Ljekovito bilje u proljeće: Što ubrati i kako koristiti?

Ljekovito bilje u proljeće

Proljeće u nama budi radost i osjećaj ponovnog rođenja dok gledamo kako priroda oko nas buja svojim bojama, mirisima i zvukovima. Na livadama, uz puteve i u šumarcima prvi zeleni listovi hrabro probijaju tlo donoseći nam ljekovito bilje u proljeće.

Bogata ljekarna u obliku samoniklog bilja pomaže nam da uskladimo svoj unutarnji ritam s ritmom prirode i obnovimo svoje zdravlje na nježan, ali učinkovit način.

Ljekovito bilje u proljeće, sa svojim dominantnim gorkim, oporim i ljutim okusima te laganim, suhim i ponekad vrućim svojstvima, savršeno je usklađeno s potrebama tijela u proljeće.

Prema ayurvedi ovo bilje pomaže u smanjenju nakupljene kapha doše, potiče metabolizam, detoksikaciju i cirkulaciju. Uzimajući u obzir individualnu konstituciju (prakriti) i trenutnu neravnotežu (vikriti), možemo značajno doprinijeti očuvanju zdravlja i vitalnosti tijekom proljeća.

Ljekovito bilje u proljeće

Iskoristimo mudrost tradicije i blagodati ljekovitog bilja koje nam ovo doba godine nesebično nudi. Prošećimo prirodom, uživajmo u svježem zraku i dopustimo da nas zeleni saveznici prirode ispune zdravljem i vitalnošću. Jer ponekad najbolji lijekovi rastu upravo oko nas.

Maslačak

Jedan od prvih darova proljeća na livadama i šumskim proplancima je maslačak (Taraxacum officinale). Često ga smatramo dosadnim korovom, no njegovi listovi, cvjetovi i korijen prava su riznica ljekovitih tvari. Mladi listovi bogati su vitaminima A, C i K te mineralima poput kalija i djeluju kao blagi diuretik, pomažući tijelu da se oslobodi nakupljenih toksina.

Mladi listovi se mogu koristiti u salatama za poticanje apetita i revitalizaciju organizma, dok čaj od korijena maslačka podržava funkciju jetre i bubrega. Žuti cvjetovi se mogu koristiti za izradu sirupa koji blagotvorno djeluje na dišne puteve, dok se prženi korijen koristi kao zamjena za kavu, potičući rad jetre.

Kopriva

Šume i rubove putova ukrašava kopriva (Urtica dioica). Ova biljka “vatrenog” dodira prepuna je željeza, vitamina C, kalcija i drugih nutrijenata što je čini izvrsnim tonikom za krv i opću vitalnost.

Čaj od koprive tradicionalno se koristi za detoksikaciju, ublažavanje alergija i poboljšanje općeg stanja organizma, dok se mladi listovi koriste kao zamjena za špinat u raznim jelima. Lokalno se može koristiti za ublažavanje bolova u zglobovima.

U proljeće ćemo često vidjeti i ljubičastu mrtvu koprivu (Lamium purpureum), lijepi mali korov koji raste po travnjacima i livadama. Kada nas rascvjetano drveće i trava tjeraju na proljetne alergije, u pomoć nam stiže upravo ova samonikla jestiva i ljekovita biljka koja ima nevjerojatnu sposobnost prirodnog antihistaminika. Izvrsna je u salatama i svježim jelima.

Medvjeđi luk

Proljetne šetnje mogu nas odvesti i do medvjeđeg luka (Allium ursinum), poznatog i kao divlji češnjak. Njegov intenzivan miris i prodoran okus ne samo da obogaćuju proljetne salate i juhe, već djeluju i antibakterijski, antivirusno i snižavaju krvni tlak.

Medvjeđi luk čisti organizam, potiče probavu, pomaže u razbijanju sluzi, poboljšava cirkulaciju i jača imunološki sustav.

No, važno je brati ga savjesno i ne ugroziti njegova staništa.
Medvjeđi luk
FOTO: Shutterstock

Trputac

Jedna od najčešćih biljaka na livadama i u svakom dvorištu je trputac (Plantago lanceolata i P. major), čije se mlado lišće bere za proljetne salate.

Listovi su bogati protuupalnim svojstvima, potiču regeneraciju tkiva i ubrzavaju zacjeljivanje rana te se koriste kao vanjski oblog za rane, opekline, ubode, upale i iritacije kože.

Čaj i sirup od trputca koriste se za suzbijanje kašlja povezanog s bronhitisom, prehladom i upalom gornjih dišnih puteva.

Preslica

Posebna biljna vrsta, preslica (Equisetum spp.), je drevna biljka koja je davno prije cvjetnica i raznih životinjskih vrsta, dominirala i nadvisivala prapovijesni život. Mladi izdanci preslice sadrže mineralni silicij u obliku koji naše tijelo lako apsorbira.

Silicij je potreban tijelu za izgradnju kolagena koji jača vezivna tkiva poput hrskavice i kostiju, zuba, kože i kose. Preslica također sadrži kvercetin, prirodno protuupalno sredstvo koje ublažava upalu tijekom alergijskih reakcija.

Biljka je također izvrsna za poboljšanje zdravlja mjehura – može smanjiti učestalost infekcija mokraćnog mjehura i pomaže u izbacivanju mokraćne kiseline iz tijela.

Stolisnik

Uz drvorede, na poljima, pa čak i u zaraslim dvorištima, pronaći ćemo dragocjene bijele cvjetove stolisnika (Achillea millefolium). Svaki dio biljke je ljekovit, a u našem narodu se od davnina koristi za zaustavljanje krvarenja i liječenje rana.

Djeluje protuupalno i antimikrobno, odstranjuje višak sluzi iz tijela, djeluje antispazmodično, snižava temperaturu, koristi se za liječenje upale pluća, reumatskih bolova i raznih drugih stanja.

Divizma

Na livadama se ističe visoka biljka divizma (Verbascum thapsus) žutih cvjetova koja je jedna od najčešćih samoniklih biljaka. Medicinska upotreba divizme je velika kada se radi o zdravlju dišnih organa i pluća jer ova biljka posjeduje snažna antivirusna i antibakterijska svojstva.

Postoji više od 200 vrsta divizme, ali se za čaj i tinkture od divizme najčešće koristi obična divizma.

Tratinčica

Osim ovih “velikana” proljetne ljekarne, tu su i nježnije biljke poput tratinčice (Bellis perennis). Iako često zanemarena, ova biljčica posjeduje umirujuća i protuupalna svojstva. Njezini cvjetovi i listovi mogu se dodavati salatama ili koristiti za blagi čaj koji pomaže kod manjih probavnih tegoba i kožnih iritacija.

Tratinčica
FOTO: Shutterstock

Jaglac

Sa svojim prekrasnim žutim cvjetovima, tu je i jaglac (Primula veris) čiji se cvjetovi i listovi tradicionalno koriste u sirupu za olakšavanje iskašljavanja, što je posebno korisno u proljeće kada su respiratorni sustavi osjetljiviji. Čaj od cvjetova i listova također ima blago umirujuće djelovanje na živčani sustav.

Ljubičica

Mirisni ljubičasti cvjetovi ljubičice (Viola odorata) ne samo da su lijepi, već imaju i ljekovita svojstva. Koriste se za pripremu blagog i umirujućeg čaja koji pomaže kod kašlja, promuklostiupale grla.

Podbjel

Podbjel (Tussilago farfara) je također jedan od prvih vjesnika proljeća. Njegovi žuti cvjetovi i listovi koriste se za pripremu čaja koji pomaže kod kašlja, bronhitisa i drugih respiratornih problema jer djeluje protuupalno i umirujuće na sluznicu dišnih puteva.

Važne napomene prilikom branja

Prilikom branja:

  • budite sigurni u prepoznavanje biljke – ako niste sigurni, nemojte brati; koristite pouzdane vodiče ili se posavjetujte s iskusnim travarima
  • berite na čistim područjima – izbjegavajte područja uz prometnice, industrijske zone ili ona tretirana pesticidima
  • berite umjereno – ne ugrožavajte populaciju biljaka; uzmite samo onoliko koliko vam je potrebno
  • poštujte prirodu – ostavite stanište onakvim kakvim ste ga zatekli
  • informirajte se o zaštiti vrsta – neke su biljne vrste zaštićene i njihovo branje je zabranjeno
  • prije upotrebe bilo koje ljekovite biljke, preporučljivo je konzultirati se sa stručnom osobom, posebno ako imate zdravstvenih problema ili uzimate druge lijekove.

Proljeće nas poziva da se povežemo s prirodom na dubljoj razini. Iskoristimo njezine darove mudro i s poštovanjem, integrirajući ljekovito bilje u našu prehranu i rutinu njege.

Neka nam buđenje prirode bude inspiracija za buđenje vlastitog zdravlja i vitalnosti, u skladu s narodnim mudrostima iz travarstva i suvremenim medicinskim spoznajama.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu