Izbjegavate čokoladu? Evo recepata zbog kojih više ne trebate

recepti s čokoladom

Čokolada je omiljeni slatki zalogaj mnogima od nas, a korijene vuče više od 3.500 godina, od civilizacija koje su datirale prije Asteka i Maja u južnom Meksiku.

Drevne kulture koristile su zrna kakaovca za pripremu aromatičnog napitka, često začinjenog biljem i začinima, koji je nudio zdravstvene prednosti čokolade bez dodanog šećera.

Dok je nabava čokolade u njezinom najčišćem obliku danas izazovnija, ima brojne zdravstvene prednosti, posebno tamna čokolada koja se može pohvaliti visokim razinama antioksidansa, čime doprinosi poboljšanju zdravlja srca, funkcije mozga i imunološkog sustava te smanjenju stresa.

Optimalne zdravstvene prednosti nalaze se u čokoladama s udjelom kakaovca od 70 % naviše.

Čokolada se povezuje i sa svojstvima afrodizijaka zbog sadržaja feniletilamina, “kemikalije ljubavi”, koji može izazvati osjećaje uzbuđenja i privrženosti.

Unatoč popularnosti čokoladica i bombona, postoje brojni načini za uključivanje čokolade u slatke i slane recepte, s tamnijim, manje prerađenim opcijama koje nude najviše zdravstvenih prednosti.

Proces izrade čokolade uključuje fermentaciju i prženje zrna kakaovca, čime se dobivaju zrnca kakaovca, najčišći oblik kakaovca. Ta zrnca se zatim drobe u pastu iz koje se ekstrahiraju kakao maslac i krutine, a krutine tvore kakao prah. Pasta se može kombinirati sa šećerom ili mlijekom za izradu čokoladnih pločica i drugih poslastica, pri čemu postotak kakaa ukazuje na zdravstvene prednosti.

Bez obzira na oblik čokolade koja se konzumira, kontrola unosa je važna, pri čemu se oko 30 g smatra veličinom porcije. U receptima ili samostalno, čokolada nudi brojne zdravstvene prednosti i užitak u svakom zalogaju.

Granola s dvostrukom dozom kakaa za doručak

Ovaj obrok nudi hranjivu opciju za doručak prepunu vlakana iz zobi i badema, zajedno s antioksidansima iz kakaovog praha i chia sjemenki.

Sastojci:

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C, a lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
  2. U velikoj zdjeli pomiješajte zob, bademe, ulje, javorov sirup, kakao prah, chia sjemenke i sol. Ravnomjerno rasporedite po pripremljenom limu za pečenje.
  3. Pecite dok lagano ne porumeni, oko 30 minuta, miješajući nakon što prođe 15 minuta.
  4. Ostavite da se potpuno ohladi prije nego što umiješate komadiće čokolade i poslužite. Poslužite preko nemasnog, običnog jogurta ili mlijeka, po želji.
Granola s dvostrukom dozom kakaa za doručak
FOTO: Shutterstock

Salata začinjena čokoladnim vinaigrettom za ručak

Ovaj ručak kombinira zdravstvene dobrobiti lisnatog povrća, nemasnih proteina iz piletine i antioksidanse koji se nalaze u jagodama i tamnoj čokoladi, pružajući ukusan i hranjiv obrok.

Sastojci:

  • 200 g pilećih bataka bez kože i kostiju
  • 4 šalice zelenog povrća
  • pola šalice bosiljka
  • 1 manja žuta paprika (narezana na ploške)
  • pola avokada (nasjeckanog)
  • 1 i pol šalica narezanih jagoda
  • pola krastavca (narezanog na ploške)
  • 1/3 izmrvljenog feta sira
  • 2 jušna žlice narezanih suhih pečenih badema
  • 30 g tamne čokolade
  • 2 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 jušna žlica balzamičnog octa
  • 1 čajna žličica meda
  • 1 čajna žličica senfa
  • 1/8 čajne žličice čili pahuljica
  • 1/8 čajne žličice soli.

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. Piletinu stavite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i pecite dok iznutra više ne bude ružičasta, oko 20 minuta. Pustite da se ohladi i narežite.
  3. U velikoj zdjeli pomiješajte mlado povrće, bosiljak, papriku, avokado, jagode, krastavce, feta sir i bademe.
  4. Podijelite u zdjelice za posluživanje i dodajte narezanu piletinu.
  5. Rastopite čokoladu na pari ili u mikrovalnoj pećnici.
  6. Izmiješajte otopljenu čokoladu, maslinovo ulje, balzamični ocat, med, senf, čili pahuljice i sol te prelijte salatu.

Pileće mole enchilade za večeru

Ovaj obrok sadrži aromatični mole umak bogat antioksidansima iz rajčice i tamne čokolade, u kombinaciji s nemasnim proteinima iz piletine, što ga čini zadovoljavajućom i hranjivom opcijom za večeru.

Sastojci:

  • 1 šalica rajčice (narezane na kockice)
  • 1 jušna žlica glatkog prirodnog maslaca od kikirikija
  • 1 jušna žlica čilija u prahu
  • pola čajne žličice češnjaka u prahu
  • 1/4 šalice poluslatkih komadića čokolade
  • 450 g kuhanih pilećih prsa (nasjeckanih)
  • 8 kukuruznih tortilja (zagrijanih)
  • 1 šalica naribane mozzarelle.

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 200 °C.
  2. Lagano namastite tavu i stavite je sa strane.
  3. U loncu pomiješajte rajčice, maslac od kikirikija, čili u prahu i komadiće čokolade. Zagrijte na srednjoj razini, uz miješanje, dok se maslac od kikirikija i čokolada ne otope.
  4. Stavite piletinu u zdjelu i dodajte 1/3 šalice mole umaka. Pomiješajte da se ravnomjerno prekrije.
  5. Ravnomjerno podijelite smjesu s piletinom na tortilje i svaku posipajte malom količinom sira.
  6. Zarolajte enchilade i posložite ih u pripremljenu posudu za pečenje.
  7. Preostalim moleom prelijte enchilade, pokrijte folijom i pecite dok tortilje lagano ne porumene, oko 20 minuta.
Brownieji od cikle i tamne čokolade za desert
FOTO: Shutterstock

Brownieji od cikle i tamne čokolade za desert

Ovaj desert ima smanjeni udio masti i vlakna iz cikle, uz antioksidativna svojstva tamne čokolade.

Sastojci:

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. Lagano namastite posudu za pečenje i stavite je sa strane.
  3. U zdjeli pomiješajte maslac od indijskih oraščića, pire od cikle, javorov sirup, jaja i ekstrakt vanilije.
  4. Dodajte kakao prah, prašak za pecivo, komadiće tamne čokolade i orahe, ako koristite, u zdjelu i miješajte dok se ne sjedini.
  5. Smjesu za brownie ravnomjerno ulijte u posudu za pečenje.
  6. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 25 minuta. Poslužite toplo ili na sobnoj temperaturi.

Smoothie od čokolade i lješnjaka

Pred vama je kremasti napitak pun proteina iz kefira i lješnjaka, uz blagodati tamne čokolade i banana bogatih kalijem za zdravlje srca.

Sastojci:

Priprema

  1. Stavite sve sastojke u blender i miksajte na visokoj razini dok smjesa ne bude potpuno glatka, oko 2 – 3 minute.
  2. Podijelite u dvije čaše i posipajte tamnom čokoladom i lješnjacima.
Smoothie od čokolade i lješnjaka
FOTO: Shutterstock

Majanske čokoladne kokice za grickanje

Pripremite snack bogat antioksidansima, kombinirajući kokice sa zdravstvenim dobrobitima tamne čokolade, cimeta i kajenskog papra.

Sastojci:

Priprema

  1. Zagrijte ulje u srednje velikoj tavi s debelim dnom na srednjoj vatri.
  2. Stavite par zrna kokica u posudu i poklopite posudu. Kad zrna popucaju, u ravnomjernom sloju usipajte preostala zrna.
  3. Pokrijte posudu, podignite je s vatre i brojite do 30 sekundi.
  4. Vratite tavu da se zagrije, a nakon što kokice počnu pucati, lagano protresite tavu naprijed-natrag na plameniku i s malo odškrinutim poklopcem, da ispustite malo pare.
  5. Nakon što se pucanje uspori na nekoliko sekundi maknite tavu s vatre.
  6. Rastopite čokoladu na pari ili u mikrovalnoj pećnici te umiješajte kajenski papar i cimet.
  7. Stavite kokice u veliku zdjelu i ulijte otopljenu čokoladu. Promiješajte gumenom kuhačom da se sjedini i posipajte solju. Ostavite da odstoji dok se čokolada ne stvrdne.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu