Zdravi kolač od badema: 4 jesenska recepta
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Nakon uživanja u ljetnim delicijama poput sladoleda i koktela prebacujemo se na jesenske tvorničke postavke. Prizivamo sve one divne mirise kao što je miris pečenih kestena u prolazu pored uličnog prodavača.
Zaista ne možemo odoljeti jesenskim bojama, mirisima i okusima, a namirnica koja se uklapa u jesensku priču su svakako bademi. Želimo nešto toplo, hrskavo, ukusno, ali i zdravo. Osim kao grickalica, badem je odličan odabir kad su u pitanju nutritivno bogatije verzije slastica.
Prepustite se jesenskim užicima i inspirirajte svoj vikend nekim od navedenih recepata. Keksi od badema, badem i čokolada ili pak badem kolač s limunom i makom zvuče očaravajuće.
Evo kako ispeći najukusniji zdravi kolač od badema.
Fini kolač od badema i čokolade
Spoj badema i čokolade na prvi spomen izaziva zazubice. Jesenska brza šetnja pomoći će nam potrošiti ove kalorije. No, dobra je vijest da su bademi zasitni pa ćemo uživati, ali ne i pretjerati. Dobro, ovo zadnje ne obećajemo.
Sastojci:
- 200 g mljevenih badema
- 100 g tamne čokolade
- 3 jaja
- 80 ml meda
- 2 jušne žlice kokosovog ulja (rastopljenog)
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 2 jušne žlice organskog kakaa bez šećera
- prstohvat soli.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Kalup promjera 20 cm obložite papirom za pečenje.
- Tamnu čokoladu otopite na pari.
- U zdjeli umutite jaja i med dok ne postanu pjenasti.
- Jajima dodajte kokosovo ulje, ekstrakt od vanilije i otopljenu čokoladu.
- U drugoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke.
- Suhe sastojke sjedinite s mokrima.
- Prelijte smjesu u kalup za pečenje i pecite do 30 minuta, a čačkalicom provjerite je li kolač pečen.
Zdravi kolač od badema i brusnica
Dio jesenske liste namirnica su i brusnice. Obožavamo kuhana pića ili čaj od brusnice, a jednako su ukusne i zdrave sušene brusnice koje ćemo dodati u kolač od badema. Osim toga, brusnice vizualno podižu svaki kolač na viši nivo. Napravite ovaj zdravi kolač od badema i shvatit ćete.
Sastojci:
- 200 g bademovog brašna
- 100 g sušenih brusnica
- 3 jaja
- 1/3 šalice javorovog sirupa
- 2 jušne žlice kokosovog ulja (rastopljenog)
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- korica jednog limuna
- 2 jušne žlice biljnog napitka
- prstohvat soli.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 175 °C.
- Sušene brusnice potopite u toploj vodi te ostavite nekoliko minuta.
- Kalup promjera 20 cm obložite papirom za pečenje.
- U velikoj zdjeli umutite jaja i javorov sirup dok ne postanu pjenasti.
- Potom u jaja umiješajte kokosovo ulje, ekstrakt vanilije i limunovu koricu.
- U drugoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke osim brusnica, a potom ih dodajte mokrima i sjedinite smjesu.
- Prema potrebi dodajte biljnog napitka.
- Ocijedite brusnice i umiješajte ih u smjesu.
- Prelijte smjesu u kalup za pečenje i pecite do 30 minuta, a čačkalicom provjerite je li kolač pečen.
Najbolji keksi od badema
Osim kolača, napravite i kekse od badema koji će biti odličan dodatak na tanjuriću uz šalicu kave ili čaja. Dodatak toplih začina doprinijet će okusima i mirisima koji će prožeti vaš dnevni boravak.
Sastojci:
- 200 g mljevenih badema + nekoliko sjeckanih za dekoraciju
- 1 jaje
- 2 jušne žlice otopljenog kokosovog ulja
- 3 jušne žlice meda
- 1 čajna žličica cimeta
- pola čajne žličice đumbira u prahu
- 1/4 čajne žličice muškatnog oraščića
- pola čajne žličice praška za pecivo
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 175 °C.
- Lim obložite papirom za pečenje.
- U velikoj zdjeli pomiješajte sve začine s mljevenim bademima i praškom za pecivo.
- U drugoj zdjeli pomiješajte mokre sastojke.
- Polako sjedinite mokre i suhe sastojke te u smjesu umiješajte sjeckane bademe.
- Uzmite dio tijesta, veličine jedne žlice i oblikujte kuglice.
- Svaku kuglicu spljoštite vilicom.
- Između keksa ostavite prostora te ih pecite oko 15 minuta dok ne poprime zlatno-smeđu boju.
- Prije posluživanja pustite da se malo ohlade.
Čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi do sedam dana.
Kolač od badema, limuna i maka
Evo još jednog jesenskog recepta.
Sastojci:
- 200 g bademovog brašna
- pola šalice kokosovog brašna
- 3 jaja
- 1/3 šalice meda
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- pola čajne žličice sode bikarbone
- pola čajne žličice soli
- pola šalice otopljenog kokosovog ulja
- pola šalice bademovog napitka
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 2 jušne žlice maka
- pola šalice limunovog soka
- 2 jušne žlice limunove korice.
Sastojci za glazuru:
- jedna i pol šalica šećera u prahu (ili eritritol u prahu)
- oko 3 jušne žlice bademovog napitka
- 1 čajna žličica limunovog soka.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 175 °C.
- Kalup za pečenje obložite papirom za pečenje.
- U zdjeli pomiješajte bademovo i kokosovo brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
- U velikoj zdjeli umutite jaja.
- Potom, pomiješajte kokosovo ulje, med, bademov napitak, limunov sok i ekstrakt vanilije.
- Sjedinite suhe i mokre sastojke.
- Umiješajte limunovu koricu i mak, a potom smjesu prelijte u kalup.
- Pecite kolač između 50 – 60 minuta, a čačkalicom provjerite je li pečen.
- Glazuru pripremite tako da pjenasto umutite šećer s limunovim sokom i bademovim napitkom.
- Kada je kolač pečen i ohlađen, prelijte ga glazurom.
Pročitajte i ove članke:
- Nježni čipka keksići: Brzo su gotovi i ne sadrže gluten! Imamo recept za neodoljive hrskave kolačiće od badema, maslačkovog meda i lavande
- Bez grama brašna: Recept za sočni kolač od naranče i badema
- Bademi, orasi, pistacije: Koji je najzdraviji orašasti plod?