Stručno odobrava

,

Upala jajnika – uzroci, simptomi, liječenje

upala_jajnika

Upala jajnika (ooforitis) jedan je od oblika upalne bolesti zdjelice. Ako se ne liječi, može dovesti do teških posljedica kao što su: neplodnost, ograničenje radne sposobnosti i trajno narušavanje kvalitete života.

Infekcija nastaje razmnožavanjem mikroorganizma iz donjih dijelova ženskog spolnog sustava.

Jedna je od važnijih uzroka izvanmaternične trudnoće, neplodnosti i kronične boli u zdjelici. Upalu jajnika treba razlikovati od drugih oblika boli u trbuhu.

Upala je najčešća kod mlađih spolno aktivnih žena koje još nisu rađale, što uglavnom čini žene do 24 godine života.

Unatoč liječenju, česti su recidivi upale zbog čega je prevencija najbolji način zaštite od teških posljedica ove bolesti.

Upala jajnika – uzroci

Upala nastaje širenjem mikroorganizama iz donjih dijelova ženskog reproduktivnog sustava.

Infekcije se rijetko događaju prije prve menstruacije, nakon menopauze ili tijekom trudnoće. Najčešće se dobivaju prilikom spolnog odnosa. Rjeđe dolaze u jajovod tijekom poroda (vaginalnog), spontanog ili namjerno izazvanog pobačaja.

Bakterije Chlamydia trachomatis (uzročnik klamidije) i Neisseria gonorrhoeae (uzročnik gonoreje) su najčešći uzročnik infekcije, a šire se iz rodnice duž kanala grlića maternice te u jajovode i jajnike.

Ovi se uzročnici rijetko izoliraju iz tkiva jajnika i češće potiču infekciju drugim bakterijama.

Ako se upala jajnika ne liječi, oko jajovoda i jajnika se može stvoriti ograničena gnojna nakupina – apsces.

Nerijetko više vrsta bakterija uzrokuje upalu, a posebno su opasne mikoplazme. To su mikroorganizmi koji posjeduju karakteristike i bakterija i virusa, a nalaze se u 80 % žena, iako često ne uzrokuju nikakve simptome.

upala_jajnika

Osim nezaštićenim spolnim odnosom, bakterije mogu dospjeti u rodnicu i prljavim rukama, nečistim ginekološkim instrumentima ili unutarmaterničnim kontracepcijskim sredstvima. Medicinski zahvati (ubrizgavanje kontrastnog sredstva tijekom nekih rendgenskih pretraga) mogu isto dovesti do infekcije.

U vrijeme menstruacije infekcija se lakše razvija jer krv umanjuje zaštitno djelovanje vaginalne tekućine i sluzi rodnice.

Također, kada je grlić maternice otvoren (kao nakon poroda ili pobačaja), bakterije mogu lakše prodrijeti u maternicu te potom doći do jajovoda i/ili jajnika.

Simptomi upale jajnika

Najčešće se pojavljuju opći i oskudni simptomi kao što su:

 • slaba do umjerena bol u donjem dijelu trbuha,
 • bol prilikom spolnog odnosa,
 • nepravilno krvarenje i iscjedak,
 • pritisak u leđima.

Simptomi se obično javljaju ubrzo nakon menstruacije.

Međutim, upala jajnika nerijetko ne uzrokuje nikakve simptome, zbog čega bolest može postepeno mjesecima napredovati i doći do stadija nepovratne štete na jajnicima i jajovodima. Zato je važno redovito provoditi ginekološke kontrole s PAPA testom i ultrazvukom.

bol_u_jajnicima

U trećini slučajeva bolest će se pokazati u svom punom opsegu s izraženijim simptomima:

 • bol na dodir,
 • bolna osjetljivost vrata maternice na pomicanje,
 • osjećaj napetosti u donjem dijelu trbuha,
 • povišena tjelesna temperatura (veća od 38°C),
 • podražaj na mokrenje,
 • mučnina i povraćanje,
 • proljev,
 • povišen broj leukocita u krvi,
 • povišena sedimentacija krvi,
 • poremećaj menstrualnog ciklusa.

Moguće komplikacije

Kako bi se zaštitilo od širenja infekcije, tijelo može zatvoriti otvore jajovoda i stvoriti priraslo tkivo oko njega. Obično infekcija začepljuje jajovode. Začepljeni se jajovod može proširiti jer je ispunjen tekućinom. Ishod može biti stalna bol, nepravilna menstruacijska krvarenja te neplodnost.

Kronična upala uzrokuje brojna nezadovoljstva u svakodnevnom životu s obzirom na jake bolove prilikom seksualnog odnosa ili pri obavljanju posla, a nemogućnost ostvarivanja trudnoće nosi i teške psihičke posljedice.

Premda simptomi mogu biti izraženiji s jedne strane, obično su zahvaćena oba jajovoda ili jajnika. Infekcija se može proširiti u trbušnu šupljinu, uzrokujući upalu potrbušnice, što je vrlo teška bolest koja može ozbiljno ugroziti život.

Apscesi (nakupine gnoja) se mogu razviti u jajovodima, jajnicima ili u zdjelici. Ako se antibioticima ne izliječi apscese, potreban je kirurški zahvat.

Dijagnosticiranje upale jajnika

S obzirom na to da sama prisutnost simptoma nije dovoljna za uspostavljanje dijagnoze, a ponekad simptoma i nema, za dijagnosticiranje upale jajnika potreban je temeljit ginekološki pregled s ultrazvukom te sljedeći laboratorijski nalazi:

 • kompletna krvna slika (KKS),
 • analiza mokraće kako bi se isključila upala mjehura,
 • test na trudnoću – kako bi se isključila izvanmaternična trudnoća,
 • analiza uzorka brisa grlića maternice kako bi se otkrila moguća infekcija gonorejom ili klamidijom,
 • palpacija liječnika (kada pritisne na vrat maternice ili okolna tkiva tijekom pretrage zdjelice ili pipanja trbuha) žena osjeća priličnu bol,
 • laparoskopija (zadnja metoda pri postavljanju dijagnoze, tek u slučaju nejasnih rezultata prethodnih testova).

Upala jajnika – liječenje

Otkrije li se infekcija na vrijeme, može se liječiti antibioticima prije nego dođe do nepovratnih posljedica.

Ako je upala oštetila jajnike, antibiotici mogu biti neučinkoviti zbog čega se bolest može vratiti s teškim bolovima.

Kod teških upala može biti potreban kirurški zahvat uz snažnu antibiotsku terapiju.

Najčešće se žena liječi kod kuće, ali ako se stanje ne popravi u 48 sati, obično se prima u bolnicu. Intravenski se daju dva ili više antibiotika kako bi se infekcija suzbila što je ranije moguće.

Što je upala dugotrajnija i izraženija, opasnost od neplodnosti i drugih komplikacija je veća.

Žene kod kojih se infekcija neprestano ponavlja unatoč liječenju obično će olakšanje osjetiti tek u menopauzi ili nakon operacije, ako joj se podvrgnu.

Ako se upala proširi na potrbušnicu i trbušne organe, nužno je bolničko liječenje s obzirom na ugroženost života u tom slučaju.

Prevencija upale jajnika

Najbolji način prevencije ove opasne infekcije jest dobra osobna higijena te neizostavno korištenje zaštite prilikom seksualnih odnosa.

S obzirom na posebnu ranjivost, nakon poroda ili pobačaja važno je mirovanje i odmaranje sve dok krvarenja ne prestanu, odnosno dok se grlić maternice ne zatvori.

Najvažniji je ipak redoviti odlazak ginekologu, posebno kod spolno aktivnih žena mlađih od 25 godina kojima se preporučuje pregled svakih 6 mjeseci.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.90 / 5   10

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: upala jajnika, upala jajnika simptomi, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu