izliječiti upalu grla:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Čaj za grlo, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu