Osam ljekovitih korijena iz vrta i kako ih koristiti

ljekovito korijenje iz vrta

Nekad davno, dok ljekarne nisu bile dostupne, ljudi su koristili prirodno blago koje je doslovno raslo pod njihovim nogama. Naši su stari dobro znali da vrt nije samo izvor hrane, već i riznica ljekovitih tvari, skrivenih u vanjskim dijelovima biljaka, ali i u – korijenju.

Zaboravljena znanja su sve popularnija i danas, kad se sve više okrećemo prirodi u potrazi za iscjeljujućom moći koju nam nudi zemlja. Živeći modernim životom, danas je potraga instinktivno usmjerena jednostavnijim vrijednostima koja su važna za naše psihičko, emotivno i tjelesno zdravlje.

U ovom članku vraćamo se znanju naših predaka i otkrivamo kako obični korijeni iz vrta, koje često uzimamo zdravo za gotovo, mogu postati naši najvjerniji saveznici u borbi protiv bolesti, umora i svakodnevnog stresa.

Ljekovita snaga korijenja iz vrta

Prilikom sakupljanja korijenja birajte zdrave biljke s čistog tla, daleko od prometnica i zagađenja.

Dobro ih operite i koristite svježe ili ih pravilno osušite za kasniju upotrebu.

Iako većinu njih poznajemo kao tipično povrće i bilje naših krajeva, prisjetimo se starog znanja i iskoristimo ljekovitu snagu koju krije njihovo skromno, ali moćno – korijenje.

1. Peršin (Petroselinum crispum) – više od začina

Korijen peršina ima intenzivan okus i često je podcijenjen u odnosu na ostalo zeleno povrće. Međutim, u narodnoj medicini je vrlo koristan kao blagi diuretik i potpora mokraćnom sustavu kod urinarnih infekcija. S obzirom na to da čisti bubrege, čaj od peršina ujedno pospješuje izlučivanje toksina iz organizma.

U tradicionalnim praksama korijen se koristi za ublažavanje nadutosti i poboljšanje probave. Zbog protuupalnih svojstava (iako blažih od nekih drugih biljaka) korijen peršina se također koristi za ublažavanje blagih bolova u zglobovima i mišićima.

1 – 2 čajne žličice svježe naribanog ili sušenog korijena peršina prelijte s dva decilitra vruće vode. Ostavite poklopljeno da odstoji 10 – 15 minuta. Pijte toplo, 1 – 2 puta dnevno, najviše sedam dana uzastopno.

korijen peršina
FOTO: Shutterstock

2. Celer (Apium graveolens var. Rapaceum) – korijen vitalnosti

Korijen celera je poznat po izraženom mirisu i okusu, ali i moćnim ljekovitim svojstvima. Slično peršinu, korijen celera se tradicionalno koristi kao diuretik, pomažući u izlučivanju viška tekućine iz tijela. Kao urinarni antiseptik koristan je kod blagih problema s mokraćnim sustavom.

Usto, odličan je kao prirodni tonik za živčani sustav, pomaže kod gihta i artritisa, smanjuje upale i podržava zdravlje jetre.

Korijen celera sadrži puno nutrijenata, uključujući vitamine i minerale koji doprinose poboljšanju zdravlja i vitalnosti, zbog čega se u tradicionalnoj medicini koristi za jačanje snage i kao afrodizijak.

Savjet: Za jednostavnu i iscjeljujuću upotrebu naribani korijen celera možete dodavati u svježe salate, uz limunov sok i maslinovo ulje.

Kuhani korijen celera koristite kao pire, a njegovu vodu u kojoj se kuhao koristite kao napitak. U narodnoj medicini čaj od korijena i stabljike celera preporučuje se kod kroničnih plućnih bolesti.

3. Hren (Armoracia rusticana) – vatreni čistač

Ako vam treba prirodni antibiotik, ne tražite dalje jer hren je snažan lijek među korijenjem. Ljutina hrena ne samo da tjera suze na oči, već i razbija sluz, otvara začepljene sinuse, čisti pluća te potiče probavu, metabolizam i cirkulaciju.

Njegov oštar okus i miris potječu od snažnih spojeva koji djeluju antibakterijski i protuupalno, zbog čega učinkovito ublažava kašalj i olakšava disanje kod prehlade, gripe i bronhitisa.

Osim što se naribani hren stoljećima koristi kao prirodni lijek protiv bakterijskih infekcija, jednako se upotrebljava i lokalno kao oblog za ublažavanje bolova, posebno kod artritisa i reume.

No, oprezno s količinom, jer je izuzetno potentan!

Liječenje respiratornih infekcija sirupom od hrena je jedna od najpoznatijih primjena hrena u narodnoj medicini. Naribani hren pomiješajte s medom i ostavite nekoliko sati da odstoji. Konzumirajte po jednu čajnu žličicu sirupa, ujutro i navečer, posebno u sezoni prehlada ili kod oslabljenog imuniteta.

4. Maslačak (Taraxacum officinale) – detoks u korijenu

Korijen maslačka često čupamo kao korov, ne znajući da u rukama držimo jednu od najmoćnijih biljaka za čišćenje i pomlađivanje jetre.

Ovaj snažan biljni “korijenski detoks” ima diuretičko djelovanje, pomažući u izlučivanju viška tekućine i toksina iz tijela, zbog čega ga u narodnoj medicini često zovu i “eliksirom života“. Korijen maslačka također pomaže u regulaciji šećera u krvi i olakšava probavne smetnje.

S obzirom na to da sadrži spojeve s protuupalnim svojstvima, tradicionalno se koristi za ublažavanje bolova povezanih s upalama poput artritisa. Najdjelotvorniji je kad se iskopa ujesen ili rano proljeće, kada je najbogatiji inulinom – prirodnim prebiotikom.

Isjeckani svježi korijen prelijte domaćom rakijom ili 40 %-tnim alkoholom. Ostavite 3 – 4 tjedna na tamnom mjestu, uz povremeno mućkanje. Procijedite i uzimajte po 20 kapi prije jela.

5. Čičak (Arctium lappa L.) – zaboravljena riznica zdravlja

Čičak, sa svojim prepoznatljivim čičcima koji se lako prilijepe za odjeću, mnogi smatraju dosadnim i nepoželjnim korovom.

No, ispod te “ljepljive” vanjštine krije se moćan korijen s dugom povijesti upotrebe u tradicionalnoj medicini diljem svijeta. Čičkov korijen se od davnina koristi kao sredstvo za pročišćavanje krvi i poticanje rada jetre i bubrega, glavnih organa za detoksikaciju u tijelu.

Dugo se koristi i za liječenje različitih kožnih problema poput ekcema, psorijaze i akni.

Bogat inulinom, prebiotikom koji hrani dobre bakterije u crijevima, čičkov korijen podržava zdravlje probave i jača imunitet. Zdrava crijeva su temelj jakog imuniteta, dobre probave i čak mogu utjecati na naše raspoloženje.

1 – 2 čajne žličice sušenog korijena prelijte vrućom vodom. Poklopite i ostavite da odstoji 10-ak minuta. Procijedite i pijte toplo, 1 – 2 šalice dnevno.

korijen cikle
FOTO: Shutterstock

6. Cikla (Beta vulgaris) – kraljica krvotoka

Iako je poznatija kao povrće, cikla se u narodnoj medicini smatra dragocjenim korijenom za obnovu krvi. Koristi se kod anemije, slabosti, problema sa srcem i krvnim tlakom.

Kroz povijest se cikla smatrala afrodizijakom, vjerojatno zbog utjecaja na cirkulaciju krvi. U nekim tradicionalnim praksama cikla se koristi lokalno za liječenje kožnih problema zbog protuupalnih i antioksidativnih svojstava.

Sok od svježe cijeđene cikle, pomiješan s limunom i jednom jušnom žlicom meda, idealan je napitak za jačanje organizma u proljeće. Potiče rad jetre i pomaže u uklanjanju toksina iz tijela.

7. Valerijana (Valeriana officinalis) smirenje iz korijena

Za one koji se bore s nesanicom i nervozom korijen valerijane može biti blagotvoran saveznik. Poznat i kao odoljen, macina trava ili mačja trava, njegovi spojevi djeluju umirujuće na živčani sustav, pomažući opuštanju i boljem snu.

Ponekad se koristi za ublažavanje grčeva u trbuhu i probavnih problema koji su povezani sa stresom i nervozom. U nekim tradicionalnim praksama valerijana se koristi za ublažavanje tenzijskih glavobolja i migrena, posebno onih izazvanih stresom. Čaj ili tinktura od valerijane tradicionalni su lijek za smirenje i olakšavanje sna.

Iako je učinkovita, njezin specifičan miris nekima može biti neugodan.

8. Gavez (Symphytum officinale) – prijatelj kostiju

Važno je spomenuti i robusni gavez, poznat i kao crni korijen ili sraslica, čiji se korijen stoljećima koristi u narodnoj medicini kao izvanredno sredstvo za poticanje zacjeljivanja tkiva, kostiju i zglobova.

Osim kod prijeloma kostiju, uganuća i istegnuća, gavez se koristi i kod artritisa i reume, modrica i hematoma te bolova u leđima i mišićima. Oblozi, masti i tinkture od gaveza tradicionalno se primjenjuju za vanjsku upotrebu.

Svježe naribani korijen može se direktno nanijeti na manje rane ili modrice (izbjegavati primjenu na otvorene, duboke rane!).


Važno: Prije nego što se upustite u samoliječenje obavezno se posavjetujte s liječnikom ili stručnjakom za fitoterapiju, pogotovo ako imate zdravstvenih problema ili uzimate druge lijekove.

U vrijeme kad su police prepune sintetskih dodataka prehrani možda je trenutak da se podsjetimo snage koja leži ispod zemlje i vratimo se korijenima – doslovno i simbolično.

Ponovno otkrivanje i poštivanje tradicionalnih znanja o ljekovitom bilju može nam pomoći da na prirodan način podržimo svoje zdravlje, unutarnji mir i blagostanje.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. McLean, A. (2025). 13 Healthy Root Vegetables and Their Benefits. Healthline.
  2. Goldman, R. (2024). What Is Comfrey? Healthline.
  3. Health Benefits of Burdock Root. (2024). WebMD.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu