Bademi, orasi, pistacije: Koji je najzdraviji orašasti plod?

najzdraviji orašasti plod

Orašasti plodovi, koji se često zanemaruju unatoč dugoj prisutnosti u ljudskoj prehrani, nude brojne zdravstvene prednosti.

Istraživanja pokazuju da redovita konzumacija orašastih plodova može poboljšati cjelokupno zdravlje i smanjiti rizik od kroničnih bolesti. Jedno istraživanje pokazuje da pojedinci, posebno oni koji konzumiraju orahe, pokazuju poboljšane zdravstvene pokazatelje kao što su niži BMI, opseg struka, krvni tlak, trigliceridi i razina šećera u krvi natašte.

Uključivanje orašastih plodova u prehranu može ublažiti rizik od srčanih bolesti ublažavanjem upale, poboljšanjem zdravlja arterija i smanjenjem vjerojatnosti krvnih ugrušaka, čime se smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.

Međutim, unatoč njihovim prednostima, dokazano je da manje od trećine Amerikanaca uključuje orašaste plodove u svoju redovitu prehranu, dijelom zbog zabrinutosti oko unosa kalorija. Unatoč tome, orašasti plodovi, budući da su bogati vlaknima, biljnim proteinima i zdravim masnoćama za srce, nude zasitan međuobrok bogat hranjivim tvarima.

Orašasti plodovi – koji odabrati?

Bitno je odabrati sirove orašaste plodove umjesto prerađenih opcija koje se često nalaze u mješavinama grickalica za optimalne prehrambene prednosti.

S mnoštvom dostupnih opcija, razumijevanje njihovih posebnih prednosti i nedostataka može biti izazovno.
Bitno je odabrati sirove orašaste plodove umjesto prerađenih opcija
FOTO: Shutterstock

Evo raščlambe koja uspoređuje nutritivne profile badema, oraha i pistacija.

Bademi

Bademi su bogati vlaknima, vitaminom E, magnezijem i kalcijem, zajedno s fosforom i kalijem, koji doprinose rastu stanica, proizvodnji energije i imunološkoj funkciji. Osim toga, bademi sadrže antioksidanse i mogu pomoći u oporavku mišića.

Orasi

Unatoč nižem sadržaju proteina i vlakana te većem broju kalorija, orasi se ističu sadržajem omega-3 masnih kiselina koje podržavaju zdravlje srca i mozga. Dokazano je da redovita konzumacija oraha može poboljšati kognitivne funkcije, raspoloženje i zdravlje kardiovaskularnog sustava, dok smanjuje LDL kolesterol i rizik od srčanih bolesti.

Pistacije

Pistacije imaju manje kalorija u usporedbi s bademima i orasima, zajedno s nezasićenim mastima, kalijem i antioksidansima korisnim za srce. One mogu pomoći u mršavljenju i poboljšati cjelokupno zdravlje smanjenjem upale.

Koji je najzdraviji orašasti plod?

U konačnici, izbor najzdravijih orašastih plodova ovisi o individualnim zdravstvenim ciljevima.

Bademi su idealni za rad imunološkog sustava i zdravlje kostiju, dok su orasi pogodni za ketogenu dijetu i promicanje zdravlja srca i mozga. Pistacije su korisne za mršavljenje i pružaju značajan antioksidativni poticaj.

Uključivanje raznih orašastih plodova u prehranu osigurava raznoliku lepezu nutritivnih prednosti, pridonoseći općem blagostanju.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Kennedy, K. (2024). Almonds, Walnuts, or Pistachios: Which Is the Healthiest Nut? Everyday Health.
  2. Tan, S. Y. i sur. (2024). A review of the effects of nuts on appetite, food intake, metabolism, and body weight. Am. J. Clin. Nutr., 1: 412S–22S.  

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu