Božićni keksi s bademima: 5 prhkih i zdravih recepata koji su brzo gotovi

Božićni keksi s bademima

Najradosniji mjesec u godini je počeo, a ljubitelji izrade keksa i kolača došli su na svoje. Nijedan blagdan ne potiče toliko kreativnosti u pravljenju slastica kao Božić. Ne možemo odoljeti mirisima i okusima koji prožimaju nepce, od badema i cimeta, do naranče, čokolade, klinčića.

Još ako pritom možemo napraviti nutritivno bogatije verzije s manje klasičnog šećera i masti, lakše ćemo se opustiti i uživati jer je teško odoljeti blagdanskoj hrani na svakom koraku.

Dok se većina baca na izradu medenjaka i zvjezdica, božićni keksi s bademima uz šalicu čaja ili za Djeda Mraza ispod bora naš su izbor.

Božićni keksi s bademima – recepti

U nastavku donosimo recepte zbog kojih će božićni keksi s bademima postati pravi dio vaše tradicije.

Božićni keksići od badema - recept
FOTO: Shutterstock

Božićni keksići od badema – recept od kojeg ne može jednostavije

U ovom receptu glavna su zvijezda prhki keksi s bademima koji se lako oblikuju, a treba vam tek nekoliko osnovnih sastojaka. Ovaj recept je bliži klasičnom receptu.

Sastojci:
  • 150 g mljevenih badema
  • 250 g integralnog pšeničnog brašna (Tip 850)
  • 120 g maslaca sobne temperature
  • 70 g smeđeg šećera
  • 1 jaje
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli.
Priprema
  1. Pomiješajte šećer i maslac te ih izmiksajte u kremastu teksturu.
  2. Dodajte jaje i ekstrakt vanilije i ponovno izmiksajte.
  3. Umiješajte mljevene bademe, brašno i sol.
  4. Tijesto zamijesite tako da bude glatko, zamotajte ga u aluminijsku foliju i stavite u hladnjak na pola sata.
  5. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  6. Tijesto razvaljajte debljine oko pet milimetara i potom ih izrežite u željene oblike.
  7. Pecite keksiće 10 – 12 minuta dok rubovi ne dobiju boju.
Keksi od badema i cimeta
FOTO: Shutterstock

Keksi od badema i cimeta

Ako možemo birati koji su najbolji keksi od badema, nama je nezaobilazna kombinacija s cimetom – toplim začinom koji nije sladak, ali pojačava slatkoću drugih sastojaka.

Cimet je doslovno simbol zime, a njegov neodoljiv miris prožima cijelu prostoriju.
Sastojci:
Priprema
  1. Najprije u zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke – zobeno i bademovo brašno, sol, prašak za pecivo i cimet.
  2. Potom dodajte med, otopljeni maslac i jaje.
  3. Umijesite tijesto tako da bude mekano.
  4. Rukama oblikujte kuglice, a potom ih spljoštite.
  5. Pecite ih na 175 °C oko 10 – 12 minuta.
Keksi s bademima i narančom
FOTO: Shutterstock

Keksi s bademima i narančom

Za svježu, citrusnu notu u bademovim keksićima dodajte naranču. Inače, obožavamo kriške sušene naranče kao dekoraciju za dom, a osim toga, miris naranče daje posebnu blagdansku čar.

Budući da se u receptu koristi svježa korica naranče, odaberite onu eko proizvodnje, koja nije prskana i nema upozorenje da kora nije za jelo.

Sastojci:
Priprema
  1. Najprije izmiksajte maslac i šećer, a zatim dodajte jaje, sok i koricu naranče.
  2. Umiješajte mljevene bademe, brašno i sol.
  3. Stavite tijesto na hladno mjesto na pola sata.
  4. Potom, oblikujte keksiće u obliku zvjezdica ili željenog kalupa.
  5. Pecite keksiće na 180 °C oko 12 minuta.
Zdravi keksi od badema
FOTO: Shutterstock

Zdravi keksi od badema

Slijedi recept za bademove keksiće bez glutena i klasičnog šećera. Trebat će vam jedna zdjela za ove mirisne i mekane keksiće.

Sastojci:
Priprema
  1. U zdjeli sjedinite bademovo brašno, sol i sodu bikarbonu, a potom dodajte ulje, jaje i javorov sirup.
  2. Umiješajte tijesto i oblikujte kuglice.
  3. Spljoštite ih dlanom i stavite na pleh.
  4. Pecite keksiće oko 8 – 10 minuta na 170 °C.
Keksi od badema i čokolade
FOTO: Shutterstock

Keksi od badema i čokolade

Kao šećer na kraju, ako ste zagriženi ljubitelj čokolade, postoji i verzija bademovih keksića u ovoj kombinaciji. Birajte tamnu čokoladu s oko 75 % kakaa.

Sastojci:
Priprema
  1. Maslac i kokosov šećer izmiksajte do kremaste teksture.
  2. Dodajte jaje i vaniliju te sjedinite.
  3. Umiješajte preostale sastojke.
  4. Po bržem postupku oblikujte kuglice i spljoštite ih ili pak razvaljajte tijesto i izrežite keksiće u željeni oblik.
  5. Pecite keksiće oko 10 – 12 minuta na 180 °C.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu