Coleslaw salata – recepti za modernu salatu
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja

Coleslaw salata je salata od kupusa koja dolazi od nizozemske riječi “koolsla“, a znači upravo to – salata od kupusa. Povijest ove salate datira u 18. stoljeće kada su se tanke trakice kupusa pomiješale s maslacem, uljem i octom. Točnije, to je napravila gazdarica autora jedne knjige o receptima.
Coleslaw salata može se napraviti na više načina, no uvijek su glavni sastojci svježi kupus i preljev. Od dodataka najčešće se koristi mrkva, ali i ananas, paprika, kiseli krastavci, luk i drugo. Također, dodaju se različiti začini.
Pojedine zemlje imaju svoje verzije ove salate od kupusa. Primjerice, u Izraelu se radi od crvenog kupusa i majoneze, soli, papra i limunovog soka. U Italiji se radi s kuhanom šunkom i paprikom, a poznata je i kao “insalata cappriciosa“. Ruska i ukrajinska varijanta radi se od suncokretovog ulja, brusnica, jabuke i mrkve.

Coleslaw salata – sastojci
Glavni sastojak coleslaw salate su:
- svježi kupus
- preljev.
Ostali sastojci variraju, ali to su najčešće:
Veganska coleslaw salata umjesto mliječnih preljeva sadrži tahini, a može se koristiti i veganska majoneza. Umjesto bijelog šećera možete koristiti i javorov sirup ili šećer kokosovog cvijeta. Umjesto klasičnog vrhnja upotrijebite vrhnje od zobi te umjesto klasičnog jogurta jogurt od soje.
Kupus je bogat vitaminom C koji moramo unositi svakodnevno budući da je esencijalan. Također, sadrži vitamin A i folnu kiselinu te minerale kao što su željezo, kalij, kalcij i fosfor. Osim kao dodatak salatama, kupus se može koristiti i kao sok, ali i kao oblog u narodnoj medicini.

Coleslaw salata – recept
Krenimo od klasične coleslaw salate za koju će biti potrebno svega nekoliko sastojaka, a sprema se lako i brzo.
Sastojci:
- 1 – 2 šalice mješavine crvenog i bijelog kupusa
- 1 šalica ribane mrkve
- pola šalice majoneze
- 3 jušne žlice jabučnog octa
- 1/4 šalice mlijeka
- 2 čajne žličice šećera
- 1 čajna žličica nasjeckanog peršina
- 2 komada nasjeckanog mladog luka.
Priprema
- U jednoj zdjeli pomiješajte kupus i mrkvu.
- U drugoj zdjeli pomiješajte majonezu, mlijeko, ocat, šećer, peršin i mladi luk.
- Napravljeni preljev u drugom koraku prelijte preko kupusa i mrkve.
Coleslaw salata – recepti
Najbolja coleslaw salata je ona koja će vama odgovarati okusom, ali i biti u skladu s vašim energetskim potrebama, preferencijama i zdravstvenim stanjem. Iako coleslaw salata sadrži povrće, njezina kalorijska vrijednost može biti visoka zbog dodataka poput majoneze. Zato imajte na umu hoćete li birati klasičnu salatu od kupusa ili će vaš izbor biti ipak zdrava coleslaw salata, odnosno bez kaloričnih i nutritivno siromašnih dodataka.

Coleslaw salata bez majoneze
Ako je zdrava coleslaw salata vaš izbor, onda ste se sigurno odlučili da će to biti coleslaw salata bez majoneze. Majonezu je u redu povremeno konzumirati, uostalom, obožavamo je u francuskoj salati, no iznimno je kalorična jer na 100 g sadrži čak 715 kcal, više nego čokolada.
Naime, dominantni makronutrijent u majonezi su masti koje sadrže i najviše kalorija, a to je 9 kcal na 1 g masti. Tako 100 g majoneze sadrži čak 78 g masti, od čega oko 10 g zasićenih masti, a vrlo malo proteina. Dovoljno razloga da coleslaw salata bez majoneze bude češći izbor od klasične verzije.
Sastojci za salatu:
- pola glavice crvenog kupusa
- pola glavice bijelog kupusa
- 2 mrkve
- 1 crveni luk
- 1 čajna žličica nasjeckanog peršina
- 1 čajna žličica sjemenki crnog sezama.
Sastojci za preljev:
- 2 jušne žlice bijelog balzamičnog octa
- 2 čajne žličice soka od limuna
- 2 čajne žličice senfa
- 6 čajnih žličica maslinovog ulja
- sol
- papar.
Priprema
- Kupus narežite na sitne ploške te nasjeckajte luk.
- Ogulite i naribajte mrkvu, a potom izmiješajte sve povrće i dodajte malo popržene sezamove sjemenke i peršin.
- Potom pomiješajte sastojke za preljev u staklenoj posudi, pa je zatvorite i potresite kako bi se sastojci sjedinili.
- Prelijte salatu preljevom i poslužite.
Ako želite saznati još koji recept za salatne preljeve, pročitajte članak “Dresing za salatu – recepti“.

Salata od zelja i mrkve
U našem uobičajenom govoru umjesto naziva “coleslaw salata” radije ćemo reći da je to salata od zelja i mrkve. No, evo jednog recepta sa sastojcima koji vas mogu i iznenaditi.
Sastojci:
- manja glavica sjeckanog crvenog kupusa
- 4 nasjeckane mrkve
- 4 komada narezanog mladog luka.
Sastojci za preljev:
- 1 čajna žličica dijon senfa
- 1 mljeveni režanj češnjaka
- 1/3 šalice maslinovog ulja
- 1/4 šalice jabučnog octa
- 2 čajne žličice soka od limuna
- 1 čajna žličica meda
- 1/4 čajne žličice čistog ekstrakta od vanilije
- 1/4 čajne žličice čilija u prahu
- sol
- papar
- svježe sjeckani peršin za ukras.
Priprema
- U jednoj zdjeli pomiješajte kupus, mrkvu i mladi luk.
- U drugoj zdjeli pomiješajte sve sastojke za preljev i sjedinite.
- Prelijte povrće napravljenim preljevom i ostavite u hladnjaku da se malo ohladi.
- Kada se salata ohladila, posipajte je svježim peršinom.

Američka salata od kupusa i mrkve
Američka salata od kupusa i mrkve u ovoj verziji još se naziva i “New York Deli Coleslaw salata”. Ovu salatu možete pripremiti kada imate goste, pa će količine biti prilagođene tome. Odlično će se slagati uz roštilj.
Sastojci:
- 6 šalica sjeckanog crvenog kupusa
- 6 šalica sjeckanog bijelog kupusa
- 2 čajne žličice sjemenki kima
- sol
- 2 čajne žličice bijelog octa
- 1 čajna žličica šećera
- pola šalice majoneze
- 1 čajna žličica senfa
- 1/4 čajne žličice papra
- 2 naribane mrkve
- malo mljevenog luka.
Priprema
- Kupus pomiješajte s čajnom žličicom soli i ostavite najmanje jedan sat da odstoji.
- Tostirajte sjemenke kima na srednje jakoj vatri oko tri minute.
- Potom u velikoj zdjeli pomiješajte sjemenke kima s majonezom, octom, šećerom, senfom i paprom.
- Dodajte kupus i mrkvu, pomiješajte i stavite barem jedan sat u hladnjak.

Salata od kupusa s jogurtom
Jogurt odlično možete poslužiti kao preljev za salatu ili sastojak koji će salati dati kremastu teksturu. Evo i jednog recepta kojim će salata od kupusa s jogurtom možda postati vaša omiljena salata.
Sastojci:
- 5 šalica nasjeckanog kupusa
- 1 šalica nasjeckane mrkve
- 1 avokado
- 1/3 šalice korijandera
- 1/4 šalice nasjeckanog zelenog luka
- 1/2 šalice običnog grčkog jogurta
- 2 jušne žlice majoneze smanjene masnoće ili veganske majoneze
- 2 čajne žličice soka od limete
- 1 čajna žličica meda ili javorovog sirupa
- 1 čajna žličica korice limete
- pola čajne žličice kima
- pola čajne žličice češnjaka u prahu
- pola čajne žličice čilija u prahu po želji
- sol
- papar.
Priprema
- Najprije napravite preljev od jogurta, meda, majoneze, soka od limete, kima, korice limete te začina.
- Potom pomiješajte povrće s avokadom i preljevom.
- Ostavite nekoliko minuta da se prožmu okusi i poslužite.

Moderne salate
Klasična coleslaw salata, pa čak i verzije bez majoneze, ne predstavljaju kompletan obrok, već su najčešće prilog. Naime, nedostaje im proteina, pa čak i konkretnih složenih ugljikohidrata dok s druge strane sadrže previše masti, najčešće zbog majoneze.
Zato je dobro razmišljati o svakom obroku koji se treba temeljiti na tri principa pravilne prehrane, a to znači da je takav obrok:
- uravnotežen
- umjeren
- raznolik.
Kako da coleslaw salata bude moderna salata po nutricionističkim principima? Tako što ćemo neke sastojke oduzeti, a neke dodati kako bismo imali zastupljene i proteine i ugljikohidrate. Također, želimo smanjiti kalorijsku vrijednost salati bez nepotrebnih niskokaloričnih sastojaka.
Da bi coleslaw salata bila moderna salata po nutricionističkim načelima, oduzet ćemo joj majonezu i umjesto nje dodati nešto od sljedećih sastojaka:
- grčki jogurt
- običan jogurt
- vegansku majonezu (najviše do dvije jušne žlice)
- čajnu žličicu maslaca od orašastih plodova.
Ovim sastojcima možemo zadovoljiti unos masti u tom obroku. Sada ćemo dodati i izvore proteina:
- mozzarellu
- piletinu ili puretinu
- kockice tofua
- zrnati sir.
I na kraju možemo dodati neki izvor složenih ugljikohidrata, pri čemu se količine odnose na suhe namirnice prije kuhanja:
- pola šalice ječma
- pola šalice kukuruza
- pola šalice integralne tjestenine ili tjestenine od leće
- pola šalice kvinoje
- pola šalice kus-kusa
- pola šalice prosa.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Simptomi apneje u snu koji se javljaju uz glasno hrkanje
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja