Maligne bolesti kod djece: Svake ih godine oboli više od 400.000! Liječnik donosi popis najčešćih dijagnoza i simptoma

Maligne bolesti kod djece

Međunarodni dan borbe protiv raka u djetinjstvu, koji se obilježava 15. veljače, globalna je kampanja za podizanje svijesti o raku u djetinjstvu te za izražavanje podrške djeci i adolescentima oboljelima od raka, preživjelima i njihovim obiteljima.

Kad su u pitanju maligne bolesti kod djece, svake se godine kod više od 400.000 djece i adolescenata mlađih od 20 godina dijagnosticira rak. Stopa preživljavanja ovisi o regiji – u većini zemalja s visokim dohotkom iznosi 80 %, dok je u zemljama s niskim i srednjim dohotkom tek 20 %.

Cilj globalne inicijative Svjetske zdravstvene organizacije za rak u djetinjstvu je eliminirati svu bol i patnju djece koja se bore protiv raka i postići najmanje 60 % preživljavanja za svu djecu kojoj je dijagnosticiran rak diljem svijeta do 2030. godine.

Kod ranog postavljanja dijagnoze vjerojatnije je da će rak reagirati na učinkovito liječenje i rezultirati većom vjerojatnošću preživljavanja, a često i jeftinijim i manje intenzivnim liječenjem. Značajna poboljšanja mogu se napraviti u životu djece s rakom ranim otkrivanjem raka i izbjegavanjem kašnjenja u skrbi.

Ispravna dijagnoza ključna je za liječenje djece s rakom jer svaki rak zahtijeva specifičan režim liječenja koji može uključivati operaciju, radioterapiju i kemoterapiju.

Maligne bolesti kod djece - uzroci
FOTO: Shutterstock

Maligne bolesti kod djece – uzroci

Kod odraslih su čimbenici rizika malignih bolesti povezani su s načinom života, kao što su pušenje, prekomjerna težina, nedovoljno vježbanje, nezdrava prehrana i konzumiranje alkohola. No, smatra se da čimbenicima rizika povezanim s načinom života obično treba mnogo godina da utječu na rizik od pojave raka te da ne igraju veliku ulogu u raku u djetinjstvu.

Dio djece nasljeđuje promjene DNK-a (mutacije) od roditelja koje povećavaju rizik od određenih vrsta raka. Te su promjene prisutne u svakoj stanici djetetovog tijela i često se mogu testirati u DNK-u krvnih stanica ili drugih tjelesnih stanica. Neke od tih promjena DNK-a povezane su samo s povećanim rizikom od raka, dok druge mogu uzrokovati sindrome koji uključuju i druge zdravstvene ili razvojne probleme.

Ipak, većina karcinoma u djetinjstvu nije uzrokovana naslijeđenim promjenama DNK-a, nego su oni rezultat promjena DNK-a koje se događaju rano u djetetovom životu, ponekad čak i prije rođenja. Svaki put kad se stanica podijeli na dvije nove stanice, mora kopirati svoju DNK.

Ovaj proces nije savršen, a ponekad se događaju pogreške, pogotovo kada stanice brzo rastu. Ova vrsta mutacije gena može se dogoditi u bilo kojem trenutku života i naziva se stečena mutacija. Stečene mutacije su samo u stanicama raka i ne mogu se prenijeti na potomstvo.

Ponekad su poznati uzroci promjena gena kod određenih karcinoma odraslih, kao što su kemikalije koje uzrokuju rak u dimu cigareta. No, uzroci promjena DNK-a kod većine karcinoma u djetinjstvu nisu poznati. Neki mogu imati vanjske uzroke poput izlaganja zračenju, a drugi mogu imati uzroke koji još nisu pronađeni. No, mnogi će vjerojatno biti rezultat slučajnih događaja do kojih ponekad dođe unutar stanice, bez vanjskog uzroka.

Ionizirajuće zračenje može dovesti do razvoja leukemije i drugih karcinoma kod djece i adolescenata. Djeca i adolescenti koji su bili izloženi zračenju atomskih bombi bačenih u Japanu tijekom Drugog svjetskog rata imali su povišen rizik od leukemije, a djeca koja su bila izložena zračenju iz nesreće u nuklearnoj elektrani u Černobilu imala su povišen rizik za rak štitnjače.

Djeca izložena zračenju CT skenova imaju blagi porast rizika od leukemije i tumora mozga
FOTO: Shutterstock

Izloženost roditelja ionizirajućem zračenju također je mogući čimbenik rizika u smislu razvoja raka u njihovom budućem potomstvu. Utvrđeno je da djeca čije su majke tijekom trudnoće bile na RTG snimanju (djeca koja su bila izložena prije rođenja) i djeca izložena zračenju CT skenova imaju blagi porast rizika od leukemije i tumora mozga.

Nekoliko drugih okolišnih faktora također je povezano s rakom u djetinjstvu. Za neke vrste dječje leukemije (osobito akutne limfoblastične leukemije) opisane su asocijacije s:

Studije tumora mozga u djetinjstvu sugerirale su povezanost s izloženošću pesticidima u kući i oko nje te majčinom konzumacijom suhomesnatih proizvoda.

Simptomi malignih bolesti kod djece i najčešće bolesti

Vrste karcinoma koje se najčešće javljaju kod djece razlikuju se od onih koje se vide kod odraslih. Druge su vrste karcinoma rijetke kod djece, ali se ponekad događaju. U nastavku saznajte najčešće maligne bolesti kod djece te koji su najčešći tumori kod djece.

Simptomi malignih bolesti kod djece
FOTO: Shutterstock

Leukemija

Leukemije, koje su maligne bolesti koštane srži i krvi, najčešći su karcinomi u djetinjstvu. Oni čine oko 28 % svih karcinoma kod djece. Najčešći tipovi kod djece su akutna limfocitna leukemija (ALL) i akutna mijeloična leukemija (AML). Ove leukemije mogu uzrokovati:

Akutne leukemije mogu brzo rasti pa ih je potrebno liječiti (obično kemoterapijom) što prije moguće.

Pročitajte članak “Kada posumnjati na leukemiju? Može se pojaviti u svakoj životnoj dobi! Simptomi nisu specifični, ali evo koje treba shvatiti kao upozorenje“.

Tumori mozga i leđne moždine

Tumori mozga i leđne moždine drugi su najčešći karcinomi kod djece, a čine oko 26 % karcinoma u djetinjstvu. Postoje mnoge vrste, a liječenje i prognoze za svaki od njih se razlikuju.

Većina tumora mozga kod djece počinje u donjim dijelovima mozga, kao što su mali mozak ili moždano deblo. Mogu uzrokovati:

Tumor leđne moždine puno je rjeđi od tumora mozga i kod djece i kod odraslih.

Tumori mozga i leđne moždine drugi su najčešći karcinomi kod djece
FOTO: Shutterstock

Neuroblastom

Neuroblastom počinje u ranim živčanim stanicama koje se nalaze u razvoju embrija ili fetusa. Oko 6 % karcinoma u djetinjstvu su neuroblastomi. Ova vrsta raka razvija se kod dojenčadi i male djece. Rijetka je u djece starije od 10 godina. Tumor može početi bilo gdje, ali obično počinje u trbuhu gdje se primijećuje kao oteklina. Također može uzrokovati i druge simptome, poput bolova u kostima i groznice.

Wilmsov tumor

Wilmsov tumor (koji se naziva i nefroblastom) počinje u jednom ili, rijetko, oba bubrega. Najčešće se nalazi kod djece u dobi od oko 3 – 4 godine, a neuobičajen je kod starije djece i odraslih. Može se pojaviti kao oteklina ili kvržica u trbuhu. Ponekad dijete može imati druge simptome, poput groznice, boli, mučnine ili slabog apetita. Wilmsov tumor čini oko 5 % karcinoma u djetinjstvu.

Limfom (Hodgkin i ne-Hodgkin)

Limfomi počinju u stanicama imunološkog sustava koje se nazivaju limfociti. Ovi karcinomi najčešće počinju u limfnim čvorovima ili u drugim limfnim tkivima, poput krajnika ili timusa. Oni također mogu utjecati na koštanu srž i druge organe. Simptomi ovise o tome gdje rak počinje i mogu uključivati:

Dvije glavne vrste limfoma su Hodgkinov limfom i ne-Hodgkinov limfom. Obje se vrste javljaju kod djece i odraslih.

Hodgkinov limfom čini oko 3 % karcinoma u djetinjstvu. Međutim, on je češći u ranoj odrasloj dobi (obično kod ljudi u 20-ima) i kasnoj odrasloj dobi (nakon 55. godine). Rijedak je u djece mlađe od pet godina. Ova vrsta raka vrlo je slična kod djece i odraslih, uključujući vrste liječenja koje najbolje djeluju.

Ne-Hodgkinov limfom čini pak oko 5 % karcinoma u djetinjstvu. Vjerojatnije je da će se pojaviti kod mlađe djece od Hodgkinovog limfoma, ali je još uvijek rijedak kod djece mlađe od tri godine. Najčešće vrste ne-Hodgkinovog limfoma kod djece razlikuju se od onih u odraslih.

Ovi karcinomi često brzo rastu i zahtijevaju intenzivno liječenje, ali također imaju tendenciju da bolje reagiraju na liječenje od većine ne-Hodgkinovih limfoma kod odraslih.

Hodgkinov limfom čini oko 3 % karcinoma u djetinjstvu
FOTO: Shutterstock

Rabdomiosarkom

Rabdomiosarkom počinje u stanicama koje se normalno razvijaju u mišiće. Ova vrsta raka može započeti gotovo bilo gdje u tijelu, uključujući glavu i vrat, prepone, trbuh, zdjelicu, ruke ili noge. Može uzrokovati bol, oticanje (kvržicu) ili oboje. To je najčešća vrsta sarkoma mekog tkiva kod djece. Ovaj sarkom kod djece čini oko 3 % karcinoma u djetinjstvu.

Retinoblastom

Retinoblastom je rak oka. Čini oko 2 % karcinoma u djetinjstvu. Obično se javlja kod djece u dobi od oko dvije godine, a rijetko se nalazi kod djece starije od šest godina. Retinoblastomi se obično uočavaju tako što roditelj ili liječnik primijećuje da dječje oko izgleda neobično.

Inače pri usmjeravanju svjetla u dječje oko zjenica izgleda crveno zbog krvi u žilama u stražnjem dijelu oka. U oku s retinoblastomom zjenica često izgleda bijelo ili ružičasto.

Rak kostiju (osteosarkom i Ewingov sarkom)

Karcinomi koji počinju u kostima najčešće se javljaju kod starije djece i tinejdžera, ali se mogu razviti u bilo kojoj dobi. Oni čine oko 3 % karcinoma u djetinjstvu

Dvije glavne vrste primarnih karcinoma kostiju koji se javljaju u djece jesu:

  • osteosarkom – najčešći je u tinejdžerskim godinama, a obično se razvija u područjima gdje kost brzo raste, kao što su krajevi kostiju noge ili ruke; često uzrokuje bol u kostima koja se pogoršava noću ili aktivnošću; također može uzrokovati oticanje u području oko kosti
  • Ewingov sarkom je rjeđa vrsta raka kostiju; najčešće se nalazi kod mladih tinejdžera, a najčešća su mjesta za početak zdjelične kosti, stijenka prsnog koša (kao što su rebra ili lopatice) ili sredina kostiju noge; simptomi mogu uključivati bol u kostima i oticanje.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Cancer in Children and Adolescents. (2023). National Cancer Institute.
  2. Childhood cancer. (2021). WHO.
  3. Types of Cancer that Develop in Children. (2019). American Cancer Society.
  4. International Childhood Cancer Day. ICCD.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu