Božićni keksi s bademima: 5 prhkih i zdravih recepata koji su brzo gotovi
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Najradosniji mjesec u godini je počeo, a ljubitelji izrade keksa i kolača došli su na svoje. Nijedan blagdan ne potiče toliko kreativnosti u pravljenju slastica kao Božić. Ne možemo odoljeti mirisima i okusima koji prožimaju nepce, od badema i cimeta, do naranče, čokolade, klinčića.
Još ako pritom možemo napraviti nutritivno bogatije verzije s manje klasičnog šećera i masti, lakše ćemo se opustiti i uživati jer je teško odoljeti blagdanskoj hrani na svakom koraku.
Dok se većina baca na izradu medenjaka i zvjezdica, božićni keksi s bademima uz šalicu čaja ili za Djeda Mraza ispod bora naš su izbor.
Božićni keksi s bademima – recepti
U nastavku donosimo recepte zbog kojih će božićni keksi s bademima postati pravi dio vaše tradicije.

Božićni keksići od badema – recept od kojeg ne može jednostavije
U ovom receptu glavna su zvijezda prhki keksi s bademima koji se lako oblikuju, a treba vam tek nekoliko osnovnih sastojaka. Ovaj recept je bliži klasičnom receptu.
Sastojci:
- 150 g mljevenih badema
- 250 g integralnog pšeničnog brašna (Tip 850)
- 120 g maslaca sobne temperature
- 70 g smeđeg šećera
- 1 jaje
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli.
Priprema
- Pomiješajte šećer i maslac te ih izmiksajte u kremastu teksturu.
- Dodajte jaje i ekstrakt vanilije i ponovno izmiksajte.
- Umiješajte mljevene bademe, brašno i sol.
- Tijesto zamijesite tako da bude glatko, zamotajte ga u aluminijsku foliju i stavite u hladnjak na pola sata.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Tijesto razvaljajte debljine oko pet milimetara i potom ih izrežite u željene oblike.
- Pecite keksiće 10 – 12 minuta dok rubovi ne dobiju boju.

Keksi od badema i cimeta
Ako možemo birati koji su najbolji keksi od badema, nama je nezaobilazna kombinacija s cimetom – toplim začinom koji nije sladak, ali pojačava slatkoću drugih sastojaka.
Sastojci:
- 150 g bademovog brašna
- 100 g zobenog brašna
- 60 g meda
- 50 g maslaca
- 1 jaje
- 1 čajna žličica cejlonskog cimeta
- pola čajne žličice praška za pecivo
- prstohvat soli.
Priprema
- Najprije u zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke – zobeno i bademovo brašno, sol, prašak za pecivo i cimet.
- Potom dodajte med, otopljeni maslac i jaje.
- Umijesite tijesto tako da bude mekano.
- Rukama oblikujte kuglice, a potom ih spljoštite.
- Pecite ih na 175 °C oko 10 – 12 minuta.

Keksi s bademima i narančom
Za svježu, citrusnu notu u bademovim keksićima dodajte naranču. Inače, obožavamo kriške sušene naranče kao dekoraciju za dom, a osim toga, miris naranče daje posebnu blagdansku čar.
Budući da se u receptu koristi svježa korica naranče, odaberite onu eko proizvodnje, koja nije prskana i nema upozorenje da kora nije za jelo.
Sastojci:
- 120 g mljevenih badema
- 180 g pirovog brašna
- 80 g kokosovog šećera
- ribana korica jedne eko naranče
- 80 g maslaca
- 1 jaje
- 1 jušna žlica soka naranče
- prstohvat soli.
Priprema
- Najprije izmiksajte maslac i šećer, a zatim dodajte jaje, sok i koricu naranče.
- Umiješajte mljevene bademe, brašno i sol.
- Stavite tijesto na hladno mjesto na pola sata.
- Potom, oblikujte keksiće u obliku zvjezdica ili željenog kalupa.
- Pecite keksiće na 180 °C oko 12 minuta.

Zdravi keksi od badema
Slijedi recept za bademove keksiće bez glutena i klasičnog šećera. Trebat će vam jedna zdjela za ove mirisne i mekane keksiće.
Sastojci:
- 200 g bademovog brašna
- 1 jaje
- 50 g javorovog sirupa
- 30 g kokosovog ulja
- 1/3 čajne žličice sode bikarbone
- 1 čajna žličica vanilije
- prstohvat soli.
Priprema
- U zdjeli sjedinite bademovo brašno, sol i sodu bikarbonu, a potom dodajte ulje, jaje i javorov sirup.
- Umiješajte tijesto i oblikujte kuglice.
- Spljoštite ih dlanom i stavite na pleh.
- Pecite keksiće oko 8 – 10 minuta na 170 °C.

Keksi od badema i čokolade
Kao šećer na kraju, ako ste zagriženi ljubitelj čokolade, postoji i verzija bademovih keksića u ovoj kombinaciji. Birajte tamnu čokoladu s oko 75 % kakaa.
Sastojci:
- 150 g mljevenih badema
- 200 g pirovog brašna
- 100 g maslaca
- 60 g kokosovog šećera
- 1 jaje
- 50 g sitno sjeckane tamne čokolade
- 1 čajna žličica vanilije
- prstohvat soli.
Priprema
- Maslac i kokosov šećer izmiksajte do kremaste teksture.
- Dodajte jaje i vaniliju te sjedinite.
- Umiješajte preostale sastojke.
- Po bržem postupku oblikujte kuglice i spljoštite ih ili pak razvaljajte tijesto i izrežite keksiće u željeni oblik.
- Pecite keksiće oko 10 – 12 minuta na 180 °C.
Pročitajte i ove članke:
- Tražite nešto novo za Božić? Isprobajte fine kekse s marcipanom i bademima
- 5 recepata za kekse s toplim zimskim začinima bez puno kalorija i šećera
- Top 10 božićnih kolača: Recepti za sve u zdravijoj verziji.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Tri puta više smrtnih slučajeva od raka pluća moglo bi se spriječiti ovim jednostavnim korakom!
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja