Prirodni lijek za bronhitis: Jedan je od preduvjeta za razvoj KOPB-a! Evo kako prirodno liječiti bronhitis uz domaće pripravke

Prirodni lijek za bronhitis

Već se od davnina u narodnoj medicini znalo kako prirodno liječiti bronhitis. U nastavku vam otkrivamo što se sve koristi kao prirodni lijek za bronhitis. Naime, bronhitis je uobičajena respiratorna bolest uzrokovana virusima, bakterijama i iritansima poput duhanskog dima i drugih štetnih čestica. Uzrokuje upalu bronhijalne cijevi koja dovodi zrak iz nosa i usta u pluća, a često se javlja dok se liječimo od prehlade ili virusne infekcije.

Akutni bronhitis može nestati sam od sebe čim se povuče infekcija koja ga je uzrokovala. Infekcija prolazi za 7 – 10 dana, ali kašalj se može nastaviti nekoliko tjedana nakon što početni simptomi prođu.

Kronični bronhitis je upala u bronhijalnim cijevima koja može trajati godinama. Obično ga uzrokuje izloženost dimu cigareta, bilo kod aktivnih ili pasivnih pušača, ili izloženost drugim štetnim iritansima. Osobe s kroničnim bronhitisom često imaju mokar ili flegmatični kašalj.

Bronhitis
FOTO: Shutterstock

Najčešći simptomi bronhitisa su:

Pročitajte članak “Bronhitis (akutni i kronični) – uzroci, simptomi i liječenje“.

Kronični bronhitis se ne može izliječiti i spada u kroničnu opstruktivnu plućnu bolest (KOPB), zbog čega su potrebni doživotno liječenje i promjena načina života.

Pročitajte članke:

Prirodni lijek za bronhitis

Domaći pripravci i narodni recepti su vrlo učinkoviti te se savjetuju za liječenje bronhitisa prirodnim putem. U nastavku koji sve prirodni lijek za bronhitis možete koristiti za cijelu obitelj.

Prirodni lijek za bronhije
FOTO: Shutterstock

1. Topli biljni napitci

Za prirodno liječenje bronhitisa kod kuće najbolji su biljni pripravci, topli čajevi i drugi topli napitci koji djeluju kao blagotovoran prirodni lijek za bronhije razrjeđujući sluz i olakšavajući iskašljavanje. Istraživanja potvrđuju da topli napitci olakšavaju kašalj te ublažavaju simtome kihanja, grlobolje, zimice i umora.

Pileća juha je prirodni lijek za bronhije zbog hranjivih tvari koje pomažu ublažiti upalu i simptome infekcija gornjih dišnih puteva.

Čajevi se aktivno bore s infekcijama, posebice s upalom pluća. U tome nam naročito pomažu četiri moćna korijena koji su odličan prirodni lijek protiv bronhitisa jer imaju snažna protuupalna svojstva:

Pročitajte članak “Čajevi za grlobolju – prirodni lijek za grlobolju krije se u vašoj kuhinji“.

Prirodni lijek protiv bronhitisa
FOTO: Shutterstock

2. Infuzija divizme

Divizma (lat. Verbascum thapsus) je veličanstvena biljka koja se često nalazi uz ceste i na drugim sunčanim otvorenim mjestima. Ovaj ljekoviti korov jedan je od najboljih saveznika pluća.

Priprema
  1. Napunite staklenku jednom čašom suhe divizme (ili narezane svježe biljke).
  2. Prelijte staklenku do vrha kipućom vodom i čvrsto je zatvorite.
  3. Ostavite da stoji na sobnoj temperaturi najmanje četiri sata ili preko noći.
  4. Procijedite infuziju i spremite u čistu staklenku.

Na ovaj ste način dobili prirodni lijek za bronhitis koji se koristi za ublažavanje kašlja i kod akutnih problema s plućima.

Konzumirajte 2 – 4 šalice infuzije divizme dnevno. Za jačanje pluća ili vraćanje zdravlja plućnom tkivu nakon izloženosti duhanskom dimu ili onečišćenju pijte 1 – 2 šalice infuzije divizme dnevno tijekom šest tjedana. Za ublažavanje alergija i astme pijte 2 – 4 šalice infuzije divizme svaki dan tijekom 6 – 8 tjedana.

Pročitajte članak “Divizma (svijećnjak, divlji duhan) – ljekovita svojstva i recepti“.

Liječenje bronhitisa prirodnim putem
FOTO: Shutterstock

3. Pasta od kurkume

Studija iz 2018. pokazala je da kurkuma ima niz ljekovitih svojstava koja je čine vrlo korisnom u borbi protiv bronhitisa. Među njima su antivirusni, antibakterijski i protuupalni učinci. Kurkuma također povećava antioksidativno djelovanje, što znači da smanjuje iritaciju grla i jača imunološki sustav.

Pomiješajte pola čajne žličice kurkume u prahu s jednom čajnom žličicom organskog meda. Napravite pastu i spremite je u malu stalenku. Konzumirajte 1 – 3 puta dnevno sve dok simptomi traju.

Pročitajte članak “Kurkuma i med – moćan prirodni antibiotik“.

Narodni lijek za bronhitis
FOTO: Shutterstock

4. Češnjak i mlijeko

Rezultati studije iz 2016. godine pokazali su da je češnjak učinkovito inhibirao rast virusa infektivnog bronhitisa. Ovo otkriće potvrđuje zašto se od davnina češnjak koristi kao narodni lijek za bronhitis.

Kombinacija češnjaka sa šalicom toplog mlijeka je odličan domaći lijek za bronhitis. Koristi se za suzbijanje virusne i bakterijske upale i prehlada, dok istovremeno jača i podržava imunološki sustav. Organsko punomasno mlijeko je, usprkos suprotnim glasinama, pravi melem za pluća. U tradicionalnoj i ayurvedskoj medicini već tisućama godina smatra se optimalnom hranom za ozdravljenje i zaštitu pluća.

Priprema
  1. Isjeckajte ili protisnite 1 – 2 režnja češnjaka.
  2. Zagrijte mlijeko, dodajte češnjak pa maknite s vatre.
  3. U toplo mlijeko stavite malo ghee maslaca i jednu čajnu žličicu meda te sve izmiješajte.

Pijte toplo 1 – 2 puta dnevno. Ovaj odličan prirodni lijek za bronhitis kod odraslih mogu koristiti i starija djeca. U mlijeko sa češnjakom obavezno dodajte tamni med kako bi mališani lakše popili napitak.

Pročitajte članak “Zlatno mlijeko – drevni lijek za kožne probleme, viroze i prehlade“.

Najbolji sirup za bronhitis
FOTO: Shutterstock

5. Domaći sirup protiv kašlja

Najbolji sirup za bronhitis je onaj na bazi sirovog meda. Ovaj jednostavan kućni lijek pun je zdravih sastojaka koji prirodno smiruju grlobolju, olakšavaju iskašljavanje i jačaju imunološki sustav.

Sirovi med može pomoći u zaustavljanju kašlja. Limunov sok osigurava potrebnu dozu vitamina C.
Svježi đumbir je prirodno protuupalni i razrjeđuje sekret. Korijen bijelog sljeza pak spada među ljekovite biljke s najvišim sadržajem sluzi te smiruje grlo. Cimet dodatno pomaže u jačanju imunološkog sustava i poboljšava okus.

Ovaj sirup je također i prirodni lijek za bronhitis kod djece. Posavjetujte se sa svojim liječnikom prije upotrebe kod djece mlađe od dvije godine. Ako želite biti posebno oprezni zbog djeteta, možete ga zamijeniti i javorovim sirupom.

Sastojci:
Priprema
  1. Pomiješajte vodu i biljke u lončiću i pustite da zavrije.
  2. Kuhajte na laganoj vatri dok se tekućina upola ne smanji.
  3. Procijedite dobiveni čaj kroz finu mrežastu cjediljku.
  4. U jednu šalicu još toplog čaja umiješajte limunov sok i med.
  5. Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do dva mjeseca.

Konzumirajte 2 – 3 puta dnevno dok traju simptomi. Djeci dajte jednu čajnu žličicu, a odraslima jednu jušnu žlicu.

Najbolji prirodni lijek za bronhitis
FOTO: Shutterstock

6. Ovlaživač zraka

Ovlaživač zraka stvara finu maglicu i vlagu u zraku čime se olakšavaju simptomi bronhitisa te suzbijaju kašalj i nazalna kongestija. Za dvostruku korist možete upotijebiti difuzer za eterična ulja. Eterična ulja su najbolji prirodni lijek za bronhitis jer pomažu u razrjeđivanju sluzi. Mogu se udisati izravno putem maramice, u obliku parne inhalacije ili koristiti u difuzeru.

Osobe s bronhitisom i kroničnom opstruktivnom bolesti pluća (KOPB) često koriste eterično ulje kao prirodni lijek za kronični bronhitis jer smanjuje upalu dišnih puteva i ublažava poteškoće s disanjem. Istraživanja potvrđuju da su u tome naročito korisna ulja mirte (mirtola), eukaliptusa ili narančinog ulja.

Druga eterična ulja koja mogu pomoći u ublažavanju poteškoća s disanjem povezanim s bronhitisom uključuju paprenu metvicu, ružmarin, timijan i origano.

Pročitajte članak “Najbolja eterična ulja za difuzer: Imamo popis 10 esencijalnih ulja koja trebaju biti sastavni dio kućne ljekarne“.

Prirodni lijek za astmu i bronhitis
FOTO: Shutterstock

7. Slana vodena para

U mnogim je europskim zemljama odlazak na morsku obalu od davnina prirodni lijek za astmu i bronhitis. Međutim, ne moramo ići na more, već možemo sami napraviti kućni lijek. Usipajte nekoliko jušnih žlica košer ili morske soli u kadu i napunite je dopola vrućom vodom.

Kupaonicu će ispuniti slana vodena para koja je najbolji prirodni lijek za bronhitis kod beba. Sjednite kraj kade s bebom u naručju, umotanom u ručnik da bi par minuta udisala paru. Ova metoda pomoći će maloj djeci koja imaju jak kašalj i otežano dišu zbog respiratorne upale. Odrasla osoba i veće dijete mogu sjesti u pripremljenu toplu kupku.

Pročitajte članak “Prirodni lijek za začepljen nos: Evo kako odčepiti nos bez kapi kod beba, kod djece i kod odraslih“.

Liječenje bronhitisa kod djece prirodnim putem
FOTO: Shutterstock

Liječenje bronhitisa kod djece prirodnim putem

Kad je u pitanju bronhitis kod djece, mogu pomoći i sljedeći prirodni lijekovi.

1. Topli čajevi

Topli čajevi pomažu da dijete ostane hidratizirano, dok čaj sa medom prije spavanja smiruje kašalj. Šipak je odličan dječji čaj za bronhitis jer sadrži visoku dozu vitamina C te ima visok sadržaj bioflavinoida koji pomažu u otpuštanju sluzi.

Čajevi od sladića, kamilice i majčine dušice su također odlični za djecu.

Lipov čaj je prirodni lijek za iskašljavanje sluzi kod djece. Ako ga koristite više dana, ublažit ćete kašalj i ubrzati izbacivanje nakupljenog sekreta. Ovaj narodni lijek za bronhitis također potiče znojenje, što je važno kod gripe, prehlade i viroza. Čajevi se uvijek piju dok su još vrući, ujutro i navečer.

Pročitajte članak “Vrste čajeva koje biste uvijek trebali imati kod kuće“.

Prirodni lijek za bronhitis kod djece
FOTO: Shutterstock

2. Sok od brusnice

Sok od brusnice dokazano pomaže u obrani od virusnih infekcija tako što smanjuje sposobnost virusa da prianjaju na stanice. Sok od brusnice možete dodati u čaj od šipka, limunov sok ili kašu od jabuke.

Pročitajte članak “Brusnica kao lijek za crijeva, srce, imunološki sustav i mozak“.

Prirodni lijek protiv kašlja i bronhitisa
FOTO: Shutterstock

3. Med

Med je odličan prirodni lijek protiv kašlja i bronhitisa jer ima antivirusna i antibakterijska svojstva. Pedijatrijska literatura nedavno je objavila rezultate kontrolirane studije koja je pokazala da jedna čajna žličica heljdinog meda pomaže u smirivanju kašlja.

Tamni med je odličan kućni lijek kod infekcija respiratornog sustava.

U drugoj studiji djeci sa respiratornim infekcijama davan je med prije spavanja, što je značajno poboljšalo kvalitetu sna zbog ublažavanja kašlja.

Obloge za bronhitis
FOTO: Shutterstock

4. Topli oblozi za prsa

Kašalj od bronhitisa može biti bolan i izazvati kod djece osjećaj težine i boli u prsima. U tom slučaju koristite tople obloge za bronhitis od luka ili vrućeg termofora. Oblog od luka na prsima stari je narodni lijek za djecu i odrasle koji je iznenađujuće učinkovit za infekcije prsnog koša. Izvrstan je kućni lijek koji će poboljšati cirkulaciju u plućima, olakšati kašalj, smanjiti začepljenost i pomoći u borbi protiv upale.

Lagano pirjajte 1 – 2 nasjeckane glavice luka u malo vode, oko pet minuta. Pažljivo ocijedite kuhani luk i njegov sok u kuhinjsku krpu. Presavijte vrhove kuhinjske krpe prema sredini kako biste napravili četvrtasti oblog. Nanesite još vrući oblog na prsa i ostavite ga 20 minuta.

Pripazite da oblog nije prevruć kako ne bi opekao kožu. Provjerite temperaturu na svojem zapešću. Pokrijte dijete ili odraslu osobu dekom dok ne završi tretman. Nakon obloga od luka uobičajeno je da se pojavi produktivan kašalj dok se sluz čisti iz pluća.

Pročitajte i članak “Bronhitis kod djece i beba – uzroci, simptomi i liječenje“.

Članak objavljen:
  1. Cronkleton, E. i Zimlich, R. (2021). 10 Home Remedies for Bronchitis. Healthline.
  2. Wells, K. (2020). DIY Herbal Cough Syrup Recipe. Wellness Mama.
  3. Sarrasin, S. (2019). How to make an onion poultice for chest infections. Flourish Naturopathic.
  4. Gregory, B. (2018). 11 Home Remedies for Bronchitis to Relieve Cough and Congestion. Prevention.
  5. Leonard, J. (2017). Which home remedy is best for bronchitis? Medical News Today.
  6. Pytlak, E. (2012). Home Remedies for Bronchitis: Maybe Your Mother Was Right? Contemporary Pediatrics.
  7. Weed, S. (2003). Keep Your Lungs Healthy the Wise Woman Way. Weed Wanderings.

 

Ocijenite članak

4.75 / 5   4

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu