Osteoporoza i prehrana: Evo koja je najbolja hrana za osteoporozu, a koja ubrzava gubitak koštane mase

Osteoporoza i prehrana

Osteoporoza se ubraja u metaboličke i kronične bolesti posebice karakteristične za razvijene dijelove svijeta. Pri tome su osteoporozi sklonije žene. Riječ je o bolesti koštanog sustava koja se očituje smanjenjem koštane mase tako što dolazi do oštećenja u mikroarhitekturi kostiju. 

Žene su podložnije osteoporozi upravo zbog hormonalnih promjena koje se javljaju oko menopauze kada se smanjuje lučenje estrogena koji upravo čuva kosti od osteoporoze. Nažalost, prijelomi kostiju imaju veću vjerojatnost kod osteoporoze. 

Ako se pitate možemo li djelovati preventivno na osteoporozu, odgovor je svakako da. Pritom je zaista naglasak na prevenciji i očuvanju zdravlja kostiju jer, jednom kad osteoporoza nastupi, možemo je eventualno staviti pod kontrolu ili usporiti njezino napredovanje.

Naravno, na neke stvari ne možemo utjecati, kao što je prirodni tijek života i pojava menopauze, no na naše zdravlje kostiju i zdravlje općenito uvelike utječe stil života, pa osteoporoza i prehrana idu ruku pod ruku. 

treninzi snage pridonose povećanju gustoće kostiju
FOTO: Shutterstock

Osim o prehrani, važno je voditi računa o redovitoj fizičkoj aktivnosti koja ne uključuje samo svakodnevno hodanje, već redovite treninge snage ili treninge s utezima. Naime, treninzi snage pridonose povećanju gustoće kostiju. 

Navike poput pravilne prehrane, redovite fizičke aktivnosti, kvalitetnog sna i drugih sastavnica zdravog životnog stila, koje su usvojene od mladosti, spriječit će pojavu osteoporoze, ali i niz drugih bolesti u kasnijoj životnoj dobi. 

Pročitajte članke:

Osteoporoza i prehrana – 8 “veličanstvenih”

Kao što je već spomenuto, najbolje je kontinuirano kombinirati pravilnu prehranu s redovitom fizičkom aktivnošću, pri čemu naglasak treba biti na vježbama snage. Kad je u pitanju prehrana kod osteoporoze, važno je pripaziti na dovoljan unos određenih mikronutrijenata i jednog makronutrijenta. O kojim je nutrijentima riječ doznajte u nastavku.

Kada razmišljamo o prehrani za osteoporozu prvo nam padaju napamet najbolji vitamini za osteoporozu, a to su: 

Osim vitamina, sastavni dio prehrane trebaju biti i minerali koji imaju gradivnu ulogu u koštanom sustavu:

Spomenuti vitamini i minerali trebaju biti više zastupljeni u našoj prehrani.

Najbolji vitamini za osteoporozu
FOTO: Shutterstock

1. Vitamin D

Krenimo s vitaminom D koji pomaže apsorpciju kalcija. To znači da, kada nema dovoljno vitamina D, kalcij ima smanjenju sposobnost ugrađivanja u kosti. 

Nažalost, vitamin D je prisutan u svega nekoliko namirnica, a osim iz prehrane, dobivamo ga i putem sunca. Tijekom hladnijeg perioda godine zapravo bismo trebali uzimati dodatak prehrani vitamina D u obliku D3 s barem 1.000 IU. Hrana bogata vitaminom D je:

  • maslac
  • riba i jetra bakalara
  • žumanjak jajeta.

Uvrstite ribu barem dva puta tjedno u svoj jelovnik, a prednost dajte sitnoj ribi s kostima poput sardina i plavoj ribi. Konzumaciju žumanjka jajeta ograničite, a maslac koristite umjereno. Svakodnevno izlaganje sunčevoj svjetlosti 10 – 15 minuta bit će dovoljno da se pobrinete za dnevnu dozu vitamina D.

Prehrana kod osteoporoze
FOTO: Shutterstock

2. Vitamin C

Vitamin C je esencijalan vitamin isključivo prisutan u biljnim namirnicama, odnosno voću i povrću, te kestenu kao jedinom orašastom plodu koji sadrži vitamin C. Naime, vitamin C je u ovom slučaju važan za sintezu kolagena koji se već u 20-im godinama počinje smanjivati u našem organizmu. 

Kolagen je važan za zdravlje mišićno-koštanog sustava, a nije ga loše uzimati i kao dodatak prehrani. Osim toga, vitamin C je važan za imunitet, a najviše ga možete pronaći u sljedećim namirnicama:

Pritom imajte na umu da je vitamin C osjetljiv na toplinu, svjetlost i stajanje, zato je najbolje što prije konzumirati svježe voće i povrće ili ga držati na tamnom i hladnom mjestu.

Putem prehrane moramo nadomjestiti preostalu potrebnu količinu vitamina K koji sudjeluje u metabolizmu kostiju
FOTO: Shutterstock

3. Vitamin K

Vitamin K manjim dijelom proizvode naše crijevne bakterije, ali uslijed narušene crijevne flore može doći do manjka proizvodnje. Drugim riječima, putem prehrane moramo nadomjestiti preostalu potrebnu količinu vitamina K koji sudjeluje u metabolizmu kostiju. 

Do manjka vitamina K može doći i zbog uzimanja određenih lijekova poput antibiotika. Vitamin K najviše sadrži zeleno lisnato povrće:

Neka se na vašem jelovniku svaki dan nađe povrće u zelenoj boji.

Kalcij je općepoznati mineral za zdravlje kostiju
FOTO: Shutterstock

4. Kalcij

Kalcij je općepoznati mineral za zdravlje kostiju, ali i najzastupljeniji mineral u našem tijelu, od čega je velika većina skladištena upravo u kostima. 

U piramidi pravilne prehrane posebna plava linija odnosi se upravo na mliječne proizvode te izvore kalcija. To nam dovoljno govori o važnosti unosa ovoga minerala. Najbolji izvori kalcija su:

Prednost treba dati nemasnim mliječnim proizvodima i osigurati barem 2 – 3 porcije mliječnih proizvoda dnevno, pri čemu je jedna porcija jedna čašica jogurta, jedna šalica mlijeka ili 30 g sira.
Hrana za osteoporozu
FOTO: Shutterstock

5. Fosfor

Fosfor je također važan za zdravlje kostiju, ali u smislu omjera fosfora i kalcija. Iako je važan za zdravlje kosti, ne smije se pretjerati s unosom fosfata, a to se može postići prekomjernom konzumacijom gaziranih pića i procesuirane hrane. 

Iz ovoga primjera vidimo da hrana za osteoporozu isključuje pojedine namirnice, odnosno takve namirnice treba izbaciti ili svesti na najmanju količinu: 

  • gazirana i zašećerena pića
  • procesuirana hrana
  • pretjerani unos šećera i soli 
  • hrana siromašna proteinima 
  • pretjerani unos kofeina
  • pretjerani unos alkohola.
Magnezij utječe na metabolizam kalcija
FOTO: Shutterstock

6. Magnezij

Magnezij pak utječe na metabolizam kalcija. Zato je dovoljan unos magnezija od velike važnosti za zdravlje kostiju. Nedostatak magnezija najčešće prepoznajemo po grčevima i umoru. Da biste svakodnevno putem prehrane osigurali dovoljno magnezija, u prehranu uvrstite:

Kalij štiti kalcij od njegova izlučivanja
FOTO: Shutterstock

7. Kalij

Kalij štiti kalcij od njegova izlučivanja, dok natrij može imati suprotan učinak. Poznata je natrij-kalij ravnoteža u organizmu. Kalij se može pronaći u sljedećim namirnicama:

Prehrana za osteoporozu
FOTO: Shutterstock

8. Proteini

Prehrana za osteoporozu uključuje i dovoljan unos proteina ili bjelančevina. Međutim, važno je napomenuti da treba računati i biljne i životinjske izvore proteina te da konzumaciju životinjskih proteina treba ograničiti kod osteoporoze. Prednost dajte proteinima sirutke i biljnim izvorima proteina poput soje. 

Hrana protiv osteoporoze, posebice kod žena, trebala bi uključivati i sojine izoflavone. Riječ je o biljnim estrogenima koji povoljno djeluju na porast koštane mase. Iz priloženog se vidi kako je najbolja prehrana za osteoporozu ona koja pretežito uključuje namirnice biljnog porijekla. Od životinjskih proizvoda prednost dajte ribi, bijelom mesu, jajima, maslacu i mliječnim proizvodima. 

Pročitajte članke:

Imajte na umu da su navedene smjernice općenite i da bi kod svake bolesti ili poremećaja, pa tako i kad su osteoporoza i prehrana u pitanju, trebali konzultirati osobnog nutricionista koji će u skladu s vašim potrebama i ciljevima kreirati jelovnik za vaše zdravstveno stanje. 

Više o tome pročitajte u članku “Pravilna prehrana i individualne potrebe: Nutricionistica otkriva razlike i kako utvrditi svoje potrebe“.

Pročitajte i članak “Najbolji lijek za osteoporozu: Evo kako na prirodan način potaknuti izgradnju koštane tvari“.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.50 / 5   4

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu