Oman biljka – ljekovita svojstva i upotreba

oman ljekovita biljka

Oman (lat. Inula helenium) je vrsta ljekovite i začinske biljke koja pripada trajnicama. Dio ove biljke koji se koristi je korijen, a najšira upotreba je u medicini. Korijen je okusom blago gorak, a iskapa se u jesen.

Ova biljka najčešće raste u Velikoj Britaniji, centralnoj i južnoj Europi i Aziji. Tradicionalna se oman koristi za bronhitis i astmu, kao što su to činili i drevni Grci i Rimljani.

U nastavku članka pročitajte za što se koristi oman te kako napraviti ljekoviti čaj.

Oman biljka – magija i stara narodna vjerovanja

Nekada prije se vjerovalo da na Đurđevdan biljka oman ima korisnu ljubavnu moć. Iz tog razloga su djevojke uoči Đurđevdana sušile oman i koristile kao amajliju za ljubav.

U grčkoj mitologiji ova biljka nosila je naziv po Heleni iz Troje za koju se vjerovalo da je nosila cvjetove omana kada je oteta iz Sparte. Legenda kaže da je biljka omana rasla gdje god su njezine suze pale

Nekoć se korijen omana pripravljao i kao slatkiš koji se jeo protiv kašlja. Staro je vjerovanje da oman može izliječiti osobe na koje su se namjerili zločesti vilenjaci.

Oman je biljka nalik na tratinčicu, ali je veličine suncokreta. Samonikla je biljka koja voli hladna i vlažna mjesta, a cvjeta u ljetnim mjesecima. Koristi se njen korijen koji se iskapa najesen, objašnjavaju autori portala Ljekovito bilje.

oman korijen Foto: Photospin

Oman – ljekovita svojstva

Aktivni sastojci nađeni u eteričnom ulju omana i njihovi udjeli su:

  • alantolakton – 52.4%, 

 

  • izoalantolakton – 33.0%,

 

  • eudesma – 5,7(11) – dien – 8 β – 12 olid – 1.3%,

 

 • β – elemen – 1.2%.

Najznačajniji ljekoviti učinak omana je kod problema s disanjem. Ljekovita svojstva ove biljke sadrži korijen, pa se od njega prave lijekovi ili čajevi.

Biljka omana najčešće se koristi u medicinske svrhe za:

Oman može djelovati opuštajuće, kao sedativ, te ima antifungalna, antibakterijska i antiparazitska svojstva. Upravo zbog tih svojstava koristi se u narodnoj medicini za rješavanje parazita u crijevima.

Međutim, ne postoji dovoljno znanstvenih istraživanja koja bi potvrdila sve učinke omana te su dosadašnje spoznaje većinom iskustvene.

Iako antitumorski učinak eteričnog ulja omana nije potvrđen, zna se da oman ne posjeduje nijednu dosad znanu kancerogenu tvar. Jedan od sastojaka omana, β – elemen, posjeduje antikancerogena svojstva“, ističu znanstvenici, autori 13. poglavlja u knjizi Essential Oil Safety – A Guide for Health Care Professionals.
Oman – upotreba

Osim što se koristi u medicinske svrhe, svježi ili osušeni korijen omana koristi se i u prehrambene svrhe. U hrani i piću koristi se kao začin, a najčešće se od njega pripravlja čaj. Korijen omana sadrži inulin, pa se iz tog razloga koristi kao dodatak prehrani.

Svježi korijen omana može se dodati u med ili ekstrahirati u alkohol. Vino od omana ima gorkasti okus, a preporučuje se protiv tjelesnog slabljenja.

U Francuskoj i Švicarskoj koristi se prilikom proizvodnje alkohola apsinta. Osušeni korijen češće se koristi za pripremu čaja i sirupa, a može se koristiti i kao začin. 

Oman se može koristiti i u kozmetičke svrhe. Najčešće se dodaje u sapune i kozmetiku zbog svog mirisa. 

Od ove biljke rasprostranjeno se koriste i mast te tinktura od omana. Tinktura se najčešće upotrebljava za rješavanje crijevnih crvića, a pripravlja se od korijena ili lišća. Mast se koristi za liječenje kožnih oboljenja i rana kod životinja. 

oman sušeni korijen Foto: Photospin

Upozorenja prije početka upotrebe

Kao i sa svime, ni s ovom biljkom ne treba pretjerivati. Prevelike količine korijena omana može izazvati mučninu, povraćanje, proljev ili žgaravicu. Prije početka upotrebe posavjetujte se s liječnikom ako niste sigurni kakvo bi djelovanje oman mogao imati na vaše zdravlje.

Osobe kojima se upotreba omana ne preporučuje su:

 • trudnice,
 • dijabetičari,
 • osobe alergične na ambroziju ili slične biljke,
 • osobe s visokim ili niskim krvnim tlakom.

“Oman može djelovati na središnji živčani sustav te postoje indikacije da može uzrokovati pospanost. Stoga se njegova upotreba nikako ne preporučuje barem 2 tjedna prije operacije koja zahtijeva primjenu anestezije”, upozoravaju stručnjaci s medicinskog portala WebMD.

Oman korijen – čaj

Ako želite napraviti čaj od korijena omana, trebat će vam 1 čajna žličica osušenog korijena. Kuhajte korijen u 500 ml vode 10 minuta u poklopljenom loncu.

Preporučena doza čaja su jedna do tri šalice dnevno. Nije preporučljivo koristiti čaj od omana dugotrajno jer nisu poznate posljedice nakupljanja njegovih sastojaka u ljudskom organizmu.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Elecampane: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning. (2018) WebMD.
 2. Pravi oman (Inula helenium). (2017) Priroda i biljke. Plantea.
 3. Oman (Inula helenium). (2018) Ljekovito bilje.
 4. Tisserand, R., Young, R.(2014) Essential oil profiles. U: Essential Oil Safety (Second Edition). A Guide for Health Care Professionals. str. 187-482.

Ocijenite članak

4.67 / 5   6

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: oman biljka, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu