Stručno odobrava
Kristina Žuna, mag. ing. biotechn.
Mirta biljka – karakteristike, stanište, uzgoj, kao lijek, recepti
- 1 komentara
- 4 min čitanja
Biljka mirta se zove i obična mrča, mrčika, murta itd. Grane i cvijeće mirte simbol su mladosti, ljepote i nevinosti.
Može se naći u Dalmaciji, a njezini se dijelovi koriste za razne pripravke, posebno ulje, koje djeluje pozitivno na organizam. Što se kulinarstva tiče, poznati su žele i liker.
U nastavku članka saznajte više o ljekovitosti mirte i njenoj upotrebi.
Mirta biljka – karakteristike
Mirta je zimzeleni grm ili stablo (ovisno o sorti), doseže visinu od pet metara i posjeduje guste, raširene grane. Listovi su smješteni na kratkoj peteljci, ušiljeni na vrhu, sjajni, dugi su 1 – 3 centimetara, a široki oko 1 centimetra, ističu stručnjaci s prirodoslovnog portala Plantea.
Ugodnog su aromatičnog mirisa kad se smrve. Razdoblje cvatnje traje od lipnja do kolovoza. Cvijet mirta biljke uglavnom je bijele boje i izlučuje intenzivan miris. Kasnije mirta nosi slatkaste crnoljubičaste plodove veličine crnog ribiza koji su jestivi, ali bez velike ekonomske važnosti.
Ako se mirta uzgaja u kući, preporučuje se vrlo svijetla, prozračna lokacija. Od svibnja do početka listopada dobar je blago osunčani i djelomično osjenčani otvoreni prostor.
Kako bi se izbjegao jednostrani rast, treba okrenuti biljku svakih 14 dana. Tako sve strane bivaju ravnomjerno opskrbljene svjetlom. Biljka nikada ne smije biti izložena mrazu.
Mirta biljka – slike
Kako je riječ o dosta nepoznatoj biljci, evo nekoliko slika za raspoznavanje.
Kako mirta nije zahtjevna za održavanje, bez problema je mogu uzgajati i najveći početnici. Grm cvate početkom ljeta s bijelim cvjetićima, a naposljetku se pojave tamnoljubičasti plodovi.
Puno je vrsta biljke mirte, a uglavnom su rasprostranjene na tropskim i suptropskim predjelima. U Europi se može naići na drevnu kultiviranu biljku Myrtus communis.
Što se Hrvatske tiče, raste u srednjoj i južnoj Dalmaciji. Traži sunčana i topla mjesta, svijetle šume i makiju.
Mirta biljka – uzgoj
Mirta se razmnožava sjemenom. Kao što je već rečeno, ne smije biti izložena mrazu pa je treba unijeti u zaštićeni prostor. Potrebno joj je svijetlo i prozračno mjesto s temperaturom iznad 4 – 6 °C.
Zalijeva se omekšalom (odstajalom) vodom, a ljeti obilnije jer stvara cvjetove. Kad je presađivanje u pitanju, ono se obavlja u proljeće, a zemlja mora biti hranjiva i humusna.
Mirta – upotreba
Listovi aromatično mirišu, osvježavaju i podsjećaju na tamjan ili eukaliptus. Okus je vrlo intenzivan i gorak. Sušene bobice su aromatične i prije su se koristile kao zamjena za papar.
Drvo mirte daje mesu pikantan i vrlo ugodan okus. Hrana s okusom mirte je popularna u ruralnim područjima Italije i Sardinije.
Osušeni mirtini listovi pogodni su za začinjavanje hrane s roštilja tako što se par listova baci u plamen nad kojim se peče meso. Bobice se također prerađuju u izvrsne likere ili želeje.
Eterično se ulje uglavnom proizvodi u Maroku, Tunisu, Libanonu, državama bivše Jugoslavije i Korzici. Od ulja se mogu izrađivati i parfemi, a u industriji istih poznata je pod imenom „anđeoska voda“ i dio je Eau d’Ange parfema.
Mirta – ljekovitost
Medicinska upotreba mirte kao lijeka, posebno ulja, već je davno dokumentirana u Hipokratovim spisima.
Egipatski znanstvenici sa Sveučilišta u Kairu ističu da eterično ulje mirte sadrži aktivne biljne komponente, poput:
- fenolnih kiselina,
- flavonoida,
- tanina,
- antocijanina,
- nezasićenih masnih kiselina.
Među ovim sastojcima se posebno ističe grupa spojeva koji se zovu mirtukomuloni. Istraživanja su potvrdila njihovo antibakterijsko, analgetičko i protuupalno djelovanje, ističu stručnjaci s farmakološkog portala Pharmaceutical Journal.
Postoji više tipova eteričnog ulja mirte, ovisno o njegovom sastavu. Danas se zna da mirta:
- djeluje antibakterijski,
- djeluje protuupalno,
- ima ekspektoransno djelovanje kod bolesti dišnog sustava,
- ima antispazmotički učinak,
- se koristi za čišćenje i tretiranje upaljene i oštećene kože,
- može djelovati diuretički i poticati izlučivanje mokraće.
Mirta biljka – recepti
Na prostorima gdje mirta prirodno obitava u kulinarskim su krugovima najpoznatiji recepti za žele i liker.
Žele od bazge s aromom mirte
Kao i mirta, bazga djeluje pozitivno na respiratorni sustav, jača imunitet i hrani organizam.
Sastojci:
- 1,5 kg zrelih grozdova plodova bazge,
- 2 šake svježih listova mirte,
- sredstvo za želiranje,
- 2 limuna.
Priprema:
- U velikom loncu pomoću štapnog miksera usitnite plodove bazge.
- Kratko prokuhajte uz konstantno miješanje.
- Dodajte listove mirte i kuhajte oko tri minute stalno miješajući.
- Procijedite kroz sito i pustite da ohladi.
- U 750 ml hladnog soka dodajte 1 kg sredstva za želiranje (1:1) i sok od dva limuna.
- Kuhajte tri minute stalno miješajući.
- Prebacite u zagrijane tegle (do oko 0,5 cm ispod ruba).
- Tegle čvrsto zatvorite i okrenite na poklopac.
- Nakon pet minuta ponovo okrenite tegle i pustite da ohlade.
Mirta biljka – liker
Vlastita je proizvodnja „originalnog“ likera od mirte teška jer je jako teško doći do sastojaka. Relativno je lako napraviti voćni liker s okusom mirte ako se posjeduje dovoljno velika biljka koja može izdržati bez nekoliko listova. Najprikladniji je crni ribiz.
Sastojci u omjeru 1 kg/1kg/1L:
- jednaki dijelovi svježeg crnog ribiza,
- smeđi šećer,
- 40-postotna rakija.
Priprema:
- Isperite bobice, dobro ih osušite i uklonite stabljike.
- Dopola ispunite prikladnu bocu.
- Dodajte šećer i rakiju te sve dobro protresite.
- Dobro zatvorite bocu s kuhinjskom krpom i gumenim prstenom.
- Ostavite najmanje osam tjedana na toplom, svijetlom mjestu uz prozor.
- Povremeno protresite.
- Na kraju procijedite kroz fino sito i napunite boce.
Liker od crnog ribiza služi kao osnova za liker od mirte. Treba dodati šaku svježe ubranih listova mirte na jednu litru likera od crnog ribiza, dobro zatvoriti i ostaviti na toplom, ali tamnom mjestu oko četiri tjedna.
Potrebno je povremeno protresti, a na kraju ponovno procijediti kroz sito i napuniti boce.
Mirta biljka – nuspojave
Pripravci od mirte su sigurni za upotrebu, a mogu ih koristiti i djeca. Međutim, uvijek se preporučuje dodatan oprez bilo kome tko se odluči koristiti biljne pripravke u zdravstvene svrhe.
Najbolje se prije početka korištenja savjetovati s liječnikom, posebno ako ste kronični bolesnik ili ste trudni ili dojite.
- bazga
- čiščenje kože
- crni ribiz
- dišne bolesti
- gorak okus
- liker
- mirta biljka
- parfemi
- plodovi
- rane
- sirup
- ulje
- začin
- žele
Izvori:
- Myrtle: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning. (2019) WebMD.
- Staughton, J. (2019) 8 Impressive Benefits Of Myrtle. Organic Facts.
- Mirta. (2017) Priroda i biljke. Plantea.
- Grupa autora. (2010) Secondary metabolites and bioactivities of Myrtus communis. Pharmacognosy Res. 2(6): 325–329.
- Bystander, PJ. (2010) Aromatic myrtle and its medicinal uses. Pharmaceutical Journal.